Populele S1 okos ukulele teszt – A megelevenedett Guitar Hero

2018.06.01. 18:00

Jackal_

20180314171344_61670_eredmeny-696x468.jpg

A Populele S1 okos ukulele tesztje kapcsán pont a fenti megállapítás jutott eszünkbe. Hiszen az is egy nagyon mókás játék, itt viszont mégiscsak valami kézzel foghatót pengethetünk, durván 35.000 forintért.

Itt megvásárolható >>

Populele S1 működése

Néhány szót magáról a hangszerről: először is az Andoernél tapasztaltakkal itt nem találkoztunk, azért ez egy tisztességesen összerakott, koncert méretű ukulele. Ízlés kérdése, hogy az ilyen dizájnos, elcsúsztatott hang lyuk kinek mennyire tetszik, őszintén szólva nekem nem túlzottan, én szeretem a hagyományos, kerek alakút.

2018-05-23-09_25_18_1.jpg

Küllemére egyébként nem lehet panasz, összességében jól néz ki a hangszer. Ami szuper: gyárilag szereltek rá "strap button"-t, vagyis hevedert tartó kis gombokat, így aki a vállára szeretné akasztani, könnyen megteheti, csak egy pántot kell beszereznie.

2018-05-23-09_28_48_1.jpg

Egy pici hiányérzetem volt még: ha már szereltek bele "valamiféle" elektronikát, akkor akár egy hangszedő is elfért volna benne, hogy effektre/erősítőre lehessen kötni. Ennek persze van egy másik oldala is: hangszedő beépítése nélkül nyilván egy bizonyos költségkereten belül tudtak maradni, hiszen az elektronika meg legalább 5-10 ezer forinttal megdobta volna az árát.

Találunk viszont a dobozban töltőkábelt, kettő pengetőt, leírást, póthúrokat és egy hátizsákot, tehát a tartozékokra nem lehet panaszunk.

 

A Populele S1 tesztje

Aki esetleg nem ismerné, a Guitar Hero egy olyan számítógépes játék, amelyhez egy célhardver tartozik, egész pontosan egy gitár alakú "vezérlő". A játékot tehát nem egérrel vagy joystickkal kell irányítani, hanem egy gitár alakú valamivel, aminek a nyakán nyomógombok vannak, és a játék által diktált gombokat kell rajta nyomogatni az éppen elhangzó dalnak megfelelően.

2018-05-23-09_28_13_1.jpg

Egészen szörnyű, és mégis hihetetlen, hogy egy időben micsoda rajongótábora volt ennek a játéknak. Amikor a Guitar Hero szóba kerül, én mindig arra gondolok, hogy amennyi időt emberek képesek ezzel a rettenettel eltölteni, annyi idő alatt rendesen megtanulhatnának valamilyen hangszeren - pl. ukulelén - játszani. A most kipróbált Populele S1 valószínű, ezeket a játékos kedvű embereket szólítja meg, de a kezdőket mindenképpen, hiszen egészen különleges dolgokra képes a tesztelt darab.

20180314171344_86285_eredmeny_1.jpg

De ne vágjunk egyből a közepébe. Néhány napja újból egy kedves megkeresés érkezett a RendeljKínait szerkesztőségéből, mely szerint megint egy ukulele akadt a hálójukba, de ezúttal egy különleges darab. Aki régebbi olvasója az ukulele blognak, eszébe juthat, hogy a nem túl szép emlékű Andoer ukulelét is teszteltük már, és nem voltunk meggyőződve arról, hogy ez a kezdők álma.

1521165984162700_1.jpg

Most egy igényesebb sőt, egy tényleg nagyon érdekes hangszer érkezett, és mivel nagyon szeretem az ilyen-olyan kütyüket, kíváncsi voltam a Populele extra szolgáltatásaira, és nem is kellett csalódnom.20180314171344_13949_eredmeny_1.jpgEnnek az ukulelének a teljes nyaka egy kijelző! Így nem is fából készült - ahogy azt megszokhattuk -, hanem műanyagból. Kicsit idegenkedtem tőle, hiszen a fa anyaga barátságosabb és azt szoktam meg, de valamit valamiért: a fa nem fog villogni, míg a műanyag alá épített kijelző igen. Persze nem diszkófényekre kell gondolni, hanem ennél sokkal hasznosabbra.

1521078087181091_eredmeny_1.jpg

Ehhez az ukuleléhez tartozik egy program, amely Androidra és iOS-re is letölthető, és a Populelével Bluetooth-on keresztül kommunikál. Még egyszer: igen, a Populele BT kapcsolatra képes - ezért tölteni is kell szabványos mikro USB-s töltővel -, szépen rákapcsolódik a telefonunkra. Durva, nem? Jó, jó, de minek?

A Populele telefonos alkalmazásában vannak játékok, beépített dalok, de végső soron a lényeg az, hogy ott jelenik meg az ukulele nyakán a pötty (vagy jelennek meg a pöttyök), ahol le kell fognunk a következő akkordot, ahogyan azt a videóban is láthatjátok. Ez az egyik érdekes dolog, amit tud a hangszer a telefonnal összekötve, de a szoftverben akkordfelismerő is van, vagyis amit lepengetünk, azt a program felismeri, illetve visszajelzi, hogy éppen eltaláltuk-e a C-dúrt vagy jól melléfogtu(n)k.

1521166042161950_eredmeny.jpg

Az alkalmazás egyébként elég szerénytelen módon a névjegyekhez, hívásokhoz is hozzá akar férni, erre értelemszerűen nincs szükség, úgyhogy elutasíthatjuk, de a Bluetooth bekapcsolását és a mikrofon használatát mindenképpen engedélyeznünk kell. Külön tetszett, hogy a program akkor is működik, ha nem kapcsolódunk a telefonunkra Bluetooth-tal, ebből következik, hogy más ukulelékkel is használható. Ha tehát nem kapcsolódunk, akkor nyilván nem világítanak a lejátszandó akkordok az ukulele nyakán, viszont az akkordfelismerés így is működik.

20180314171344_68065_eredmeny_1.jpg

Nevezhetnénk ezt nehezített pályának is, hiszen, nem világítanak a pöttyök, így magunktól kell eltalálni a megfelelő - a program által diktált - akkordot. Nyilván pár hét, néhány hónap gyakorlás után már nincs szükség a világító jelekre, de a nagyon vizuális típusú, teljesen kezdők hasznát vehetik. Több évnyi ukulelézéssel a hátunk mögött pedig - akkordozás közben - már a fogólapot sem nézzük, hiszen "nem citera ez".

 

Összegzés

Akit érdekelnek az ukulelék, hajlik arra, hogy egy kisméretű hangszert szerezzen be magának, és most kezdene a témával ismerkedni, annak nem rossz választás a Populele S1, hiszen a beépített kijelző segítségével megjelenő lefogási pontok nagy segítséget jelentenek a kezdők számára. A meglehetősen egyedi kütyüért 35.000 forintot kérnek. Aki pedig a további ukulele variánsokra kíváncsi, az ezen a linken nézelődhet.

Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7814015854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása