Teclast T10 táblagép teszt - Ez jól sikerült

2017.11.06. 10:23

molcsa

 1503455051629721_eredmeny.jpg

Régóta nem járt már nálunk Teclast táblagép, így épp ideje volt a Teclast T10 tesztnek. Régebben én is birtokoltam egy X98-at, ami nem volt rossz gép, de voltak azért hibái, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam, hol tartanak azóta. Specifikációi alapján nagyon meggyőző az Androidot futtató masina, amihez jelenleg 56.000 forintért juthatunk hozzá.

 

Itt megvásárolható >>

 

Kicsomagolás

A doboz nagyon minőségi, látszik, hogy odafigyeltek rá, ez jó jel. A gép mellé USB kábelt, soknyelvű használati utasítást és SIM tűt is kapunk. Ne dőljünk be neki, ez nem azt jelenti, hogy a készülék fogad SIM kártyát, csupán a micro SD kártyát rejtő tálca kinyitására szánták. A töltőfej viszont kimaradt, bár hely van neki a dobozban, amit még egy felirat is hirdet. Furcsa dolog, az egyszer biztos.

Külcsínben mindig is erős volt a Teclast, nincs ez másként most sem. A teljes ház mattra fújt fémből készült, így nem gyűjti az ujjlenyomatokat, és az illesztések is tökéletesek. Elég masszív, és a tömege is figyelemre méltó a méretéhez képest. Ami azt illeti, lehetne valamivel könnyebb is, jobb lenne kézbe fogni, de legalább látszik, hogy van benne anyag.

1505531842477404_eredmeny.jpgAz előlap nagy részét a kijelző foglalja el, felette fényérzékelőt és egy előlapi kamerát találunk. Felül micro USB és mini HDMI csatlakozókat, valamint a bekapcsoló és hangerő gombokat láthatjuk, alul pedig egy mikrofon is helyet kapott. A bal oldalon egy jack csatlakozónak is szorítottak helyet, és itt találjuk az említett micro SD kártya tálcát is. A két oldalára hangszórórácsokat helyeztek, és meglepetésemre mindkettőből jön hang, tehát sztereó megoldásról beszélhetünk. A hátlapon a kamera mellett egy ujjlenyomat olvasót is kapunk, ami egyáltalán nem megszokott egy táblagép esetében.

 

Tesztüzem

A kijelző ezúttal nem az iPadből van kilopva, hanem egy Sharp gyártmány. Figyelemre méltó, 2560x1600 pixel felbontással bír, így hiába 10,1 colos, nyoma sincs pixelességnek, gyönyörű, tűéles képe van. A fényerő bőven elég normál körülmények között, és a fényérzékelőnek hála alkalmazkodik a környezet fényességéhez. Nekem a gyári színhőmérséklet volt csak furcsa, alapjáraton egy kicsit szürkés-zöldes a fehér, de ezen lehet javítani a megfelelő menüpontban. Összességében egy megszokott módon remek megjelenítőt kaptunk ismét a Teclasttól.

img_3496.JPG

A nagy felbontás mellé combos hardver is dukál, egy hatmagos MTK8176 SoC felel a nyers erőért IMG GX6250 grafikus gyorsító társaságában. Ez egy Snapdragon 820 szintű megoldás, ami nemrég még a legerősebb mobil processzor volt a piacon, szóval nem kukoricáztak a gyárban. Munkájukat 4 GB RAM támogatja, ami szintén egy örömteli dolog, ennyi mindenre bőven elég. A belső tárhely 64 GB, amit még tovább bővíthetünk micro SD kártyával, akár további 128 GB-tal. A szintetikus teszteken jól szerepelt, Antutuban például több, mint 80.000 pontot kapott. Ez persze nem minden, a lényeg a valós használat.

screenshot_20171016-202056.png

Szinte teljesen stock Android 7.0-t kapunk, amibe csak minimálisan nyúlt bele a gyártó. Kapunk gyártói launchert - amit tetszés szerint lecserélhetünk -, néhány saját appot, saját OTA alkalmazást, illetve betettek Eye Care és Reading módokat. Ezeket engedélyezve sárgás árnyalatúra vagy fekete-fehérré változtatja a megjelenített képet a rendszer.

Régebben jellemzően voltak szoftveres gondok a Teclast gépeknél, ennél a típusnál viszont nem nagyon tapasztaltam problémát. Két dolgot találtam: az egyik a feloldó képernyő lassúsága, ami bizonyára valami bug, a másik pedig, hogy az aksihasználat menüpont kamu számokat ír ki. Ezeket leszámítva viszont tökéletes a felhasználói élmény. Stabil és reszponzív a rendszer, és az optimalizálás is jól sikerült, nincsenek beragadó alkalmazások, fagyások, kilépések, élmény használni. A hardver a mindennapi feladatokhoz bőven elég, de még komolyabb játékra is jó ekkora felbontás mellett is. A GTA Vice City, az Asphalt 8, a Real Racing 3 és a Hearthstone is teljes részletességgel, szépen futott.

A WiFi az 5GHz-et is ismeri, és az ac sebességszabványt is támogatja, így abszolút naprakész. Kapunk még Bluetooth 4.0-t és GPS-t. A felsorolásnak itt vége, de egy táblagép esetében nem is kell több. Végre megoldódott a szokásos Teclast népbetegség, ami a fém ház árnyékoló hatása volt.

Erőltették a fémet, de nem tudták, hogyan tegyék alá az antennákat, hogy ne egy Faraday kalitka legyen a gépből. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy 2 méterre a BT hangszórótól szaggatott a zene, és 6-7 méterre a routertől már nem mindig tudtam netezni. Ezek az apró, de idővel annál idegesítőbb hibák vezettek oda, hogy konkrétan megutáltam a Teclastot. Szerencsére a T10-zel ez már a múlté, végre rájöttek, hogyan kell ezt csinálni. A vétel erős és tökéletes, semmi különbség nincs a telefonomhoz képest.

screenshot_20171101-124624.png

A GPS szintén gyorsan és pontosan megtalált, stabilan tartotta a jelet. Korábban nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt fogom mondani, de a vezeték nélküli kommunikáció tökéletes lett. Szép munka, Teclast! Az ujjlenyomat olvasó kifejezetten jó ötlet, és az elhelyezése is jól sikerült, pont kézre áll. Érzékenysége közepes, átlagosan háromból kétszer ismerte fel az ujjamat elsőre.

A hátlapi kamera 13 MP-es, előre 8 MP-es darab került, vaku nincs. Gondolom senki nem lepődik meg, ha azt mondom, hogy a minőségük elég gyenge. Az előlapi Skype-oláshoz tökéletes, nagyjából ez is a feladata. A hátlapit meg úgysem sok ember fogja használni, tipikusan csak a japán turistákat látom tablettel fotózni. Kapunk autófókuszt, bár elég lassú, és még annál is pontatlanabb. A fénymérés végletekben működik, könnyen kiég vagy bedől egy felvétel. A színek fakók, sok a zaj és kicsi a dinamikatartomány is. Vészmegoldásnak végül is elmegy.

img_3497.JPG

A sztereó hangszóró nagyon király. Először féltem, hogy pont eltakarja majd a kezem, de ha jól tartom a gépet, pont egy tölcsért képez a hangkeltő előtt a tenyerem, ami még jót is tesz a hangnak. Jó hangos, magas hangerőn a magasak kicsit sziszegősek lesznek, de tűrhető így is. Normál hangerőn kifejezetten kellemes hangja van, a mélyközép tartomány is jól hallatszik. Cserébe minimális hangerőn is egész hangosan szól. Kifejezetten tetszik, hogy sztereó a hangzás, sokkal teltebb, mint a megszokott táblagépes, jó lépés volt ez a gyártótól.

Az aksi brutális. Nem csak a mérete - ami 8100 mAh -, hanem a gyakorlati teljesítménye is. Egy töltéssel több, mint 12 óra kijelzőidőt mértem, ami kiemelkedően jó érték, főleg ekkora kijelzővel. Szerény véleményem szerint a tablet legnagyobb erőssége ez. Átjött egy haverom Hearthstone-ozni, és amíg az ő Samsung táblagépe lemerült néhány óra után, a Teclast még bőven 60%-on volt.

1503455023390216_eredmeny.jpg

Ennek megfelelően elég sokáig is kell tölteni. Gyári töltőfej híján először a telefonom töltőjével próbálkoztam, így 10 óra kellett neki. Majd kipróbáltam a BW-S9-cel is, ami intelligens módon felismeri a legnagyobb áramerősséget, amit elbír az eszköz, és azzal tölti. Ez 1,5 amper volt, ami annyira azért nem sok. Így viszont már 6,5 óra alatt feltöltött, ami jóval barátibb érték. A gyakorlatban ez nem akkora probléma, este felrakjuk bármilyen töltőfejjel tölteni, reggel teletöltve levesszük.  Kikapcsolt kijelző mellett szinte semmit sem merül, nincsenek beragadó alkalmazások. Visszafogott használat mellett 3-4 napot is simán kihúzhatunk vele.

 

Összegzés

Végre egy igazán jól sikerült táblagépet tett le a Teclast az asztalra. A gyártóra jellemző fém ház és remek összeszerelés megmaradt, viszont végre a vezeték nélküli kommunikáció is flottul megy. Szerencsére szoftveres bugok sem nagyon vannak már. A kijelző ismét remek, és erős hardvert tettek alá, ami minden körülmények között szépen, akadozásmentesen tudja meghajtani. Nagyon kellemes meglepetés a sztereó hangszóró, az aksi pedig brutális teljesítményű, akár 3-4 napot is kihúz egy töltéssel.

Jelenleg 58.000 forintért juthatunk hozzá, amihez EU Express szállítás is társul, így legális módon kerülhetjük el az áfát. Ennyiért nem tartozik a legolcsóbb gépek közé, de túlzónak sem tartom egy ilyen magas tudású eszközért. Úgy gondolom, hogy ez az a szint, amikor azt mondhatjuk, hogy egy kompromisszumok nélküli, tényleg jól használható táblagépet kapunk a pénzünkért, ami hosszú távon sem fog felidegesíteni.

Itt megvásárolható >>

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr513173978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása