Xiaomi Jimmy JV85 Pro állóporszívó teszt - Az ár az úr

2020.08.17. 10:37

Jackal_

nyito_2.png

A Xiaomi ökoszisztémán belül több robot- és állóporszívót gyártó cég is versenyez egymással az elsőségért. Most a Jimmy szívta fel magát és kijött a JV85 Pro csúcsporszívóval, ami nemcsak erősebb az eddigi modelleknél, de egy kijelzőn mutatja az aktuális működési állapotot, a szívócsőbe épített hajlítható résszel pedig extra kényelmessé teszi a bútorok alatti takarítást. A csomag kiegészítők terén is fullos, a különböző fejeken és szűkítőkön túl még autópucoláshoz és atkaeltávolításhoz is adnak eszközöket.

Az ára csúcstermékhez illő, az AFF142_SMHJV85Z10 kuponnal durván 105 000 Ft-ot kérnek érte, viszont EU raktárból érkezik, így néhány nap alatt kiszállítja hozzátok a futár.

Itt megvásárolható >>

 

Xiaomi Jimmy JV85 Pro – Prototípus

Abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy közvetlenül a gyárból kaptam meg a berendezést, így a csomagolásról, illetve a leírásról érdemben nem tudok nyilatkozni. Előbbi egy sima kartondobozban merült ki, utóbbit pedig nem mellékeltek a JV85 Pro mellé, de szerintem ezek a hivatalos kiadásig változni fognak. Ami viszont szerintem változatlan marad, az a beltartalom, ami minden igényt kielégítően nagyvonalú.

powerpnt_cbpuoes48a.pngHáromféle állítható szűkítő véget, egy hajlítható könyököt, egy flexibilis csövet, egy falra szerelhető tartót, két motoros fejet és egy középen összecsukható csövet is tartalmaz, magán a porszívótesten kívül. Ez utóbbit érdemes kicsit közelebbről is szemügyre venni, ugyanis az akkumulátora eltávolítható, vagyis ha valaki kevesellné a 70 perces üzemidőt, akkor ez egy újabb egységgel kitolható.

További - állítólag szabadlommal védett - változás, hogy a portartályt nem lefele szerelték be, hanem oldalra fordították, így elméletileg stabilabb lett a berendezés, könnyebb tartani használat közben. Én ezt nem vettem észre, viszont a koszt kiönteni tényleg egyszerűbb a gépből, ráadásul nem az történik, mint a lefele nyíló tartályok esetében, hogy hirtelen kipattan a csapóajtó, majd a cucc az ölünkbe hullik a kuka helyett. Természetesen a belső szűrőket is el lehet mosni, egy dologra vigyázzatok, hogy a motoros részeket ne érje víz. A HEPA filtert a másik oldalról tudjátok kiemelni, viszont azzal kapcsolatban, hogy ez elöblíthető-e, nem találtam információkat. A portartály 0,6 literes, ami egy kicsit nagyobb, mint az átlag.

A minősége rendben van a Jimmy JV85 Pro-nak, de azért nem kiemelkedő, mondom ezt annak tükrében, hogy ez egy 100 000 Ft fölötti termék és a Robocok H6-tal, illetve a Roidmi NEX-szel versenyez. Utóbbiak anyaghasználata jobb, különösen a NEX-szé. A fő probléma leginkább az, hogy a JV85 Pro-nak a kiegészítői ugyanabból a matériából készültek, mint mondjuk a Jimmy JV51 vagy más olcsóbb modellek, és azok fele ennyibe kerülnek. Ez a használatot természetesen nem befolyásolja, de azért máshogy tekintek rá, mintha csak 50 000 Ft-ot kérnének érte.

Volt még egy dolog, ami nem igazán tetszett, ez pedig a tartón keresztüli töltés. Sok embert ismerek, aki ezt nem szívesen fúrja fel a falra, viszont a kábelt direktben nem lehet beledugni sem a gépbe, sem az akkumulátorba. Emiatt mindig elő kell venni a konzolt, csatlakoztatni hozzá a töltőt, rárakni a gépet, ami különösen akkor teszi macerássá a folyamatot, ha egynél több aksit is akarnátok tölteni.

 

Xiaomi Jimmy JV85 Pro - Sok mindenben tényleg Pro

Elég sok érdekességet fedeztem fel a JV85 Pro használata közben. Ez egyik, ami feltűnt, hogy nagyon erősnek érződik, maximum fokozaton konkrétan el tudtam vele húzni az előszobában lévő szőnyeget. Próbáltam utánanézni, hogy milyen teljesítményértékeket ad meg a gyártó, de sajnos szívóteljesítményre csak a Watt értéket - 200 AW - közlik le, a Pascalt nem. Emiatt elég nehéz összehasonlítani a konkurensekkel, de érzetre eddig ez a legerősebb gép, amit használtam. A Roborock H6 150 AW-t és 25 000 Pascalt tud, ami szerintem egy jó kiindulási alap, mennyire bika a Jimmy JV85 Pro.

A középen összecsukható csőben bevallom, eleinte nem hittem. Próbáltam már ilyesmit a Puppyoo T10 Mix kapcán, és nagyon nem működött jól élőben. Össze-vissza nyeklett nyaklott a fej, állandóan elhúzta az ember kezét a szívóteljesítmény miatt, az egész iszonyatosan gagyi érzetet keltett. A JV85 Pro-nak viszont más a kialakítása, sokkal masszívabb a cső, és csak oldani kell kézzel, ha újra zárni akarjátok, elég, ha megrántjátok felfele a porszívót. Ez a gyakorlatban is tökéletesen működik, sokkal könnyebb vele benyúlni az ágy vagy a bútorok alá, nem kell leguggolnotok, ha el akartok érni valamit a sarokban, összességében nagyon kényelmes. Egy hátránya van, hogy csak lefele lehet hajlítani, a felfele irányra van egy külön műanyag könyök.

powerpnt_x6fjtawntk.png

Ezt már nem találtam annyira hasznosnak, egyrészt nem reteszes a megoldás, mint a csőnél, másrészt meg ez elvileg a szekrény tetején lévő kosz eltűntetéséhez kell, viszont akkor a berendezést a levegőben kell tartanotok. Nem mondom, hogy lehetetlen, de közel sem olyan kényelmes, mint a padlón tologatni a kütyüt. A flexibilis toldalékról korábban sokat áradoztam, autótakarításhoz szoktam használni és az egyik kedvencem. A két motoros fej megegyezik az előző Jimmy modellekkel, a kisebbik az házipor-atka eltávolító, a nagyobbik pedig hagyományos takarításhoz való. A szőnyegeket is remekül kitisztítja, viszont a Jimmy JV85 Pro nem ismeri a Roborock H6 féle automatikus teljesítményemelést, nektek kell azt állítgatnotok, amit 3 fokozatban tehettek meg. Abban mondjuk nem tudom mi a logika, hogy bekapcsolás után a középsőn kezd, és nem a legalsón.

Az üzemidő is a fejekhez és a fokozatokhoz kapcsolódik, 55/25/13 perc motoros kefével és 70/30/15 nélküle. Persze ezt nem hittem el és megmértem, mennyi az annyi, és 77 perc lett a motoros fej nélküli üzemidő, míg motorossal 57 perc, vow. Életemben talán először, alig használtam a maximum fokozatot, mert már a második is nagyon erős, a sima takarításhoz pedig az első is elég. Ebben a két módban pedig kellően csendes a gép - 57/66/69 db-t mértem -, és bár nem mértem meg az összes konkurens zajterhelését, érzetre a JV85 Pro a leghalkabb. A nettó üzemideje viszont rövidebb, mint a H6-nak, míg a NEX-szel pariban van. Azoknak viszont nem cserélhető az akkumulátoruk, tehát a JV85 Pro-nak tulajdonképpen a végtelenségig kitolható. A gyártó azt állítja, hogy egy feltöltés is elég durván 200 négyzetméterre. Mivel én 15 perc alatt végigérek az 50 négyzetméteres lakáson, ez az adat tényleg hihető.

sd_2.png

Tapasztaltam még egy furcsaságot, amit egyelőre nem tudok hova tenni, ez pedig a motor pillanatnyi megtorpanása működés közben, majd újraindulása. Elég ritkán és hektikusan jött elő, a használatot egyáltalán nem befolyásolta, inkább csak furcsa volt. Azt kell tudni ezekről a berendezésekről, hogy van bennük egy érzékelő, ami figyeli az átmenő levegőt mennyiségét, illetve az áramfelvételt is, így ha a fej lefullad - például bekapja a rongyszőnyeget -, akkor lekapcsolja azt, nehogy leégjen. Ugyanez igaz a cső eltömődésére is, az eszköz kikapcsol, ha valamiért azt gondolja, hogy emiatt károsodna, vagyis megvédi önmagát. Arra tippelek, hogy valamelyik ilyen szenzor adott néha fals jelet az eszköznek, ezért volt a pillanatnyi megtorpanás, de mivel ez egy előszériás eszköz, ezért ezt el tudom fogadni, főleg hogy még soha semmilyen Jimmy terméknél nem találkoztam ilyen jelenséggel.

powerpnt_amnfgpnhfp.png

Pár szó még a kijelzőről, hiszen ez az igazi "game changer" a kategóriában. A Roidmi NEX applikáció alapú megoldása szerintem zsákutca. Kényelmetlen és fölösleges, a beépített megjelenítő viszont pont az ellenkezője. Nem kell nézegetni többé a töltöttséget, folyamatosan nyomon lehet követni százalékos formában, ráadásul - kiindulva a Roborock H6-ból - valószínűleg más információkat - például szűrőcsere esedékessége - is meg tud jeleníteni. Szerintem ez a jó irány, és ha a későbbiekben további hasznos funkciókat építenek majd be, akkor bizony teljesen átformálhatják a porszívó piacot.

 

Összegzés

Viszonylag egyszerű helyzetben vagyok, mert a Xiaomi Jimmy JV85 Pro remek eszköz, és elég jól el is különül a két konkurensétől. A pozitívumok között említhető a hosszú üzemidő, a brutális szívóteljesítmény, a cserélhető akkumulátor, a világ összes kiegészítője, és a sláger, a géptestbe épített remek kijelző. Ráadásul előhúztak egy újabb ászt az ingujjból, azzal, hogy használhatóra megcsinálták a középen behajtható szívócsövet.

Egyetlen dolog nem tetszett, az a fali konzolon keresztüli töltés, illetve a kiegészítők anyaghasználata lehetne jobb, de pont ezért olcsóbb, mint a konkurensek. A Roidmi NEX 110-120, míg a Roborock H6 durván 120 000 Ft körül érhető el, sokkal kevesebb kiegészítőt adnak, mint a JV85 Pro, így a valós árelőnye valójában nagyobb, mint amit a puszta számok mutatnak. Ha a világ összes pénze az enyém lenne, akkor lehet, hogy a Roborock H6-ra esne a választásom, de sajnos nem ez a helyzet, így 105 000 Ft-ért a JV85 Pro-t vinném haza. Ne felejtsétek el használni az AFF142_SMHJV85Z10 kupont!

Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1616166442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása