Alfawise HC-1D03 porszívó teszt – Jól sikerült szolgai másolat

2018.09.27. 09:39

Atika11

nyito-15.jpg

Az Alfawise HC-1D03 vezetéknélküli porszívó szeretne kiharapni egy szeletet a népszerű termékpiacból. Az első akadályt már meg is ugrotta, forgófejes kefével operál, ami a megfelelő légáram kialakításában fontos. Az alacsony, 30.000 forintos árból már sejthető, hogy nem a Xiaomi Roidmi F8 ellenfele lesz, hanem inkább a Dibea modelljeit hivatott megszorongatni. A termék ráadásul a lengyel EU raktárból pár nap alatt megérkezik, többletköltségek nélkül.

Alfawise HC-1D03 kicsomagolása

Hatalmas méretű dobozban érkezett meg hozzám a vezetéknélküli porszívó, persze ez nem meglepő, amilyen hosszúak ezek az eszközök. A külső grafika már egészen európai, kinyitva pedig számtalan kiegészítő tárul elénk.

Jellemzően ezeket mindenféle elérhetetlen helyek letakarítására használhatjuk, kikapjuk a pókot a sarokból, beporszívózunk a szekrény és a fal közé, leszívjuk a polcról a port és így tovább, ezért örvendetes, hogy három fejet is kapunk. Természetesen egy töltőadapter is jár az Alfawise HC-1D03 mellé, de falra szerelhető profil nem.

alfawise_porszivo_10.jpg

A tárolásra jellemzően két megoldást alkalmaznak a gyártók, a menőbb, amelyik a saját szívófején tud támaszkodni – például a Bosch termékei -, a másik amelyiknél egy profilt kell a falra fúrni, a porszívó pedig mágneses elven kapaszkodik, mint a  Xiaomi Roidmi F8. Az Alfawise viszont egyiket sem tudja, de adnak hozzá egy szintén falra rögzíthető műanyag tartót, ebbe beakasztható a HC-1D03 nyele.

Az anyaghasználat a Dibea termékeit idézi, nem túl rossz, de nem is túl minőségi, így érvényesítik az olcsóbb árat. Barátnőm szerint “gagyesz”, és az tény, hogy a Dyson/Xiaomi szinthez nem ér fel. Ez nagyon jól tetten érhető a forgókefén, ami még a Dibea-hoz képest is egyszerű, ellenben a motoros fejrész jobbnak tűnik, mint a Dibea/Pooda vonal.

alfawise_porszivo_14.jpg

Az viszont nagyon tetszett, hogy az akkumulátora cserélhető, nagyjából úgy, mint egy fúrógép esetében, így a 25 perces üzemidő eléggé viszonylagossá válik. Ha hosszabb üzemidőre van szükségünk, egyszerűen veszünk még egyet, kicseréljük, és mehet tovább a takarítás.

 

Alfawise HC-1D03 tesztje

A rendszer, az Alfawise HC-1D03 esetében nagyon hasonló a konkurens termékekhez. Felül a nyélben helyezkedik el a motor, előtte a portartály, amelyben a koszrészecskék keringenek, illetve a cső végén egy forgófej, amely a megfelelő légáram létrehozásában tölt be kulcsszerepet.

1530868140726627.gif

A technológiát egyébként a Dyson cég találta ki még évekkel ezelőtt, így nem kell szükségtelen mennyiségű áramot hővé alakítanunk és fölöslegesen nagy teljesítményt használnunk a takarításhoz.

 A kérdés persze az, ami most mindenkiben megfogalmazódott, hogy miért ne egy hagyományos porszívót használjunk a teszttermék helyett? Például azért, mert 1,6 kg, nem pedig 12, mint egy átlagos takarítógép, nem kell a zsinórt végighúznunk a lakáson, leverve az összes ajtófélfát, és a konnektorok elhelyezkedése sem akadályoz minket a takarításban.

alfawise_porszivo_11.jpg

Az Alfawise HC-1D03  bekapcsoló gombjának megnyomása után kigyullad az akkumulátor töltöttségjelzője, innentől kezdve 25 perc áll rendelkezésünkre a takarítás befejezéséig, akkumulátoronként. Furcsa, hogy nincsen gyengébb és erősebb fokozat, ahogy azt megszokhattuk, ha rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, akkor már túl gyenge lenne.

Ennek ellenére ez is remekül felszedi a koszt, még akkor is, ha egyébként a népszerű ásványvizes flakonösszeroppantó versenyben az erősebb modellekkel szemben alulmaradna. A különböző kefe fejek tényleg jól használhatóak, elférünk vele mindenhol, de egy létrára felállva a szekrény tetejét is elérhetjük vele.

1530874589505460.gif

Egyetlen szívfájdalmam az, hogy nincs hozzá flexibilis cső, így például autó belterében nehezen használható, ráadásul ha levesszük a forgófejet, akkor drasztikusan leesik a szívóteljesítmény. Viszont bármelyik toldalékkal szépen összeszedi parkettáról, kőről, laminált padlóról és szőnyegről is a koszt, és mintha a fej is flexibilisebb lenne, mint a konkurens Dibea C17 esetében, cserébe viszont ótvarul nyikorog az alján lévő görgő. A szívóereje mindkettőnek 7.000 Pa, viszonyítási alap a Xiaomi Roidmi F8 18.000 Pa-s értéke, vagyis nem olyan erősek, de még éppen eléggé.

1530868140100100.gif

Vicces “gagyiság”, hogy az Alfawise HC-1D03 kapott egy LED-et a takarító fejre, ami egyértelműen a Roidmi fotoszenzitív megoldását másolja szolgai módon. Persze az Alfawise verzió is működik, kicsit sufni tuningnak néz ki az eredetihez képest, de legalább van.

 

Összegzés

Szerintem senkit nem fogok megbotránkoztatni azzal, hogy az Alfawise HC-1D03 vezetéknélküli porszívót nem fogom az innovativitás csúcsának nevezni. Ahogy a Mátrix című filmben a Merovingi mondta: „másolat, a meggyőző látszat kelléke”, egy fékezett habzású Xiaomi Roidmi F8, de alapvetően rendben teszi a dolgát.

Takarítani teljesen jól lehet vele, nem túl erős, de a koszt ez is felszívja, világít a LED-es forgókefe, ezért az ágy alatt is tevékenykedhetünk vele, az akkumulátora pedig cserélhető, így az üzemidő annyira kitolható, amennyire ténylegesen szükségünk van.

A Dibea C17 erős vetélytárs, az is 30.000 forint körül szerezhető be, csak az nem a Lengyel EU raktárból érkezik, mint az Alfawise. A Xiaomi Roidmi F8 109.000 forintos ára jogosan rettent el sokakat, így olcsóbb alternatívaként a fenti két termékből választhatunk.

Szólj hozzá!

Címkék: olcsó otthon porszívó Xiaomi Alfawise HC-1D03 Roidmi F8 Dibea C17

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1414266301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása