Alfawise X projektor teszt - Multimédiás csiga

2018.03.10. 20:59

SonkaMod

screen-shot-02-21-18-at-12_07-am-696x362.png

Azért jó a minimum 720p felbontásra képes projektorokat tesztelni, mert hiszem, hogy ezek már tényleg elég széles körben használhatók. Az Alfawise X is ilyen termék, és hasonlóan a már eddig kipróbált vetítőkhöz, ez is megéri az árát, de azért rendesen kell kompromisszumokat is kötnünk. Az Androiddal felszerelt gép 60.000 forintba kerül, aminél létezik jobb ajánlat is. Android nélkül azonban elég meggyőzően hangzik 38.000 forintért.

Android verzió >> 

Normál verzió >>


Az Alfawise X kicsomagolása

Viszonylag nagyméretű dobozba csomagolták az eszközt, amin kívülről semmi információ sincsen. Kinyitva a puritán kartoncsomagolást, két nagy szivacsba fogatva láthatjuk a projektort. Nem hiába a jó védőborítás, teljesen épségben maradt a hosszú szállítási út alatt. A doboz alján egy külön zacsiban találhatók a kiegészítők, amiből akadt pár érdekesebb is.

A mellékelt távirányító (ugyanaz, mint amit a Powerful SV-228-hoz adtak) első pillantásra jónak tűnt, de az az igazság, hogyha az okos funkciókat akarjuk használni, akkor szükségünk lesz egy billentyűzetre és egérre is. Kapunk még a csomagban egy törlőkendőt, mely a lencse tisztogatására szolgál, illetve a magasító talpacska is külön került az eszköztől. A kábeleket sorra véve, találunk egy szokásos tápot és egy analóg RCA kép- és hangkábelt. Viszont se VGA, se HDMI zsinór nem jár, ezt külön kell beszereznünk hozzá. Papirosokat keresve találhatunk rá a garanciajegyre, és egy viszonylag részletes, angol használati utasításra. Külön érdekesség, hogy 4 db csavart is mellékeltek arra az esetre, ha konzolra szerelnénk fel, és 2 db pót biztosítékot is adnak, de reméljük azokra sosem lesz szükség.

A projektor méreteit tekintve akkora, mint egy normál méretű vetítő (körülbelül 2,5 kg), talán még kicsit vaskosabb is nála. Az egész burkolat zongoralakkos, ami nagyon jól néz ki, de gyűjti az ujjlenyomatokat. Persze ez nem negatívum igazán, mert ezt nem kell annyit tapizni, mint egy telefont. Az elején mindössze egy márkajelzést és a nagyméretű lencsét láthatjuk. A kerek védőkupak, ami megóvja az optikát, rendkívül egyszerű. Egy gumiprotektorról van szó, ami ugyan eleget tesz a feladatának, de végtelenül gagyi.
img_20180124_175737-560x420.jpg

Tetején két tekerős kezelőszerv található, az egyikkel a fókuszt tudjuk könnyedén állítani, míg a másikkal a trapézkorrekciót vagyunk képesek konfigurálni. Tovább haladva a többi gombra, találkozhatunk a bekapcsolóval, navigációs nyilakkal, beállítás és vissza gombokkal. Még egy érdekességbe is botlunk ezen a részen, mert a felületen helyet kapott egy infra szenzor is. Ez azért izgalmas, mert az egyik sarkán a gépnek szintén felfedezhetünk egyet.

A bal oldalán hűtőrácsot és hangszórót helyeztek el, míg a jobb felén egy kis kihúzható szűrőt láthatunk. Ebben, maga a szűrő anyag, olyan kézügyességgel lett méretre vágva, mint ahogy egy elefánt képes csipketerítőt készíteni. Persze legalább van, és ki is tudjuk tisztítani, ha szükséges.

A hátoldala a legérdekesebb a rengeteg csatlakozó miatt. A tápot a baloldalon dughatjuk be, míg a többi kábel a jobb oldalra kerül. Kapunk két-két darab USB és HDMI bemenetet, meg egy darab VGA-t (D-sub) is, ha régebbi videókártyánk, laptopunk lenne. Megtaláljuk a klasszikus analóg TV bemenetet is, és a hang ki- és bemenetnek is van hely.

Az alján puritán egyszerűség uralkodik, ami azért fura, mert a mellékelt csavarok miatt kellenének szabványos furatok is a konzolos rögzítéshez. Ezeket viszont furfangosan elrejtették a gumitappancsok alá, de ott vannak, használhatók. A mellékelt emelőtalpnak is van egy furathely, ahová passzol is a kiegészítő.

 

Az Alfawise X tesztüzeme

Első pozitívuma, hogy a két infra szem miatt, nagyon jól veszi a távirányító jeleit. Második megállapításom pedig az volt, hogy elég hangos a cucc. Egyáltalán nem az élvezhetetlen kategória, de azért közvetlen mellette ülni nem a legkellemesebb. A ventilátor dübörgő zaja sem véletlen, hisz nem kis mennyiségű hőt szállít ki a vetítőből, tehát melegedik is rendesen az eszköz. Nem lépi át azt a bizonyos kellemetlen határt, de érzékelhetően megemeli egy pici szoba hőmérsékletét.
screen-shot-02-21-18-at-12_23-am.png

Legfontosabb része egy ilyen terméknek, hogy a képe kielégítő legyen. Az 1280x800-as natív felbontás elegendő ahhoz, hogy 720p tartalmakat játszunk le rajta, ami már nem rossz minőség. Persze minden attól függ, hogy mekkora képet vetítünk, és azt milyen távolságról nézzük. Én legtöbbször 170 cm átlójú felületre vetítettem, és maximum 3 méterről szemléltem a tartalmat. Ekkora távolság viszont kell is, mert közelebb már zavarók lehetnek a pixelek. Viszont, ha jó távolságra helyezkedünk el, és a fókusz is jól be van állítva, akkor nagyon élvezhető képet kapunk. A színek fakóbbak, mint egy igazi kijelzőn, és a sarkokban is kicsit maszatolódik a kép, de csak minimális mértékben. Filmnézés közben egyáltalán nem zavaró.
screen-shot-02-21-18-at-12_22-am-001.png

A trapézkorrekció is jól működik, de jelen esetben is igaz az, hogy akkor a legjobb a vetített eredmény, ha pontosan szembe állítjuk a vászonnal. A fókusz is kielégítően funkcionál, könnyű beállítani jó helyzetbe.

A szűk keresztmetszet a gépen az Android rendszer, de ne rohanjunk ennyire előre. Az operációs rendszertől független az, hogy egy olyan hardvert kapott a gép, ami alkalmatlan 720p-s tartalom problémamentes lejátszására. Ugyan a processzorral még nem lenne nagy baj, ugyanis egy Amlogic S905X van benne, de a hozzáadott 1 GB RAM-ot a hajunkra kenhetjük. Valaki igazán szólhatna a gyártónak, hogy: hahó, 2018 van, nem pedig ’13. Tehát a HD feladatokkal csak 90%-ban tud megbirkózni a gép önerőből. Ennek semmi köze ahhoz, hogy Android 6.0 van a készüléken, az még akár jól is futhatna, viszont így sajnos elég döcögős. Az alap videólejátszó önkényesen dönti el, hogy az adott tartalom hangját méltóztatik-e lejátszani, vagy sem, de szerencsére fenn van a BS Player, ami mindennel megküzd, vagy a Google Play-ről bármikor leszedhetünk más médialejátszót is.
screen-shot-02-21-18-at-12_22-am.png

A beépített WiFi nagyon hasznos YouTube videók nézésére, illetve a képernyő tükrözésére is. A Bluetooth szintén hasznos, például külső hangszóró csatlakoztatására is használható, mivel a beépített zajkeltők azért nem a legprofibb hangzást nyújtják.

A rendszer navigációja elképzelhetetlen egy normális egér, billentyűzet kombó nélkül, de azokkal már gyerekjáték a vezérlés. Mindazonáltal az Android döcögős, problémás, és kevesebbet nyújt, mint amennyivel rosszabbá teszi az élményt.
screen-shot-02-21-18-at-12_25-am.png

Tehát az alábbi felhasználást javaslom: számítógépre, TV bokszra kell kötni a vetítőt, és minden gondunk elszáll. Amíg ezt a kütyüt vetítésre használjuk, és az audió és alaprendszer működtetését más eszközök végzik el, addig ez egy jól használható szisztéma. Már volt pár ilyen projektor nálunk, amit elrontottak azzal, hogy fel akarták okosítani. Az viszont jó hír, hogy ezekből mindig létezik egy alapverzió is, ami olcsóbb, és funkcionalitását tekintve sokkal jobb. Az olcsóbb variáns mellé pedig szerezzünk be egy TV bokszot - például egy Alfawise H960 Pro-t -, ami határozottan jobban fog teljesíteni, mint a jelenlegi „extrás” projektor. Egy közepesen régi, kiszuperált laptop is megfelelő erre a célra.

 

Összegzés

Képét tekintve hasonló, mint a Vivibright GP90, tehát az árához képest kiváló. Az Androidos részt félig el kell felejteni, mert azzal nem lesz felhőtlen a viszonyunk, de ezt az olcsóbbik verzióval, és egy TV boksszal ki lehet kerülni. Elég ambivalens termék a AlfawiseX: az Androidos verzió 60.000 forintért nem túl kedvező vétel, a normál verzió viszont a maga 38.000 forintos árán kiemelkedően jónak számít. Ennyiért nagyon meggyőző teljesítményt kínál.

Androidos verzió >>

Normál verzió >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7113689992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása