Xiaomi Mi In-Ear Headphones Pro teszt - A drágábbik dugattyú

2017.02.02. 08:00

molcsa

1482484092014227648.jpg

Nehéz számontartani, hányféle fülese van már a Xiaominak a piacon. Van fiatalos, komolyabb, nagyon büdzsé, prémium minőségű, mikrofonos vagy mikrofon nélküli, és még sorolhatnám. Most egy drágább és komolyabb megjelenésű darabot próbáltam ki a Mi In-Ear Headphones Pro, más néven Mi IV Hybrid Dual Drivers Earphones személyében, ami szakít a Piston sorozattal, és egy új családot képvisel. A nevével ellentétben egy agybadugós fülhallgatóról van szó.

 

Bontogatás

A doboz a szokásos Xiaomis megjelenésű és minőségű, nem lehet rá egy rossz szavam sem. Benne a szivacsos tartójában ülő fülesen kívül 3 pár tartalék gumi párna és egy kínai nyelvű használati utasítás volt.

A dizájn nekem kifejezetten tetszik, minimál, de minőséget sugároz. A ház (és a hangkeltő kamrák), a mikrofonos vezérlő és a jack dugó háza is fémből készült, a kábel nagy része harisnyázott, egészen addig a pontig, ahol kettéválik, onnantól gumis borítású. A jack dugó aranyozott, állítólag ettől jobb lesz a jelátvitel. Higgyük el. A kábel egy műanyag elem vezetésével éri el a füles házát, ez jó hatással van a tartósságra, látszólag nem fog egy könnyen megtörni. A műanyag alkatrészek minősége kicsit gyengébbnek tűnik, jól látszanak az illesztések, de sorja nincs. A vezérlő gombjai is ilyen műanyagból vannak, ránézésre kicsit gagyinak tűnnek, de nem lötyögnek, jó a nyomáspontjuk. A teljes összeszerelés jóféle, látszólag minden stabilan a helyén van.

 

Tesztüzem

A hang kivezetése nem a megszokott irányba történik, ferdén áll a hangszóró. Ránézésre olyan, mintha szét lenne csúszva az egész, de bizonyára alaposan meg lett tervezve, mert nagyon kényelmesen és stabilan ül a fülemben, nem akar kicsúszni.

Egy jó füleshez méltóan szépen össze tud gabalyodni, erre érdemes felkészülni, jó lett volna inkább lapos kábelt használni. Az említett madzag 130 centis, ez nekem pont optimális, mert elég hosszú, hogy kézben tarthassam a telefont, miközben a kabát alatt be van fűzve a füles, de még nem lóg ki alóla, ha zsebre dugom.

201511051718413913.jpg

A jó hangzásnak állítólag a hibrid duális meghajtók az okai. A fülesekbe alapvetően kétféle meghajtót szokás beépíteni: dinamikus vagy kiegyensúlyozott armatúrájú változatokat. A Xiaomi megoldása azért duális, mert mindkét technológiát beépítik, a kiegyensúlyozott armatúrájú felel a tiszta és részletes magasakért, a dinamikus pedig a szép basszusokért és dinamikus hangzásért. És hibrid, mert a két darab egybegyúrva kerül beépítésre. Tehát, ha igaz a marketing, kiegyensúlyozott és tiszta hangzást várhatunk.

201511051609247836.jpg

Első lépésként egy bejáratást csináltam, hogy megszokják az együtt rezgést az alkatrészek. Ezután vettem csak használatba, de kellett egy pár nap, amíg megszoktam a hangzást. Az első benyomásom az volt, hogy laposabb és "szürkébb" a hangzás, mint amit preferálok. Minden tartományt szépen kihallok, megvannak a basszusok, szépek a magasak, de valahogy nem elég dinamikus. Persze ez lehet a direkt beállított hangkép, ez nem egy fiatalos V karakterisztikát ígérő füles, hanem nyugodtabb, de részletgazdag hangzást ad. 

201511051609259335.jpg

Mégis egy pár nap után elkezdtem mind jobban és jobban szeretni. Ebben benne lehet az is, hogy megszoktam, de az is, hogy csak most járódott be megfelelően. Lényeg a lényeg, elkezdtem felfigyelni olyan részletekre a zenében, amit eddig csak a 15 ezres Sennheiser fülesemmel hallottam. A magasakat tényleg jól eltalálja, nem akarok a marketinggel dobálózni, de lehet valami ebben a hibrid meghajtó dologban. Erőteljesek, tiszták és részletesek, mégsem érzem túlzásnak, nem sziszeg.

201511051609269639.jpg

Másik oldalon pedig ott vannak a pontos és szépen rezgő basszus hangok. Azért nem a dübörgő, dobhártyaszaggató dologra kell gondolni, továbbra is fenntartom, hogy megfontolt a karakterisztika. Annyi van belőlük, hogy szép és telt legyen a zene, de egyáltalán nem basszus orientált a hangja. Viszont jó mélyre tud menni. A közepek talán egy kicsit háttérbe szorulnak, de nem zavaró mértékben. Összességében egy magas orientált hangképet kapunk, de annak negatív következményei (pl. sziszegés) nélkül. Nehéz szavakkal átadni a dolgot, talán a közvetlen lenne a jó jelző. Nincs túl nagy tér, de nem is ülnek a fülemben a zenészek, inkább olyan, mintha egy kisméretű koncertterem első sorában ülnék.

201511051609255954.jpg

A szép magasak leginkább a húros hangszereknek, cineknek és az énekhangoknak tesznek jót, természetesebbek, az ének karcosabb. Sokféle stílusban kipróbáltam: rock-ban furcsa volt ez a hangzás, de nem mondanám rossznak, a klasszikus egyértelműen fekszik neki, az akusztikus gitár hangja nagyon élethű. Avicinek jól áll a közvetlenség, olyan, mintha ott állnék a partiban, de néhány effekt már bántó ennyi magassal. A dubstep és a dárenbész (drum and bass) esetén ugyanezt tudom elmondani. A rapet szereti, jól kiemeli az emberi hangot.

201511051609259698.jpg

Nagyon hangosan tud szólni, a legjobb hangja is magasabb hangerőn jön csak ki, ami néha már túl sok csendes környezetben. A jó forrást egyértelműen meghálálja, néhány gyengébb online muzsika esetén kiábrándító tud lenni a hangja, de ahogy valami jobb minőségű anyagot kap, mintha másik eszköz lenne a fülemben.

A zajszigetelés közepes, vonaton ülve hallottam kicsit a zakatolást, de nem volt zavaró, bele lehetett feledkezni a zenébe. Annyi külső zajt enged be, hogy ne üssenek el, ha átmegyek az úton.

Kihangosítóként is használható, a mikrofon jó minőségben rögzít. A jobb oldali füles vezetékén lóg, kb. ádámcsutka magasságban, így nem lifeg a szemem előtt, de nem is kell a számhoz tartanom beszélgetés közben, hogy jól halljanak. A gombnyomások viszont nagyon belehallatszanak a beszédbe. 

201511051609244647.jpg

Három gomb van rajta, elvileg csak Androiddal működnek, az iOS felejtős. Híváskor lehet fogadni, letenni, hangosítani, halkítani és még mikrofont némítani is velük, szóval adott minden, ami kell. Viszont a zene vezérlésekor nem hiszem, hogy funkciójuknak megfelelően működnek. Több telefonnal is kipróbáltam, és mindegyiknél hasonló volt az eredmény. Mindhárom gomb majdnem ugyanazt csinálja: röviden nyomva indít/szünetel, hosszan nyomva elindítja a hangkeresést, duplán nyomva számot léptet. Az egyikük néha halkít, attól függ, milyen kedve van. Ez gondolom csak beállítás kérdése, próbálkoztam néhány programmal átállítani, de tökéletes eredményt egyikkel sem értem el, mindig volt, amit nem írt felül. Xiaomi telefonnal viszont tökéletesen működik, a szélső gombok a hangerőt állítják, a középső megállít/szüneteltet, duplán nyomva számot vált előre, triplán pedig vissza.

201511051646002277.jpg

Így a cikk végére ugrott be, hogyan lehetne a legjobban leírni a hangját: mintha lenne egy olcsó, de alapvetően tisztán szóló fülesed, ami a magasakon kívül semmit sem tud szépen kiadni, basszusnak nyoma sincs. Ezzel a szomorú tudattal hallgatod a zenét, aztán egyszer csak megérkezel oda, ahol beindul a basszus, és elcsodálkozol, hogy basszus (poén), ez simán kiadja, dinamikusan, nagyon élvezhető minőségben A magas kavalkádból egyszer csak rád tör a mély. Első pár alkalommal nagyon király élmény.

 

Konklúzsön

Érdekes darab ez a füles, nem nagyon találkoztam még ilyen hangzással. Egyértelműen magas orientált, de jó minőségben, nem sziszeg. Ugyanakkor szépek és erősek a mély hangok is, természetes és közvetlen a hangzása, és jó hangosan tud szólni. Úgy tűnik, tényleg van valami ebben a hibrid meghajtó dologban. A használt anyagok és az összeszerelés minősége is jó, egyedül a műanyag elemek tűnnek kicsit gagyinak, pedig nem azok. A mikrofon hasznos, és jó minőségű. Kényelmes viselni, a zajszűrés is rendben van.

Hátrány, hogy a gombok kattanását a mikrofon elég szépen rögzíti, illetve, hogy a vezérlés nem Xiaomi telefonnal használva kicsit kusza. 

Ez már egyértelműen egy drágább Xiaomi, 23,12 dollárt, azaz ~6900 forintot kérnek érte. Ez még pont beleesik az áfa és vámmentes kategóriába, így semmilyen plusz költség nem rakódik már rá. Érdekes módon az arany változat olcsóbb, az csak 5800 forintba kerül, cserébe szerintem elég csajos. Nem ismerem a teljes hazai kínálatot, de tapasztalataim alapján minőségben felveszi a versenyt a magasabb árkategóriával is, a hangzása egyedi a piacon. A saját Sennheiser CX 3.00-mal simán összemérhető a hangja, pedig az több, mint kétszer ennyibe kerül. Szóval ár-érték arányban nagyon jónak tartom, ha valaki nem a kétezres fülesek között nézelődik, jusson eszébe ez a típus, egy nagyon jó alternatíva.

Itt megvásárolható >>

 

 

komment

Címkék: kiegészítők

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr5712143771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesből Támadó Szárítókötél 2017.02.03. 10:55:12

Ez a füles már elég régi, csak ezt is elérte az átnevezési hullám.

Ennek az újabb változata ez:

www.gearbest.com/earbud-headphones/pp_566702.html?wid=21
süti beállítások módosítása