Doogee Y200 okostelefon teszt - rohamkatona csúzlival, meg ujjlenyomatolvasóval

2016.02.22. 10:00

mrgergoke

20151228152017101.jpg

Még sosem volt Doogee telefonom, egész érdekes élmény ez az Y200. Doogee Y200. Hát nem örömteli, hogy olyan nevet kapott egy tökéletesen általános, alsó-középkategóriás kínai telefon, ami nem hajaz korunk egyik csúcskészülékének nevére sem? Teljesen olyan neve van, mint bármilyen Európában is forgalmazott készüléknek a tényleg nagy gyártóktól. Érdekes. Többek között 2 giga RAM-ot és 4 magos, 64 bites processzort préseltek a HD felbontású, 5.5"-es kijelző alá a 3000 mAh-s akksi és a 32 GB-os tároló mellé. Papíron tök jó a 4G dual-SIM készülék, de mit tud valójában?

Mivel még sosem volt Doogee telefonom, gondoltam, hogy itt az ideje a váltásnak. Úgyis egyre jobban kezd tele lenni legszebbik tagom a THL 5000-esemmel a sok hülyesége miatt, így már jó ideje erős telefonnézőben vagyok, és ártól függetlenül a legváltozatosabb készülékeket rendelem meg. Persze erre egy nagy lapáttal rátesz az is, hogy blogolok, és a telefon téma mindig érdekes téma, főleg, ha kínairól van szó. Így hát megtörtem egy próbával azt az ellenszenvet, amit a Doogee DG700 Titans2 megjelenése környékén kezdtem érezni. Annak ellenére, hogy az a telefonnak nem nézhető szerkezet kábé másfél centire volt anno a virtuális kosaramtól, volt bennem egy általános ellenszenv a gyártóval szemben. Mindegy, elkezdtem böngészni a lassanként újból megkedvelt, és régi nagy kedvenc webshopom, a Tinydeal oldalán a Doogee cuccokat. Azért mondom, hogy újból megkedvelt, mert 3 évig utáltam őket, mert megpróbáltak anno átverni, de most teljesen másnak tűnik már a vezetés, mintha hirtelen mindenkit kicseréltek volna. Azóta megint nincs gondom velük.

Hosszas nézelődés után egyszer csak ráböktem erre a gépre. Egy kicsit megint hajaz valamelyik múltkori cikkem tárgyára, a közös bennük az, hogy megveszem azt is, amit ti valószínűleg nem vennétek meg. Az első flörtölős szemezésünk nem tartott túl sokáig. Megmutattam neki, hogy ki hordja a nadrágot, és úgy beraktam a vásárlókosárba, hogy csak úgy nyekkent. Most egy jófej postás szokta hozni a dolgokat, és nem csak hogy felcsenget hozzám, hanem még fel is liftezik a csomagokkal. De még akkor is, ha nincs rajta követési szám. Bírom az ürgét. Ezt mondjuk történetesen súlyos áfa és kezelési költség fejében fuvarozta csak fel hozzám. Nem sokáig bosszankodtam az Európai Unióban nálunk legmagasabb, 27%-os ÁFA, plusz a 2000 forintos kezelési költség miatt, mert a bontogatás mindig nagy élmény nekem. Imádom kicsomagolni ezt a sok mindenféle kütyüt, amit rendelek kintről.

A dobozán látszik az általános spórolás. Nem verheti miatta senki sem a mellét, mert bár a funkcióját ellátja, annyira puritán, hogy ettől jobban csak akkor lehetne, ha még egy típusjelzés sem lenne rajta. Mondjuk ilyet is láttunk már sokszor, még egészen nagy gyártóktól is, szóval nem bántom emiatt. Az viszont szimpatikus, hogy van egy vékony lapka a doboz teteje alatt, ami némi körítést ad a telefonnak és tartozékainak. Semmi funkciója nincs, a telefon amúgy is eléggé védve volt, csak ott figyel a doboz tetején. Utána jött a készülék a szokásos, fátyol hatású zacsiban, egy szivacspárnán, alatta meg egy lapos dobozban az összes többi tartozék: fülhallgató, töltőkábel és adaptere, képernyővédő fólia és törlőkendő, valamint (szerintem véletlenül) 2 csomag SIM tű és 2 nano-ról microSIM-re alakító adapter. Az utolsók között pottyant ki egy átlátszó, kemény műanyag tok is, ami kellemes meglepetés volt.

20151228152021986.jpg

A tartozékokra nem sok ügyet vetettem, mert a töltő csak 1 amperes, én meg úgyis gyorstöltőket használok inkább, fülhallgatóm is van, a tokot csak talonba helyeztem, plusz kivettem egy darab tűt. A fülhallgatóról pillanatok alatt megállapítottam, hogy majdnem olyan jó hallgatni, mint a Mónika Show-t kép nélkül nézni, úgyhogy heves mozdulatokkal visszacsomagoltam. Vagyis összegyűrtem a halálba, mert már megint úgy csomagolták az ázsiaiak, hogy biztosan ne lehessen visszahajtogatni. Komolyan érdekelne, hogy Kínában hogyan kell elvégezni a Lehetetlen Módon Összecsomagolációs Mérnöki szakot, de valakik nagyon vágják ott az ilyesmit.

A készülék egy az egyben műanyag házas, bár a hátlapja sokadik tapogatásra is olyan hatású, mintha fém lenne. Attól tartottam, hogy nagyon szappantartó lesz egyrészt a mérete miatt, másrészt pedig a finoman Samsungra hajazó dizájnja miatt. Kellemesen kellett csalódnom, még úgy is, hogy egyenesen gyűlölöm a szappantartó formát, sokkal inkább szögletes párti vagyok. Körben az ezüstszínű csík, a középső fizikai gomb és a nem túlzottan elnyújtott lekerekítési ívek hatására nincs gusztustalan formája kézbe véve sem, bár tény, hogy baromi nagy. Egy kézzel ezt már csak azok tudják használni, akiktől a nagy többség nem szeretne fülest kapni. Viszkető bőrűek kivételt képeznek.

A középső gomb, amit szintén el lehet szidni Samsung koppintásnak (én nem fogom, szerintem ezen 2016-ban már rég túl vagyunk), kapott egy ujjlenyomatolvasót, ami meglepően jól működik. Sosem volt még ujjlenyomatolvasós telefonom, mert amikor másfél-két éve a THL 5000-et vettem, akkor még nem rakta bele boldog-boldogtalan a készülékeibe, én meg nem akartam 80 Mátyás fölött telefont vásárolni. Most jutottam hát ilyesmihez elsőnek, kezd lassan elterjedni, egyre több középkategóriás kínai kap ilyesmit.

A hátlap nem leszedhető, a kínaiaknál is abszolút elterjedőben lévő SIM tálcás megoldással találkozunk itt is. Kellemes, és kényelmes megoldás, habár továbbra is kérdéses, hogy mi garantálja, hogy mindig ki fogjuk tudni nyitni majd, ha szükség lenne rá? A Takee 1 (tudjátok, a holografikusnak hirdetett telefon) esetében egy tollal is fel lehetett pöccinteni a hátlapot. Ilyesmi SIM tálcakioldót ide is tervezhettek volna, de hát azzal kell gazdálkodnunk, amink van. Ez pedig egy szép, és abszolút stabil, lötyögésmentes SIM tálca.

20151228152025357.jpg

Ilyen módon természetesen a 3000 mAh-snak kikiáltott akksi sem kivehető, a hard resetről pedig a hosszan nyomva tartott bekapcsológomb gondoskodik, ha esetleg szükség lenne rá. Bár a felfestések ezt nem mutatják, a középső gomb jobb oldalán van a vissza gomb, a bal oldali pedig előcsalja a beállításokat, egyéb menükben pedig a plusz funkciókat. Az előlapon sok más érdekes nem található. A nem érdekes kategóriába tartozik a fény- és közelségszenzor, az előlapi kamera, meg egy értesítési LED. Na jó, ez utóbbi érdekes.

A rendszer Android 5.1, egy lassanként már általam is megszokott, és egészen otthonos kis placc. Az ikonok helyenként tök egyediek, de témát váltani nem tudtam, nem találtam rá beállítást. Apropó, beállítások: megvan a szokásos vezeték nélküli és egyéb hálózattal kapcsolatos beállítási kör, melyek közé ezúttal a kínaiak nyomán már régebb óta ismert HotKnot is bekerült (bár tesztelni sajnos még mindig nem tudom, mert egyszerre mindig csak egy ilyen ketyerém van). Utána jönnek a szokásos eszközzel kapcsolatos beállítások, melyek közül talán csak a Save battery feliratút érdemes megemlítenem. Ez segít tartani a szuflát a készülékben, ha vészhelyzetbe kerülünk a százalékokkal. A leírása szerint csökkenti a teljesítményt, korlátozza a rezgést, a helyszolgáltatásokat, és a legtöbb háttéradatot is. Arra is felhívja a figyelmet (magyarul!), hogy azok az appok, amiktől várjuk, hogy szinkronizáljanak, csak akkor fognak, ha megnyitjuk őket. Szóval senki ne legyen meglepődve, nem kell anyázni. Röviden ezt jelenti, ami oda van írva. Lehet, hogy a tervezőmérnök édesanyja sokat csuklott az elmúlt időben, ezért írták oda. Nem hülyék ezek a kínaiak.

Lehet menedzselni a felhasználókat, be lehet állítani mindenféle zárolást appokra, képernyőre, anyámra az ujjlenyomatolvasónak köszönhetően, így akiket vonz az extra biztonság gondolata, annak érdemes nyitva tartani a szemét a cikk végéig. Van még kézmozdulat érzékelőnek hívott okosság, ami arra jó, hogy a kezünket az előlapi kamera előtt lengetve tudunk lapozni a különböző dolgok között, bár ez nekem sosem jött át, hogy miért jobb, mint húzni egyet az ujjunkkal. Az okos ébresztés ugye a megszokott gesztusvezérlős dolog, ami itt sem konfigurálható, ki és be lehet kapcsolni, ennyi. A nyelv és bevitel részlegtől sem vagyok elájulva (többségetek észre sem fogja venni), ugyanis a világért sem találtam meg azt a részt, ahol a nyomva tartásra felugró ablakok idejét tudom állítani, nekem nagyon lassú mindig az Android alapbeállítás. A felsoroltakon kívül már nem sok minden van, csak a szokásos menühadsereg, ezekre nem pazarolnám a szót, mindenki tudja, mik ezek.

Itt pedig a specifikáció most már, hogy képben legyetek, mi kerül a górcső alá:

DOOGEE Y200 Specs
Model DOOGEE Y200
Band 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
3G: WCDMA 900/2100MHz
4G: FDD LTE B1:2100MHz; B3:1800MHz; B7:2600MHz; B20:800MHz
Sim Card Dual SIM Card Dual Standby (Dual Micro SIM)
Service Provide Unlocked
Style Bar
Color Gray
Shell Material Plastic
OS Android 5.1
CPU MTK6735, 64bit quad core, 1.0GHz
GPU Mali T720 MP3/450MHz
ROM 32GB
RAM 2GB
Display Size 5.5 inch
Type IPS, capacitive touch screen
Resolution 1280 x 720 pixels
Screen Color 160K
Card Extend Support TF card up to 32GB extended
Camera Dual Cameras, 5.0MP(interpolation 8.0MP) front camera, 8.0MP(interpolation 13.0MP) Sony sensor back camera with flashlight and auto focus,80° wide-angle 5-element lens
WIFI Yes, 802.11 b/g/n
Bluetooth Bluetooth 4.0
Sensor Light Sensor, Proximity Sensor, Accelerometer Sensor

 

Képek a telefonról

Képek a hátlapi kamerával

Képek az előlapi kamerával

 

Tesztüzem

2016-02-15_15_58_19.png

Amint a képen is látszik, egy nyolcmagos MT6592T (2.0 GHz) még mindig simán felveszi a versenyt egy MT6735-tel (1.0 GHz). A 3D teljesítmény látványos módon több, mint kétszeres, és bizony kell is a FHD játékok meghajtásához, főleg, ha az ember időnként VR (virtuális valóság, lásd múltkori cikkem) cuccokat akar nézni. Ez utóbbit egy gyors teszt keretében próbáltam csak ki. Egyrészt kétes a dolog, mert bár fél méterről bámulva én alig látok különbséget 5" FHD és 5.5" HD között, pedig nem vagyok vak, viszont ha annyira szükség van a magas felbontásra kisebb képernyőn is, mint egy VR szemüveg esetében, akkor azért nem biztos, hogy elegendő, amit ez a telefon nyújt. Ahogy letöltöttem az első VR appokat és nem működtek, kezdett gyanús lenni a dolog, végül pedig beigazolódott, amit korábban olvastam (és fent a specifikációban is látszik): valóban nincs benne giroszkóp.

Azt érzékeli természetesen, hogy oldalra van-e döntve, tehát elfekszik a tartalom automatikusan, de az egyéb forgatásokat nem érzékeli a készülék, így VR-ra tökéletesen alkalmatlan. Sok app el sem indult, némelyik kiírta csak, hogy nincs gyro, mások pedig elindultak, csak nem tudtam fordulni bennük. Viszont még a múltkor tesztelt House of Terror is elment rajta, előrefelé tudtam menni egy keveset benne, és egyáltalán nem laggolt. Meglepődtem.

Amúgy szerencsére nincs teletömve kínai appokkal, egy Tinydeal webshop alkalmazás volt rajta, meg egy-két billentyűzettel kapcsolatos dolog, aztán ennyi, szóval ennek örültem. A magyar nyelv egészen korrekt benne, nem sok kihagyást észleltem. Igazán különleges dolgokra sajnos nem képes a telefon, a Doogee annyira azért nem virgonckodott, amikor a rendszert kellett testre szabni.

20151228152023480.jpg

Ami viszont elmondható, hogy ami van, az szerencsére jól működik. Szép éles a kép, tetszenek a színek, fiatalos (értsd: brutálisan basszusos) hangzás, amit persze lehet korrigálni. Remek a fényerősség, ezzel sosem lesz probléma, bár mostanában nem süt a nap, úgyhogy a verőfényes tesztből kimaradt. Azon kívül tök jó, hogy van értesítési LED, kaptak háttérvilágítást az érintőgombok, helyén van a fényszenzor működése is, az ujjlenyomatolvasót gyorsan be lehet kalibrálni, és egy élmény a használata, plusz tök jó, hogy mindent le lehet zárni vele. A rendszer teljesítménye kellemes, nem akadozik, egyből nyílik minden, csak a nagyobb dolgok megnyitásán ül egy fél pillanatot, de tényleg tényleg csak egy felet. Összességében a múltkori Cubot X16-hoz képest meg vagyok lepve a sebesség által, az lényegesen többet tudott gondolkodni alap dolgokon. Lévén, hogy ez egy alapvető dolog a pozitív felhasználói élményért, így tényleg jó érzés kezelni a telefont, nincs olcsóságérzete az embernek a retek rendszersebesség hatására.

20151228152029838.jpg

Az 5 pontos multitouch-ot korrekt módon hozza, és hatalmas piros pont jár azért is, hogy a böngészési élmény fantasztikusan jó még 3G-n is (véletlenül lehúztam mobilnetről az Asphalt 8 telepítőt...), nemhogy 4G-n. Begépelek valamit, és abban a pillanatban ott terem a megfelelő oldalon. Gyorsan nagyít, hamar betölt, gondolkodás nélkül görget, minden a helyén van. Pedig ugyanezt nem tudom elmondani a használtam is kábé ugyanennyit érő THL 5000-esemről. Nem rossz ott sem a böngészés, de azért ettől elég távol van. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy egy nagyobb épületben voltam kábé egy órán át, amikor folyamatosan csak Edge hálóm volt, holott még a THL a lóhere antennájával is 3G-t produkált mindig. Egyszer csak váltott, és hirtelen villámgyors 4G lett belőle.

További fura bug a Doogee készülékénél, hogy sokszor nem hagyja megnézni a háttérben futó alkalmazásokat, mert ahogy megnyílik, úgy el is tűnik a lista. Ez akkor történik, amikor csupasz ujjal nyomom hosszan a gombot, és olyan hosszan, hogy a lista már előjön (néha akármit csinálok, csupasz ujjas nyomkodásra nem engedi). Ha akkor engedem fel, amikor a lista már látható, akkor vissza is ugrik. Ugyanez nem történik meg, ha pólón keresztül nyomkorászom, sem akkor, ha éppen csak a szükséges ideig tartom nyomva a gombot, és felengedem, még mielőtt előugrana a lista. Itt viszont tizedmásodpercekről beszélünk, ha közben száz felé figyelek az utcán, korántsem biztos, hogy pont benne lesz az ujjamban a dolog, és akkor bosszantó tud lenni. Reménykedek benne, hogy az első rendszerfrissítéskor kijavítják ezt is.

20151228152030724.jpg

Ha már itt tartunk, részletezném egy kicsit ezt az ujjlenyomatolvasós dolgot. Van egy Fingerprint nevű app hozzá, amiben minden ezzel kapcsolatos dolgot lehet menedzselni. Az ujjakat egyesével be kell szkennelni, persze elég csak egyetlen ujjat is. Innentől kezdve zárolható ujjlenyomattal a képernyő, appok, mappák, kábé bármi. Ez szerintem hatalmas előny. Főleg az, hogy amilyen gyenge pontjai vannak a telefonnak, ez annyira jól teljesít. A feloldás sosem volt még ilyen gyors nálam, csak odatartom a hüvelykujjam a középső gombra, ahogy előhúzom a zsebemből, és mire a szemem elé kerül, már be is olvasta az ujjam, és tettre készen világít a készülék. Fantasztikusan jó funkciónak tartom.

A kamerákról sajnos még jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy királyak. Az interpolált 16 MPx-es felbontás nem hozza meg magától a várt eredményt, oda bizony némi optika is kéne, vagy legalább egy stabil szoftveres háttér. De mivel egyik sincs, így a képek belenagyítva zajosak, egyáltalán nem nagy szám, amit produkál. Hamar fókuszál, az igaz, de inkább csinálná olyan lassan, mint a THL-em, de legalább olyan minőségben is. A hátlapon lévő LED villanófény egyszerű közepes erősségre képes csak, és azt is sárgásba hajló, beteg színnel teszi, ami zseblámpa üzemmódban hóttmindegy, viszont ha szükség van rá fényképezéskor, akkor már korántsem mindegy. A THL (aminek baromi erős a LED-je) sokkal jobb fényt ad.

Akksiidő tekintetében nem vagyunk rosszul ellátva. 3000 mAh-s akksit kaptunk, ami kínai viszonylatban laza átlagosnak mondható, ha normálisabb készülékekre gondolunk. Viszont abszolút rendben van az üzemidő, köszönhetően ugye a gyengébb, és energiatakarékos chipsetnek. Ennek megfelelően 2 nap lazán kihozható a készülékből, viszont nagyon durva nyúzás mellett este már tápolni kell.

A gyengébb chipsettől meg nem kell megijedni, mert korántsem olyan gyenge, mint gondolnánk, csak nem olyan erős, mint a THL-em. Asphalt 8-at töltöttem le, még úgysem próbáltam soha. Éppen a játszhatóság határán futott. Olyan 20 FPS körül lehetett, de nem mértem. Tegyük azért hozzá, hogy ezt a telefont messze nem Asphalt 8-ra találták ki.

20151228152031958.jpg

Azt, hogy az értesítési LED nem csak zölden, de pirosan is tud világítani, csak akkor tudtam meg, amikor rádugtam töltőkre, hogy megnézzem, mennyi áramot vesz fel. Egészen picike. Nem az a szemkiverően erős fajta, nem is a nagy és kellemes folt, mint a THL-en, hanem visszafogott, kis pont. Nappal szintén jól látható, és éjjel akkor sem zavaró, ha közvetlenül az arcom mellett van az éjjeli szekrényen.

Qualcomm QC szabványt tudtommal nem támogat, de gondoltam, hátha valami nagy áramokat képes megenni. Nem is kellett csalódnom a Doogee mérnökeiben ilyen oldalon, mert a Blitzwolf asztali töltőmből saját kábelükön keresztül 9.3 W-ot vett fel, ami 5 voltos feszültséggel leosztva 1.86 ampert jelent. Ez ugyan nincs meg bűvös 2 amper, de azért egy 3 Ah-s akksit elég gyorsan fel lehetne pumpálni vele. A Blitzwolf 2 portos fali töltőjéből Nillkin kábellel viszont átlagosan már csak olyan 8.7-9 W-ot sikerül kiszívnom, ami mondjuk alulról veri az 1.8 ampert. Még mindig nem rossz, de azért lehetne több is. Nem is értem, miért 1 amperes töltő jár a készülékhez.

A GPS sajnálatos módon elég retek. Kevés műholdat (4-7) lát még nyitott tereken is, és csak MTK Tools segítségével sikerült jól befogni őket. Utána is talált újakat, ledobált régieket, volt egy kis összevisszaság, a Google Maps-ben pedig nem is tudta jól mutatni, hogy merre járok. Követett egy idő után nagyjából, de navigáció szinten egészen biztosan nem lehet támaszkodni rá. Nem kapott mágnesszenzort sem, így a Google Maps például nem fogja megmondani, hogy merre nézünk éppen, így aki használja ezt a tájékozódáshoz, az most kicsit meg lett lőve.

Multimédia oldalról még nem sokat hallottatok. Telefonálni remek volt vele, egyáltalán nem kényelmetlen a fülemhez tartani (nem úgy, mint a THL-t). Zenét hallgatni szintén remek (32 gigára lehet is pakolni), és a hátlapi hangszóró hangereje is rendben van. Akinek nem elég a 32 gigás tároló, az még belenyom egy microSD-t. Lehetne picivel hangosabb, hogy elmondhassam róla, hogy kínai szokáshoz híven ez is túl hangos, de így legalább nem recseg egyáltalán, és a hangszín is élvezhető.

 

Konklúzsön

Nos, a telefonért kint úgy 140 dolcsit kell lepakolnunk. Ez akárhogyan is számolom, 42.000 forint, és akkor még nem is ért ide. Mostanában pedig amint tudjuk, nem jönnek át a telefonok/táblagépek a vámon "szerencsésen".

Szóval bőven kell azért ezreseket felvillantani a készülékért, ami mellett szól a király rendszersebesség, a takarékos chipset, kellemes használat úgy en bloc, remek böngészés, 4G hálózatok, amiket villámgyorsan kezel, egész jó akksiidő, aránylag nagy töltőáramok, 32 GB tárhely, határozottan jó képernyő/színvilág/felbontás/fényerő kvartett, a tökéletesen működő ujjlenyomatolvasó, a kellemes hangzásvilág, élvezetes zenehallgatás fülesen, és még telefonálni is jó vele. Ezen felül még az anyaghasználat, kinézet és az összeszerelési minőség is abszolút rendben van, pedig tudjuk, hogy Kínában ez milyen mértékben sarkalatos pontja szokott lenni a termékeknek. Játszhatóak rajta játékok is, persze csak módjával, de annál nagyobb előny, hogy nem merül és melegszik úgy közben. Szerencsés dolog az is, hogy sok kiegészítőt kapunk hozzá, bár a fülhallgató hulladék, de úgyis megvan mindenkinek a saját kis bejáratott cucca. A rendszer a fentebb elszidott pár bugtól eltekintve jól működik, relatíve új kiadásról is van szó, és nem tapasztaltam alkalmazásleállásokat sem.

Semlegesnek ítélem meg a kamerákat a villanófénnyel együtt, és ugyanez vonatkozik a bugosan működő középső gomb által előhívható háttérben futó alkalmazások képernyőre is.

20151228152032739.jpg

Ellene szól viszont szerintem a nagy képernyő (ez tisztán személyes), bár egyre többen vágynak 5.5"-ra és kezd tényleg ez lenni az átlag. Ugyanúgy ellene szól az a pár apró bug, amit a használat során tapasztalni lehet (bár bízok a javítás érkezésében, hiszen nagyon új készülék). Fekete pont jár a GPS-ért a vérszegény antennája miatt. Ezeken kívül nem igazán tudok mit felhozni ellene, pedig tényleg gondolkodtam.

Szóval ha ajánlanom kellene, akkor én még mindig inkább ajánlanám, mint nem. Ez tudom, hogy egyáltalán nem hangzik meggyőzően, de az én fejemben ez határozottabban van meg, mint amilyennek ez most tűnik. Ennyi pénzért tutira kapni jobb ajánlatot is, de nem biztos, hogy ujjlenyomatolvasóval például, vagy könnyen lehet, hogy a másik gép nem kezelné ennyire jól a hálózatokat, márpedig muszáj neki, ha jó telefon akar lenni. Az ujjlenyomatolvasót használni hatalmas élmény, amit kár lenne kihagyni, és a netezés is nagyon jó vele.

A teszt közben elég nyers módon szoktam véleményt alkotni, egyszerűen leírom, hogy mi van, mert ettől lesz hiteles egy teszt. Viszont az összképet nem így kell kezelni, mivel mások sem így kezelik magukban. Az összhatás egyáltalán nem olyan gáz, mint amilyennek hangzik, mert a dolgok lényegi része elég jól működik. Pro és némi kontra, mindenki döntsön magában. De ha valaki szimpatikusnak érzi ezt a telefont, akkor szerintem ne tartsa vissza semmi a vásárlástól. Részletes infók szintén a linken.

Uff.

komment · 1 trackback

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr978393496

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi jött ma Kínából? 2016.02.29. 09:53:29

Innentől nem csak friss mobil és tech hírekkel fogunk jelentkezni, hanem külön rovatot áldozunk kedvenc hobbinkank: a Kínából való kütyü és izé rendelésnek is.  A mobilfejlesztő verseny és konferencia szervezés mellett ugyanis többek közt Ebay, Ge...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isti1968 2016.02.22. 10:14:03

Nem tartod visszalépésnek egy 8 magosról 4 magosra történő váltást ?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.02.22. 10:28:55

@Isti1968: Visszalépésnek visszalépés, de nem vagyok ráizgulva a hetvennyolc processzormagra, játszani sem szoktam. Inkább az üzemidő legyen hosszú, meg tegye a dolgát rendesen. És ezért, emg a tapasztalatért hajlandó vagyok kipróbálni gyengébb hardverű telefonokat is. Kell látni ilyeneket is.

sncf 2016.02.22. 20:15:17

Ha már Doogee, akkor én maradnék az X5Pro-nál, vámmal, Áfával, hazai garanciával 30-ért.

Zetor75 2016.02.22. 23:00:26

Egy Xiaomi Redmi Note2 ettől fényévekkel jobb, szerintem, és pár ezressel drágábban megkapod. A difi nincs 20E. Szerintem.

Azért köszi a leírásért. Most szeretnék én is telót venni, és a kínai csodákról jó olvasni, mit érdemes, vagy pont nem érdemes.

atisr 2016.02.22. 23:07:24

A kamerán sajna nincs csodálkozni való, a Tinydeal-en is írják ez 8.0 MP, és interpolációval húzza fel a képeket 13MP-re.

A giro hiánya meglepett, valahogy eszembe se jutott volna, hogy van okostelefon giro szenzor nélkül. Kösz a tippet, ezentúl erre is figyelek.

Én a F3-ra felraktam a Nova Launchert és így sikerült Lollipop-ra visszacsapni az ikonok stílusát, mert ettől a Doogee-s "egyszerűsítéstől" kivert a víz.
Am. vele tudod állítani az animálódás sebességét is;)

fidesz maszop dk egykutya 2016.02.22. 23:55:43

Teljesen mindegy hány mpixel, semmiféle összefüggése nincs a minőséggel. Interpolálás totális agyhalál, csak tárhelypazarlásra jó.

Egyébként a tinydealnek van német, és spanyol raktára is. Ha onnan rendelsz (bár jóval korlátozottabb a választék), akkor eun belüli nincs vám, sem áfa.

Az szomorú,hogy a gps nem változott, egy 2 magos dogeem volt, ugyan úgy használhatatlan gpsel.

Maci Koala 2016.02.22. 23:58:39

A Lenovo K3 Note-om is pont 42 ropiba fájt, Gearbestről, EU raktárból, szállítással mindennel együtt. Egyáltalán nem bóvli ( pedíg picit tartottam a dologtól, első "kínai" telefonomként" ). Ujjlenyomatolvasó ugyan nincs benne, de nemsokára kapjuk hozzá a Marshmallow frissítést.

Spamet nem küldünk rá (törölt) 2016.02.23. 08:40:28

Ennek az am blocknak még egyszer nekifutnék a helyedben. Igencsak rontja az amúgy jó összképet.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.02.23. 08:49:14

@Spamet nem küldünk rá: köszönöm, hogy szóltál, ma is tanultam valamit!

shred 2016.02.23. 11:15:32

Ennyiért 2 GB memóriás telefont tényleg ritkán kapni, és az értesítési LED-et is sokan kispórolják. A kijelzője viszont sajnos (nekem) nagyon nagy, 4,5" felett már kényelmetlen a telefon kezelése.

yuden 2016.02.23. 12:30:05

Én most vettem egy "Zopo Hero 1" telefont, 120 USD (~34e HUF) az ára (Gearbest), ami pár dollárral még csökkenthető online kuponokkal.
Kijelző ugyanez, igaz "csak" 5", proci ugyanez 1.3Ghz-es magokkal, 2GB RAM szintén, 16GB ROM, GPU ugyanez, 4G dual sim szintén, AC wifi, 5.1 stock Android szintén. Ujjlenyomat olvasó nincs. Kamera jobb, GPS fantasztikusan pontos és gyors. Lényegében kellemesen csalódtam, mert nem volt telepakolva semmivel, villámgyors, marha jó navigálni vele, még éppen kezelhető méretű. Semmi bug, fagyás, lassulás, pedig első kínai telóm, és számítottam hibákra. Ráadásul sima postacsomagként érkezett, áfa és vám nélkül..:P
Lényegében egy Zopo Speed 7C átmatricázva (ugyanaz a ház), és 1-2 helyen megnyirbálva. Apropó ház...egy minimálisan nyekkenik, ha nekiállok oldalirányba csavarni, de ezt betudom a méretének, na meg a műanyag háznak. Ennyi pénzért itthon mit kaptam volna... Szóval, aki ilyen árban keres telót, annak tudom javasolni, én újra ezt venném! :)

Mr. Waszabi 2016.02.23. 13:13:01

Az érdekelne, hogy mennyire merev a telefon fémkeret nélkül? Mi történik, ha véletlenül ráülsz?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.02.23. 13:28:10

Hát ez azért egy elég fogós kérdés. Műanyaggal jobban jársz, mint a fémmel, mert a fém ugyan nehezebben görbül valamivel, viszont ha az egyszer meggörbül, akkor úgy fogja tartani a telefon összes többi hajlékony részét is, ami nem görbülne meg tartósan. Szerintem semmi baja nem lenne akkor sem, ha kemény felületen lenne és úgy ülnél rá, de farzsebben hordva már nem mernék fogadni az épségére.

MEDVE1978 2016.02.23. 15:55:13

Doogee DG700 Titans2-m van. Egyébként a problémák vele hasonlóak a leírtakhoz (kamera, fülhallgató elég szar), de egyébként jól működik már vagy háromnegyed éve. Ilyet mégse vennék, mert a Titans2-ben az a poén, hogy a fém borítás miatt ütésálló, illetve, hogy vízálló.

Még egy dolog szól ezek mellett a telefonok mellett az akkuidő. Az enyém 2 napot bír ki, ha ügyelek arra, hogy éjjel ne maradjon bekapcsolva a wifi. Ha valaki csak telefonálna vele, akkor szerintem simán 3-4 napot is elbír. Ez a mai, 3 óra alatt lemerülő telefonok világában elég szép.

Csak beugrottam 2016.02.23. 20:24:01

Nekem egy X5-öm van.Amióta ráhúztam egy ASUS Z00VD firmvaret azóta nagyságrendekkel komfortosabb és használhatóbb,leszámítva a GPS-t mert az egy kicsit gyengébb lett.Ahogy elnéztem elég sokfajta custom firmware létezik az egész DOOGEE családhoz.

Luighi 2016.04.21. 22:53:36

A 75 USD-s Doogee X5Pro-m GPS-e villámgyors, pontos mindenhol.
2014.ben a páromnak rendeltünk DG 310-et,Ő is nagy megelégedettséggel használja. Akkor döntöttem el, nekem is tőlük lesz telefonom. Semmi bug, vagy vacakolás a szoftverükben. Tudom vannak jobb telefonok, de nem is ennyiért! ;-D
Most van 130 telepített appom, megy minden mint újkorában. Keveset beszélek, 3-4 napot simán bír.
süti beállítások módosítása