Blackview BV6000 okostelefon teszt – Tanksofőrök telefonja

2016.12.09. 08:00

Jackal_

231141169930aa.jpgKinyitottam a dobozt és a készüléket meglátva két szó jutott eszembe: nagy és masszív. A marcona telefonok reneszánszukat élik, és a Blackview előző modellje sem volt rossz választás. Meglátjuk, mit tud villantani az újabb, nettó 55.000 forintos, teljes vértbe öltöztetett modell.

 

Kicsomagolás

Fiatalabb koromban kisírtam a szüleimtől egy rambó kést, mert az volt a menő. Már akkor tombolt a túlélő felszerelés őrület, így a nyelében mindenféle, fontosnak tűnő használati tárgyat helyeztek el. Horgászdamil és horog, fenőkő, amivel a pengét lehetett élezni és tüzet is lehetett gyújtani. Gyufa, iránytű a nyél végén, fűrészfog a gallyak átvágásához. Mondanom sem kell, soha nem használtam egyiket sem, de tudtam a haverok előtt villogni vele.

A BV6000 nagyon rájátszik ugyanerre az életérzésre, hiszen sok esetben a design, és nem a funkció adja el a terméket. Keménynek akarunk látszani, de nem biztos, hogy azok is vagyunk. A csomagolás is pont ilyen, fehér alapon téglafalat imitáló mintázat és egy diszkrét kék típusjelölés a jobb alsó sarokban alkotja az összképet.

A dobozt kinyitva egy fekete telefont pillantunk meg, amelyet egy diszkrét selyemszalaggal emelhetünk ki. Ez nagyjából olyan, mintha a tömeggyilkos egy piros masnit kötne a baseball ütőjére, mert akkor az ütlegelés majd nem fáj annyira. A becsempészett identitászavar a töltőnél és a fülhallgatónál tovább folytatódik, ugyanis mindkettő gyöngyház fehér. Nehezen tudom elképzelni, ahogy egy mesterember bedugja a fekete, olajos kezével a fülébe az eszközt, egyszerűen nem illik a jelenet a Texas Ranger életérzésbe.

A telefon kinézete élőben nagyon üt, tényleg masszívnak érződik. Mindenhol robusztus, az összes nyílás zárt, körben gumiréteg védi, első kézbevétel után is érződik, hogy ezt durva használatra tervezték. Sehol nem recseg vagy ropog, van súlya, ami ebben a műfajban mindig jót jelent.

 

Tesztüzem

Próbáltam gondolatban azonosulni azzal az emberrel, aki ezt a telefont meg fogja venni. A munkakörömből adódóan szükség van a nagy ellenálló-képességű eszközökre, lehetnék mondjuk bányász, favágó, alpinista vagy autószerelő. Sok körülöttem a kosz és a ragadós folyadék vagy éppen olyan felületen kell dolgoznom, ahol minden gránitszikla keménységű. 

231142508569.jpg

A másik célcsoportot az olyan hobbit űzők jelentik, akik nehéz terepen, esetleg isten háta mögötti helyeken is akarnak boldogulni. Geocaching, komolyabb túrázás, vízi sport, hegymászás is szóba jöhet. De azt is el tudom képzelni, hogy valaki azért fogja megvenni, mert a terepjárós életvitelhez ez illik a legjobban.

231143112450.jpg

A fenti tevékenységekhez nagyon sok támogatást ad a telefon, az első ilyen a kialakítás. Az alsó részen díszeleg egy IP-68 jelölés, amely a por és vízállóság szabványosított neve. A mechanikai behatásoktól sem kell félteni, az egész váz iszonyatosan merev és vastag, trehányságot, vagy rossz illesztést még nyomokban sem fedeztem fel. Körben pedig egy gumírozott réteg védi az éleket.

Ennek van egy hátulütője is: nagyon nehéz a kijelzőt védő műanyag lapot felhelyezni. Én jellemzően az idegesítő légbuborékokat egy hitelkártyával szoktam kimasszírozni a fólia alól, de ezt itt nem tudtam megtenni, mert elakad a keretben. Előnye viszont az, hogy letehetjük a telefont kijelzővel lefelé is, ugyanis az nem ér hozzá a felületekhez, a gumikáva szépen eltartja.

231140321652.jpg

Az IP-68 védelem csak akkor biztosított, ha minden nyílást lezárunk. A csatlakozókat fedő gumielemeket csavarral húzhatjuk a helyükre, így viszont letakarjuk a töltéshez szükséges USB és a zenehallgatáshoz elengedhetetlen jack csatlakozót is. Mivel én a mindennapi használatot akartam tesztelni, ezért ezeket eltávolítottam, ezzel megszüntetve a fenti védelmet. Valószínűleg az sem járható út, hogy a zsebünkben hordjuk a telefonhoz adott szerszámokat és fel-le szerelgetjük a záróelemeket, vagyis a durva használat esetén a fentiekről le kell mondanunk.

joined2.jpg

Az unortodox funkciók tárháza rendkívül bőséges. Kedvencem a glove mód, amit aktiválva kesztyűben is nyomkodhatjuk a kijelzőt, igaz az érzékenység romlik. A telefonban van beépített iránytű, küldhetünk S.O.S. SMS-t, amely az üzenet mellett tartalmazza a GPS koordinátáinkat is. Van külön S.O.S. riasztó gomb a telefon oldalán, de ezt az itthon hatályos jogszabályok ismerete nélkül nem mertem megnyomni. A beépített elemlámpa elvillogja nekünk a „tititi tátátá tititi” morze kódot is. Van PTT funkció, amivel walkie-talkie-ként használhatjuk a készüléket, bár ezt nem volt alkalmam kipróbálni.

121800157237.jpg

A telefonba épített hardvert imádtam. A 32 GB ROM, 3 GB RAM mellett egy 8 magos, MediaTek MT6755 Helio P10 processzort találhatunk, ami villámsebesen futtatja az alkalmazásokat. Több telefonnal is összemértem a környezetemben és például az ablaklapozás sebességében mindegyiket simán lenyomta. Feltelepítettem néhány játékot is, hogy megizzadjon a processzor és a GPU is, de az összes szaggatásmentesen futott. Az Antutu 46.300 pontot adott az összteljesítményre, ami egyáltalán nem rossz eredmény. Még a hardvergyilkos Mortal Kombat X is tökéletesen játszható volt, de ebben nagy szerepe van a kijelzőnek is.

Az ugyanis csak 1280*720 pixelt tartalmaz, ennyit kell kihajtania a Mali-T860 GPU-nak. Ezen a felbontáson ezt könnyedén megteszi, közben viszont enyhén melegszik. A fényerővel viszont nem tudtam kibékülni, márpedig ezt a telefont sok esetben verőfényes napsütésben fogják használni a tulajdonosok. Összemértem egy Xiaomi Redmi 3S Prime-mal és az bizony kenterbe verte az élességet és a fényerőt tekintve. Szerencsére ez kevésbé tükröződik, bár ehhez a hozzá adott fólia is jelentősen hozzájárult.

joined1.jpg

A kijelző 4,7 inches, Gorilla Glass 3-mal védett IPS LCD, 312 ppi képpontsűrűséggel, de a telefon a vastag káva miatt ennél nagyobb, 5,5 colos méret. Ez nekem már egy picit túl nagy is, például kényelmetlen vele leülni, mert folyamatosan feszítette a zsebemet. Lehet, hogy a hosentrogeres kezeslábasban vagy az öltönyzsebben jobban elfér, de a sima farmerhez túl nagy. Érdekesség, hogy nincsenek visszajelző ledek a telefonon, nekem nem hiányzott, de biztos lesz olyan, akinek fog.

290958296514.jpg

A telefon hangja érdekes. Brutálisan hangos és egészen jól szól, de amikor kézbe fogtam, mindig takarta a hangszórót az ujjam. Megfordítottam, de úgy is. Azon is gondolkodtam, hogy ott vajon hogyan oldották meg az IP-68-as védelmet. Vízbe dobtam, hogy kiderüljön, mi történik:

Ami viszont teljesen használhatatlan volt, az a jack bemenet. Próbáltam 3 fülhallgatót is – Xiaomi Piston 3, Lenovo Vibe 1S és egy HTC füles –, kettő bele sem ment, a harmadik is csak félig, de az meg állandóan kicsúszott. Igen nagy élmény, amikor az ember zenét hallgat a buszon, majd egy rossz mozdulattal kihúzza a csatlakozót, majd visszadugja, és ez ismétlődik kétpercenként. A helyzetet kollégám Xears fülese mentette meg, de ez még mindig csak 25%-os siker.

231143005766.jpg

Egy különleges szenzor is található a fülhallgató bemenet mellett, kis fémlapka formájában. A nyomásmérő szenzor használatához a Pressure Tracker nevű alkalmazást használtam. A Duna közelében tényleg magasabb értéket mutatott, mint a Gellért hegyen. 

Nekem nagyon tetszett, hogy a két SIM kártya mellett a készülék micro SD kártyát is tud fogadni, 32 GB méretig. Az IP-68-as szabványhoz való ragaszkodás itt is tetten érhető, a hátlapot ugyanis le kell csavarozni, alatta pedig egy víz és porzáró szilikon betét takarja a sérülékeny foglalatokat.

101100222189.jpg

Az akkumulátorral viszont maximálisan elégedett voltam, pedig kisebb, mint az elődmodellben. 4500 mAh 3 napra elég, még akkor is, ha néha erőforrás intenzív alkalmazásokat futtatunk. A töltő ráadásul gyorstöltő, 2 óra alatt telenyomja elektronokkal az áramforrást. Ezzel szemben a nem gyári, vastagabb fejű micro USB kábeleket nem lehet a portba beledugni, mert olyan mélyen ül a csatlakozó.

A multimédiás csatlakozás terén a telefon széles repertoárt vonultat fel. Van 4.1-es Bluetooth, b/g/n-es WiFi, Cat.6-os LTE kommunikáció minden hazai frekvencián. Budapesten a mobilnettel sehol nem volt gondom, mindenhol villámgyorsan működött. A telefon támogatja az NFC adatátvitelt is.

231142102017.jpg

Ejtenék még néhány szót a Xender nevű alkalmazásról, ami WiFi képes eszközök közötti adatkommunikációt tesz lehetővé. A telefon egy WiFi hotspotot szimulál, a program pedig képes adatokat vagy éppen saját magát is mozgatni a csoportban lévő készülékek között.

Kamerából kettőt is kapunk, egy 13 MP felbontású, f/2.0 apertúrájú egységet a hátlapra és egy 5 megapixeleset előre. A képek viszonylag jók, pedig az indusztriál telefonok fő előnye jellemzően nem ez szokott lenni. Elég sok mindent lehet korrigálni szoftveresen, ISO értéket, expozíciót, fehéregyensúlyt, de ez aligha lesz fontos szempont a leendő tulajdonosoknak. A videókat 1080p 30 FPS felbontással képes felvenni, de ez ma már szinte kötelező.

 

Összegzés

Ez a telefon a napelemes bányászcsille esete. Nem tetszett a kijelző gyenge fényereje, a bemeneti csatlakozók nehezen használhatósága, a gyári füles, a helyenként tetten érhető logikátlan kialakítás és a tudat, hogy a munkám és a mindennapjaim során nem erre van szükségem.

Ezzel szemben nagyon szerettem a sok memóriát és az erős processzort, az igényes anyagokat, a gyorsan futó alkalmazásokat, a jó kamerát, a két SIM kártya hely melletti micro SD kártyát és a rendkívül hangos hangszórót. Ezek mellé bónuszként megkapjuk az olyan különlegességeket, mint a GPS pozíció elküldése, S.O.S. zseblámpa funkció, légnyomásmérés, NFC, vagy az iránytű.

Abban biztos vagyok, hogy a BV6000 a benne rejlő erős hardver és a precíz kivitelezés miatt megér nettó 55.000 forintot. A kérdés az, hogy bele tudjuk-e illeszteni abba a képbe, amit magunkról kialakítottunk. Amennyiben igen, akkor bátran ajánlható mindenkinek.

Itt megvásárolható >>

 

 

16 komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr3812025855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.09. 08:09:33

Ránézésre valahogy kísértetiesen emlékeztet a Caterpillar mobilokra. ;)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2016.12.09. 08:54:18

Nomu telefon tesztet is kérnénk:
nomu.hk/

És erős 4"-os androidos telóét is... Ja, olyan nincs, még nem tart ott a szent tudomány....

szepipiktor 2016.12.10. 12:44:36

Igen, ez egy Catenpillar B15 koppintás...
Ha felmegyek bármelyik kínai "olcsó" oldalra, százával találok Apple, Samsung stb. klónokat.
És is a lopást reklámoznám!

szepipiktor 2016.12.10. 12:46:49

@szepipiktor: Vagy S40... Vagy valamelyik. A dizájn mindenképpen.

tryclops 2016.12.10. 15:48:07

Ehhh,
Tavaly vettem egy Doogee DG700-at ami ennek az izének az előképének tekinthető. Soha többet ilyenre nem dobok ki pénzt:
1, Mediatek processzor egy rossz vicc, GPS össze-vissza pozicionál, biztos nem bíznám rá magam egy túrán.
2, Gyártói támogatás 0. Legutolsó kiadott rommal megoldották mondjuk az elbaszott tárhely konfigurációt, de túl sok app úgy se fért rá fel, folyamatosan azzal kellett sakkozni, hogy mi menjen külső SD-re, és mi a belsőre. Cserébe ugyanebben a romban teljesen elbaszták a titkosító algoritmust, és használhatatlan lassan tölt be mindent. Főzött rom nincs.
3, Másfél év alatt 2x vágta rommá a külső SD kártyát.
4, Melegszik töltés közben mint az állat. Ez nyáron 40 fok + GPS + töltés közben nagyon fasza tud lenni. Sietnél a címre, de a telefon úgy dönt, hogy ő most inkább pihenne. :(
5, Rossz helyre rakod az ujjad a fémházon, és már el is dobta a hálózatot.
6, Hang minőség borzasztó.
7, Dög nehéz, de cserébe legalább az IP68-as szabványt is csak a kínai "jóleszazúgy" módon tudja. Port védőfül kb. egy év után tört le.

Hogy a végére valami jót is írjak róla: Viszont észre se veszi, ha beversz vele egy szöget a falba.

Szóval summázva: szenvedjen egy ilyennel az akinek 3 anyja van.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.12.10. 16:59:56

Nagyon furcsa jelenségre hívom fel a figyelmét a bloggazdának: amikor ide tévedek a Safari böngészővel, a gépem rendszeresen lefagy! SOHA máskor nem fagy le, sem más blogon, sem úgy általában. CSAK ITT! Itt meg vagy már tizedik alkalommal. Nem tudom, miket futtatsz, miket telepítettél fel a blogra, de nézz utána ezeknek!
Az biztos, hogy én többet ide nem jövök!
Sok sikert!

cardiobascuralis 2 2016.12.10. 17:07:03

Nettó 55-ért ez kurva drága, és kurva nagy is (vastag).
Ráadásul rohadt kényelmetlen kezelni.

MEDVE1978 2016.12.10. 17:19:01

Nekem is DOOGEE TITANS2-m van (DG700). Az ilyen cuccnak ismerni kell a korlátait, sajnos mindennap érzem én is. Kötve hiszem, hogy a mostani Blackview nem ugyanilyennekkel küzd. Röviden: kamera szar, szoftver közepes legfeljebb, gyakran fagy. Wifi és internet nem túl megbízható, gyakran ledobja a láncot. Bár IP68 elvben, ha kb. egy óráig úsztatod, akkor viszlát neki. Előnye, hogy ledobhatod, leeshet, vízbe eshet stb., illetve három napig átlag használat mellett simán elmegy a nagy akkuja miatt. A kínai verzió fele annyiba kerül, mint mondjuk a Caterpillar, cserébe szarabb is.

Medgar 2016.12.10. 19:38:48

@MEDVE1978: Az IP68-as készüléket csak korlátozottan nevezném vízállónak. Ezekre nem is adnak beázás ellen garanciát.

üresnor 2016.12.10. 19:41:35

A Blackview nem tartozik a jó kínai márkák közé, hasonlóan az UMI, Homtom, THL-hez. Ráadásul az EBAY-en ez a teló mindennel együtt 136 euró, azaz 42.000 Ft, Németországból

DannyL 2016.12.10. 19:52:29

@tryclops: Az összes Doogee egy sapka szart sem ér, teljesen egyetértünk. Leginkább az összeszerelés minőségével rontják el őket és valóban gagyi a GPS-e.

Viszont nekem van egy ilyen BV6000-esem és olyan összehasonlítani bármelyik dodzsival, mint almát az tökkel. A BV6000 egy k*va jó telefon. A GPS-e egyenesen a legjobb amivel eddig találkoztam, tényleg. Brutálisan pontos és gyors.

Szóval ha csak a dodzsi miatt írod le, akkor a legjobb szándékkal, de tévedsz. :)

üresnor 2016.12.10. 19:59:20

A Doogee-nek az a baja, hogy rengeteg féle telefont gyárt, az olcsóbbak között tényleg sok a gagyi. Az F5-ös viszont kifejezetten jó készülék, azt nehéz megverni főleg árban.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2016.12.11. 10:44:20

"Van PPT funkció" : PTT az, nem powerpoint. :-)

cardiobascuralis 2 2016.12.11. 17:53:16

@Medgar:
"IP68: teljes mértékben védett por ellen ÉS víz alatt folyamatosan használható"

Nem tudom, mi a vízálló, ha nem ez.

ganjaninja 2017.01.08. 12:51:03

Nekem egy Bv 5000-em van .
A telefon tudásával maximálisan elégedett vagyok. (fotó,memória kezelés gps..stb.)
Nyáron a műszerfalon felejtve brutál forrón sem sikoltozott ,hogy melege van. Maximálisan jól teszi a dolgát.A dual simes kezelése is korrekt.Akku kapacitás több mint kiválló.
Az átvágás viszont ott van ,hogy anno a you tube-on futó reklám videókon látottak alapján választott " hülye biztos telefon" (strapabírást illetően) egy 40 centis esést követően a laminált padlón landolva simán eltörött a kijelző sarka. (a videón szöget vernek be vele)Természetesen nem kalapács helyett vettem.
Jeleztem a problémát a gyártónak. Simán kiröhögtek.
Akkor volt 3 hónapos a készülék ,még a gyári fóliám is karcmentes volt. Ha nem lenne ilyen inkorrekt a reklám/hozzáállás simán választanám újra ezt a márkát.
süti beállítások módosítása