Sanrenmu 7130FUF kés teszt - Hasznos apróság

2018.07.25. 09:01

Atika11

20171010153802_48075.jpg

Ha valaki mindennapi használatra keres magának vágószerszámot, akkor alapvetően a becsukható pengés bicskák közül szokott válogatni, a fixpengés késeket pedig meghagyja vagy a konyhába, vagy túrázós szerepkörbe. Persze arra is megvan a lehetőség, hogy ez utóbbiak előnyeit élvezhessük akkora méretben, amit még kényelmesen, magunkkal hordhatunk. E bemutató alanya épp egy ilyen kés lesz, jelesül a Sanrenmu 7130FUF névre hallgató modellje. Mivel OEM beszállítóként több ismertebb cégnek is gyártanak késeket, a saját márkás termékeiket ennél fogva korrekt minőség és kedvező ár jellemzi, a mostanit 3.600 forintért vihetjük haza.ű

Sanrenmu 7130 - 3.600 Ft

Műszaki Adatok Sanrenmu 7130FUF
Teljes hossz 175 mm
Pengehossz 70 mm
Penge anyaga 8Cr13MoV
Penge vastagsága 3 mm
Markolat hossza 105 mm
Markolat vastagsága 3 mm
Markolat anyaga 8Cr13MoV
Tömeg 57 g
Tok Műanyag

 

Sanrenmu 7130FUF: első benyomások

A kés indokolatlanul nagy dobozban érkezik hozzánk, amiben két műanyag inzertben helyezték el a terméket és a tokot. Szerintem lehetett volna egyszerűbben is oldani, hogy kisebb pakkot kapjunk, de komolyabb gond nincs vele. A késen, a tokon és a tokhoz mellékelt golyós láncon kívül kapunk némi dokumentációt is, egyéb ínyencséggel nem kápráztat el minket a gyártó.

img_20180712_070515.jpg

Maga a kés egy puritán, egyszerű megjelenésű darab, amelyet egyetlen acéldarabból alakítottak ki. A 70 mm hosszú penge drop point formájú, és teljes felköszörülést kapott. A markolat is hasonlóan egyszerű, a vágóél előtt kialakítottak egy ujjvájatot, illetve furatokkal tették könnyebbé az egész kést, ami egyébként a fogást is segíti egy kicsit. Ugyanakkor a termék adatlapján szereplő csúszásmentes titulusnak egy percig se higgyünk. Sajnos recézést vagy más tapadást segítő megoldást sem a pengeháton, sem a markolaton nem kapunk, így vizes, nedves kézben azért van esélye, hogy nem lesz száz százalékban stabil a fogásunk.

img_20180712_101358.jpg

Az egész kést egy kőmosásra hajazó felületkezeléssel látták el, ami szerintem egész jól sikerült. Az egyik oldalon a gyártó logóját találhatjuk meg, a másikon pedig a típusazonosító került feltüntetésre.

img_20180712_070639.jpg

Vágószerszámunk nem lenne teljes tárolási megoldás nélkül, így ejtsünk pár szót arról is. A műanyagból készült tok erősen tartja a kést, fejjel lefelé történő rázogatás közben is jól szuperált. Itt már nem spóroltak a recézésekkel sem, így könnyedén megtámaszthatjuk az ujjunkat a Sanremu 7130 kivételéhez. A tok alján elhelyeztek még egy kis furatot is, amely az esetlegesen a késen maradt vagy a tokba került víz elvezetésére alkalmas.

20171010153802_44397_eredmeny.jpg

Érdekesebb azonban az, hogy miképp hordhatjuk magunkkal a Sanrenmu 7130-ast. Szerencsére ezen a téren többféle opció közül is választhatunk. Egyrészt a tokhoz mellékelt övbújtatót használhatjuk, amelynek segítségével nyolcféle állásban rögzíthetjük eszközünket. A másik megoldás, hogy ezt az övbújtatót leszereljük, és a mellékelt golyós lánccal, vagy egy darab zsinórral a nyakunkba akasztjuk. Számomra a láncos megoldás nem volt szimpatikus, így hamar lecseréltem egy paracord zsinórra. Ha mindezek a megoldások még nem lennének elegek, a tokon elhelyezett, az övbújtató számára kialakított furatokba is fűzhetünk valamiféle zsinórt vagy bőrszíjat, kialakítva ezzel a saját övbújtatónkat.

 

Sanrenmu 7130FUF: munka közben

A Sanrenmu kiskésével kapcsolatban nem kellett sokat gondolkodnom, hogy hogyan próbáljam ki, ugyanis évek óta egy nyakkést használok a munkában, és a folderes teszteknél többnyire csak a teszt miatt váltok az újabb és újabb alanyokra. Bár sokan furcsállják a dolgot, nekem bevált ez a koncepció, a késem ugyanis mindig kéznél van, egy kézzel könnyedén elő tudom venni, megoldani vele a vágási feladatot, és visszakerül a nyakamban lévő tokba. Noha ez a modell egy kicsit nagyobb annál, mint amit általánosságban hordok, annyira mégsem, hogy ne cseréltem volna le néhány napra a megszokott CRKT Minimalistemet.

img_20180712_101920.jpg

Tesztalanyom korrekt éllel került ki a dobozból, egyből bevetésre készen, így a nélkül vehettem használatba, hogy fenni vagy élezni kellett volna. Elsőként kartonpapírokon próbáltam ki, ahol jól szerepelt. A pengehátig felköszörült él akkor is szépen dolgozott, amikor az egészet át kellett tolnom az anyagon, és felületi vágásoknál sem kellett csalódnom benne.

img_20180712_102258.jpg

Ezt követően némi műanyagot vágtam vele, ami szintén nem okozott semmilyen gondot a késnek, majd következhetett a farigcsálás. Előzetesen volt már némi balsejtelmem a markolattal kapcsolatban, ami itt be is igazolódott. A vékony markolat, szépen lekerekített, mégsem ad olyan kényelmes fogást, mint egy markolatpanelekkel ellátott kés. Mivel elég meleg időjárási körülmények között próbálgattam, izzadt kézzel már közel sem olyan stabil a szerszám.

A Sanremu 7310 viszonylagos instabilitása akkor érezhető leginkább, amikor nagyobb erő kifejtését igénylő feladatokra használjuk, vagy hosszabban dolgozunk vele. Sajnos hosszabb távon számomra kényelmetlen volt a kés fogása, ráadásul a markolat egyes esetekben a tenyerembe mélyedt. Persze más kézmérettel lehet, hogy kényelmes lenne, nekem sajnos itt már nem volt az.

Erre a problémára megoldás lehet, ha valamilyen módon felturbózzuk a markolatot, itt szintén használhatunk valamiféle zsinórt például, de ekkor elveszítjük a kés egyik legnagyobb előnyét, a rendkívüli laposságát. Úgy tűnik, ami az egyik szempontból előnyös, egy másikból itt hátrányossá válik, tehát valami mindenképpen fel kell áldoznunk. Ami azonban pozitívum volt, hogy a kés mérete és súlya még épp alkalmas volt arra, hogy nyakkésként használjam, így e téren nem lehet okom panaszra.

img_20180723_191803.jpg

Próbaképp én is készítettem egy gyors zsinórozást a markolatra, hogy megnézzem, az elmélet mennyire igaz a gyakorlatban. A kés fogása lényegesen kényelmesebbé vált így, ugyanakkor az elülső ujjvájatot majdnem teljes egészében elveszítettem. A másik dolog ezzel a megoldással kapcsolatban, hogy a paracord, ha koszolódik, kevésbé könnyen tisztítható, mint az acél.

1507627706908505_eredmeny.jpg

A tesztek végeztével a kés még megfelelően éles volt, a papírt döccenőkkel ugyan, de szeletelte. Jó hír, hogy a 8Cr13MoV nem egy csúcsacél ugyan, de emiatt a karbantartása sem okoz nagy gondot felhasználói szintű tudással sem, jómagam is könnyen megfentem a Spyderco Sharpmaker segítségével.

 

Összegzés

A Sanrenmu 7130FUF érdekes darab, sokan eleve nem fogják egy zsebkés helyett választani. Ugyanakkor, ha valami miatt mégis egy kisméretű fixpengés kést keresünk alkalmankénti könnyebb használatra, vagy esetleg szimpatikus a nyakban hordási opció, jó választás lehet. Ahogy a fentiekből kiderült, kompromisszumokat kell kötnünk ugyan, de a kés kedvező, 3.600 forint körüli ára talán feledteti velünk ezeket az apróságokat. Külön dicséretet érdemel az övklipsz rész, sokszor ennél lényegesen drágább daraboknál igénytelenebb megoldásokat kapunk.

A Sanrenmu cég kiskését - kicsit a nyakkésekkel kapcsolatos elfogultságom miatt is - négyes alára értékelem. Akit pedig a többi Sanremu termék is érdekel, az nyomjon az alábbi linkre.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján a vaszilijedc.hu-n.

Sanrenmu 7130 - 3.600 Ft

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr4914134119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása