ASUS Zenfone 5 okostelefon teszt – A kijelzők királya

2018.07.01. 15:44

Toobee

nyito_8.jpg

ASUS Zenfone 5 okostelefon tesztje több szempontból is érdekes, hiszen létezik már ilyen készülék, ezért nem is értem, hogy miért ezt a nevet adták neki, csak a típusjelzésből találhatjuk ki, hogy nem a 2014-es változatot teszteljük. Az ASUS középkategóriás újdonsága kiváló kijelzőjével és szoftveres megoldásaival domborít, mely mellé 126.000 Ft-os ár társul.

A készülék itt megvásárolható

kep1.jpg

 

Az ASUS Zenfone 5 okostelefon kicsomagolása

Az ASUS csomagolása méltó a gyártó hírnevéhez, kimondottan elegáns, letisztult dizájnt kapott. Két rajzolt alkotott szív piktogram alkotja a logó lelkét, az ötös szám körvonalát pedig merősítették, ez igazán ötletes és jól is néz ki.

A belső kialakítás minőségi, a telefont kiválóan védi, e mellett a kiegészítők mennyisége is bőséges, hisz kapunk töltőfejet, Type-C kábelt, fülhallgatót, SIM tűt és egy nagyon masszív tokot.

img_20180529_190028-1587x1190.jpg

A Meteor Silver és Midnight Blue színekben elérhető készülék 165 gramm tömegű, mégsem érződik ennyinek, kimondottan légies, könnyed hatást kelt. Az előlapot Gorilla Glass védi, a hátlapról nincs információm, de reméljük ide is raktak védelmet. A hivatalos adatlapot az alábbi linken érhetitek el.

Az ASUS lekerekített fém élei remekül néznek ki, jobb oldalon található a három, már-már hagyományosnak mondható gombkombináció, bal oldalt pedig a SIM tálca, melynek különlegessége, hogy egy kártya használata esetén 2 TB-ig bővíthető a tárhely. Örvendetes hír, hogy a Type-C csatlakozó beszerelésével sem száműzték a jack aljzatot, ezért nem kell átalakítóval bajlódnunk, és töltés közben is hallgathatjuk kedvenc zenéinket.

img_20180529_190112-1587x1190.jpg

A hátlap bal oldalára került a dupla kamera és a LED villanó, középre pedig az ujjlenyomat-olvasó, ami közepesen gyors (a világbajnok Huawei olvasó után maximum közepesnek tűnik minden más), és nagyon pontos.

 

Az ASUS Zenfone 5 okostelefon tesztje

Az ASUS Zenfone 5, vagy ahogy biztosan megtaláljuk bármilyen oldalon, a ZE620KL egy középkategóriás hardverrel felvértezett szépség. A Snapdragon 636 SoC megfelelő sebességgel mozgatja a pixeleket, melyből 2246×1080 darab áll rendelkezésre 6,2 colon. A kijelző mellett nem érdemes ennyivel elmenni, mert a Super IPS+ panel valami bámulatosan gyönyörű megjelenítést eredményez. Ennél jóval drágább telefonokban sem látni ilyen minőséget, a notch pedig szubjektív, lehet szeretni is, aki pedig utálja, az a menüből el tudja tüntetni.

img_20180529_190205-1587x1190.jpg

Az ASUS is AI alapú megoldással dolgozik, erről azonban sok információt nem kötöttek az orrunkra, de a Huawei-hez hasonlóan, itt is a fotózásban segít a legtöbbet, illetve a szintetikus teszteken is nagyobb pontszámot ér el vele, bár ennek böngészését egy bizonyos kor felett automatikusan kinövi mindenki, hiszen semmi értelme.

Modell ASUS Zenfone 5
Kijelző 6,2 colos FHD+ (2246×1080)
Képernyőarány: 19:9
Képpontsűrűség: 412 ppi
Operációs rendszer Android Oreo + ZenUI
Processzor Qualcomm Snapdragon 636
GPU Qualcomm Adreno 509
RAM 4 GB
Belső tárhely 64 GB
Kamera Hátlapi: 12+8 Mp
Előlapi: 8 Mp
Akkumulátor 3.300 mAh, 5 V/2 A gyorstöltés
Hálózat FDD-LTE, B20 támogatás
Egyéb ujjlenyomat-olvasó, szimpla + micro SD/duál SIM (nano), Bluetooth 5.0, WiFi 802.11a/b/g/n/ac , Type-C USB port,
GPS, GLONASS, BDS, giroszkóp, gyorsulás érzékelő, NFC, FM rádió,
Méret 153 x 75,65 x 7,7 mm
Tömeg 165 g
Színek Meteor Silver, Midnight Blue

 

Az ASUS Zenfone 5 szoftveres oldalról nem az a tipikus kínai “magára hagyom” készülék, hisz saját felületet kapott, ami a ZenUI névre hallgat, a teszt írása során pedig négy frissítés is érkezett rá, ezért reméljük, hogy a jövőben is támogatott készülék marad. Az iPhone X másolása úgy gondolom nem is kérdés, ám ezt gyorsan ki lehet heverni.

kepkivagas_1.JPG

Az erőforrást intenzíven felhasználó játékok is remekül futnak az ASUS Zenfone 5-ön, ez a Snapdragon SoC, és a jól optimalizált szoftver közös érdeme. A gyári adapter 10 W leadására képes, ám a 18 W-os megoldást is támogatja a készülék, ezen a linken találtok hozzá QC3.0-s töltőfejet. A 3.300 mAh-s akkumulátor 1,5-2 napos üzemidőt vígan össze tud hozni.

1523933370249411_eredmeny.jpg

A korábban már mindenféle gonosz teremtménynek beállított szintetikus tesztek sem maradtak ki a kezdőcsomagból, amit a készülékre telepítettem, ezért ezt is megosztom most veletek. Fontosnak tartom kiemelni, hogy NFC is került az ASUS-ba, ezért aki integrálná a bankkártyáját, az is nyugodtan megveheti ezt a telefont. Nálam például szóba sem jöhetne e nélkül. Helymeghatározásban erős a Zenfone 5, mivel GPS, GLONASS, BDS műholdakkal is képes kommunikálni, ezért navigációra is remekül használható.

kep2_3.jpg

A WiFi 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat támogat, a Bluetooth 5.0-s, illetve van itt WiFi direct, valamint FM rádió is, aki pedig szereti a minőségi zenét, annak örömhír a 192 bit-es, 24 Hz-es DA konverter, mely egy jó fülessel igazi gyöngyszemmé varázsolja az ASUS-t. Én személy szerint egy olcsó, de mégis kiváló fülhallgatót ajánlok mellé, a Xiaomi Pro HD-t, mely nem mellesleg akciós áron kapható

kep.png

Ha csak röviden szeretnék írni a kameráról, akkor le is tudhatnám ezt a részt annyival, hogy a DxOMark-on 93 pontot ért el (videó: 86 pont, így összesítve 90 pont jutott neki). Ez a pontszám arra elég, hogy elverje a Samsung S7 Edge-et, de az iPhone 8-tól is csak két pontra marad le. Az autófókusz villámgyors, a színek szépek, az élesség rendben van, ezért egy kis odafigyeléssel remek képek készülhetnek. A folyamatos frissítéseknek köszönhetően javult a képek minősége, konkrétan a legutóbbi szoftver főleg a kamera témakörben hozott javításokat.

Videós módban is domborított az ASUS Zenfone 5, képes akár 120 FPS-ben rögzíteni FHD anyagokat, de 4K-ban is foroghat a film, ez esetben maximum 30 FPS-sel.

Az arcalapú feloldás elérhető, egész jól működik, ám én maradok az ujjlenyomat-olvasónál. Az ASUS sajátja, a ZeniMoji immáron 11 különböző fejjel érhető el, ez jópofa dolog, sokan szeretni fogják, hiszen a Facebook alkalmazásával összekapcsolható, így nem kell hosszasan bajlódnunk, ha így akarunk kommunikálni az ismerőseinkkel.

 

Összegzés

Az ASUS Zenfone 5 nem a legolcsóbb Snapdragon 636-tal szerelt készülék, nem is kapott extra sok RAM-ot, illetve ROM-ot, de mégis egy remek vételt hozott össze nekünk a gyártó, a kamera árkategóriáját meghazudtoló minőségű, illetve a 6,2 colos kijelzőről is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, pedig a Mate 10 Pro után azért magasan van a léc. Ezeket figyelembe véve azt gondolom, hogy a 100.000 Ft-os ár környékén nézelődő vásárlóknak megfontolandó választás lehet ez a telefon, de reménykedem benne, hogy idővel mérséklődik az ára, és javíthatom 5 csillagra az értékelést.

A készülék itt megvásárolható

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1714058932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása