Xiaomi Amazfit Bip okoskarkötő – Megteremti a különbséget

2018.10.25. 11:01

Jackal_

nyito2-696x364.jpg

Egy olyan aktivitásmérő landolt az asztalomon a Xiaomi Amazfit Bip személyében, amelyben az alacsony ár ellenére is van GPS modul. Ez választja el a búzát az ocsútól, főleg, ha jól működik. Az eszköz is a már kipróbált Mi Fit alkalmazásra épül, tehát stabilitást és sokrétűséget várhatunk el a 20.890 forintos terméktől, amely magyarországi raktárból, áfa- és vámmentesen érkezik, magyar garanciával

Xiaomishop Amazfit Bip >>
Geekbuying Amazfit Bip>>

 

Xiaomi Amazfit Bip okoskarkötő kicsomagolása

A legtöbb okoskarkötő rákfenéje az, hogy vagy túl buták az önálló használathoz – például nincsenek benne a megfelelő szenzorok – vagy szoftveresen olyan gatyák, hogy ember nem akar velük szenvedni. Ez utóbbi problémát a Mi Band 3 teljes mértékben kiküszöbölte, de valljuk be, azért az egy elég egyszerű szerkezet. A következő ugrás az Amazfit Pace és Stratos voltak, előbbi 26.000, utóbbi 45.000 forint, szóval vastagon fogott a ceruza, és akkor még nem is beszéltünk az Amazfit 1.3 51.000-es áráról.

Ehhez képest a Xiaomi Amazfit Bip 21.000 Ft körül elérhető itthon, Kínából pedig még faraghatunk az áron, és mi van benne? Hát GPS, éljen, éljen. De ne szaladjunk ennyire előre, tudjuk le a csomagolás kinézetének rendkívül érdekes leírását…ásítás, az emberek fele elaludt. Egyébként egy fehér kocka, benne a Xiaomi Amazfit Bip okoskarkötővel, annak töltőjével, meg a leírással.

Ami a dizájnt illeti, nálam a jellegtelen fekete színű járt, de van ugyanebből sokkal menőbb és fiatalosabb narancsszín is, meg egy fehér, amelyet a tajgán szolgáló katonák álcafestékével színeztek. Sőt a Xiaomi még a Zeblaze cégnél is okosabb, mivel nem erőlteti a kerek formát, mint a Thor, helyette egy lekerekített négyzet a domináns, amin értelmesen lehet megjeleníteni dolgokat, nem úgy, mint egy körön.

szin.jpg

A minőséget nem mondanám nagy extrának, teljesen rendben van, de nincs meg ez az arcon csapó minőségérzet, ami egyes Xiaomi termékeknél megérinti az embert. A kijelző viszont kellemes, 1,28 inch-es transzreflektív darab elég jól látható, még napfényben is, az egyetlen szem gomb pedig kellemes érzettel nyomkodható. Valójában nem nagyon fedeztem fel spórolás nyomokat, jól eltalálták a dolgokat. Alul a pulzusmérő szenzort és a töltőpadokat pillanthatjuk meg.

Okos megoldás, hogy egy klippet elhúzva cserélhetjük az egyébként rengeteg lyukkal ellátott szíjat. Az eszköz IP68 szabvány szerinti vízállóságot biztosít, sosem vettem le fürdéskor, és nem lett semmi baja. Kár, hogy úszást nem tud monitorozni, pedig adná magát a rezisztencia miatt.

 

Xiaomi Amazfit Bip okoskarkötő tesztje

Ahogyan más eszközök esetében is, a Xiaomi Amazfit Bip is Mi Fit alapú, vagyis egy letölthető telefonos alkalmazás monitorozza az adatokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy az okoskarkötő ne tárolná el őket, de azért a mobilos szoftverben minden sokkal átláthatóbb.

2-3_6.jpg

Öcsém egyből kiszúrt egy hibát a Mi Fit-ben, történetesen azt, hogy nem zoomolhatók a grafikonok, de hát aki 4 colos telefonon nyomul, annak ez jogosan jobban fáj, mint aki a szokásos 6 inch-es eszközöket használja. Egyéb iránt a már jól megszokott felületet láthatjuk, amelyet már a Mi Band 3 és a Xiaomi okoscipő esetében is használhattunk.

6-4.jpg

Számomra nagyon átlátható, és tényleg széjjel paraméterezhetjük, kezdve az értesítéseken  - application pushing - át az ébresztésig és a telefonunk okos feloldásának beállításáig tényleg minden fontosat tartalmaz. A különböző életvitelhez köthető funkciókat – alvásadatok, lépésszámlálás, figyelmeztetés sportra, pulzusmérés – is nyomon követhetjük, mint ahogy az egyes sportolási tevékenységeinket is beállíthatjuk. Ezt persze minden egyéb eszköznél nyújtja, tehát a pláne nem is a szoftver tudása, hanem amit a Xiaomi Amazfit Bip tud.

img_3711.jpg

Az okosóra/karkötő vezérlése rém egyszerű: egy nyomással felélesztjük a menüt, majd ujjhúzással lapozunk, a funkciókat pedig egyetlen gombnyomással aktiváljuk, egyszerű nem? A kezdőképernyőn négy irányba is mozoghatunk, az irányok az időjárást, az emlékeztetőt és a "ne zavarj" funkciót aktiválhatjuk. Az érdekes dolgok persze jobbra lapozással érhetőek el:

  • státusz: a szokásos lépésszámlálás, vérnyomás, megtett táv szentháromság
  • aktivitás: 4 különböző sport beállítása, előtörténetünk és néhány beállítás, nehogy a magas pulzus miatt elpatkoljunk és hasonlók
  • időjárás: valójában a Mi Fit internetes időjárásjelzését jeleníti meg az óra
  • ébresztő: előre definiált értékek alapján ébreszt
  • időzítő: stopper és visszaszámlálás
  • iránytű: nemcsak iránytű, de nyomás és magasságmérés is itt található
  • beállítások: gyakorlatilag minden, kezdve az óraszámlap kicserélésétől a ki- és bekapcsoláson át a háttérvilágítás erősségéig

 img_3709.jpg

A kinézetet a fentiek alapján szabadon átszabhatjuk a tonnányi letölthető skinnel, amelyet nemcsak a Xiaomi Amazfit Bip kezelőfelületéről, hanem a Mi Fitből is elérhetjük, szerintem utóbbiból könnyebb és kényelmesebb. A zsenialitást – és az ár nagyobb részét - viszont nem ez adja, hanem a szenzorkészlet: GPS, nyomásmérő, iránytű, ebből az első a sportolásnál kifejezetten hasznos.

3-6_1.jpg

Ami számomra egy kicsit korlátozza a használatot, az a kevés sportolási mód.  Ez mind szoftveres, mind hardveres oldalról igaz, hiszen az alábbi tevékenységeket valósíthatjuk meg:

  • szabadtéri futás
  • futópad
  • kültéri kerékpározás
  • séta /túra/

 4-2_1_1.jpg

Ettől függetlenül az alapadatokat még más sportok esetében is gyűjti az eszköz, például ha squasholás közben futópad módba állítom, ugyanúgy megmondja a megtett lépések számát, az elégetett kalóriát, a pulzust, a befutott távolságot és hasonlókat. Nagyon hasznos még az alvásmonitor, amellyel a különböző alvásfázisainkra szétbontott statisztikákkal gazdagodunk. Tapasztalataim szerint az időtartamot pontosan méri, a mély és könnyű alvás arányát nem tudom megbecsülni, de hihetőnek tűnnek megjelenített értékek.

img_3705.jpg

Érdemes még szót ejteni a zseniális transzreflektív, Gorilla Glass védett LCD kijelzőről, aminek lényege az, hogy a környezet visszaverődő fényével is képes megjeleníteni az adatokat, vagyis nem kell hozzá szükségszerűen háttérvilágítás. Ez egyben azt is jelenti, hogy rengeteg energiát spórol meg, így az üzemidő a gyári adatok szerint 45 nap.

5-3_1.jpg

Ez valós felhasználás mellett inkább 30 nap, egy dologra kell figyelnünk, hogy lehetőleg ne olyan témát töltsünk le rá, amin másodpercmutatós kijelzés van, mert akkor rendkívül sűrűn frissíti magát. Ugyanez igaz a pulzusmérésre is, az is jelentősen csökkenti az üzemidőt. Mivel van GPS-ünk a fedélzeten, ezért a telefonunkat sem kell magunkkal vinni, elég a Xiaomi Amazfit Bippel sportolni, ami igencsak kényelmessé teszi a használatot. Ami még tetszett, hogy képes normálisan - több sorban - kiírni az alkalmazás üzeneteket, de sajna a magyar karaktereket annyira nem szereti.

amazfit_pace.jpg

Két gondolat jutott még eszembe a Xiaomi Amazfit Bip kapcsán, ami szerintem egy kicsit csökkenti a használhatóságot. Egyik, hogy nem tud zenét lejátszani, emiatt viszont muszáj valamit magunkkal vinnünk sportoláshoz, ami megoldja ezt a problémát. A másik, hogy a Xiaomi Amazfit Pace okosóra ára az elmúlt hónapokban nagyon leesett, 95 dollár, vagyis már 27.000 forint körül kapható, így nem sokkal drágább a Bip-nél és sokkal többet tud.

 

Összegzés

Az az érdekes a Xiaomi Amazfit Bip okosórával, hogy teljesen észrevétlenül lopta be magát a szívembe. Nagyon hasznos a rendkívül hosszú üzemidő, a GPS és egyéb szenzorok, a kijelző zseniális, ehhez képest még olcsó is. A kinézet eléggé jellegtelen, de a szíjak elképesztően könnyen cserélhetőek, és az alap test is elég sok színben választható.

Sajnos zenelejátszásra nem képes, és az ára is elég közel esik a nagytestvér Xiaomi Amazfit Pace-hez. Ettől még aki kevés pénzből keres egy aktivitás monitorozásra alkalmas eszközt, az a Bip-ben megtalálja számítását. Itthonról magyar garanciával, plusz költségektől mentesen a Xiaomishoptól szerezhetjük be, 20.890 forintért.

Xiaomishop Amazfit Bip >>
Geekbuying Amazfit Bip>>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr10014319419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása