Az előző cikkünkben bemutattuk a TOP 3 túrázós kiegészítőt, most azonban arról gondoskodunk, hogy ne maradj éhen, ezért főzéssel, étkezéssel kapcsolatos, kisméretű termékeket gyűjtöttünk össze, mely szinte kötelező minden túrázó számára. Annyit elárulhatunk, hogy a kávé szerelmeseinek is kedveskedünk néhány hasznos aprósággal.
Főzéssel kapcsolatos kiegészítők
Egész napos túrák során érdemes gondoskodni a megfelelő élelemről, illetve magunknál tartani evőeszközöket is. Kis helyen elfér, összecsukható, és rendkívül hasznos, ha sok előre csomagolt ételt viszünk magunkkal.
Nincs hangulatosabb annál, mint mikor egy tisztáson felállítjuk a kis eszközparkunkat - szigorúan mini verzió mindenből -, és nekiülünk egy chilisbab konzervnek.
Ehhez elengedhetetlen egy gázrózsa, vagy a bátrabb, és nomádabb életet folytató túrásoknak a fával működő verzió. Előnye, hogy nem kell magunkkal hordani a gázpatront, de ha nedves időben szeretnénk vele főzni, nem lesz egyszerű begyújtani a fát. Szerencsére szét tudjuk szedni, így nem lesz probléma a szállítása. Mivel a begyújtásához nem mindig áll rendelkezésre öngyújtó, ezért érdemes beszerezni magnézium rudat, amivel akár napokra is az erdőben ragadhatunk, akkor sem fogunk megfagyni. A használatát azért érdemes előre, otthon begyakorolni, hogy kényes szituációban is sikeresek legyünk.
Ha van már hőforrásunk, akkor jó szolgálatot tud tenni a hozzá méretben illő hordozható edénykészlet is, mely ötletes kialakításának köszönhetően nem foglal sok helyet. A 8 részes szettben van többféle méretű edény, hőálló keverőlapát és merőkanál, valamint tál két főre. Mindez nem foglal több helyet, mint a legnagyobb méretű edény, ezért nagyon helytakarékos megoldás, a túrázók álma egy ilyen készlet.
Kávé nélkül mit ér az élet
Ugyan a hardcore túrázók most biztosan nevetni fognak, de ha barátokkal megyünk valahova, akkor bizony jól jöhet a hordozható eszpresszó labor, hisz nincs hangulatosabb egy közös kávézásnál. Ehhez szerencsére nagyon sok megoldást találunk kezdve a kotyogótól, a kerékpár pumpával működő kávéfőzőkig.
Mivel érdemes kisméretű eszközt választani, ezért a következő típusokat szedtük össze nektek. Handpresso fantázianéven egy nagyon okos kis kütyüt mutatunk nektek: egy kis pumpa segítségével állítjuk elő a szükséges nyomást a kávéfőzéshez. Mivel manuális eszközről van szó, ezért a korábban már bemutatott melegítő eszközökre szükségünk lesz, mivel 85-90 fokos vízből érdemes és kell kávét főzni. Előnye, hogy jóval kisebb, mint a hagyományos kotyogók.
Természetesen a frissen őrölt kávéból készülhet csak igazán finom ital, ezért nem is kérdéses, hogy őrlőt sem árt magunkkal vinni. Azt se felejtsük el, hogy az áruházak polcain található kávék sokszor ezer évesek, jó kávé pedig csak a pörköléstől számított 1-6 hónapon belül készülhet, ez az időtartam függ a pörkölés szintjétől, és a kávé összetételétől. Egy világosabb, 100% Arabica akár 1,5-2 hónap alatt is el tud laposodni, egy olaszosabb bárkeverék azonban fél évig is friss tud maradni. Fontos, hogy állítani tudjuk a szemcseméretet, hiszen ahány elkészítési mód, annyi fajta őrlési finomság kell.
Aki mondjuk csak egy darálót vásárol a meglévő kotyogója mellé, annak nem lesz segítségére a handpresso csészéje, melyet integráltak a gépbe, ezért jó szolgálatot tesz majd ez a mini, összecsukható pohár. Érdemes mindenkinek beszerezni ebből is egyet, hiszen filléres ára miatt nem terheli meg a pénztárcát, de jól jöhet, ha esetleg innánk egy korty jéghideg vizet a csörgedező patakból. Készültünk két verzióval is, hisz nem mindenki szereti a fémet, van aki a műanyagra esküszik, és ez fordítva is igaz.