Megir 2065 karóra teszt – Minden forintot Megír

2018.10.05. 13:50

Atika11

nyito-1_3.jpg

Szkeptikusan álltam a Megir 2065 karórához, lévén egy Tissot/Tag Heuer utánérzést sugalló, 7.400 forintba kerülő szerkezet egyszerűen nem lehet jó. Ekkorát már régen tévedtem, hiszen egy kiváló minőségű terméket kapunk a pénzünkért, amin még a szíj is meglepetést okoz.

Megir 2065 kicsomagolása

A Megir 2065 pont abban nem villog, amiben a nevesebb óragyártók szoktak, a puccos kiegészítőkben. Annak idején emlékszem, hogy mikor megvettem a Tissot órámat, a befoglaló doboz csillapított fedelét kéjes mosollyal az arcomon vagy tízszer kinyitottam egymás után. Aztán minden kis fiókot kihúztam az oldalán, amelyek a gyártó történetét méltató piciny könyveket rejtettek.

A Megir 2065 órához nem járnak ilyen extrák, piacos műanyag zacsi a jutalmunk, nincs itt nagyzolás kérem szépen. Cserébe olyat kapunk, amit egyáltalán nem vártunk volna el, a széteső óratest és a lógó mutatók helyett egy valószínűtlenül egyben lévő, finommechanikai termék tárul elénk.

5_22.jpg

Őszintén szólva, ha nem tudnám, hogy ez egy noname kínai óra, azt gondolnám, hogy egy márkás termékről van szó. Finoman kidolgozott részletek az óra számlapján, remek anyaghasználat, a gombok kis ellenállással mozognak, a festés nagyon szép, mindennek van súlya, még a csat is normális fémből van. Pont úgy néz ki, mint amire nagyon odafigyeltek, amikor készítették.

A szíjon – amire szokás szerint a genuine leather feliratot írták – hosszan vitatkoztunk, hogy bőr-e, végül 3:1 arányban győzött a bőrre szavazók csoportja, de ha nem is az, akkor valószínűleg egy hamisító zseni dolgozik Kínában, aki életművének tekintette, hogy átverje a komisz imperialista nyugatot. Hogy ez hogyan fér bele az árba, az rejtély, itthon 4-5.000 forintot simán elkérnek egy átlagos darabért.

img_3469.jpg

Még a szaga is meggyőző, sőt az erezet is azokra az óraszíjakra emlékeztet, amiket az órástól vettem nagyjából másfél évente, amikor a gyári elporladt. Apropó tudjuk mennyi egy eredeti bőrpánt egy márkásabb ketyegőre? A Tissot PRC 200-ra 15.000 forint, ez a Megir 2065 időmérő árának a duplája. Még a varrás is korrekt a széleken, pedig ez az olcsóbb cuccoknál szinte mindig pocsék, szóval tényleg le a kalappal.

img_3465.jpg

Az óratest rozsdamentes acél, az alján ott figyel a vízálló felirat, ami egy bőrszíjas szerkezet esetében eléggé marginális szempont. Sokkal érdekesebb, hogy a hátlapon egy eredetiséget igazoló holografikus matrica van, amit ha lekaparunk egy szám bukkan elő, ezt kell az alábbi oldalra bevésnünk, hogy megtudjuk az igazságot. Nekem nem csinált semmit, de hátha nektek fog.

 

Megir 2065 tesztje

A kezelés a kronográf jellegű – ahol kézzel indítható az időmérés – óráknál viszonylag egyszerű. Általában háromgombos rendszert alkalmaznak, ez az általános a jobb minőségű, de nem túl neves – mint amilyen a Megir 2065 is – és a prémium óragyártók esetében is a sportosabb modelleknél.

info3.jpg

A középső gomb a korona, amely egy többfunkciós elem, a kihúzás távolsága dönti el, hogy a dátumot vagy az időt állíthatjuk-e vele. Itt felfedeztem némi pontatlanságot, ahogyan a számlap a megfelelő helyre ugrik a tekerés során, de ez volt az egyetlen szégyenfoltja a szerkezetnek. A kinézet azért ne tévesszen meg senkit, itt is kvarckristály rezeg a testben, mechanikát maximum “nyomokban tartalmaz”.

info2.jpg

A felső gomb a stopper funkció megállítására és elindítására, míg a legalsó az időmérő területeken mozgó mutatók alaphelyzetbe állítására – nullázásra – való. Ha közelebbről megnézzük az óra számlapját, három kisebb elemet pillanthatunk meg, ebből kettő mutatós, egy pedig forgótárcsás, ezek a sportos időmérő eszközök hagyományai szerint részidőket mérnek. A legfelső két másodpercenként, az alsó percenként, míg a bal oldali óránként fordul egy teljes kört.

3_38.jpg

Ebből számomra az alsónak van gyakorlati értéke, a többi inkább csak hagyománytiszteletbeli okokból érdekes, na és persze azért, mert a férfiak igen jelentős részénél az óra ékszerfunkciót tölt be, aminek lényege, hogy nagyon menőnek nézzen ki. Természetesen a három fő mutató tölti be az alapfeladatot, az óra/perc/másodperc alapú időmérést.

1-1_4.jpg

Sajnos fém szíjjal nem rendelhető a Megir 2065, cserébe mindenkit vigasztaljon a tudat, hogy a bőrnek azért van gyakorlati haszna: nem epilálja a kezünkön lévő szőrt. Én személy szerint elegánsabbnak is tartom, mint a fémet, de ez ugye az ízlések és pofonok kategóriája. Szerencsére kétféle színű bőr és háromféle színű óraszámlapból választhatunk, a fehér szerintem a legszebb, nagyon kontrasztos a fekete hátlappal, aki egy kis egyediséget keres, az rendelje ezt a variánst.

info.jpg

Viselni egyáltalán nem kényelmetlen a Megir 2065-öt, annak ellenére hogy az óratest 48 mm, ami a szokásos 42-nél jóval nagyobb, mégsem rosszabb hordani, mint például a nemrég tesztelt normál méretű Curren 8231-et. Emiatt viszont a vékonyabb csuklókon nem biztos hogy jól fog állni. A csat elég nagy tartományban kapcsolható be, a bőrszíjat pedig pár nap alatt be kell törni, mire felveszi kézformánkat. Az érzet pont olyan, mint a márkásabb óráknál, ami szerintem remek ómen a hosszabb használatot is figyelembe véve.

 

Összegzés

Mindig lenyűgöz, amikor a szénkupacban véletlenül találok egy olyan gyémántot, mint a Megir 2065. Kiváló minőség, remek bőrszíj, jól működő óraszerkezet, szépen kidolgozott csat, minden ami ahhoz kell, hogy egy időmérő ne csak távolról nézzen ki jól. Extrákat – doboz, órapárna, könyvecskék – nem kapunk hozzá, cserébe nem is 15.000 Ft a gyári szíj vagy 16.000 a test felpolírozása.

Az ára több mint jutányos, a 7.400 forint igencsak jó vétellé teszi, főleg hogy ez az összeg áfahatár alá esik. Én személy szerint a fehér számlaposat vinném a barna bőr szíjjal, de azért megnézném a többi terméküket is, mert ha azok is ilyen minőségűek, akkor bármelyiket merném ajánlani.

Itt megvásárolható >>

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr514283369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása