Vivibright GP90 LCD Projektor teszt – Út a tökéletesség felé

2017.08.22. 18:01

molcsa

screen-shot-07-28-17-at-11_05-am-696x323.png

A Vivibright GP90 azt hivatott újfent bebizonyítani, hogy össze lehet rakni olcsó kínai cuccokból is egy igazi, jó házimozit. Nem az első vetítő, amit tesztelünk, már járt nálunk az UC40 fedőnevű, OEM termék kétféle címkézéssel, de (majdnem) ugyanazzal a tudással. Az egyikről ITT olvashattok cikket, a másikat meg IDE KATTINTVA találjátok meg. A mostani tesztalany viszont egy minőségbeli ugrást jelent. A felbontás azokhoz képest emelkedett, így várhatóan a felhasználói élmény is jobb. Persze árban is megmutatkozik ez, az igen kedvező EU express szállítással együtt (Mi is az az EU express?) 40.000 forintból jön ki. Ez minimum a fele, de inkább a harmada a hasonló tudású itthon kapható termékeknek.

Itt megvásárolható >>

 

Kicsomagolás

Meglepően nagy dobozban érkezett a projektor. Az eddigi tesztjeink mind mini vetítők voltak, ez viszont már normál méretű, így a csomagolás is nagyobb. Az ilyen kartondobozokat nem szokták túlcsicsázni, drága lenne, és semmi értelme. Ennek ellenére szerintem pofás a tálalás, talán az egy picit zavaró, hogy releváns információ nincs rajta. Kevéske reklámszöveg az oldalán, némi grafika az elején, és ezzel ki is fulladt a doboz kinézete.

Kinyitva szembesülhetünk vele, hogy az olcsó kínai megoldással élve van kipárnázva a doboz. Még csak bosszankodni sem szabad, nem is vártunk mást, a funkciójának tökéletesen megfelel. A legnagyobb helyet az eszköz foglalja el, mely külön tasakba van csomagolva igényesen. Külön rekeszben találjuk a kiegészítőket. Minden külön zacskóba, szép rendben van csomagolva. Az első fontos dolog, amit adnak, egy leírás szigorúan csak angol nyelven, de rengeteg képpel. Volt, hogy bele kellett pislantanom, de alapvetően minden adja magát. Kis figyelmesség, hogy mellékeltek törlőkendőt. Erre szükség lehet a lencse tisztításánál, semmiképpen sem szabad akármit e célra használni.

Fontos összetevő a távirányító, mivel sokkal kényelmesebb azzal navigálni a menüben. Egyszerű, letisztult, könnyű darab, két darab AAA elemmel működik. Tetszik, hogy nem akartak minden hülye funkciót ráaggatni, nem akar több lenni mint ami, és ez jelen esetben becsülendő.

Kábeleket is adnak, mégpedig kicsit randomnak érzem, hogy mi fért bele, és mi az, ami nem. A tápkábel, amit kapunk nagyon rövidke, mindössze egy méter hosszú. Nagy valószínűséggel ezt le kell cserélni hosszabbra, vagy hosszabbítót szükséges bevetni. A csomagba jár egy VGA kábel is, ami szintén nem arról híres, hogy olyan hosszú, mint a transzszibériai vonat. HDMI kábel nem jár. Nem tudom, mi az alapja annak, hogy VGA van, és HDMI nincs, de szerintem most már többen használnák az utóbbit. Viszont RCA kábel is adatott, mellyel remekül tudjuk csatlakoztatni a régebbi DVD lejátszónkat például.

A vetítőgép nem kis darab, látszik rajta, hogy ezt már komolyabb filmezésekre tervezték. Eredetileg megkapta a portable (hordozható) jelzőt, de azért ezt már nem olyan egyszerű a hónunk alá kapni. Zongoralakkos műanyag borítása teljesen átlagos. Nem fog meg a kinézetével, de nem is tűnik rossznak. Felül vannak a navigáló gombok, amik megegyeznek a távirányító billentyűivel. Alul némi hűtőrács, és egy nagyon minimális magasító található. Sajnálom, hogy ez nem lett magasabb, mindössze 2,5 cm, ami nagyon szerény. Így ezt sok esetben könyvekkel lehet pótolni. A lencse az egyik oldalon kapott helyet, és így az azoldali részen található a fókusz és a keystone állító. Másik oldalon szellőző rács, ahol kifújja a meleg levegőt. Hátul akad minden földi jó, szépen elrendezve találjuk a két-két USB és HDMI bemenetet. Bekapcsoló gombot (ez helyezi áram alá) és még fülhallgató, vagy akár hangfal kimenetet is kapunk. A már említett RCA-hoz tartozó AV és a VGA bemenetről sem feledkezhetünk meg. Ennyi csatlakozási lehetőség mindenkinek elég kell, hogy legyen. Hátul látható még egy kis ventillátor is, mely átfújja a levegőt az egész eszközön.

Igen fontosnak tartom még a szabványos furatok helyét is egy projektor alján. Szerencsére itt azok is megvannak, ennek megfelelően tudjuk fejjel lefelé konzolra rögzíteni, és a képet megforgatni.

 

Tesztüzem

A projektorozással az a nehéz, hogy ha nincsen otthon hozzá normális felszerelésed, akkor elég nehéz élvezhetővé varázsolni az élményt. Gondolok itt most arra, hogy nekem nincsen se helyem se vásznam. Mindig is akartam, de annyira meg voltam elégedve a monitorommal, és igencsak kevéske időm akad filmezésre, hogy sosem vállaltam be. De most eljött az a pillanat, amikor a teszt kedvéért valamit össze kellett dobnom. Szerencsére az egyik szoba fala tavaly lett újratapétázva, ráadásul hófehérre. Ez igencsak kapóra jött. Képek le a falról, besötétítés, valami állvány a gép alá, és máris indulhatott a móka. Talán ezért is jó a teszt, mert sok ember hasonlóképp használ egy ilyen masinát. Rengetegen nem áldoznak időt és pénzt arra, hogy otthon kiépítsenek egy igazi mozit.

A laptopommal való összedugás meglepően egyszerűen ment. A VGA-val és egy HDMI kábellel is simán ment. Windows 10 alatt elég egy képernyő megkettőzést csinálni (Windows+P) és a projektoron a megfelelő portra állás után, látjuk is a képet. A kivetítő menüje szög egyszerű. Nagyon könnyen meg lehet benne találni azt, amit akarunk. Ha USB-ről vetítjük az anyagot, akkor rákérdez, hogy miket mutasson a pendriveról/külső merevlemezről. Ez előtt csak annyi a dolgunk, hogy a helyes bemenetet kiválasztjuk.

Vetítés közben tudunk pár dolgot állítani, ilyen a fényerő, kontraszt vagy éppen a színhőmérséklet. Sajnos megfigyeléseim alapján a színek kissé halványak, színtelenek. Ez a vetítőiparban nem egyedülálló, hiszen nem egy kijelzőről van szó. A színeket legmelegebbre állítva sem értem el azt, hogy meg legyek vele elégedve. Félreértés ne essék, eléggé élvezhető a kép, csak azért nem hibátlan.

Szintén projektoros betegség (technológiából eredően), hogy a kép sarkai homályosodnak. Ez mondjuk egy szélesvásznú film vetítésénél nem igazán zavaró, viszont egy teljes képet nézve kicsit bosszantó.

Felbontása 1280x800-as, ami azt jelenti, hogy a 720p-s képet simán hozza. Le tudja játszani a full HD-t is, csak éppen értelemszerűen lerontja a minőségét. Mindenesetre, én 2,5 méterről vetítettem 2 méteres képátlót, ami nem kevés, és nagyon nagy élmény. Egy örök klasszikust, a francia „Pofa be” című filmet néztem rajta végig, és minden percét élveztem.

Amitől féltem, de kár volt, az az alapzaj, amit okoz. Minden projektor hangos egy hangtalan monitorhoz vagy tévéhez képest. Ennek is akad zúgása bőven, de megszokható, kicsit sem hangosabb, mint a hasonló tudású más gépek. Még a saját, beépített hangszórója is könnyedén lenyomja a búgást, pedig az kicsit hitvány azért benne. Mindenképp javasolt hozzá egy valamire való hangfal, de ha az sincsen, akkor sincs itt a világvége.

Az egyik legnagyobb pozitívumát a végére hagytam a cikknek. Elvileg 3200 lumen fényerejű a cucc. Nos, ezt úgy lehet mérni, mint szextánssal a sugárzást. Tehát sehogy, legalábbis számomra nem elérhető. De lényeg a lényeg, nagyon bika a fényerő, le sem kell teljesen húzni a redőnyöket, és már abszolút jó képet ad. Minden elismerésem ezért a kínaiaknak, ez nagy dolog.

 

Összegzés

Mindenképpen egy jó projektorról számolhattam be. Ennyi pénzért sokaknak megérheti. Egy dologra azért kell figyelni, ha nincsen otthon vetítővászon, falikonzol, akkor azokat is vagy érdemes megvenni, vagy számolni azoknak a hiányával. Már az előző tesztjeink is meggyőzőek voltak, ez most sincsen másképp. 40.000 forintot ki lehet érte csengetni, amiben benne van a plusz költségek elkerülésére kitalált EU express szállítás is (több infó itt). Aki gondolkodott egy olcsó házimoziban a saját otthonában, mindenképp gondolkodjon el rajta.

 

itt megvásárolható >>

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr4812740046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása