Xiaomi Mijia 1080p DVR kamera teszt – Tanuljunk kínaiul

2018.01.22. 16:15

Jackal_

20170304181842_15222_eredmeny_1.jpgA Xiaomi Mijia 1080p DVR kamera a szokványos formátumot követő, teljesértékű menetrögzítő kamera, amely Full HD felbontással és alacsony árral büszkélkedhet a megszokott Xiaomi minőség mellett. A hatalmas hátlapi kijelzővel és az applikáció alapú irányítással egy egészen egyedi mixet hoz létre ez a 13.500 forintba kerülő eszköz.

 Itt megvásárolható >>

 

A Xiaomi Mijia 1080p DVR kicsomagolása

A gyártó visszatért a már jól bevált fehér alapon ezüst szín összeállításhoz, ami már oly régóta jellemző a termékeikre. A készülék értékéhez képest itt is érezhető a csomagolás minőségének túltolása, például párnázott doboz tető vagy a vastag oldalfalú alsó. A készülék is pont az előbb említett magas színvonalhoz igazodik, de fogásra inkább egy céleszköz ellenálló képességét valósítja meg, semmint a divatos formákat követi.

A beltartalmat átlagosnak nevezném, a kamerán kívül egy felfogató tappancs, két ragadós felület, egy extra hosszú kábel, egy teljesen kínai nyelvű leírás, egy elektrosztatikus film, egy 12 V-os szivargyújtó adapter – ami VW csoportos autókkal biztosan működik – és egy, a ragadós korong eltávolítására alkalmas kemény műanyag szerszám kapott helyet a dobozban. Azt fontos tudni, hogy a Xiaomi Mijia kamerának két típusa is van, az általam tesztelt 1080p és a 4K, ez utóbbi sokkal drágább.

img_0486.jpg

A kamera kinézete leginkább egy mini fényképezőgépet formáz a kompakt kategóriából. Az 1.8/f appertúra értékű lencse igencsak kinyúlik a testből, hatalmas, 160 fokos FOV-ot biztosítva. Felül látható a bekapcsoló gomb és a felfogató tapadókorong csatlakozási pontja, illetve a micro USB bemenet is, amiről a tápot kapja. Bal oldalt egy pici fedél alatt a micro SD kártya bemenet lapul, míg alul a reset gomb.

img_0489.jpg

A hátsó, 3 inch-es LCD panel majdnem a teljes hátoldalt lefedi, alatta 4 db érintésérzékeny gombot találhatunk, diszkréten a keretbe dolgozva. Ezek a vissza, előre-hátra és a fixáló gomb funkcióját töltik be, illetve a menüben való mozgáshoz szükségesek. A képernyőn megjelenő információk alatt kiírásra kerülnek a lehetőségek, amelyeket szintén a rejtett érintő felületekkel lehet aktiválni.

 

A Xiaomi Mijia 1080p DVR tesztüzeme

Mire ideáig eljutottam a tesztben, addigra azért gyanús lett, hogy túl sok volt a kínai szöveg a dobozban és a leíráson, így sejtettem, hogy a Xiaomi Mijia 1080p kamera menüjében sem fogok mást találni. Aztán utánanéztem egy kicsit a dolgoknak, és kiderült, hogy ez a termék soha nem jelent meg hivatalosan Kínán kívül, szóval az a feladat várt rám, hogy lebirkózzam az idegen írásjeleket.

20170304181842_66329_eredmeny.jpg

Előtte azonban nyomoztam egy picit, hogy nincs-e angol firmware vagy szoftver. Szerencsére ez utóbbiból nemcsak kínai nyelvű van, hanem angol is, viszont a hagyományostól eltérően nem a Mi Home - pedig ez lenne a gyári -, hanem a Mi Dash Cam applikációt kell hozzá letölteni ahhoz, hogy működni kezdjen a Xiaomi Mijia 1080p.

20170316192309_60860.jpg

A kamera bekapcsolása után a már említett kínai feliratok tárultak elém, aminek a megfejtésére nem kell vállalkoznia az olvasónak, ugyanis az angol nyelvű applikációból majdnem ugyanazok a dolgok állíthatók be, mint a kamera menüjéből. Ahhoz azonban, hogy mobilról is elérjük a dolgokat, aktiválnunk kell a WiFi-t. A kezdőképernyőn három piktogramot láthatunk, egy zászlót – a vészvisszajátszás -, egy videólejátszást stilizáló ikont és egy fogaskereket, ami a beállításokba vezet. Ez utóbbit nyomjuk, meg ami egy újabb listára visz.

1-1_2.jpg

Itt újabb „kisszékek és hóemberek” fogadnak, de az egyik katyvasz elején ott a WiFi szó, ide lépjünk be a negyedik gomb megnyomásával. Itt az alábontásban újabb WiFi ikont láthatunk, tehát jó helyen vagyunk. Felül a hálózat nevét, középen a jelszót láthatjuk, alul pedig az aktiválásért felelős menüpontot. Nyomjuk meg, innentől kezdve tudunk csatlakozni a mobilalkalmazáson keresztül a Xiaomi Mijia 1080p kamerához.

2-1_1.jpg

A kezdőképernyőn magát a készüléket láthatjuk, illetve négy ikont, ami különböző leírásokhoz visz, alul pedig a szoftverfrissítés gombot pillanthatjuk meg. Ez utóbbi a kamera és nem a szoftver aktualizálását valósítja meg. Bal felül a figura ikonra kattintva személyre szabhatjuk a kamerához köthető dolgokat, műszaki paramétereket – mint például a MAC cím – érhetünk el, illetve a program néhány dolgát állíthatjuk be.

20170316192309_38889_eredmeny.jpg

Az applikáció, amivel nem fogunk találkozni

A lényeg viszont jobb felül van, a plusz jellel hozzáadhatjuk készülékünket, majd WiFi-n csatlakozhatunk hozzá. Ha ez megtörtént, végre eljutunk a várva várt kezelőfelületre, ami szintén angol, tehát a vezérléssel nem lesz nagy gond. Az felosztás követi a Xiaomi 70 Minutes szoftverének elrendezését, pedig nem ugyanarról az alkalmazásról van szó. Felül az élőképet láthatjuk, középen a gyors videó aktiválása gombot, alul pedig a vezérlősort nyomkodhatjuk végig. Na de hol a fényképezés gomb? Sehol, ugyanis azt a kamera nem tud, ami azért eléggé érthetetlen.

img_0487.jpg

A következő lépés az volt, hogy kiderítsem, eltér-e hardveresen a a testvérmodelljétől- a Xiaomi 70 Minutes DVR-től -, és azt kell mondjam, hogy nem. A chip az MSC8328P kódnevet kapta, míg a szenzor egy Sony IMX 323, tehát hasonló videós teljesítményt várhatunk el mindkét modelltől. A felbontás fix 1080p 30 FPS, ez nem is változtatható, de ez egy célberendezés, arra tervezték, hogy autózáshoz szükséges funkciókat töltsön be, nem pedig arra, hogy a strandon pucsítsunk vele, ezért egy akciókamera lehetőségei teljesen hiányoznak belőle.

 img_0488.jpg

Amit viszont sajnáltam, hogy ha már rá raktak egy egyébként remek képernyőt, akkor miért nem voltak képesek további extra funkciókat is beletenni, mint a GPS modul és a pozíciórögzítés, a rendszám kiíratása, parkolás segítő lehetőségek, sávelhagyásra figyelmeztetés vagy éppen a távolságérzékelés. Ezeket remekül meg lehetett volna jeleníteni az LCD kijelzőn, ha már van, akkor ki kellett volna használni. Így viszont funkcionalitásban biztosan elmarad a konkurenciától.

20170304181842_40289_eredmeny.jpg

Felvétel előtti felrögzítéshez fel kell ragasztanunk a szélvédőre a kamerát, csak ne felejtsük ki alóla az elektrosztatikus filmet. Ehhez van egy "gömbcsuklós" felfogató profil, amit nagyon szabadon állítgathatunk, így a Xiaomi Mijia 1080p szinte bármilyen szögben elfordítható. A berendezés levétele is pont ilyen egyszerű, kipattintjuk és kész. Ellenben a ragadós felület úgy fog, hogy le kell feszítenünk az üvegről, de ehhez van a dobozban egy célszerszám.

A felvételek elég jók, látszik, hogy erre hegyezték ki a Xiaomi Mijia 1080p DVR-t. A színek nekem kicsit túl telítettek, például a zöld nagyon erős, de más problémát olyan nagyon nem fedeztem fel. A részletesség jó, és még esős időben is értékelhető felvételeket készített. FPS esést nem tapasztaltam, igaz kerülhetne több adat is a fájlokba. A formátum MP4, de a videóvágó szoftver szenvedett vele, ezért átkonvertáltam, hogy egyáltalán betölthető legyen.

Az éjszakai teszten azért érezhető a különbség a nappali felvételekhez képest. A fényhiányos környezet hatása, hogy a képen több a sárga, a színek kicsit elvesznek - például én még nem láttam kék közlekedési lámpát -, de azért még a vállalható határon belül marad a minőség. A részletesség még mindig tűrhető, és a kép sem lesz életlen, de azért vannak ennél sokkal jobb DVR felvételek is. A tárgyak felismerhetőek, a feliratok olvashatóak és egy vitás eset eldöntésében ez fog segíteni, nem pedig a „végtelen nagy” felbontás.

 

Összegzés

Az első dolog az, hogy le kell nyelnünk azt a bizonyos békát, vagyis hogy a menü kínai, ami azért elég zavaró. Szerencsére az applikáció angol, ez részben kiköszörüli a csorbát. Azt viszont nem értem, miért nem lehet fényképeket készíteni a Xiaomi Mijia kamerával  - lehet, hogy az eredeti app tudta volna -, ez a lehetőség elfért volna a videózás mellett, ahogyan sok más DVR funkció is.

Amit viszont nagyon kell tudnia, azt viszonylag jól tudja, nappal és éjszaka is vállalható felvételeket készít, az anyagminősége remek, és a felfogatási részét is elég ügyesen megoldották, ráadásul jó nagy szöget – 160 fokot – lát be, így az autó szinte teljes horizontját felvehetjük. A felhasznált anyagokat is figyelembe véve az érte kért 13.500 forintos árával nálam a vállalható kategóriába tartozik, főleg, hogy EU raktárból is elérhető.

 Itt megvásárolható >>

Szólj hozzá!

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr5613565855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása