Oukitel K10 okostelefon teszt - "Három" akkumulátor egy készülékben?

2018.03.02. 10:07

Jackal_

2b23a7a48b.jpgBiztosan mindenkivel előfordult már, hogy nagyon fontos lett volna a telefonja, ám az lemerült. Nos, erre a problémára igyekszik megoldás nyújatni az Oukitel K10, hiszen 11.000 mAh-s telepet kapott, mely nagyjából háromszor akkora mint amit megszokhattunk az okostelefonoktól. A készüléket EU Express szállítási mód segítségével 72.000 Ft-ért vásárolhatjuk meg. Ezért az összegért kapunk egy korrekt, középkategóriás hardvert, de ami a legfontosabb: egyhetes(!) üzemidőt.

Itt megvásárolható >>

 

 

Az Oukitel K10 kicsomagolása

Az Oukitel K10 csomagolása nem tartogat nagy meglepetéseket azoknak, akik fogtak már a kezükben nem aluljáróból vásárolt példányokat. Lapos, négyzetes alapterületű dobozban bújik meg a készülék, illetve a hozzá tartozó kiegészítők. Az adattábla szerint fekete, kávé, arany és kék színekben kapható Oukitel K10. Ezek a színek a hátlapon és a kereten köszönnek vissza, így az arany színű variáns is elegáns tud maradni.

1515397883608521_eredmeny.jpg

A dobozt kibontva megpillantjuk zsebünk rémét, mely igen impozáns méretekkel rendelkezik: a konyhai mérleg 290 grammot mutatott. A tartozékok száma közepes: kapunk egy töltőfejet, mely 5 V/5 A-es, egy USB Type-C kábelt, egy OTG kábelt, egy 3,5-es jack átalakítót, valamint egy SIM tűt, 2 db kijelzővédő fóliát és egy szilikon tokot. Biztosan sokan hiányolják majd a fülhallgatót, de ebben az árszegmensben (sőt, még feljebb is) csak alacsony hangminőséget produkáló darabokkal találkozhatunk. Érdemes beszerezni egy jó ár/érték arányú fülhallgatót, én a Xiaomi Pro HD-val teszteltem, melyet 30$ alatt meg tud bárki vásárolni EU raktárból, az alábbi linkre kattintva.

A készülék abszolút megfelel a mai trendeknek, hisz elöl és hátul is 2-2 db kamerát kapott. Az előlapon elhelyezkedő képalkotók 8+0,3 MP-esek, hátul pedig 16+0,3 MP-es darabokat találunk (szoftveresen felskáláz), kiegészítve két LED-ből álló vakuval. Az összeszerelés példás, a hátlap kellemes tapintású borítás kapott, melyet megbolondítottak egy kis bőrrel is. Az Oukitel K10-hez kapott tok egyszerű, de nagyszerű! Az amúgy sem vékony telefon méretein szinte semmit sem változtat, ellenben nagyon jól védi a készüléket, ami becsapódáskor garantáltan repeszti a járólapot. A 6 colos, 18:9-es képarányú kijelző felbontása 2160x1080 pixel és igen kellemesre sikerült darab, 402.49 PPI-es képpontsűrűséggel.

1515397883744159_eredmeny.jpg

A keret jobb oldalán kapott helyet három gomb: bekapcsoló és a két hangerőállító. Átfogás nélkül kellemesen elérhető, normál méretű kézzel is a bekapcsoló és halkító funkció, a hangosításhoz nekem már fogást kellett váltani. Az ujjlenyomatolvasó hátulra került, szerencsére könnyű megtalálni, és nagy pontossággal be is olvassa az ujjlenyomatunkat. Érdemes egy ujjat többször is felvenni a rendszeren belül, így növelve a találati arányt. Extra funkciókkal is ki tudjuk egészíteni a vonatkozó menüpontban. Fontosnak tartom elmondani, hogy tekintélyes méretű darabról beszélünk, de az évek óta stagnáló akkumulátorhelyzet miatt csak a méret növelésével érhette el a gyártó, hogy 11.000 mAh-s telep kerüljön az Oukitel K10-be.

 

Az Oukitel K10 tesztje

A telefonon 7.1.1-es verziószámú Android rendszer fut, mely a teszt írásakor az elérhető legfrissebb a készülékhez. Hardveres oldalon hozza az erős középmezőny szintjét: Helio P23-as SoC (Mali-T880-as integrált GPU) mellé párosított a gyártó 6 GB RAM-ot és 64 GB ROM-ot. Néhány helyen tévesen úgy hirdetik, hogy 2 db SIM + 1 db MicroSD kártyát fogad, de ez maximum csak akkor lehet igaz, ha az egyik SIM csipjét eltávolítjuk és felragasztjuk a memóriakártyára. A két nano SIM egyébként Dual Standby technológiával működik, tehát mindkét kártya a hálózaton lóg, ám hívás fogadásakor az inaktív lecsatlakozik. Öröm, hogy gondoltak az európai célközönségre is, ezért nem gond a B20-as sávon való szörfözés sem, így nyugodtan tudom ajánlani magyarországi felhasználásra is.

ramtrex.jpg

A készülék 100%-os töltöttségi szintet mutatott a dobozból kivételkor, ezért komoly nyüstölésbe kellett kezdenem, hogy legalább egy alkalommal feltölthessem a telefont, mivel a gyári töltőfejjel 2 óra 15 perc a töltési idő, ami igen impozáns érték ekkora kapacitás mellett. Kezdésnek lefuttattam néhány tesztprogramot, elintéztem vele a napi rutint, majd másnap megcsináltam ugyanezt, csak tesztprogramok helyett Asphalt 8-cal játszottam ott, ahova a király is csak egyedül jár. Nos, így sikerült 1,5 nap használat után 80%-ra meríteni az akkumulátort, ami elég jó értéknek mondható. Mivel a tesztidőszak maradék részében már csak "normál" használattal futott a készülék, ezért nagyjából egy(!) hetes üzemidőről beszélünk. Azt hiszem egy több napos túrára nem is kérdés, hogy mivel induljon el az ember.

antutu.jpg

Az Oukitel K10, a használat során gördülékeny rendszer benyomását keltette, néhány esetben tapasztaltam csak olyan reakcióidőket, amik már feltűntek. Az Asphalt 8 betöltése tartozott például ezek közé, de a versenyeket már szépen, akadás nélkül futottak, és nem tapasztaltam nagyfokú melegedést sem. Úgy gondolom, hardveres téren sikerült jól összeválogatni a komponenseket, nagyjából egy szintet képvisel minden a készülékben. Jó érzéssel töltött el a használata, Honor 8-ból "átülve" sem éreztem azt, hogy azonnal menekülnöm kellene ettől a telefontól. Az pedig, hogy csak heti egyszer kellett töltőre dugnom: valami elképesztően jó érzés volt. Sajnos a rengeteg telefonálás miatt 1,5 naponta töltenem kellett a korábbi készülékem. Jópofa dolog az arcalapú feloldás, de nem működnek együtt az ujjlenyomatolvasóval, ezért a nagyobb felismerési hatékonyság miatt inkább az utóbbit javaslom. Mivel kínai telefonról van szó, ezért külön meg kell említenem, hogy semmilyen kémprogramot nem találtam a készüléken, ellenben a magyar nyelv néhány eldugott helyen hiányos, de az alapfunkciókat ez nem érinti.

screenshot_20180221-160003.png

A mobil kamerával kapcsolatos képességei tudják az árkategóriának megfelelő szintet, ami nem túl magas. Sajnálatos módon menni kell a trendek után, hogy hozni tudja mindenki az előírt számokat, de jobban örültem volna szimpla kameráknak, melyet akár ennél jobban is lehetett volna optimalizálni. Ennek ellenére sikerült vele néhány számomra megfelelő minőségű fényképet készíteni, de nem ez volt a jellemző. Kapunk extra funkciókat is, ilyen például a Blur, valamint a Panoráma, vagy PRO mód. Szoftveresen 21 MPx-ig skáláz fel, maga a szenzor 16-ot tud. Videófelvételből 1080p a maximum felbontás. Nagyjából hozza azt a minőséget, amivel már biztonsággal meg tudjuk örökíteni, ahogy a kis Lacika felnyalja a betont az új bringájával.

Ahogy korábban már említettem: ismeri a B20-as frekvenciasávot a készülék, így nem lesz problémánk Budapesten kívül sem, a mobilinternet sebességével. A tesztidőszak alatt nem tapasztaltam térerő anomáliákat, valamint telefonálás során a beszédminőség és érthetőség is példás eredményeket produkált. Vezetés közben elég sokat használtam a készüléket, Bluetooth-os Plantronics M70-nel együtt tudott működni, nem akadt össze két telefon csatlakoztatása esetén sem.

1515397883404982_eredmeny.jpg

Mivel nincs dedikált 3,5-es jack aljzatunk, ezért vagy töltünk, vagy zenét hallgatunk, ha kábeles megoldásban gondolkodunk. Normál esetben ez igen bosszantó lenne, de a 11.000 mAh-s telepnek köszönhetően nem fogjuk hiányát érezni a külön aljzatnak. Egyedüli negatívum ezzel kapcsolatban, hogy magunknál kell tartani az átalakítót, vagy vásárolhatunk egy Bluetooth-os fülhallgatót is.  Nem kifejezetten zenelejátszásra kihegyezett készülék, maximum az unalom elűzésére alkalmas ez a hangminőség. Az OTG kábelnek köszönhetően köthetünk egeret, billentyűzetet és külső adathordozót is a telefonra, ami 6 colon már élhető munkakörülményeket tud teremteni egy-egy hirtelen megírandó e-mail kapcsán.

kijelzo_eredmeny.jpgA GPS pontos, gyorsan talál jelet, és nem ereszti azt, még zárt helyen, ablak közelében is működőképes maradt. A WiFi 802.11a/b/g/n szabványokat ismer, így gond nélkül csatlakozott az 5 GHz-es sávokra is, ahol 70/70 Mbps-os értékeket mértem több alkalommal is gigabites internettel. Plusz pont, hogy NFC csipet is kapott a telefon, így senkinek sem kell lemondani a hasznos kényelmi funkciókról, mint például a mobillal történő fizetés. Ennek nagyon nagy előnye, hogy már 1 Ft-os tranzakció esetén is legalább egyszer fel kellett oldanunk a készüléket az ujjlenyomatunk segítségével. Még egy eltulajdonított PayPass-os bankkártya esetén 5.000 Ft alatt nem állítható be azonosítási igény.

gps_1.jpg

Szenzorokkal bőven ellátták a telefont, nincs okunk panaszra. Szerencsére nem maradt ki az értesítési LED sem, ami nélkül nem igazán tudnék telefont elképzelni magamnak. Illetve a második képhármas több napos nyúzás után, rengeteg benchmark program és több óra videónézés után így nézett ki. Egyszerűen nem lehet lemeríteni ezt a telefont.

akku_1.jpg

 

Összegzés

Az Oukitel K10 tökéletesen hozza azt, amire kitalálták: elérhetőnek maradni. Pontosabban extrém hosszú ideig elérhetőnek maradni. A 11.000 mAh-s akkumulátor azt hiszem nem hagy sok kérdést maga után. Mivel a töltés sebességét is megoldották a kedves mérnökök, tényleg nem lehet okunk a panaszra. Hardveres oldalról korrekt kis mixet kapunk, egyedül a kamera az, amiben picit erősíthetne a gyártó, de normál használatra tökéletesen megfelel ez a teljesítmény is. A célközönséget úgyis az üzemidő fogja lázba hozni. Az anyagválasztás egyedi lett, az összeszerelés jól sikerült. Véleményem szerint korrekt telefont kapunk a pénzünkért, egyhetes üzemidővel.

Itt megvásárolható >>

komment

Címkék: telefon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr3613696880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása