BlitzWolf BW-SHP2 okos aljzat teszt – A házmenedzsment alapköve

2018.05.23. 11:50

Jackal_

nyito-6-696x487.jpg

A BlitzWolf BW-SHP2 a gyártó egyik legújabb terméke azon a palettán, ami az okosotthonok irányába tolja el a cég profilját. Nem véletlenül, sokan kísérleteznek ezzel – többek között a Xiaomi is -, és van benne ráció, hiszen azon túl, hogy energiát takaríthatunk meg, illetve okosabban menedzselhetjük az erőforrásainkat, még egy jó hobbinak is tekinthető. A Blitzwolf legújabb terméke csekély összegért, durván 3.800 forintért járul hozzá ehhez a folyamathoz.

Itt megvásárolható >>


A BlitzWolf BW-SHP2 kicsomagolása

A szokásos zöld-fehér színű dobozban bújik meg a termék, aminek leginkább a Fradi szurkolók örülhetnek. Némi információs papírhalmaz és az aljzat a kibontó jutalma, előbbiről leolvashatjuk az applikáció QR kódját -, ami alkotóitól a Smart Life nevet kapta -, ami eszközünk WiFi hálózati csatlakozásához szükséges.

 img_1708.jpg

Az egyik ok, ami miatt szeretem a BlitzWolf termékeit, az a látványos, sőt szó szerint tapintható minőség. Kézbe véve érezzük a súlyát, nem gagyik a műanyagok, egyébként pedig semmi „csicsa-micsa” nincs rajta, ami miatt ne lehetne bármelyik lakásba beilleszteni. Egyetlen bekapcsoló gomb felel a manuális vezérlésért, de persze ennél sokkal több mindenre képes az applikáció.

Túl sok mindent egyébként nem tudunk vele kezdeni, dugjuk be az EU dugót, töltsük le a kézikönyv segítségével az applikációt, írjuk be a WiFi jelszót, és máris megkezdhetjük a használatot. Érdekes módon már ez az apró eszköz is betekintést nyújt abba, milyen széleskörű lehetőségek bújnak meg az okosotthon témakörben.

 

A Blitzwolf BW-SHP2 tesztje

A csatlakozás alapja Bluetooth, de miután ez megtörtént, utána IP alapú eszközként kommunikál az okos aljzat a routerünkön keresztül, tehát bárhonnan tudjuk majd kapcsolgatni, nem limitál minket a „kék fog” technológia rövid hatótávja.

1_53.jpg

Alapvetően három menüben tevékenykedhetünk, az első a „devices”, vagyis az eszközöket felsorolásszerűen tartalmazó lista. Ha ráklikkelünk valamelyikre, akkor betölti a kütyük személyes oldalát, ahol az alapvető funkciókat tudjuk paraméterezni. Nem kell nagy dologra gondolni, pofon egyszerű minden. Tipikusan a be-kikapcsolás témakörére építették fel a működési logikát, ezt a két állapotot tudjuk naptárszerűen, illetve időzítve aktiválni és deaktiválni, továbbá a hatásáról nézhetünk meg egy összevont statisztikát.

798dfdd9-5c11-48b2-bb91-82f7b4b501dd_1.jpg

Ez utóbbinak én nagy jelentőséget nem tulajdonítottam, bár ha jól megtervezzük, hogy melyik elosztó elé kerül Blitzwolf BW-SHP2, akkor akár nagyobb fogyasztókat egy gombnyomással is lekapcsolhatunk. Például tipikusan ilyen halmaz a TV, az erősítő, a hangfalak, a projektor és egyéb zenelejátszó berendezések, amelyek együttes teljesítményfelvétele akár több száz watt is lehet. Ilyen értelemben kifejezetten hasznos a statisztika nézegetése, amely az áramfogyasztás, feszültség, áramerősség triumvirátus köré szerveződik.

2_43.jpg

A második főmenü a „scenes”, vagyis helyszínek, ami a lakásunk helyiségei vagy a hét napjai alapján szervezi meg az eszközök működését. Felprogramozhatjuk például a Blitzwolf termékeket egy olyan állapotra, amelyik akkor lép életbe, ha elmegyünk otthonról, vagy éppen akkor, amikor haza érkezünk. Ezeket kombinálva az időzítővel egy automatikusan működő kis mini okosotthont rakhatunk össze, ami az igényeink szerint, de önműködően kapcsolgatja a berendezéseket.

3_35.jpg

Ezeket a beállításokat két lépcsőben tehetjük meg: adunk egy feltételt, illetve ha az bekövetkezik, akkor kiválthatunk vele egy hatást. Például ha a levegő minősége leromlik, kapcsolja be a szoftver a levegő keringetőt vagy ha a nap felkelt, fölösleges az éjszakai világításnak tovább égnie. Ebből is látszik, hogy a rendszer és a szoftver tudása túlmutat a Blitzwolf BW-SHP2 aljzaton, így a lehetőségeink közel korlátlanok.

1-8_1.jpg

Az utolsó menüpont a saját profilunk személyre szabására, illetve a szoftver frissítésére vonatkozik. Itt a már unalomig ismert dolgokat – név, firmware állapota, GY.I.K. stb. – tekinthetjük meg, de van például lehetőség Amazon Echo-val és Google Home-mal való integrációra is.

2-7_2.jpg

Az eszköz egyébként remekül működött, én munkába menetelkor lekapcsoltattam vele azt az elosztót, amibe a hangfalaimat, a TV-met, illetve a routeremet dugtam be, míg mikor megérkeztem, egyetlen mozdulattal újra aktiváltam a Blitzwolf BW-SHP2-t. Tökéletesen működik, egy halk kattanás jelzi a folyamat megtörténtét, illetve az applikáció is elsötétül és kivilágosodik, ha a folyamat lezajlott. Egyszerű, mint a faék, tökéletesen működik, biztos vagyok benne, hogy senkinek nem fog gondot okozni a használata.

 

Összegzés

Rendkívül könnyen, ám annál nagyszerűbben működő kütyüt hozott össze a gyártó a Blitzwolf BW-SHP2 személyében. Pontosan azt kapjuk, amit várunk: kellemes minőséget és sok okos funkciót, ráadásul nagyobb rendszerekbe is integrálható a készülék. Szoftveres hibákat nem tapasztaltam, tehát ott sem vérzett el, ahol nagyon sok másik gyártó el szokott. Innentől kezdve már csak szándék kérdése, hogy a 3.800 forintot kifizetjük-e érte, szerintem ennyit mindenképpen ér, és bőven vámhatár alatt marad a szerkezet.

Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr6413991324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása