Xiaomi Mi Mix 2 Global okostelefon teszt - Tömény profizmus

2017.12.20. 15:32

molcsa

mixindex-696x345.png

A Xiaomi Mi Mix 2 egyértelműen a 2017-es év kínai telefonja. Hatalmas népszerűségnek örvend világszerte, hiszen egy igazi felső kategóriás készülék szinte középkategóriás áron. Ezt bizonyítja az is, hogy a fél kínai világ lemásolta. A páratlan mérnöki megoldásairól híres, de a mindennapokban nehézkesen használható Mi Mix hibáit levetkőzve egy minden szempontból remek erőgép lett, ami méltán viseli a Xiaomi zászlós hajója nevet. Épp ezért nagyon boldog vagyok, hogy én tesztelhettem.

Itt megvásárolható >>

 

A Xiaomi Mi Mix 2 kicsomagolása

A doboz sem a megszokott fehér, ezzel is felhívják a figyelmet rá, hogy különleges eszközt tartunk a kezünkben. A telefon mellé amerikai csatlakozós QC 3.0 képes töltőt, Type-C kábelt, fekete poszter szerű kínai gyorstalpalót és gari kártyát, SIM tűt, Type-c - jack átalakítót és még egy gyári tokot is kapunk. Utóbbi nagyon szép és jó minőségű, merev, mégis fogásra puha, köszönhetően a gumis borításnak, jól illeszkedik a telefonra, nem lesz tőle bumszli. Remek hír, hogy megkapta a Qualcomm gyorstöltését, a Xiaomi sajnos az utóbbi időben ezt rendszeresen kihagyja, hogy ennyivel is olcsóbban adhassák a készülékeiket, de egy zászlóshajóba azért illik beletenni. A 3,5 mm-es jack csatlakozó sokaknak hiányozhat, de úgy tűnik, erre tart a világ, muszáj lesz beletörődni.

A telefon szerintem gyönyörűre sikerült, viszonylag nagy mérete ellenére is kecses, jó fogású, nem olyan tégla, mint az előd volt.  Ez annak köszönhető, hogy kisebb nála és vékonyabb is, csupán 7,7 mm, valamint az oldalak elölről és hátulról is lekerekítettek. A mérlegen 185 grammot nyom, tehát van tömege, de nehéznek még nem mondanám. Másik jó pontja, hogy nem olyan csúszós, mint a Mix 1 volt, ott a mindennapi használatot ez eléggé nehezítette. A ház maradt kerámia - alumínium oldalkerettel -, ami az átlagnál nagyobb merevséget és ütésállóságot biztosít, az ujjlenyomatokat viszont eléggé gyűjti. Ennek megfelelően iszonyatosan masszív, meg sem nyekken, hiába feszegettem, hajlítgattam. A Motorola reklámozott régen a pengére hasonlító kinézettel és fogással, én a Mix 2-re is átragasztanám ezt a szlogent, olyan, mint egy darab kemény fém, a jó értelemben. A gombok is nagyon merevek, egyáltalán nem lötyögnek.

A hátlapon ezúttal is van egy kis aranyozás, amit többen kifogásoltak a Mix 1-ben, de szerintem ez nagyon bőven a jó ízlés határán belül van, inkább elegáns, mint csicsás. A gyártó a Mix designed by Xiaomi felirattal hirdeti, hogy büszke a teremtményére. A dupla LED vakuval megtámogatott kamera kissé kiáll a hátlapból, de az arany gyűrű védi a lencsét. Alatta találjuk az ujjlenyomat olvasót, ami nekem pont kézre állt.

Az oldalakon ezúttal nem találunk olyan sok mindent: felül másodlagos mikrofon csücsül, alul a két hangszóró rács közül az egyik valóban hangkeltőt rejt, a másik a mikrofont. Közöttük található az újgenerációs Type-C USB port, bal oldalon pedig a két darab nano SIM-et befogadó SIM tálca. A megszokottal ellentétben itt nem tehetünk micro SD kártyát az egyik SIM helyére, ennek okát később taglalom, ezért körültekintően válasszunk kiadást vásárlás előtt.

Az előlapon nem sok mindent találunk, a kijelző a legtöbb helyet elfoglalja. A tavalyi megoldással ellentétben egy hagyományos beszédhangszórót zsúfoltak a megjelenítő fölé, a szelfi kamera és az előlapi szenzorok (fény és közelség) viszont ismét a kijelző alá költöztek. Középen van még egy apró, fehér színű értesítési LED is, ami véleményem szerint nagyon szolid és elegáns. Fizikai gombokat ne keressünk, az Android virtuális megfelelőit kell használnunk.

 

A Xiaomi Mi Mix 2 tesztje

A Mix 1 legnagyobb érdekessége a hihetetlenül vékony kávákkal ellátott kijelző volt. Ez volt az a telefon, amire tényleg ráillett a kávanélküli jelző, viszont ez a gyakorlatban néha már hátrány volt. A Mix 2 hasonlóan impozáns kijelzővel büszkélkedhet, viszont a kereteket ésszerű keretek közé szorították, és csak annyira kávanélküli, hogy jól használható maradjon. Ez persze még mindig kiemelkedően keskeny a szokásos mobilokhoz képest, és a kijelző a négy sarkában lekerekítést is kapott, ami mostanában igen divatos a Samsung és az Apple készülékeiben is. Rendkívül jó kijelző-előlap aránnyal büszkélkedhet, nem nagyobb, mint egy átlagos 5,5 colos készülék, mégis 5,99 colos a megjelenítő.

A felbontás 2160x1080 pixel, aminek külön csodaneve nincs, lényegében egy 18:9-es képarányra módosított Full HD. Ez 5,99 colon 403 PPI képpontsűrűséget jelent, ami tűéles képet eredményez. Technológiáját tekintve IPS, kiemelkedően szép a képe, a színek élénkek, kontrasztos, a betekintési szögek elég nagyok, és a fényerő is meglepően magas. Ezzel napfényes időben sem lesz sok gondunk. Hasznos funkció, hogy a kijelző dupla koppintással is felébreszthető.

Nem hiába zászlóshajó, a Xiaomi tényleg minden téren nagyon kitett magáért, nem igen hagytak sebezhető pontot a Mixen. A hardver a Qualcomm jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható legerősebb chipje, a Snapdragon 835. Ugyan december elején megjelent a legújabb, Snapdragon 845 nevű darab, de még nincs piacon egy készülék sem, ami ezt tartalmazná, így a 835 a jelenlegi király.

 p1970164-e1513767191336.jpg

Ez egy brutálisan erős, nyolc magos (4x2.45 GHz és 4x1.9 GHz) megoldás, a benne lévő Adreno 540 grafikus chip a legdurvább játékokkal is lazán elbánik. Ilyen SoC található egyébként a rokon Mi6-ban is. Ezt támogatja meg a kiviteltől függően 6 vagy 8 GB RAM és 64, 128 vagy 256 GB háttértár, a tesztpéldány a "legalapabb" 6/64 GB-os verzió. A háttértár olvasási sebességére több mint 700 MB/s-ot mértem, ami egy jobb SD kártyának közel tízszerese, de még egy átlagos SSD-t is megszégyenít. Na, ezért nem lehet memóriakártyával bővíteni. Antutuban laza ~180.000 pontot mértem, a GFX T-Rex tesztje 60 FPS-t mutatott. Ez egy átlagos kínai okostelefon háromszorosa. Szabadjára engedve a szörnyeteget nincs olyan feladat, ami megakasztaná. A Shadow of Mordor, Real Racing 3, Dirt Extreme, Injustice 2 és Lego Star Wars kombó nevetve, maximális részletességen, melegedés nélkül futott.

pjimage-2.jpg

A felhasználói élményért pedig a Xiaomi imádott MIUI 9 felülete felel. Alapból az Android iOS-ének becézgetik sokan, de ezzel a hardverrel tényleg teljesen jogos a kijelentés, még magához képest is ultra gyors. Olyan gördülékeny, amit az almás mobil is megirigyelhet. A multitasking nagyon jó, rengeteg alkalmazás képes a memóriában maradni, és villámgyors az átváltás köztük. Az alkalmazások azonnal nyílnak, és a MIUI számos kényelmi funkciót és saját alkalmazást is kínál. Meg persze rendszeres frissítéseket. Alapból a kínai rendszerrel érkezett, amiben csak angol nyelv van, de ez könnyen lecserélhető a nemzetközire, így már magyarul is tud. A GearBest leírása szerint viszont néhány változata alapból magyar nyelvvel érkezik, így talán a cserére sem lesz szükség.

 pjimage-4.jpg

Az ujjlenyomat olvasó is szokatlanul gyors és pontos, szinte sosem vétette el az ujjam a teszthét alatt. Bluetooth-ból a legújabb 5.0-s verziót, WiFi-ből pedig - ahogy azt kell 2017-ben - ac képes, 5 GHz-et is ismerő változatot kapjuk. Infra portot furcsa módon nem raktak rá, pedig ezzel szoktak dobálózni a felső kategóriában. Van viszont NFC, ami jóval hasznosabb extra, így például a mobil fizetés sem akadály. Az A-GPS, GLONASS és BDS műholdakat is ismerő GPS szintén nagyon megbízható és gyorsan megtalál. Global kiadás lévén természetesen ismeri a B20-at, így vidéken is tudunk 4G-t használni. Egy furcsa dolog azonban körüllengi a Mix és a Telenor 4G hálózat kombóját. Olvasónk is jelezte és mi is tapasztaltuk, hogy valamiért ennél a szolgáltatónál csak 3G-n működik, 4G-n még hívni sem lehet. Ennek oka egyelőre ismeretlen, nekem Vodafone hálózaton gyönyörűen ment a 4G az egész országban.

 pjimage-3.jpg

Szenzorok terén nagyon bő a felhozatal, a már ismertetett darabok mellett van fény és közelség érzékelő, gyorsulásmérő, giroszkóp, mágnes szenzor, rengeteg belső hőmérő modul és külső nyomásmérő is.  A giroszkópnak, erős hardvernek és nagy képpontsűrűségű kijelzőnek hála VR-hoz is tökéletes a készülék.

A jack csatlakozó sokaknak hiányozhat, de a mellékelt adapterrel sem szörnyű az élet, rendben felismerte a rádugott füleseket és headseteket. A hangminőség nagyon jó, tiszta és dinamikus a hangzás. A hangszóró a látszat ellenére mégsem monó, félsztereónak mondanám. Ugyanis azt találta ki a Xiaomi, hogy a második csatornát a beszédhangszóró adja ki. Ez természetesen gyengébb a telefon alján lévő társánál, így nem tökéletes az eredmény, de a monónál jobb. A hangerő nem eget rengető, cserébe nem torzít magas hangerőn sem. Kicsit tompa a hangzás, de egész jó a dinamika, a mélyközép tartomány is értékelhető.

p1970254-e1513767248972.jpg

A kamera az a pont, ahol nem kiemelkedően, csak nagyon jó. Ugyan nem kapta meg a házon belüli konkurens Mi6 remek dupla kamerás rendszerét, ennek ellenére semmi oka a szégyenkezésre. Nagyjából a saját Mi5-öm szintjére teszem, aminél jobb kamerás mobilt nem sokat láttam az elmúlt időben. Felépítésében is hasonló, megkapta a fázisdetekciós autofókuszt és a négytengelyű optikai képstabilizátort is. A 12 MP felbontású szenzoron rendkívül nagy, 1,25 μm-es pixelek vannak, így több fény esik egy képpontra, részletgazdagabb lesz a kép, a lencse f/2 fényerejű.

 p1970151.jpg

Ha le tudunk mondani a dupla kamera menőségéről, hű társunk lesz a szép pillanatok megörökítésében. Nappal nagyon szép, élénk, éles és részletes képeket készít. Jó a dinamika, kevés a zaj, kromatikus aberráció sem nagyon fedezhető fel. Még beltéren is nagyon jó, lámpafénynél is szép a végeredmény. Makróban nagyon erős, gyönyörűen mossa a hátteret, gyors és pontos az autofókusz. A fénymérés is gyorsan alkalmazkodik a változásokhoz és pontos. Éjszaka sem vállalhatatlan az eredmény a nagy pixeleknek köszönhetően, természetesen megnő a zaj, de bőven használható a végeredmény. A dupla LED vaku elég erős zseblámpának és fotófénynek is.

Az előlapi kamera minősége is átlagon felüli, viszont mivel a készülék aljára került, előszeretettel készít toka szelfiket. Szerencsére a Xiaomi gondolt erre a problémára, és egy egyszerű, de nagyszerű trükkel orvosolta: a kameraszoftver ránk szól, hogy fordítsuk fejre a készüléket, így a kamera felülre kerül, és kényelmesen belenézhetünk. A videózási képességekben sem marad alul, akár 4K-ban is filmezhetünk 30 FPS mellett, és a képstabilizátor látványosan nagy segítség. Szépek a felvételek, a zajszűrés viszont kicsit agresszív a hangsávban.

A beépített aksi 3400 mAh-s, ami nem kiemelkedően nagy. Ennek ellenére meglepően takarékos tud lenni a csúcshardver, 12 óra kijelzőidőt és másfél napos üzemidőt is sikerült kihoznom belőle. Viszont sok játékkal fél nap alatt is le tudtam meríteni, szóval az üzemidő erősen felhasználás függő. A Quick Charge 3 gyorstöltésnek és a Type-C csatlakozónak hála - ami gyorsabb adatátvitelt és töltést kínál, és mindegy, hogy milyen irányban dugjuk be a kábelt -, 1:20 alatt feltölthető nulláról.

 

Összegzés

A Xiaomi Mi Mix 2-ről két dolgot tudok elmondani: jó és kiemelkedően jó. Megtartották az előd jó tulajdonságait, és kijavították a hibáit, hogy egy mindennapokban is tökéletesen használható eszközt kapjunk. Nincs olyan pontja, amire azt mondanám, hogy nem elég jó vagy idegesítő lenne. A hardver a csúcsok csúcsa, a kijelző remek, a szoftver jobb nem is lehetne, a dizájn és az összeszerelés példás. Abszolút naprakész eszköz, van gyorstöltés, Type-C, remek ujjlenyomat olvasó, egy rakás szenzor és a legújabb vezeték nélküli technológiák. A hangszóró jó, a kamera - bár nem a mostanában menő dupla rendszerű - kiemelkedően jó képeket készít. Az aksi, bár elsőre kicsinek tűnhet, okos használat mellett akár másfél napot is bír.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az új Mix a Samsung Galaxy S8 és az iPhone X ligájában játszik, tudásban és megbízhatóságban nem marad el tőlük. Árban viszont jelentősen, előbbi másfélszer, utóbbi több mint kétszer drágább nála. A tesztpéldány jelenleg nettó 130.000 forintba kerül, és ha sikerül EU Express-szel kérni, nem is lesz drágább. Végszóként még annyit, hogy ez az első teszttelefon, amire megbánás nélkül elcserélném a Mi5-ömet, a Mi Note 2-t és a Mi Mix 1-et is beleértve. Annak, aki a legfelső kategóriát célozza meg, bátran ajánlom, nem fogja megbánni. A Xiaomi ismét bizonyította, hogy kínai vállalatként is helye van a legnagyobb nemzetközi gyártók között.

6/64 GB verzió >>

6/128 GB verzió >>

6/256 GB verzió >>

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7013514119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása