HX Outdoors ZD-031 kés teszt – Drágaszág

2018.10.03. 09:06

Atika11

20180331141343_16243_eredmeny.jpg

Mindig érdekes egy új késmárkát megismerni, amiről még nincs személyes tapasztalata az embernek. Vannak márkák, amelyekben látatlanban megbízik már az ember, vagy legalábbis tudja, hogy mire számíthat a pénzéért. Az HX Outdoors ZD-031 típusjelű kése ilyen újdonság a számomra, így kíváncsian vártam a személyes találkozást.

Műszaki Adatok HX Outdoors ZD-031
Teljes hossz 210 mm
Pengehossz 90 mm
Penge anyaga D2
Penge vastagsága 3,5 mm
Markolat hossza 120 mm
Markolat vastagsága 15 mm
Markolat anyaga G10
Tömeg 141 g
Tok Liner lock

 

HX Outdoors ZD-031: első benyomások

Az HX Outdoors ZD-031 egy egyszerű papírdobozban érkezik, ami a célnak megfelel, sokkal több szót nem is érdemes rá vesztegetni. Maga a kés azonban már más tészta. Egy kifejezetten érdekes, kissé futurisztikus formavilágú, flipperes nyitású foldert kapunk a pénzünkért.

img_20180724_110914.jpg

Nézzük először a markolatot! Ezzel kapcsolatban furcsa érzésem volt, mintha a kínai gyártó megpróbálta volna bemutatni rajta, hogy mire képes. Az alapvetően ívelt formát néhány helyen indokolatlannak tűnő szögek törik meg. A G10-ből készült markolatpeneleken is kapunk mindent: különböző textúrákat, bemarásokat, kiemelkedéseket és kontúrokat. Ha ez nem lenne elég, még a zsinórfuratot is megbolondították egy kicsit, ahelyett, hogy az egész markolatot átfúrták volna, a szintén G10 műanyagból készült távtartóból alakították ki. A tengelycsavar sem szokványos, egy radioaktív jelzésre emlékeztető díszítést kapott.

img_20180903_123708.jpg

Ezek után talán meglepő, hogy a kés meglehetősen kényelmes, nekem legalábbis a legtöbb fogásnemben annak bizonyult. A stabil, biztos fogást a textúrán kívül egy, a pengeháton elhelyezett recézés is segíti, illetve ellátták a kést egy ujjvájattal is.

 

Amit érdemes még megemlíteni, hogy masszív, erős markolatról van szó, a műanyag panelek alatt mindkét oldalon közel 2mm-es acél liner – azaz alátétlemez – bújik meg. Ezen néhány helyen láthatunk ugyan kikönnyíteseket, de ez a szerkezet erősségét lényegileg nem befolyásolja.

img_20180920_134126.jpg

Hasonlóan érdekes maga a penge is. A formáját illetőleg egy felfelé ívelő, szablyaszerű formát kapunk, ami azonban klasszikus drop pointtá alakul a hegyhez közeledve. A hasas pengének köszönhetően a vágóél is eléggé hosszú, így gyaníthatjuk, hogy jól használható lesz majd. A kés lelélezése szablyaél, a magasra felköszörül fajtából, a penge felületkezelése pedig selyemfényű, a pengetükröt leszámítva, ahol egy enyhe kőmosott felületet kapunk.

img_20180920_134143.jpg

Egyik oldalon egy logót, a cég nevét, és anyagmegjelölést helyeztek el a készítők, míg a másikon a típusszámot és szintén a cégnevet olvashatjuk le, már amennyiben tudunk kínaiul olvasni. Szerencsére egyik sem lett tolakodóan nagy méretű, bár én e téren továbbra is az egyszerűség híve vagyok.

20180331141343_80743_eredmeny.jpg

Ami a kés mechanikáját illeti, arra nem lehet panaszunk. Könnyedén, zökkenőmentesen nyílik a flipper segítségével a penge, ami nyitott állapotban stabil, nem kotyog, nem lötyög semerre. A puha nyitás egyébként a kerámia golyóscsapágynak köszönhető, ami ebben az árkategóriában azért meglepő. A liner lock zárása kissé talán korai, de biztosan tartja a pengét. A zárszerkezet érdekessége azonban, hogy a szokásostól eltérően nem a markolaton helyeztek el egy kivágást, hanem a lemez nyúlik túl a markolat vonalán. Ez kicsit talán furcsa megoldás, de engem a gyakorlatban nem zavart.

 

HX Outdoors ZD-031: Munka közben

Az HX Outdoors ZD-031 számomra egy masszív, sokoldalú munkakésnek tűnt, a márkanév által sugalltakkal ellentétben. Így aztán minden lelkiismeret-furdalás nélkül láttam neki a szokásos munkahelyi tesztjeimnek. A kés gyári állapotban borotvaéles volt – nem vicc, simán hozta a szőrt a karomról -, így egyből belevághattam a próbákba.

img_20180920_134358.jpg

Ahogy azt már megszokhattátok, a kartonpapír-darabolás volt az első. A kés elég jól dolgozott, a relatív nagy pengevastagságot jól ellensúlyozta a magas felköszörülés. Ennek köszönhetően akkor is szépen vágott a kés, ha vastagabb anyagon kellett áthatolnia. Ami a szúrási potenciálját illeti, itt sem panaszkodhatunk, bár nincs nagyon elvékonyítva a hegy, a behatolóképessége egész jó.

img_20180920_134722.jpg

Ezután nem okozott meglepetést az sem, hogy a pántolószalaggal minden probléma nélkül elbánt.

img_20180920_135103.jpg

Szokás szerint megpróbáltam egy kicsit farigcsálni is vele. Itt is elboldogultam, ugyanakkor már éreztette árnyoldalait a túlságosan sekélyre sikerült ujjvájat. Ezt használva nem éreztem biztonságban magamat, ha pedig csak a markolatra fogtam rá, a vágási hely már kicsit távol esett a kezemtől, és nem tudtam kényelmesen elég nagy erőt kifejteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a késsel nem lehet mondjuk egy nyársat kifaragni, ha úgy alakul, de ha választani lehet, én inkább egy másik eszközhöz nyúlnék.

20180331141343_93032_eredmeny.jpg

Rövid kis tesztem végeztével a kés még mindig magabiztosan szelte a fénymásolópapírt, ami jó hír, bár a vágóélen megjelentek már kisebb becsillanások. Ez persze nem meglepő, mivel a D2 alapvetően egy jó acélnak számít ugyan, manapság már nem nevezhető csúcskategóriásnak. Amit még érdemes szem előtt tartani, hogy a kínai gyártók által használt alapanyagok tekintetében mindig élnünk kell a gyanúperrel, hogy nem a pengén feltüntetett anyagot használják, sajnos több gyártónál fény derült már efféle turpisságra.

img_20180920_135631-1.jpg

Néhány szóban a kés hordhatóságáról. A tesztalanyon található egy zsebklip, amivel heggyel fent, jobb oldalon hordhatjuk magunkkal. Sajnos átszerelni nem lehet, így be kell érnünk ezzel az egy opcióval. A klip jól tart, bár sajnos elég sok markolatanyagot hagy szabadon, amit én személy szerint nem kedvelek, de egy munkakésnél nem feltétlenül hátrány.

 

Összegzés

Az HX Outdoors ZD-031 egy jól használható, érdekes formavilágú kés, ami szerintem megosztó is lehet. Az anyaghasználat megfelelő, az összeszerelés minősége sem hagy kívánnivalót maga után, a kerámia golyóscsapágy pedig telitalálat, főleg ennyiért. Ami egy kicsit elkedvetlenítheti az embert a vásárlástól, az az ára: jelen pillanatban 37 zöldhasút kérnek érte a GearBesten, de volt ez már 27 dollár is.

mx10.jpg

Ha ehhez az összeghez hozzáteszünk még egy kicsit, jobb ajánlatokat is találunk, vagy 15-20 USD-vel olcsóbban is vehetünk jó zsebkéseket, így érdemes körbenézni a kínálatban. Ennek fényében én ezt a kést négyesre értékelem, habár ez a minőség egy nevesebb gyártó logójával lényegesen többe kerülne nekünk.

Itt megvásárolható >>

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Szólj hozzá!

Címkék: acél bicska kés penge HX Outdoors ZD-031

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1114274575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása