FanJu FJ3365 időjárás állomás teszt – Gyere tavasz!

2018.03.29. 11:10

SonkaMod

screen-shot-03-22-18-at-10_24-pm-696x376.png

Mindig is nagy híve voltam az otthoni időjárás állomásoknak, amilyen például a FanJu FJ3365. Nem túl bonyolult szerkentyűk, de nagyon hasznosak tudnak lenni, mikor arról van szó, hogy mennyire öltözzek fel reggel elmenetelkor. Kétségkívül a legfontosabb funkciója a kinti hőmérséklet mutatása, de azért számos extrával felszerelték a kütyüt. Nem megvetendő a grafikus előrejelzése, és a páratartalom mutatása sem. Számos funkciója és remek használhatósága miatt abszolút megéri a 8.400 forintot, amit elkérnek érte.

 Itt megvásárolható >>

 

A FanJu FJ3365 kicsomagolása

A gyártónak angol és német nyelvű honlapja van, így el sem csodálkoztam a tökéletesen európai csomagoláson. Igényes színes karton a külső, amit az eszköz képei díszítenek, valamint a fő funkciók is ismertetésre kerülnek nagy vonalakban. Azért, hű de sok információ nem jut el hozzánk a dobozon keresztül, de felbontva a tesztalanyt már annál inkább.

 Minden kiegészítő külön nylonban kapott helyet, és egy vaskos használati utasítás rögtön a kezem ügyébe akadt. Igényesen, színes ábrákkal, jó angolsággal (és nem tudom milyen németséggel) magyarázza a brossúra a beüzemelés és a használat fontos pontjait. Ez nem is jön rosszul, mert a kevés gomb miatt, mindegyiknek van vagy 2-3 funkciója attól függően, hogy mikor és hogyan használjuk őket.

 Egy európai dugós táp is jár a szettben, így nem csak elemmel működtethetjük a benti állomást. A kinti egységhez nincs ilyen lehetőség, abba két darab AA típusú telepet kell tenni. Ennek a kültéri kütyünek szép a kialakítása, rendelkezik egy lábrésszel, de van hely a falra rögzítéshez is. Kis kijelző található rajta, illetve egy visszajelző LED. A hátoldalán az elemek takarólemezét lepattintva találhatunk egy gombot, mellyel a Celsius és a Fahrenheit skálák között válthatunk.

 A mi általunk beszerzett eszköz fa kerettel érkezett, de kapható fehér és fekete műanyag verzió is. Alul a FanJu felirat eléggé kopottas, de ez a plasztikon valószínűleg nem lenne így. Az időjárás állomás lába fix, nem állítható, de pont megfelelő szögben áll.

 Hátoldalán összesen hat kezelőszerv található. A legnagyobb a tetején foglal helyet, ezzel lehet a fényerőt szabályozni, valamint az ébresztőt szundiztatni. Az ’alarm’ és az ’alert’ gombok az ébresztés/riasztás funkciókat kezelik. A három maradék kapcsoló pedig a dátum/idő beállításában segítő ’+’, ’-’ és ’mode’ egységek.

A két darab AA típusú elemet a hátoldalán található rekeszbe kell behelyezni, vagy a táp segítségével is elláthatjuk árammal a készüléket, ennek a dugója is hátul, bal oldalt található.

 A fa kereten kívül érdes műanyag a borítása, ami elég időtállónak tűnik. Összeszerelési minősége is megfelelő, nem estem tőle egyáltalán hanyatt, de abszolút megfelel a célnak. A fa keret enyhén sorjás, de nem igazán zavaró.

 

A FanJu FJ3365 tesztüzeme

A kinti egység üzembe helyezése rendkívül egyszerű volt. A két elemet behelyezve a kütyübe, már mutatta is a kijelzőn az aktuális hőmérsékletet. Mivel csak a teszt erejéig volt nálam az időjárás állomás, ezért nem fúrtam fel a falra, de kihelyeztem az ablakpárkányra, hogy mérje a kinti hőfokot. Magától értetődően vízálló, ez a része a szettnek, amit alaposan le is teszteltem, a havat, és a sima esőt is jól bírta.

 screen-shot-03-22-18-at-10_40-pm.png

A benti egység már eggyel nagyobb kihívás elé állított, mert az itthon fellelhető tölthető elemeim csak kevéssé tudták kielégítően működtetni. A kijelző fénye gyenge volt, nehézkessé vált a leolvasása. Tehát inkább maradtam a hálózati áramforrásnál, amiben nem is kellett csalódjak. Ha ilyen módon használjuk az eszközt, akkor állandó fényerővel világít, amit kedvünkre változtathatunk, vagy akár ki is nyomhatunk. A ceruzaelemes verziónál pár másodperc után kikapcsol a világítás a spórolás miatt.

 A leírás szerint rádióhullámok segítségével kéne az eszköznek a jeleket kapnia, ami alapján a dátum és idő automatikus beállításra kerül. Az ikon fel is villant a panel tetején, de adatokat sehogy sem kaptam. Egyből a vasbeton falakat hibáztattam, de inkább beállítottam kézzel, amit be kell. Ez a művelet egy kissé bonyolult és nehézkes, cserébe csak egyszer kell megcsinálni. Elemcsere esetén elfelejti az adatokat, de addig a tápot használva kikerülhető az adatfelejtés.

A későbbiekben azért kivittem a szabadba, hogy hátha befogja a jeleket, és ez be is következett pár perc alatt. Féltem, hogy a lakásba visszatéve le fogja dobni magát a frekvenciáról, de nem így történt, azóta folyamatosan működik.

 A kinti hőmérsékletet már az első perctől kiírta, nagyon jól kommunikál a kinti egységgel. Itt még mutatja a várható trendet, hogy melegedni vagy hűlni fog, illetve a napi minimum és maximum hőmérsékletet is. Ez a kijelző másik oldalán megismétlődik, csak a benti aktuális hőmérséklettel.

A 14,5 cm-es kijelzőnek szépek a színei, de a betekintési szöge borzalmasan alacsony. Persze ez a technológia miatt nem is lehetne másképp, a lényeg tehát, hogy szemből kell nézni.

 screen-shot-03-22-18-at-10_39-pm-001.png

A felső részen tájékozódhatunk a mai dátumról, ahol még a napot is kiírja olyan nyelven, amilyet beállítottunk. Magyarul nem beszél, de angolul és németül természetesen igen.

A középső részt az előrejelző rész foglalja el. Itt 12-24 órára előre kapunk egy jóslatot, hogy milyen idő lesz. Ezt grafikával mutatja meg, amiből van hétféle: napos, enyhén felhős, felhős, esős, viharos, enyhe hóesés, havazás. Az elmúlt heteknek köszönhetően majdnem mindegyikkel találkoztam, kivéve a havazást, pedig abban is volt részünk így március derekán. Viszont akkor is legalább esőt mondott, tehát majdnem eltalálta. Még a légnyomást is megtippeli előre, hogy esni, csökkenni, vagy stagnálni fog. Az előrejelzésnek körülbelül annyi értelme van, hogy reggel tudod, hogy munkába menet kell-e esernyőt magaddal vinned vagy nem.

 screen-shot-03-22-18-at-10_39-pm.png

A külső és belső páratartalmat is a tudomásunkra hozza a kütyü, ami egész hasznos, mivel ebből is lehet következtetni egy esetleges esőre. A közép-alsó fertályon található az aktuális légnyomást mutató rész, illetve a holdfázisokat szemléltető kis holdacska. Itt nyomon követhetjük, hogy a Hold éppen mennyire látszik. Ez a vérfarkasok kedvenc funkciója, de akkor is kapóra jön, mikor este azon gondolkodunk, hogy érdemes-e az éjszakai fényes égitest miatt elhúzni a függönyt, vagy anélkül is kellemes sötét lesz.

Az ébresztés funkció a régi csörgőórás korszakot idézi. Jómagam már mindig az okostelefonommal veretem ki a csipát a szememből, de kétség kívül ez a kütyü is alkalmas rá. A riasztási idő beállítása pofonegyszerű, és a hangja is az. Éles csipogással kezdi az éjszakai nyugalom megzavarását, ami egyre gyorsabban és gyorsabban ösztökél a kikelésre. A legnagyobb gombot lenyomva csak szundiztatjuk magunkat, és az aprócska ’alarm’ billentyű megnyomásával csöndesíthetjük le végleg.

 img_20180310_113732.jpg

Hőmérséklet figyelmeztető is bekerült az állomásba, de sajnos csak a kinti hőmérsékletre működik. Megadhatunk egy minimum és egy maximum értéket, mikor jelezzen nekünk hangos csipogással. Sajnálom, hogy ez a benti hőmérsékletre nem bekapcsolható, mert annak lenne értelme, hogy ha bizonyos Celsius fok alá hűl, vagy fölé melegedik, akkor jelezzen, hogy be kell kapcsolni a fűtést, légkondit.

 

Összegzés

Összességében jól teljesít a FanJu időjárás állomása. Mindent tud, amit ígértek róla, és a pontos hőmérséklet kijelzése nagyon jó dolog. Az előrejelzési funkció is megfogott, a hatalmas színes kijelző meg csak emel a megítélésén. Természetesen ez az eszköz sem hiba nélküli, nyilván lehetne még hova fejlődni, de ezért az árért már egyáltalán nem biztos, hogy bárhol is kapunk rátermettebb készüléket. A 8.400 forintos árat reálisnak tartom, és ajánlom is mindenkinek a megvételét.

Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7713774632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása