Xiaomi hatportos USB töltő teszt – Féltucatnyi energiamező

2018.07.20. 08:26

Jackal_

30_perc_teszt.JPG

A Xiaomi hatportos USB töltő a kiváló BlitzWolf termékekkel kell, hogy konkuráljon.  Ehhez hat töltőcsatlakozót is felvonultat, melyek között nemcsak hagyományos USB, hanem gyorstöltésre alkalmas Type-C-t is találunk. Az összteljesítmény 60 W, amivel szinte egy űrállomást is feltölthetnénk, ehhez képest csak 10.000 forintot kérnek érte, ez az összeg pedig jó eséllyel nem kelti fel a vámügynökség figyelmét sem.

Itt megvásárolható >>

 

Xiaomi hatportos USB töltő kicsomagolása

Semmi nem tántoríthatja el a Xiaomit attól, hogy ne változtasson az egyen dobozoláson. Meg fogtok döbbenni, de fehér, rajta a termék képével. A cél persze nem az, hogy az emberek meglepődjenek, hanem, hogy felismerjék a már jól megszokott dizájnt és stílusjegyeket, és hogy inkább a műszaki paraméterekre figyeljenek, vagyis a belbecsre.

Hatportos töltőállomás, leginkább így tudnám jellemezni a kellemes minőségű anyagokból összerakott készüléket. Még a 220-as kábelezés is kiváló, odafigyeltek a részletekre, de semmit nem vittek túlzásba. A pici lábak, amiken áll, műanyagok, jobban örültem volna valamilyen tapadós, gumis megoldásnak, ahogyan ezt a BlitzWolf BW-S7 esetében.

Egyetlen fehér LED jelzi az aktivitást, ami nem az USB portok használatát reprezentálja, hanem csak azt, hogy a készülék áram alá került. Hat darab csatlakozónk van, balról jobbra haladva az első egy QC 3.0 képes Type-C, a második szintén gyorstöltésre alkalmas, de hagyományos USB-A aljzat, míg a következő négy a már jól megszokott „sima” USB-A. Nagyon nem kell aggódnunk, hogy ezek esetleg kevés áramot adnának le, hiszen összesen 12 ampert tudnak kipumpálni magukból, 5 volt feszültség mellett.

 

Xiaomi hatportos USB töltő tesztje

Ahogy minden, többportos USB töltőt, a Xiaomi is ellátta a saját termékét különböző védelmekkel. Túláram, villámcsapás - bár ez nem tudom mit csinál -, rövidzár, túlmelegedés, túl magas és túl alacsony feszültség elleni biztosítás, legalábbis a gyártó állítása szerint. Két portja ráadásul QC 3.0 gyorstöltési megoldással is rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a szabványt támogató eszközöket a hagyományos időnél jelentősen gyorsabban pumpáljuk tele árammal.

7f8e987c-ab2e-4f9b-963b-428eef04605e.jpg

Az Xiaomi hatportos USB töltőt látszólag rém egyszerű tesztelni, dugjunk bele eszközöket, és nézzük meg, hogy mi történik. Ennél azonban érdemes lényegesen alaposabban tesztelni, ahogyan azt a BlitzWolf BW-S10 esetében is tettük. Ezért jól "megkínoztam" a terméket néhány fogyasztóval, másrészt kipróbáltam, hogy a védelmek tényleg lekapcsolják-e a készüléket.

  QC 3.0 Type-C QC 3.0 USB-A USBA-A
5V 3 A 3 A 4,8 A / 2,4 A*
9V 2 A 2 A -
12V 1,5 A 1,5 A -

* összesen/portonként

img_2326.jpg

Az ígért hatvan wattos teljesítmény úgy jön össze, hogy összeadjuk az összes port feszültség és áramerősség értékének a szorzatát, aminek az eredménye 18+18+24 watt, papíron ennyit képes leadni a termék. Mivel ezt a teljesítményt nem tudtam volna elnyeletni hagyományos eszközökkel, ezért két mesterséges fogyasztót is akasztottam a Xiaomi töltőre.

img_2327.jpg

Az egyiket egy potméter ellenállással beállítottam 2,5 amperre. A másikat pedig folyamatosan egyre nagyobb lépésekben terheltem, míg „el nem ájult”, ami valahol 3.3 A környékén következett be, itt kapcsol be a túláram elleni védelem. Ezt a terhelést minden porton egyenként elvégeztem, amiből az derült ki, hogy a gyártó által megadottaknál is több áramot ad le a kütyü, nagyjából tíz százalékkal.

sdds.jpg

A hagyományos csatlakozókra és a QC 3.0-val jelölt portra pedig 3 db okoseszközt – Samsung G. S7, Xiaomi Redmi Note 4, Lenovo Tab 4 – tettem, ezek 1-2,5 A közötti áramot igényeltek maguknak. Összeadva a fenti számokat, nagyjából 10 amper jön össze, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy bekapcsoljon a túlterhelés elleni védelem, pedig amit csináltam, meglehetősen extrém, ilyen egy átlagos háztartásban nem nagyon fordulhat elő.

1490a2a2-9274-4f61-8461-a4dd99cbd8c6.jpg

Lefordítva a számadatokat emberi nyelvre, a 60 wattos összteljesítmény olyan sok, hogy egyelőre nem nagyon van eszköz, amivel ki tudnánk ezt használni. Ez egyben két dolgot is jelent: a Xiaomi hatportos USB adapter alig melegszik töltés közben, másrészt pedig azt, hogy ha hagyományos módon használjuk, meglehetősen időtálló kütyünek fog bizonyulni.

 

Összegzés

Nem hiszem, hogy a Xiaomi hatportos USB töltőnél kell bárkinek is komolyabb berendezés okoseszközök töltésére. Sőt, a teljesítménye egyenesen „overkill” a jelenlegi telefonok mellett, de ez egyben garancia arra is, hogy hosszabb távon sem kell majd cserélnünk. A hat csatlakozó pedig bőségesen elegendő ahhoz, hogy egy teljes családot kiszolgáljon.

Az eszköznek nincs egyetlen igazi hátránya sem, talán csak a konkurenseknél némileg magasabb árat említhetném. A 10.000 forint nem kevés, de nem is kell mindennap befektetnünk, ráadásul Banggoodon 15%-kal lepontozható, és az összeg sem éri el a vámhatárt, így további költségekre nem kell számítanunk.

Aki pedig összemérné a fenti tesztalanyt a legnagyobb konkurenciával, a BlitzWolf termékeivel, az nézzen szét a BlitzWolf.Shop kínálatában.

Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

Címkék: telefon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr9714111699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása