Xiaomi okoscipő teszt – Adi Dassler rémálma

2018.05.30. 15:56

Jackal_

1509072168841734_eredmeny-696x390.jpg

Valójában nem nagyon értem, hogy a Xiaomi okoscipő konepciót miért nem az Adidas, a Puma, a Nike vagy valamelyik másik csúcsgyártó sütött el. Sajnálhatják, mert a Xiaomi egy remek cipőt dobott a piacra, teljesen vállalható áron, olyan funkcióval, ami meglehetősen egyedi: okostelefonos monitorozással, ráadásul mindezt magyar nyelven. Ráadásul még lábbelinek is kiváló, a 11.800 forintos ára pedig veri a konkurenciát.

Itt megvásárolható >>

 

 

A Xiaomi okoscipő kicsomagolása

Most "sokan" meg fognak döbbeni, de a Xiaomi okoscipő egy teljesen átlagos, újrafelhasznált papírból készült dobozban érkezett. Az ég világon semmit nem tudok róla elmondani, ami az olvasót felajzaná, tehát vegyük ki belőle a cipőt és szemléljük meg, mit kaptunk a pénzünkért.

A cipőgyártás – annak ellenére, hogy nem tűnik kunsztnak - szerintem eléggé nagy mágia. Az anyagok megfelelő kevergetése egészen eltérő tulajdonságú lábbeliket képes létrehozni, mondom ezt legalább 4 különböző futócipő tulajdonosaként. Mindenféle zselék az ütéscsillapításhoz, EVA habszivacs a tompításhoz, orrvédelem, különböző talpbordázat az eltérő felületekhez, és akkor még nem beszéltünk a felsőrész anyagáról vagy a cipőfűzőről.

A fenti varázslásból elég sok jutott a Xiaomi okoscipőbe is, ugyanis különösebb kivetnivalót nem találtam a felhasznált anyagok esetében, a kidolgozottság remek, a ragasztások szépek, a cipő pedig kifejezetten jól szellőzik, hiszen a felső rész puha, de duplaszövésű anyagból készült. A felsőrészen egy műanyag keret vállalja fel a cipőfűző befogadásának hálátlan szerepét, alatta pedig az anyagot erősítő bordákat fedezhetünk fel, amik remekül tartják a bokánkat. Igaz, orrvédelem nincsen, de ez nem is egy terepfutó vagy túrázásra kifejlesztett lábbeli.

Ami szerintem zseniális a Xiaomi okoscipőben, az a gumírozott belebújó rész, ami lehetővé teszi az olyan lusta embereknek, mint én magam is, hogy a cipőfűző kioldása nélkül fel- és levegyék a tesztalanyt. Valójában végig így használtam, a fűzőt egyszer megkötöttem, és végig pont ugyanebben az állapotban maradt, minek babrálni azt, amire nincs is szükség. A zsineg fényvisszaverő anyagból készült, ami a sötétben jól jön, bár szerintem a kelleténél egy kicsit keményebb a felülete, így néha magától kioldódott.

A talp nem túlságosan barázdált, tehát terepre ne menjünk vele, viszont a sarokrészen egy EVA habszivacs betét foglal helyet, ami alulról is nagyon markánsan látható. Ez kifejezetten kényelmessé teszi a viseletet, megkockáztatom, jobb, mint a hasonló áru márkás konkurenseké, cserébe viszont azoknál a sportoknál, ahol a sportoló „görgeti” a lábfejét - például futás nagy tempóval - , az orr rész nem lesz kellően kényelmes, igaz ezt az átlagos cipők 95%-a egyébként sem tudja.

1462350757262217_eredmeny-3.jpgAlapvetően három színben árulják, fekete, kék és ez a cukros mák utánzat, amiből ez utóbbi adja vissza leginkább a laza csávó feelinget - és nem mellékesen a szürke por is ezen látszik a legkevésbé -, de nekem a kék tetszik a legjobban. A konszolidált gondolkodásúaknak pedig ott a mindig sláger fekete vagy választhatjuk az elvadult testvéreit is, piros vagy UV zöld, narancs és hasonló színekben.

 

A Xiaomi okoscipő tesztje

Az első dolog, hogy kategorizáljuk be surranónkat, hiszen ez elengedhetetlen a megfelelő teszthez. Jellemzően az ilyen jellegű „csukát” hívják szabadidős cipőnek, amibe nagyjából az fér bele, amit akarunk. Az angolul csak „sneaker”-nek nevezett típust mindennapi használatra ajánlják, esetleg könnyedebb, nem rendszeres futásra, ami nagyjából a 7-es busz kergetését jelenti, ennek a cipő maradéktalanul képes eleget tenni. Sőt, nagyobb terhelést is simán elvisel, a Plitviczei-tavak 10 kilométeres szakaszát simán lejártam vele, pedig ott víz és sár is volt bőséggel.

img_1609_1.jpg

"Célszerszámok", egymás mellett: terepfutáshoz, szabadidős tevékenységhez és könnyű futáshoz, futáshoz.

Viselve kifejezetten kényelmes benyomást kelt, jól szellőzik, cserébe nem is vízálló, illetve nem túl meleg, tehát ne ebben induljunk el télen túrára. Ellenben nem fogunk megfőni benne, és valószínűleg kevésbé gyorsan fog büdösödni, tipikus nyári cipő. Szerencsére jelentős hozzáadott értékkel is rendelkezik a már említett ütéscsillapító EVA szivacs, a gumis felsőrész és persze a chip miatt, ellentétben például a kétszer ennyibe kerülő Lacoste cipőmmel, aminél azt hitte a gyártó, hogy ha rávarr egy krokodilt, akkor máris ő lesz a király, pedig nem.

1509072164184534_eredmeny-1.jpg

A mindennapi használat során nálam semmilyen probléma nem jelentkezett, sétáltam, kocogtam, vezettem benne, mindenhol tette a dolgát. Rekortánon még futni is lehet vele, bár a megfelelő barázdák hiánya miatt mély talajon vagy betonon nem ajánlott, a gyors amortizáció miatt. A slusszpoént persze nem a remek minőség vagy a kényelmes viselet, hanem a talpban elhelyezhető, akár külön is megvásárolható chip szolgáltatja.

A narancssárga-fehér okosító kütyüt a cipőtalp közepére, egy rekeszbe kell elrejteni, egy CR2032 - ez az általános "BIOS elem" a számítógépek alaplapján -  telep társaságában. Ez semmilyen kényelmetlenséget nem okoz, és gyorsan el fogjuk felejteni, hogy egyáltalán létezik.

1_54.jpg

Bluetooth 4.0 szabvánnyal kommunikál, a párosításhoz meg kell ráznunk a lábbelit ahhoz, hogy telefonunk kapcsolódni tudjon hozzá. Az adatokat a magyar nyelvű Mi Fit applikációba gyűjtögeti, amit a leírásban található QR kód beolvasásával telepíthetünk fel.

3_36.jpg

Érdemes bekalibrálni a chipet, ez szavatolja a pontos monitorozást. Az applikáció meglehetősen széleskörű statisztikával szolgál mozgásunkról, megtekinthetjük a sebességünket, a megtett utat, az elégetett kalóriát, az eltelt időt, mindezeket napi bontásban. Természetesen a bejárt útról térképet is rajzol a telefununk GPS modulja segítségével, illetve azt is megmondhatjuk, hogy milyen mozgásformát választottunk.

2_44.jpg

Tapasztalataim szerint meglehetősen pontosak a rögzített adatok, legalábbis én jobban hiszek a lépésszámlálásos módszernek, ahol a lábbeli fizikailag is hozzáér a talajhoz, mint például a Xiaomi Amazfit kézkalimpálásos gyűjtési módszerének, de persze a két dolog eléggé másra is való. Az biztos, hogy egy 2.600 forintos chiptől ez is nagy szó, ráadásul biztosan nem felejtjük otthon, mint például az órát. A referenciát egyébként a futópálya gondnoka szolgáltatta, aki pontosan megmondta egy kör hosszát, ez alapján az adatok stimmelnek.

1509072170313613_eredmeny.jpg

Ami az árakat illeti, Magyarország legnagyobb árukereső oldalát használva rákerestem az alábbi márkákra: Adidas, Nike, Puma. Miután lapoztam 15-20 oldalt, hogy kiszórjam a gyerekeknek szánt termékeket és eljussak az első felnőtt szabadidő cipőhöz, az ár szépen felkúszott 12.000 forintra, de ezek is jellemzően mérethiányos darabok. Ha kivonom a Xiaomi okoscipőből a chip árát, akkor nagyjából 9-10.000 forintot kapunk, vagyis olcsóbb, mint a neves márkák sajátjai, viszont sokkal többet tud, köszönhetően az elektronikus funkcióinak, és ezt az összeget persze még mindig csökkenhetjük pontokkal, ha akarjuk.

 

Összegzés

A Xiaomi már többször bebizonyította, hogy telefonokban simán hozza azt a minőséget és stabilitást, amit a távol-keleti vagy amerikai konkurensei, és ez szerencsére a cipők terén sincs másként. Kellemesen szellőzik, könnyű, nagyon jó ötlet a gumis bebújós felsőrész és a fényvisszaverő cipőfűző is, ráadásul még kényelmes is, köszönhetően az EVA saroktámasztásnak.

Az okos chip miatt ráadásul monitorozni is tudjuk tevékenységünket, és még a konkurencia alá is vág az árával. Ha egy Adidas, Puma vagy Nike cipőket 5 csillagosnak fogadunk el, akkor ennek most 5,5-öt kellene adnom. Rendeljétek meg áfa- és vámmentes Priority Line-nal, pontozzátok le az árát, és örüljetek neki úgy, ahogyan most én is teszem.

Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr614011570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása