Quelima SQ12 mini kamera teszt – “Nincs egy rongyom se”

2018.08.16. 08:33

Jackal_

1529568541373336_eredmeny-696x469.jpgA Quelima SQ11 mini kamerát mindenki imádta, amiben nem kis szerepe volt az árának, erre tromfol most rá az új modell a Quelima SQ12. A mozgásérzékelős, éjjellátó egység 1080p felbontásban rögzíti mindennapjainkat, a látószöge még nagyobb lett, mint eddig, sőt a dizájn is új, csak egy dolog változatlan, a mérsékelt ár. Ez most 3.900 forintot jelent, ami bőven a vámhatóságok érzékenységi küszöbe alatt marad.

A Quelima SQ12 itt megvásárolható >>
A Quelima SQ11 itt megvásárolható >>

 

Quelima SQ12 kicsomagolása

A Quelima készítőinek kedvenc gombkombinációja valószínűleg a CTRL+C CTRL+V, hiszen az elődmodell, az SQ11 szinte minden külső paraméterét sikerült egy az egyben lemásolni.

img_2579.jpg

Bár a kinézet egy picit más lett – érdesített kopogós műanyag az eddigi színes kopogós műanyag helyett -, a doboz beltartalma változatlan: kamera, csíptető, felfúrható tartó, USB-s multikábel a TV OUT használatához és a töltés kivitelezéséhez. A 2,2 cm oldalhosszúságú, dobókocka méretű egység összesen 2 gombot, egy reset nyílást és egy micro SD kártya bemenetet vonultat fel, így a használat túl nagy gondot senkinek nem fog okozni.

A hátoldalon találhatóak a csipesz felfogatási pontjai, ezzel tudjuk elméletben a ruhánkon elhelyezni, a gyakorlatban azonban nekem mindig lefittyedt a pólómról. A töltőkábel csatlakozója speciálisnak tűnik, tehát érdemes nem elhagyni, a 200 mAh-s akkumulátort durván 2 óra alatt tudjuk vele maximumra tölteni.

img_2582.jpg

A fronton a 155 fokos látószögű lencsét, és mellette a két infravörös LED-et pillanthatjuk meg, ez szükséges az éjszakai kamera módhoz, bekapcsolásáról a teszt részben bővebben olvashattok. Összességében minőségre a Quelima SQ12 megegyezik a 11-gyel, csak más ruhát kapott, ami látszólag értelmetlen változtatás, pedig a legtöbb frissítés pont ebben merül ki.

 

Quelima SQ12 tesztje

Nem volt különösebben nehéz ráhangolódnom a tesztalanyra, lévén az SQ11 cikket is én írtam, viszont sokan nem mondhatják el magukról, hogy fogták már a kamerákat a kezükben, ezért fussunk át a kezelésen. Előre leszögezem, hogy az ár sokat enyhít a fura rendszeren, amit az alkotók kitaláltak, tehát ennek tükrében gondoljatok majd a kombinációkra.

img_2586.jpg

Két gomb, rövid, hosszabb és nagyon hosszú nyomás, illetve egy kétszínű LED, ezek alkotják a repertoárt. A bal oldali a funkcióválasztó, a jobb oldali a bekapcsoló gomb. A világítótest, amely az aktuális funkciót jelöli, lehet kék, piros, vagy kék és piros egyszerre, illetve villoghat, éghet és kialudhat. Ha a felvételt elindítjuk villog, majd kialszik, ami totálisan illogikus, hiszen olyan, minta kikapcsoltuk volna a Quelima SQ12 kamerát, így fogalmunk sincs, hogy akkor most csinál valamit vagy sem.

1529568540572887_eredmeny.jpg

A kombinációkat a lenti táblázatban láthatjátok, viszonylag könnyű megjegyezni, de legalább ennyire könnyű összekeverni is:

Funkció / LED / időtartam LED Aktiválás
ki- és bekapcsolás nem ég hosszan a jobb gombot
720p videó kéken ég röviden a jobb gombot
1080p videó kéken és pirosan ég röviden a jobb gombot
12 MP kép pirosan ég röviden a jobb gombot
váltás a funkciók között kék, piros, kék és piros röviden a jobb gombot
infra villogó piros 2 mp-ig a jobb gombot
mozgásérzékelés hármat villan 3 mp-ig a bal gombot

 

1529568541181539.jpg

A fenti felsorolásban mindenféle érdekes számadatot láthatunk, például 1080p videó, 12 Megapixeles képek és hasonlók. A chipset a Generalplus 1248 névre keresztelt darab, maximális felbontása 720p, tehát a mozgó anyagaink interpoláltak, pont úgy, ahogy a sima képek is, csak itt az a kérdés, hányszorosára. Ennek megfelelő a minőség is, ami nem verdesi az egeket, de szerintem nem sokkal rosszabb, mint a Firefly Micro kamerának, ami nagyjából kétszer ennyibe kerül.

Azt azért el kell, hogy mondjam, retusálásra sem az arcok, sem a rendszámok esetében nem lesz szükség, lévén jelentősebb távolságból ez a felbontás nem teszi lehetővé, hogy felismerjük őket. Ezzel számomra ki is esett a leendő autós kamerák köréből, viszont van egy csomó más felhasználási mód, amire tökéletesen megfelel. Egyrészt rejtett kameraként kiválóan használható, pici a mérete, jól eldugható, nem világít rajta semmi – ilyen értelemben a kijelző hiánya megsüvegelendő -, könnyű megoldani a tápellátását, alig fogyaszt. Mivel mozgást is érzékel és éjszaka is lát, akár többet is rakhatunk lakásunk kiemelt pontjaira, a 32 GB-os maximális kártyaméretet ezzel a felbontással nem fogja túl gyorsan megtölteni.1529568541251757_eredmeny.jpgMásrészt a 16 grammos, alacsony önsúly miatt mindenfélére feltehető, ami repül, gurul vagy úszik: drónra, RC repülőre, távirányítós autóra, és így tovább. Sajnos bringakormányra egy fokkal macerásabb rögzíteni, lévén nem adnak hozzá felfogató készletet, ellenben egy ruhadarabra, aminek van tartása, szintén felcsíptethető, bár mostanában viszonylag ritkán hordunk sombrerot.

Ami viszont tényleg király benne, az a picike méretből adódó hordozhatóság. Éppen ezért nevetve felvittem a bob pályára is, ahol azért benne volt, hogy esetleg kirepül a kezemből, de mivel hihetetlenül olcsó, ezért nem különösebben féltettem. Ráadásul a megnövelt, 155 fokos látószögnek – az elődé csak 140 volt – köszönhetően elég szépen felvesz mindent. Az üzemideje 1 óra körül alakul, ami szerintem szakaszos használat mellett mindenre elég.

 

Összegzés

A Quelima SQ12 valójában egy SQ11 új ruhában, de egy új, nagyobb látószögű lencsével. Ez pont ugyanaz a szituáció, mint amikor az ember még egy másik ruhát megvesz, van már 30, de az újat hordani egy picit mindig jobban esik. Így van ez a tizenkettessel is, ráadásul a két termék között másfél dollár a különbség, ennyit meg simán megér a nagyobb látószög.

Aki egy bohóckodós, kirándulós kamerát keres, és féltene egy drágább darabot, az húzzon be egy Quelima SQ12-t, a 3.900 forintos ár miatt meg ne aggódjon, bőven vámhatár alá esik, ahogyan a többi termékük is.

A Quelima SQ12 itt megvásárolható >>
A Quelima SQ11 itt megvásárolható >>

komment

Címkék: DVR

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr2814177623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása