Teclast T20 tablet teszt – Közeledik az élvonalhoz

2018.09.25. 12:58

Jackal_

20180911175131_24310_eredmeny-696x400.jpg

4 GB RAM, 64 GB ROM, SIM kártya foglalat és alacsony ár, ezt az egységcsomagot kínálja a Teclast T20 tablet nagyjából 63.000 forintért. Eddig ez nagyon meggyőző, főleg hogy vám- és áfamentes szállítással rendelhetjük meg. A kérdés persze az, mit kellett feláldozni azért, hogy ekkora árelőnyt valósítsanak meg a konkurensekkel szemben?

Itt megrendelhető >>

 

Teclast T20 tablet kicsomagolás

A tesztelők fejében létezik egy képzeletbeli térkép, ahol az egyes termékeket pici, színes térképtűk jelzik. A komolyabbak nagyobbak, míg a hátrébb elhelyezkedők kisebbek, és én inkább ide sorolnám a Teclastot is, ami viszont nem feltétlenül baj. Az elmúlt két évben viszont minőségi javuláson mentek keresztül a termékeik, és a T20-as modelljük is inkább ebbe a kategóriába esik.

A dobozzal kapcsolatban egyetlen dolog jutott eszembe: milyen tróger dolog kispórolni az 5 dolláros töltőt, mikor ott van a helye a csomagolásban, és csak egy Type-C kábelt adni. Valójában viszont úgyis van mindenkinek otthon már ötféle, és így alacsonyabb lehet az ár, tehát ha racionálisan gondolkodunk, tényleg fölösleges plusz 1.500 forintot kicsengetni érte.

img_3330.jpg

A másodvonalas tablet gyártók egyik tipikus jellemvonása a szépérzék teljes hiánya, amit általában jellegtelenséggel mentenek döntetlenre. A Teclast T20 pont ilyen, semmi nem jut eszembe a kinézetéről, tipikus tizenkettő egy tucat eszköz. Vastag káva, ami az első Apple iPadeket idézi, semmi egyediség, amit jól összerakottsággal kompenzálnak. Szerencsére az olyan hitvány anyaghasználat teljesen eltűnt, mint amit annak idején a Voyo Q101 SIM kártya foglalatát takaró szörnyűséges műanyag lemeznél tapasztalhattunk. Itt a fém dominál, ami mindenképpen előrelépés, és valahogy jobb az összbenyomás is, mint az elődmodellnél, a Teclast T10-nél.

Mivel ez egy 10,1 inch-es tablet, kézbe véve mind a mérete mind a súlya nagyobb, mint amit megszokhattunk, majd fél kiló, de azért nehéznek még így sem nevezném. A SIM kártya foglalat igazán megsüvegelendő, így ott is lesz netünk ahol nincs WiFi kapcsolat, nem mellesleg on-line navigációra is használhatjuk. Ellentétben az átlaggal, kapott ujjlenyomat olvasót a hátlapra, és egy-egy 13 Megapixeles kamera is trónol, elöl és hátul.

 

Teclast T20 tablet tesztje

A tabletek és telefonok belakása nekem mindig elvesz vagy fél napot az életemből, viszont arra tökéletesen jó, hogy a működés és a hardver általános sebességét felmérjem. Milyen gyorsan települnek az alkalmazások, milyen érzet nyomkodni a kijelzőt, mennyire kusza az operációs rendszer, és hasonlók.

img_3339.jpg

A Teclast T20 kijelzője bennem felemás érzéseket keltett. Az érintési érzékenysége nagyon jó, elég nagy a fényereje is, cserébe úgy csillog mint egy valódi tükör, szerintem a szobában meg tudtam volna benne borotválkozni. A másik, hogy apró légbuborék szorult a gyári fólia alá, amire ha egyszer rátalál a szemünk, akkor eléggé idegesítő a jelenléte, én legalábbis hajlamos vagyok mindig visszakalandozni rá.

screenshot_20180923-201642.png

A használat viszont príma, kellemesen huzigálhatjuk rajta az ujjunkat, nem akad, nem ugrál, gyorsan scrollozható. Azt viszont nem értem, hogy miért kell a felbontást az egekbe emelni, hiszen 2560x1600 pixel rengeteg, ez majdnem a Full HD méret duplája, ami szép és jó, meg rá lehet írnia  dobozra egy MÉG NAGYOBB számot, mint amit a konkurencia tud, csak nem nagyon van előnye. Egyrészt ki kell hajtania a hardvernek, másrészt a filmek úgysem ilyen felbontásban készülnek, tehát valahol a lejátszó szoftver levágja majd a képet. Arra mindenesetre jó, hogy minden játékot pixelesnek lássunk a „rekord mennyiségű” képpontot tudó kijelzőn.

screenshot_20180920-192416.png

A hardver szerintem a vételár ismeretében korrektnek mondható. 4 GB RAM 64 GB ROM, én nem is vennék már más kiszerelést – esetleg egy 3/32-es budget verziót, ha lenne - , mert a nagyfelbontású filmek miatt azért kelleni fog a hely. A processzor egy MTK X27-es, amit a MT6979X kódnéven emlegetnek, de ezt csak a fanatikusok jegyzik meg. Ellenben az Antutu eredményt más is meg fogja, 107.000 pont, ami nem rossz, ráadásul a T-REX 1080p offscreen felbontás mellett 39 FPS-sel szalad áldozata után. Androidos körökben ilyen teljesítményért már jár a „gaming” plecsni, még akkor is, ha gyakorlatban ennél sokkal kevesebb lesz a képkockák száma.

pjimage_8.jpg

A nagy felbontás miatti erőlködés egyébként leginkább hőben nyilvánul meg, mint lassulásban,  amit az egyébként kiválóan működő ujjlenyomat-olvasó környékén fogunk tapasztalni. Erre lakik a brutális, 8.100 mAh-s akkumulátor is, amit Type-C porton keresztül etethetünk, gyorstöltés segítségével. A működési idő közepes fényerősség mellett, Youtube videókat futtatva durván 8-9 óra körül alakul, ami szerintem egyáltalán nem rossz érték.

screenshot_20180920-184330.png

Az Android sajnos nem a legújabb, a 7.1-es verzió fut a tableten, és arról sincs hír, hogy kijön-e rá a 8.0-s Oreo. Bloatware-t, fölösleges „kiegészítő” programokat nem találtam a hardveren, gyári operációs rendszerrel szállítják az eszközt, vagyis a már megszokott Google programokon kívül nincsenek extrák.

20180911175131_50906_eredmeny.jpg

Amiért én megvenném a Teclast T20-at, az egyértelműen a GPS modul és SIM+TF kártyabővítő hely. Egyrészt egy kellően gyors micro SD tárolót tele lehet pakolni filmekkel és zenékkel, hogy ne zabálja fel a háttértárat, másrészt a „telefonkártya” behelyezés állandó net kapcsolatot biztosít ott is, ahol más vezetéknélküli megoldás nem érhető el. A másik fontos dolog a ma már elvárható duális ac WiFi, én is végig az 5 Ghz-s sávot használtam. Természetesen GPS modult is kapunk a pakkban, így elméletileg navigációra is használhatnánk a tabletet, de akkora péklapát a T20, hogy igazából ez elég kellemetlen művelet, egyszerűen erre túl nagy a 10,1 colos méret.

A kamera szerintem parasztvakítás, a 13 Megapixel egy szép szám, de ki fog fényképezni egy tablettel? Videótelefonálásra pedig a 2 Megapixel is elég, szóval ezt nem kell nagyon komolyan venni, itt is inkább "számháborúról" van szó. A hang ennél valamivel fontosabb, szerencsére a jack portot sem irtotta ki a Type-C megjelenése. A hangszórók sztereóban szólalnak meg,  kellően hangosan és recsegésmentesen.

 

Összegzés

Nekem bejött a Teclast T20, elsődlegesen azért, mert a hardverelemeket viszonylag jól válogatták össze. Aki emlékezetes dizájnra vágyik, felejtse  el ezt a masinát, soha semmi nem fog róla eszünkbe jutni. Ez viszont nem ok arra, hogy ne örvendjünk a sok memória és háttértár kombónak, a SIM kártya foglalatnak, a GPS-nek, a kellemes hangnak és a duális ac WiFi-nek. A processzor is szépen megmozgatja a pixeleket, az Android pedig egy nem szétheftölt, hanem egy gyári variáns.

A kijelző az egyetlen, amin változtatnék, a 2560x1600 pixeles hatalmas felbontás teljesen fölösleges, ráadásul háttérfényben eléggé tükröződik is a felülete. Ettől még használható, de így azért került egy kis makula a bizonyítványba. 63.000 forintért a T20 így is jó választás, főleg vám- ás áfamentes Priority Line szállítással.

Természetesen érdemes ránézni a konkurensekre, például a Chuwi Hi9-re, ami eggyel kisebb méretben nagyjából ugyanezt tudja, de a számtalan konkurenst is érdemes áttekinteni.

Itt megrendelhető >>

 

komment

Címkék: elektronika tablet

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr6814259639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása