Cubot X18 Plus okostelefon teszt – Ad egy kis pluszt?

2018.05.07. 17:20

SonkaMod

screen-shot-04-25-18-at-03_38-pm.png

A márkától már régebben is láttunk remek telefonokat, így nagy várakozással tekintettem elébe a Cubot X18 Plus tesztjének. A fiatalos fícsöröket felsorakoztató készülék nem is okozott csalódást. A kijelzővel megcélozták a mostanság divatos megoldásokat, és ezt igencsak jól tették. A hardver átlagosnak mondható, de 43.000 forintért nem vártam mást. Összességében kellemes telefont kapunk baráti árért.


Itt megvásárolható >>
 

A Cubot X18 Plus kicsomagolása

Nagyon szép fehér dobozba kaptuk a tesztalanyt, amin kék Cubot logó hirdeti, hogy mégis ki fia-borja a telefon. Az eszköz stilizált fotója díszíti a fedelet, amely részen fényes a papír felület. Még egy ’kijelzőből kiugró’ nőt is tartalmaz a dizájn, amivel talán a férfi vásárlókat célozták meg, vagy a balettért rajongó nőket, ugyanis e táncot műveli az említett hölgy. Miután kigyönyörködtük magunkat, a hátoldalon szemügyre vehetjük a specifikációkat is, természetesen itt már a telefonét.

A dobozt felnyitva a ‘nagyképű’ készülék ugrik elénk, mely igencsak tekintélyes méretekkel rendelkezik. A 18:9-es képarány mellett kapunk alul-felül kávákat, így egy elég hosszú mobilról beszélhetünk. Viszont nem lehet azzal megvádolni, hogy ez nem állna neki jól.

 

A hátoldalára iPhone stílusú duplakamera került, de hála a kínaiaknak ez most középre pozicionált, mely alatt az ujjlenyomatolvasó látható. A hátsó rész teljesen műanyag, ami zongoralakkos fekete, tehát úgy gyűjti az ujjlenyomatokat, mint jógyerek a pirospontokat. A márkajelzés alatt pedig akkorában láthatók a különböző tanúsítványok logói, hogy egy telefonbeszélgetés alatt a villamos másik végén utazók is tudják, hogy megfelel a RoHS direktívának a telefon. Ami egyébként tényleg nagy szó, ha igaz.

 

Alul egy micro USB csatlakozó és furatok találhatók a hangszórónak, valamint a beszédmikrofonnak. Felül szabványos 3,5 mm-es csatlakozó található, míg bal oldalán a SIM tálca, átellenes felén pedig a hangerőszabályzó és bekapcsoló gombok csücsülnek.

Az összeszerelés minősége kielégítő, a dizájn is rendben van, habár kicsit idejétmúlt a műanyag hátlap. Az elején található homogén felület is szép, pláne mikor felvillan a kijelző.

 

Tartozékok terén hozza a szokásos kínai szintet. Kijelzővédő fólia már alapból van a készüléken, de egy átlátszó szilikon tokot is kapunk. A töltőfej, és a Micro USB kábel egyszínű fehér, elég sztenderdnek mondható, de a zsinór lapos kialakítású. A felhasználói kézikönyv nagyon igényes, és angol nyelven (is) íródott. Ezeken kívül már csak egy SIM tű fért a csomagba.


 
A Cubot X18 Plus tesztüzeme

A kijelzővel kell kezdeni, mert ez az egyik pozitív pontja a tesztalanynak. A megjelenítő FHD+ felbontású, és 5,99 inch-es, nem mellesleg nagyon szép. A színek teltek, öröm rajta a videó nézegetés, de a széles skálán állítható fényerőnek köszönhetően e-bookot is remekül lehet olvasni rajta.

 1517822859466118_1.jpg

Hardveres tekintetben nem egy erőgép, de azért a használható kategóriába esik. Nyolcmagos Mediatek MTK6750T processzor hajtja, és 4 GB rendszermemória segédkezik a programok gyors futtatásában. A háttértár 64 GB-os, ami bőségesen elegendő ebben a kategóriában, de ezt SD kártyával akár bővíthetjük is. Mint látszik, nem egy atomerőmű, de az átlagfelhasználó igényeit kielégíti. A szintetikus teszteken elért eredményei az alábbiak: Antutu – 54484 pont, GFX T-rex – 15 FPS . Az általános használat során csak néha észleltem szaggatást, de azok is alig észrevehetőek voltak.

 1-9_1.png

Komolyabb játékokat is futtattam rajta, amely után két pontban össze tudtam foglalni a készülék két fő jellegzetességét. Az első az, hogy szépen elvisz mindent, az összes játék élvezhető, mi több, szinte kifogástalanul ment. A menükben voltak akadozások, és a betöltési idők sem voltak nagyon rövidek, de nem volt idegesítő egyik sem. A másik nagy megállapítás pedig az volt, hogy a készülék melegszik. Sőt, ez enyhe kifejezés rá, inkább forrósodik. Ez leginkább a World of  Warships Blitz futtatása közben jött elő, ami amúgy is elég hardvergyilkos cím.

 screen-shot-04-25-18-at-04_00-pm.png

A rendszer alapja az Android 8.0 ami az alap funkciókon kívül nem tartalmaz egyéb plusz beállításokat. Víruskeresőt is lefuttattam, fő a biztonság, de szerencsére nem volt egy rosszindulatú program sem a telefonon.

Kommunikációs téren nem áll rosszul a készülék, mivel támogatja a B20-as 4G hálózatot, cserébe viszont a WiFi vevője nem túl acélos. A navigálás nem rossz vele, gyorsan és pontosan belövi a pozíciót, abszolút könnyedén tudtam vele tájékozódni. Sajnos a mágneses szenzor kimaradt, így csak tipp alapján mondja meg a telefon, hogy merre megyünk.

 2-4.png

Sajnos az olcsó telefonoknál az a tendencia, hogy kihagyják a szenzorok jelentős részét, és sajnos a Cubot X18 Plus sem kivétel, itt is kimaradt például a giroszkóp is. Csak a legfontosabbakat szerelték bele: közelség-, gyorsulás-, fényérzékelő.

screen-shot-04-25-18-at-03_59-pm.png

 A hangszórója elég gyenge, undorító doboz hangzással rendelkezik, de ennek ellenére a beszédhangszóró és a mikrofon nagyon jó. Filmet nézni füles nélkül nem ajánlott rajta, de telefonálni abszolút jó vele.

A fényképezés egy kisebb tortúra a masinával, mivel eléggé utálja a sok fényt, de ha nagyon kevés van, azt szintén. Ideális körülmények között tud jó képeket készíteni, de alapvetően nem ilyen pozitív a tendencia. A hátsó két szenzor egy 20 és egy 2 MP-es érzékelő, de hiába a duplacsövű puska, ha elfelejtjük megtölteni azt.

Videózni szinte ugyanúgy lehet vele, mint fényképezni. Beltéren nem érdemes használni, a szabadban viszont lehet vele maradandót alkotni. A maximum 1080p felbontás pedig elég ara, hogy ne csak pixeleket számoljunk a filmen. De helyettem beszéljen inkább a felvétel maga:

Nagynak számító 4.000 mAh-s akkumulátor hajtja a gépezetet, ennek ellenére másfél nap alatt lemerül, ami nem szép teljesítmény, de igazából elég ennyi üzemidő, csak többet vártam a nyers adatok alapján. Illetve előszeretettel kapcsol ki 10% környékén, tehát akkor már inkább kezdjünk el töltő után kutatni. Elméletileg rendelkezik gyorstöltéssel, de azért 3 órán keresztül kell táplálni a hálózatról, hogy 100%-on legyen.


Összegzés

Vannak hiányosságai a Cubot X18 Plus-nak, de a mindennapi felhasználás során nekem pozitív élményként marad meg. A kijelzője nagyon szép és telefonálni is nagyon jól lehet vele. A játékok is élvezhetők, de egy komolyabb esetén már zavaró a forrósodás. Alapvetően ez a kettősség jellemzi a telefont, mert jól működik, de vannak azért hibái. Azt gondolom, hogy ezek annak a folyományai, hogy olcsó a készülék. Az ár tükrében mérlegelve nem is rossz választás. Az persze kérdés, hogy a középkategória erős mezőnyében megállja-e a helyét, ahol a Xiaomi is rajthoz áll. Az árcédulán álló 43.000 forint viszont sokakat meggyőzhet.

Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr3213872212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása