Hogyan vegyünk fel Curve-vel 700.000 Ft-ot ATM-ből, ingyen

2019.07.08. 08:30

Jackal_

p2070192v2.jpg

Mivel az első Curve cikkbe nem minden információ fért bele, így jöjjön második fele, amiben elárulom, hogyan lehet felvenni ATM-ből 700.000 Ft-ot ingyen, de arra is kitérek, hogy mire kell odafigyelnetek, ha a gyűjtőkártyát használjátok, illetve néhány buktatóra is felhívom a figyelmeteket, és ismét lesz egy kis Revolutozás.

Ingyenes Curve kártyát itt igényelhetsz >>
Ingyenes Revolut kártyát itt igényelhetsz>>

 

Curve csomagok

Az előző részben az alapokkal foglalkoztam, most egy kicsit elmélyedek a témában, illetve átrágom magamat a Curve fizetős csomagjain. Én az ingyeneset használom, de természetesen elérhetőek fizetős variánsok is. A probléma az, hogy a cég egyes szolgáltatásait csak Angliában nyújtja, éppen ezért a lenti táblázatban sem szerepelnek az itthon nem elérhető lehetőségek. Akit ennek ellenére érdekel, az ezen a linken nézelődhet.

chrome_y3rws9qm9x.png

Állítólag nemsokára más országokban is hozzáférhető lesz a teljes paletta – sajnos konkrét dátumot még nem lehet tudni -, és akkor olyan dolgokat is el fogtok érni, mint a vörös és rózsaszín-arany bankkártyák, a napi 600 GBP-s készpénzfelvétel ingyenesen vagy éppen az autós biztosítás.

   Curve Blue  Curve Black
 Támogatott kártyák  Mastercard és Visa  Mastercard és Visa
 Pénzvisszafizetés  1% 90 napig, három választott  szolgáltatónál*  1%, három választott szolgáltatónál
 Devizaváltás  ingyenes a támogatott devizákban,   500 GBP/hó értékben  ingyenes a támogatott devizákban,   összegkorlát nélkül
 Ingyenes készpénz felvét  200 GBP/nap **  400 GBP/nap?
 Időgép funkció  14 napig terhelésáthelyezés  14 napig terhelésáthelyezés
 Utazási biztosítás  -  VAN***
 Elektronikus kütyübiztosítás  -  VAN***
 Díja  ingyenes  9,99 EUR/hó

* az applikációban connect/curve cash menüpont alatt választható
** napi 200 GBP, maximum 10 egymást követő felvétel esetén havonta, utána felvételenként 0,5 GBP
*** itthon nem elérhető

chrome_h2kjnwyita.png

A fentiekhez tartozik még egy fontos táblázat, a különböző napi/havi/éves limitek. Ezeket az applikációban a „Card/Curve Card Limits/See details” alatt tudjátok leellenőrizni, de azért idemásolom az ingyenes kártyára vonatkozó adatokat:

 VÁSÁRLÁSI LIMITEK  Alap
    Vásárlás összege naponta  2.000 GBP
    Vásárlás összege az utolsó 30 napban  5.000 GBP
    Vásárlás összege az utolsó 365 napban  10.000 GBP
 ATM LIMITEK
   Készpénzfelvét ATM-ből naponta  200* GBP
   Készpénzfelvét ATM-ből az utolsó 30 napban  3.500 GBP
   Készpénzfelvét ATM-ből az utolsó 365 napban  10.000 GBP

* a bővebb kifejtést itt olvashatja mindenki, illetve magyarul a fintech csoportban teheti fel a kérdéseit

A fentiekből látszik, hogy a Curve Blue a jó választás, hiszen mi magyarok egyelőre nem igazán tudunk profitálni a Black csomag lehetőségeiből. Elméletileg, ha kellően hosszú fogyasztási előzményt építünk fel, akkor a limitek a Blue esetében is megemelkednek 3.500/20.000/50.000 GBP-re (napi/havi/éves), de én ezzel élőben még nem találkoztam. Most hogy tisztáztuk a Curve határait, nézzünk meg néhány lehetséges hátrányt, amivel használat közben kell számolnotok.
 
 

A Curve hátrányai

A Curve legfontosabb tulajdonsága – amely lehet egyben előny és hátrány is -, hogy nem képes bankszámlaként működni - pl. nincs IBAN száma -, nem is nyújt ilyen szolgáltatást, tehát mindenképpen szükségetek van egy másik bankkártyára, amit felvesztek az alkalmazásba. Ehhez javaslom a Revolutot - ami szintén ingyenes -, hiszen a két szolgáltatás remekül kiegészíti egymást.

Ebből következik, hogy nincs feltöltés, vagyis top up, tehát nem lehet a hétvégi zárt piacokra – amikor rosszabb árfolyamon váltják a devizát – előre felkészülni, mint a Revolut esetében, ahol egyszerűen előre feltoljuk a pénzt, majd átváltjuk azt a megfelelő devizára bankközi árfolyamon. Megoldás: vegyétek fel az appba egy Revolut kártyát és oda tegyétek a devizát, majd jelöljétek ki a Curve-ben alapértelmezettként.
sds_2.jpg

A Curve applikációba csak Mastercard és Visa által kiadott bankkártyákat lehet regisztrálni. A Maestro-k és az Amex kártyák inkább nem működnek, mint igen.

A Curve-vel sokkal kisebb összegben válthattok át devizát – 500 GBP/hó -, mint a Revoluttal – 5.000 GBP/hó -, ami elég jelentős különbség, ha például a komplett fizetésetek devizában érkezik, esetleg magyarországi hitelt kell törlesztenetek külföldről. A Curve Black kártyája megoldja ezt a gondot, ott nincs ilyen limit, cserébe fizetős.

 sas.jpg

Vannak egyéb szolgáltatások is, amik a Curve-nél hiányoznak, például kripto deviza váltása, de nekem leginkább a Revolutos ismerősök közötti gyors átutalás hiányzik. Erre viszonylag egyszerű a megoldás: mindkét kártyát magamnál tartom. Amikor kártyahasználatra van szükség, a Curve-öt veszem elő, amikor a spéci dolgok kellenek, akkor pedig a Revolutot.

A Curve-re mint cégre is igaz az, ami a Revolutra: jelenleg veszteséges – ahogyan például a Tesla is -, vagyis a jövője nem teljesen biztosított a cégnek. Szerencsére mivel nem tároltok náluk pénzt, ennek még kisebb a jelentősége, mint a Revolut esetében, de azért érdemes a pénzügyi eredményeiket szemmel tartani.

 

Tuti tippek Revoluthoz és Curve-höz

Nem véletlenül tárgyalom egyben a két szolgáltatást, hiszen én is kombinálva használom őket, nektek is ezt javaslom:

  • 700.000 Ft készpénzfelvét ingyen (Curve): a Curve kártya napi készpénzfelvét limitje 200 GBP. Egy hónapban az első 10 felvét ingyenes, így 2.000 GBP-t felvehettek költség nélkül, ez kicsit több mint 700.000 Ft. Minden további felvét 0,5 GBP-be kerül, ami még mindig nevetséges összeg. A részleteket ezen a linken olvashatjátok. Ez alól egy kivétel van, ha a bankod figyeli az MCC kódot, és tudja, hogy készpénzfelvétet hajtottál végre (pl. a cashback hitelkártyák általában ilyenek)
  • Dupla cashback (Curve): egyes bankok esetében a pénzvisszafizetést duplán is megkapjuk, egyszer a banktól – mert a Curve-ös fizetés vásárlásnak minősül -, egyszer pedig a Curve cashback kártyára.
  • Adakozás (Revolut): A Továbbiak/Adományok fül alatt adományozhattok különböző szervezeteknek. Jelenleg elég szűkös a lista, de folyamatosan bővül.
  • Valutatankolás (Revolut): a Revolut nemcsak fizetéskor és utaláskor képes devizát váltani, hanem bankszámlán "belül" is. Ez azért jó, mert egyrészt fel tudtok tankolni alacsony árfolyam mellett, másrészt ki tudjátok küszöbölni a hétvégén zárva tartó – és emiatt nagyobb költséggel váltó – piacok problémáját is. Hétköznap pénzt váltotok, hétvégén elköltitek.

keszpenz_felvet3x.jpg

Három egymás utáni készpénzfelvét 3*70.000 Ft értékben, ingyenesen (jobb oldalon a napi limit látható)

A fentiekből kitűnik, hogy bár mind a Revolut, mind a Curve ingyenes – plusz a regisztrációkor még mindig jár a bónusz 5 GBP -, elég széles mozgásteret biztosít azoknak, akik spórolni szeretnének, így aki még nem tette meg, annak érdemes igényelnie egy-egy kártyát. Akit pedig bővebben érdekel a téma, az lépjen be ebbe a fintech csoportba és nyugodtan kérdezzen.

A végére pedig egy tipp külföldről hazautaláshoz: szinte mindenkinek először a Transferwise jut eszébe, de a TransferGo szolgáltatása olcsóbban váltja a devizát és kaptok mellé 10 GBP-t ingyenesen.

Ingyenes Curve kártyát itt igényelhetsz >>
Ingyenes Revolut kártyát itt igényelhetsz>>

14 komment

Címkék: fintech

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1114930096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2019.07.08. 18:21:34

Semmi értelmét nem látom ezeknek, főleg külföldön, ahol a legtöbb számlavezetés és szinte minden szolgáltatás ingyenes a bankoknál.

Itthon meg csak nagy összegek mozgatásánál lenne értelme, viszont ilyen eseteknél 1) már amúgy is vannak premier ügyfeles számlacsomagok, amik szinte teljesen ingyenesek, 2) magas jövedelemnél ezek a piszlicsáré költségek kerekítési hibának is kevesek.

FlybyWire 2019.07.08. 18:21:47

A másik, utazás.
Idén eddig 11 külföldi utam volt, ebből 4 tengerentúli (2 USA, 2 Ázsia).
Mindig, midenhol sima hitelkártyával fizettem mindenért, ami nyilván verhetetlen: középárfolyam, díj nélkül.
Az egyetlen szemét hely Franciaország: a kávéautomatán 3 eurós kávéért 5 eurót vont le, csak úgy. Úgyhogy ott érdemes figyelni, de nagyobb összegeknél sosincs gond.
USA: nyilván mindenhol hitelkártya. Kínában dettó, még a legutolsó utcai árus is elfogadja a Mastercardot. Indiában mondjuk elég kemény dolog kimozdulni a hotel-reptér-taxi hármasból: itt is mindenhol OK volt a kártya.

Ha meg mégis el akarnék vetemedni odáig, hogy KP-t vegyek fel: az itthoni banki premier csomag része a havi 1 külföldi ingyenes ATM kp felvét.
Itthon évente nagyjából 3-szor veszek fel kp-t, egyébként.

fordulo_bogyo 2019.07.08. 18:22:00

Azt irod:
Curve Blue
" Ingyenes készpénz felvét 200 GBP/nap **"

Ezzel szemben a weblapjukon ezt olvasom:
"Fee-free foreign ATM withdrawals up to £200 /month*"

Havonta, nem pedig naponta lehet felvenni 200 fontnyi osszeget.

Tehat: hogyan lehet felvenni ATM-ből 700.000 Ft-ot ingyen?

Van ilyen kartyad, kiprobaltad?

Macropus Rufus 2019.07.08. 18:22:01

sok magyar atm-ből nem lehet 100ezres tétel sem felvenni, a limit miatt.

FlybyWire 2019.07.08. 18:22:10

"A végére pedig egy tipp külföldről hazautaláshoz:"

Ezt meg végképp sosem értettem.
Amikor kint dolgoztam, a kinti banktól mezei folyószámláról full ingyen utaltam a haza számlára, középárfolyamon.

Minek bármi mással bohóckodni?

FlybyWire 2019.07.08. 18:22:15

Csak arra tudok tippelni, hogy ez az egész téma a készpénzfetisiszták egyfajta szektás dolga lehet :)

2019.07.08. 18:22:20

A Revolut kártyámat még meg sem kaptam, amikor kérték, hogy adjak ötleteket hozzá. Ez szép dolog, csak épp túl korán érkezett. Mint ahogy az is, ha ajánlom 5 barátomnak 1 héten belül, akkor ingyen kapok metal kártyát. Ez nagyon emlékeztet engem az mlm-re, ahol még meg sem ismertem a terméket, de már ajánlanom kell. Ennek oka érthető, hogy ez egy üzlet, aminek növekednie kell, ám itt látszik a rendszer hibája is, vagyis az idő=pénz általános gondolkodás. Lesz metal kártyám, mert ki fogom fizetni és nem adom el a hitelességemet pár fontért, hanem megvárom, amíg beletanulok és megnézem magam 1 év múlva, hogyan viszonyulok a Revoluthoz.

Jackal_ 2019.07.08. 18:48:52

@fordulo_bogyo: "Fee-free foreign ATM withdrawals up to £200 /month*"

Szia, a bevágott mondatban ott a lényeg, foreign. Ha a kártyád egy magyar, forintalapú kártya, és magyar ATM-búl veszel fel, akkor a napi 200 GBP vonatkozik rá. Igen, kipróbáltam, felvettem 5 nap egymás után 5x70.000 Ft-ot (aztán jött a hétvége és meguntam :D).

Itt találod az applikációban a napi limitet: cards/curve card limits/see details/ATM limits.

Ha szövegesen is akarod olvasni, az appban ezt nyomd végig: Help&Support/Getting started/Curve spending limits.

Jackal_ 2019.07.08. 18:51:32

@fordulo_bogyo: Nyilván, ők szeretnék növelni a használóik számát, szerintem nincs ezzel baj, amíg a szolgáltatás ingyenes. Én személy szerint ezzel nem foglalkoztam, most is a standardot használom, annyira meg nem nyomul az appban a Revolut, hogy idegesítő legyen.

Egyébként vannak jó ötleteik, néhány beígért szolgáltatás a közeljövőre:
- junior számla
- kamatfizetés a számlán lévő összegre

Volt még valami, de nem emlékszem :D

Jackal_ 2019.07.08. 19:12:18

@FlybyWire: Akkor nézzünk egy ilyen kerekítési hibát mondjuk a Barclays-nál, és hasonlítsuk össze a Transferwise/TransferGo párossal, utóbbi egyébként szinte mindig olcsóbb, mint a híres TW:

1.000 GBP Angliából Mo-ra
Transferwise: 362.445 Ft
TransferGo: 362452.39 Ft
Barclays: 352.334 Ft /-10K/

Mivel London a "második legnagyobb magyar város", ha onnan fizetsz lakáshitelt, küldesz haza a családodnak, ez évi 120K, a semmire, és szerintem vannak páran, akiket ez érint.

Nézzük egy másik példát, az ellenkező irányból, USD számlán lévő pénzt szeretnék átváltani forint számlára itthon:

1.000 USD

Raiffeisen 0,21%, min. EUR 5,89 a váltási költség (kondi listából kimásolva)
Pénznem Megnevezés Egység Vétel Közép Eladás
USD USA dollár 1 286,08 289,55 293,02

Vételen megveszik, 286.000 Ft - a költséged

Revolut
USD 289,54 bankközi árfolyam, 289.620 Ft , ez +3.500 Ft + az 5.89 EUR (1,913 Ft)= kb. 5.500 Ft

Akinek van külföldi üzleti partnere, az biztosan nem forintban kapja tőle a zsét. Ha mondjuk 2.000 USD a fizud (ami egyáltalán nem sok külföldön), a fenti példával havi 11.000-et, évi 132.000-et buktál forintban, csak a váltáson.

A prémium bankszámlákról, emlékeim szerint:
- Raiffeisen Prémium, min 8 milla számlaegyenleg tartósan
- 50-70 millától pedig Privát bankáros dolgok is elérhetőek. (Erste-nél hasonló, de 100 milla fölött volt még valami parasztvakítás pluszban)
Akkor ingyenes, ha havi 500K-t költesz (Prémium Gold 2.0), egyébként havi 10.800 Ft a számlavezetési díj. Van még egy hasonló számlájuk, ott 3 milliós évi fogyasztás rémlik az ingyenesség feltételeként (nem néztem, meg, lehet nem pont ennyi)

A magyarok kb. kétharmadának nincs 3 havi megtakarítása, szóval őket nem túl valószínű, hogy érintik a prémium bankszámlák előnyei.

Szerintem ennél jóval egyszerűbb egy Revolutot kérni, ingyen.

Jackal_ 2019.07.08. 19:20:43

@FlybyWire: A legtöbb példádra nem tudok reflektálni, mert még sosem fizettem például Kínában bankkártyával.

Sajnos Mo-n még mindig brutálisan sokan használnak kp-t, egy eklatáns példa: albérlet fizetése elég sokszor ebben történik (ne menjünk bele miért), de például a garázsbérlés is.

Amikor voltam Görögországban, akkor a kis szigeteken sem találtam mindenhol POS terminállal szaladgáló embereket, és még van számtalan helyzet, amikor jó ha van nálad elég készpénz.

Hogy legyen nem magyar példa is, a németek a történelmi múlt miatt rengeteg készpénzt tartanak. Németország:
- kiépített kártyahasználati infrastruktúrával rendelkezik
- magasak a fizetések
- technológiailag fejlett ország
- nem mellékesen az Európai Unió központi bankja is náluk van, Frankfurtban
- az egyik modern fintech cég, egy neobank N26 néven, német, szóval még azt sem lehet mondani, hogy ezen a téren olyan nagyon le lennének maradva

Ennek ellenére mégis sok a készpénz az embereknél.

FlybyWire 2019.07.23. 15:05:46

@Jackal_: egyébként privát bankár már a mezei premium szamlanal is van, mondjuk nem sok mindenre jó....

FlybyWire 2019.07.23. 15:05:53

@Jackal_: a Barclay’st nem ismerem, én Írországból utalgattam. AIB, ingyenes utalás és középárfolyam. Az akkor (2010 környéke) működő egyéb utalgatós megoldásoknàl jobban jött ki.
A raiffeisen premium számlával teljes homályban vagy. Semmilyen megtakarítás nem kell csak havi 400e nettó rendszeres jövedelem, és akkor szinte minden ingyenes, havidíj nincs. Két totál más dolgot is belekevertél: a hitelkartyanak nincs éves díja akkor, HA évi 3 millát költesz vele ÉS premium select ügyfél vagy (aminek szintén nem feltétele a megtakarítás, viszont ide havi nettó 1 misi bevétel kell max 3 részletben). Amúgy évi 18 ezer körül van a Gold MasterCard, de a folyószámla és debit kártya full ingyenesek.
Szóval nincs értelme az egyéb bohóckodásnak jelenleg.
süti beállítások módosítása