Elephone U Pro okostelefon teszt - a legnagyobb elefánt?

2018.04.09. 20:16

Toobee

11_3-696x696.jpg

Az Elephone U Pro megalkotásával végre megérkezett a gyártó csúcsmodellje, ami nem a megszokott és ismert játszóterük. A U Pro 5,99 colos FHD+-os, hajlított AMOLED kijelzője pariban van a legnagyobb gyártók hasonló modelljeivel, melyet Gorilla Glass 5 véd. A 6 GB RAM mellé párosított 128 GB-os belső tárhely pedig nem mondható kispályásnak. SoC fronton sem tévedtek ingoványos talajra: a remek Qualcomm Snapdragon 660 került a mobiltelefonba. Az tisztán látszik, hogy hardverben nem fog elvérezni a telefon, de vajon milyen szoftvert raktak mellé, és megéri-e a 113.000 Ft-os vételárat? 

Itt megvásárolható >>

 

Az Elephone U Pro kicsomagolása

Az Elephone U Pro ízléses fekete kartondobozban érkezett, amit nagy izgatottsággal raktam be az autóba, mert tudtam, hogy végre egy igazi nagyvadat sikerült kifogni a végtelen kínai tengerből. A fedél alatt közvetlenül a matt fóliába burkolt telefonnal találjuk szembe magunkat, alatta pedig a tartozékok foglalnak helyet, szintén ízléses csomagolásban.

 2-1_2.jpg

Az Elephone U Pro igyekszik a nagy kínai gyártók babérjaira törni, ezért a tartozékok kiválasztásakor sem fukarkodtak. Kapunk SIM tűt, töltőfejet, adatkábelt, Type-C-ről jack aljzatra alakító kábelt, fóliát és tokot is, na meg némi leírást. Kedves figyelmesség a gyártó részéről, hogy ilyen komplex kezdőcsomagot raktak össze nekünk. Egyetlen dolgot hiányoltam: a vezeték nélküli töltőt, ugyanis a telefont így is tudjuk táplálni. Az összeszerelés minősége első osztályú, ezen nem fog múlni a siker, a 166 grammos tömeg is azt mutatja, hogy nemes anyagok kerültek felhasználásra.

Szerintem nem mondok újat azzal, hogy a mai trendeknek megfelelően, nagyon hasonló készülékek születnek. Az Elephone U Pro könnyedén összekeverhető a Samsung S8-cal, de véleményem szerint nem klónról beszélünk, pusztán ebből a kompozícióból ilyen végeredményt lehet kihozni, amennyiben ízléses telefont szeretnénk letenni az asztalra. A készülékház kialakítása unibody, azaz a SIM tálcán kívül mást nem tudunk eltávolítani, ebbe két darab nano méretű kártyát rakhatunk, vagy az egyik helyett maximum 1 TB-os micro SD adattárolót. Ez akár soknak is tűnhet, de legalább nem korlátoznak minket, ha 4K királyok vagyunk.

A kijelző ívelt, úgy képzelje el mindenki, mint az Edge szériát, de nem csak dizájnban, hanem minőségben is ezt a szintet hozza. Jobb oldalon találjuk a három már-már hagyományosnak mondható gombkombinációt: hangerőállító és bekapcsoló. Felül SIM tálcát találunk, mellette egy mikrofont, alul pedig a szimmetrikusan elhelyezett hangszórókat és a Type-C csatlakozót. A hátlapra került az ujjlenyomat-olvasó, ami a három darab frissítés megérkezése után nagyon pontos lett, ez mindenképp bizakodásra ad okot a jövőre nézve. Vele egy oszlopban a dupla kamera, ami mellett egy erős LED villanó kukucskál ki, az üveg mögül.
6-1.jpg

Az Elephone U Pro tesztje

 Kezdjük a kijelzővel, amiről már annyit tudunk, hogy ívelt, AMOLED és durván jó a képminősége. A mérete 5,99 col, melyhez FHD+ felbontás, azaz 2160x1080 pixel tartozik, ami 403 PPI-t jelent és mindezt védi a Gorilla Glass 5, de azért érdemes használni a gyári tokot. A 18:9-es megjelenítő színhőmérséklete állítható, ezért meg fogja találni mindenki az optimális beállításokat néhány tesztábra segítségével. Szimpatikus volt, hogy a menüben időzíthető az éjszakai, szemkímélő mód, én sűrűn használom ezt minden telefonon.
1517215687951670_eredmeny.jpg

Hardveres oldalról is illik ezt megtámogatni, ezért egy felső-középkategóriás megoldásra esett a választás, ez nem mást, mint a Qualcomm Snapdragon 660 SoC. Nem kell 835 szintet várni tőle, de a legújabb játékok is akadás nélkül futnak rajta, ahogyan a rendszer is. Biztosan azt várja mindenki, hogy jó, de akkor most jön valami, amivel elszúrja ezt az Elephone. A pesszimista olvasóinknak jó hír, hogy a 6 GB RAM és a 128 GB ROM remekül illik a képbe, tényleg korrekt elefánt került gyártásba.
pjimage_7.jpg

Ez a mix a szintetikus teszteken sem hasal el, de szerintem fontosabb, hogy a rajta futó Oreo rendszer jól optimalizált, így nem kell hosszasan várakoznunk minden gombnyomás után. A készülék megérkezése óta három frissítést is kapott OTA-n keresztül, ezeket ajánlom telepíteni a leendő vásárlóknak is, mert javítottak a kamerán és az ujjlenyomat-olvasó is nagyobb találati aránnyal dolgozik. Telepítésük gyors, egy újraindítás igényel a készülék, amikor végzett. Örültem neki, hogy az Android saját menüjéből érhető el, nem kerülőúton kapjuk meg, mint néhány kínai készülék esetén.
1517215687592353_eredmeny.jpg

Kamerában igyekeztek komolyat alkotni az Elephone U Pro tervezésekor, én úgy gondolom, hogy ez sikerült. Kültéren kifejezetten jó képek születtek a 13+13 Mp-es dupla hátlapi kamera segítségével. Az egyik RGB, a másik pedig monokróm, tehát csak fekete-fehér fotókat készít, ebből a kettőből számolja ki az algoritmus a végeredményt.  Ez a módszer leginkább kevés fényben hoz jobb eredményt a hagyományos, egylencsés rendszerekhez képest. Az előlapon pedig egy 8 Mp-es modul kapott helyet, a beszédhangszóró mellett.
1517215688452866_eredmeny.jpg

Videó fronton 4K a maximális felbontás, ez esetben 30 FPS maximumot érhetünk el, azonban ha megelégszünk 2K-val is, akkor 60 FPS-ben vehetünk fel. Van itt PDAF, HDR és külön menüpontot kapott a panoráma felvétel. Állítható három lépésben az elkészített kép minősége is, de játszhatunk az ISO-val és a fehéregyensúllyal is. Örülök neki, hogy ki lehet kapcsolni az exponálás hangját, valamint az automata üzemmódon kívül rendelkezésre áll 15 másik is, hogy az adott témának megfelelőt tudjuk használni.

Úgy gondolom a kültéri képek minősége nem sok kérdést hagy maga után. Beltérben picit rosszabb a helyzet, de szerintem még bőven jó kategóriát képvisel. Picit nagyobb a zaj, mint kint, de állványon, vagy rendesen megtámasztva jobb képeket is ki lehet hozni belőle. A makró mód szépen dolgozik, erősen fújt a szél, mikor készítettem ezt a két képet, tehát zöldség létükre ficánkoló modelleket láttok a képeken. Éjszaka pedig még egyik mobil sem tudott maradandót alkotni ennyi pénzért, itt sincs ez másként.
screenshot_20180408-153123.png

A beszédminőség jó, tisztán hallottam a hívott felet és ő is engem, aminek a minősége nem csökkent a kihangosítás során sem. Mivel támogatja az 5.0-s Bluetooth szabványt, nem kell aggódnunk a legújabb eszközök miatt sem. Ugyan dedikált jack csatlakozót nem kapunk, de a mellékelt átalakítóval jó minőségben hallgathatjuk a kedvenc zenéinket, melyhez ajánlom a Xiaomi Pro HD fülhallgatót, amiről tesztünk is készült. Kapunk NFC chipet is, ezért nyugodtan használhatjuk bankkártya kiváltására is a telefont. Wifi-ből ismeri a 802.11 a/b/g/n szabványokat, a GPS pedig gyors és pontos. A VR rajongóknak sem kell lemondaniuk a kedvenc elfoglaltságukról, mert kapott giroszkópot.
kep2.jpg

Szerencsére nem spóroltak az akkumulátor méretével sem, 3.550 mAh-s kapacitású telepet sikerült a kecses házba rejteni. A Qualcomm SoC felhasználásával lehetőség nyílt a gyorstöltésre is, mely a QC 3.0-s technológiát alkalmazza. Igyekeztek mindenben a maximumot nyújtani, ezért vezeték nélküli töltésre is van lehetősége annak, aki az Elephone U Pro-t választja majd. A gyári csomagnak nem része a töltőpad, ezt nekünk kell beszerezni, és elég lesz normál használat mellett két naponta pihentetni rajta az Elephone U Pro-t. Ajánlom a Baseus asztali eszközét, illetve remek ötlet volt kombinálni az autós tartóval is ezt a technológiát, ezért ajánlok egy vezeték nélküli töltővel felvértezett autós tartót is, mindkettő támogatja a QC 3.0-s gyorstöltést.

1517215687258490_eredmeny.jpg 

Összegzés

 Az Elephone U Pro kiérdemelte tőlünk az ajánlott kategóriát, mert a gyártó első szinte már felső kategóriás készüléke remekül szerepelt a teszthét során. A Snapdragon 660-as SoC kombinálva 6 GB RAM-mal nem sok kérdést hagyott maga után, a 128 GB-os belső tároló mérete pedig jelenleg mindenre elég, és valószínűleg egy darabig még így is lesz. A dupla hátlapi kamera sem díszként funkcionál, egy kis fotós vénával kiváló képek készülhetnek az Elephone-nal. Mindezek mellé a fekete variáns most 113.000 Ft-ért lehet a miénk, ez egy igen jó ajánlat.

Itt megvásárolható >>

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr4713821440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása