Alfawise A12 projektor teszt – Hihetetlen olcsó, hihetetlen jó

2018.10.08. 17:21

SonkaMod

screen-shot-10-05-18-at-05_45-pm-696x398.png

Lassan tengereket lehetne megtölteni a projektor tesztjeinkkel, de olyat, mint az Alfawise A12 még nem láttunk. Ez így azért enyhe csúsztatás, de ilyen olcsón valóban nem tudtunk még hasonló gépet beszerezni. A mindössze 28.000 forintos ár igen csábító, ráadásul az áfa- és vámmentes szállítási mód, az Eu Priority Line ingyenesen kérhető hozzá.

Itt megvásárolható >>


 

Az Alfawise A12 kicsomagolása

Meglepően kicsi a projektor doboza, már ebből is látszik, hogy nem kifejezetten nagy készülékről lesz szó. A sima kartonszínű burkolaton nem található márkajelzés, mert ezt a terméket több gyártó is forgalmazza a saját nevén, és ez esetben a dobozon sem kell változtatásokat eszközölni. Egyébként pár, funkciókat jelölő szimbólumot felhánytak az oldalára, de nem a csomagolás alapján fogunk teljes képet kapni a vetítőről az biztos.

 

Felnyitva a kartont a tartozékokat pillantjuk meg, nevezetesen mindent, ami csak kellhet: távirányító, AV kábel, HDMI kábel, tápkábel és felhasználói kézikönyv is helyet kapott a csomagban. Még a magasító talp is ide lett csomagolva, pedig azt előre rá szokták szerelni a kütyüre.

 img_20180910_190925.jpg

A projektort kiemelve a csomagolásból meglehetősen "cuki" gépezet tárul a szemünk elé. Teljesen zongoralakkozott – kivéve az oldalait - tehát gyűjti az ujjlenyomatokat, mint mintadiák az ötösöket. Az elején a lencsevédő gumi elég gagyi, és az Alfawise logó is csak félig van rá felragasztva, de ennyi még belefér.

 

A tetején találhatók a kezelőszervek: navigáció, bekapcsoló- és egyéb gombok. A fókuszállító görgőhöz is itt férünk hozzá. A hátulján találjuk meg a legfontosabbakat, mert a HDMI és a Jack bemenet is itt kapott helyet. Az AV dugaszt és a keystone funkciót is itt találjuk, de ezekre nagy szükségünk nem lesz. Az előbbire azért, mert elavult technológia, a másik pedig csapnivalóan működik. Elvileg +/-15o-ot tud a trapézkorrekció orvosolni, de valójában ez csak ront a képminőségen, nem érdemes használni.

A bal oldalán folytatódik a bemenetek sora, amit a VGA, TV, USB és egy SD kártya olvasó képvisel. Ezen a felén található a tápcsatlakozó is. Az alján két furat is található, a középen lévőbe tudjuk a szabványos kameraállványok tartóját csavarni, míg a másikba a saját magasító lába illeszthető be.

Az összeszerelés minősége közepes, hagy némi kívánnivalót maga után, de azért nem akar szétesni, és a tömege is meggyőző. Így, első ránézésre nem vártam tőle sokat.

 

Az Alfawise A12 tesztüzeme

A bekapcsolásnál várni kell 5-6 másodpercet, mert csak utána pörög fel a gép, és mutatja a képet. Bár hozzánk az Android verziós vetítő került, elsőnek nem töltötte be a rendszert. Ezt a forrás megfelelő beállításával tudtam orvosolni. Az Amlogic S905X négymagos processzor ellenére gyors a bebootolás, és az 1GB memória szűkösségét is csak Youtube-ozás vagy hasonlóan energiaigényes folyamat közben lehet érezni. Azt szoktam írni, hogy az olcsó projektorok jobbak lennének Android nélkül, mert nagyon lassúak, de most egy picit megváltoztattam a véleményem. Rengeteg feladatra valóban alkalmatlanok, de a médialejátszók gond nélkül futottak, és azt a problémát is megoldják, hogy a vetítő alapból egy csomó audiokodeket nem szeret, és nem játszik le hangot. Ezt a VLC Media Playerrel gyorsan ki tudjuk küszöbölni, ami fut a beépített rendszeren, de akár egy TV-boxon is.

img_20180910_191522-560x420.jpg

A kezelőfelület szinte ugyanaz, mint az eddig kipróbált projektoroké, majdnem megegyezik az Alfawise X rendszerével. A menüpontok nincsenek jól átgondolva, rondák a piktogramok, de legalább minden használható. A WiFi-re gond nélkül felcsatlakozott, a nyelvet át tudtam állítani, és még a színeken is tudtam korrigálni, bármit akartam finomhangolni, sikerült. Régen éreztem hasonlót, hogy adott egy olcsó készülék, aminek minden egyes rezdülésén érezni a low budget effektet, de ez nem hátráltat, nincs az az érzésem, hogy ki kéne vágni a kukába.

 

A fenn említett dicshimnuszt csak folytatni tudom, mivel elképesztően jó képet ad az Alfawise A12. Ez nem azt jelenti, hogy lenyomja a Full HD-s Xgimi H1-et, vagy felveszi a versenyt a többszázezer forintos csodákkal, hanem azt, hogy a kétszáz dolláros kategóriát lazán veri. Sokszor megfigyelhető ebben a mezőnyben, hogy a sarkok sötétebbek, és alul-felül mindig van egy sáv, ami félórányi imádkozás hatására sem lesz éles. Ez van, ilyen az olcsó projektor technológia. Legalábbis ezt gondoltam eddig. Habár az A12-n is látszik a sarkokban kismértékű sötétedés, de sikerült úgy belőni a fókuszt, hogy mindenhol, ismétlem mindenhol élesen láttam a vetített képet. Egyébként natív 720p-s a felbontása, ami elég a 2-3 méteres képhez megfelelő távolságból nézve.

A fényerőre sem panaszkodhatunk, papíron 2.000 lumenes, amit ugye lehetetlenség megmérni. Mindenesetre még némi fény mellett is jól látszik a vetített kép. Teljes világosság mellett azért már labdába sem rúg, de úgy gondolom, hogy ez nem is várható el tőle.

 screen-shot-10-05-18-at-05_59-pm.png

Vannak azért gyenge pontjai is a gépnek, hazudnék, ha tökéletesnek mondanám, de a gyönyörű képért cserébe lenyelhető, hogy például a beépített hangszóró csapnivaló. Minden háztartásban fellelhető valamilyen olcsó hangfal, tessék rákötni, és máris kiküszöböltük a problémát. A pendrive-okkal is meggyűlt néha a baja, nem kezelte őket mindig megfelelően, viszont ez az SD kártyára már nem volt igaz. A trapézkorrekciót felejtsük el, nincs sok értelme. Úgy kell beállítani a gépet, hogy teljesen vízszintesen vetítsen, és akkor a kütyü meghálálja ezt a csodálatos képével.

 screen-shot-10-05-18-at-05_59-pm-001.png

Bár említettem, hogy az Androidos rendszer nem jött rosszul, azért tartom magam ahhoz, hogy egy TV boxra vagy számítógépre csatlakoztatva a legjobb egy belépőszintű projektor. Az olcsó Androidos dobozok már nagyon jutányos áron beszerezhetők, érdemesebb egy komolyabb gépet vásárolni a beépítettnél.

 

Összegzés

Őszintén mondhatom, hogy nagy meglepetés volt az Alfawise A12. Annyira szép a képe, hogy többször rá kellett pillantanom az árcédulára, hogy elhiggyem, milyen olcsó. A negatívumaival együtt nagyon megéri, ennyi pénzért szinte ajándék. Az Androidos verzió 47.000 forintba kerül, de az operációs rendszer nélküli variáns csak 28.000 magyar forint, ami hihetetlenül kevés egy ilyen gépért. Hab a tortán, hogy ingyenes hozzá az EU priority Line szállítási mód, ami áfa- és vámmentes.

Androidos verzió >>

Android nélküli verzió >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr9814289569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása