Alfawise H96 Pro TV box teszt

2017.08.04. 18:07

bhlnt

1492772231954221.jpgHa jól emlékszem, az Alfawise H96 Pro tv box a harmadik ilyen jellegű termék, amit teszteltem, és bizton állíthatom, hogy ez a készülék tette fel az i-re a pontot. Az árához képest mind hardveresen, mind szoftveresen kifejezetten ott van a szeren, ráadásul pici mérete miatt a szobában is nagyon diszkréten elhelyezhető. 17.680 forintért pedig más gyártó egyáltalán nem ad ekkora tárhelyet és ennyi memóriát, így a királyi koronát az Alfawise a saját fejére helyezi fel.Amikor egy terméket Kínában elkészítenek, akkor az exkluzivitását azzal próbálják fokozni, hogy a burkolaton vagy a csomagoláson egyes területeket arany színűre festenek. Ez valószínűleg ott a gazdagság és a jómód kifejezője, európai szemmel nézve viszont a giccs szinonimája, bár azért itthon is vannak olyan csoportok, akiknek ez jön be, bár én nem tartozom közéjük.

p1040340.jpg

A fekete alapon arany sávos dobozról azért egy fontos információ leolvasható: a gyártó szerint a készülék megbirkózik a 4K filmek lejátszásával is, és ez a tesztek alapján igaz is. Tartalmi szempontból semmi különöset nem kell várni, a nagyon pici készülék, egy távirányító, a töltő, a HDMI kábel és egy leírás a jutalmunk. Maga az Alfawise H96 Pro sokkal kisebb, mint a konkurensek, ami elsőre meglepő, és van egy előnye és egy hátránya: könnyebb elhelyezni a lakásban, cserébe viszont kevesebb porttal rendelkezik, mint amennyi kellemes lenne.

Ezeket a bemeneteket szemből nézve bal oldalon és hátul találhatjuk. Ez 2 db USB, 1 db tápbemenet, 1 db AV, 1 db HDMI, 1 db micro SD kártya bővítő helyet, 1db SPDIF - digitális hang - és az elmaradhatatlan ethernet portot jelenti, amiből a legelső számát találtam egy kicsit alacsonynak. Ezeket nem árt, ha valamilyen osztóval tovább bővítjük, bár így a mini méret előnyét és részben elveszítjük.

Az Alfawise márka a Gearbest saját terméke, máshol egyáltalán nem kapható, bár más néven a szemfülesek azért rábukkanhatnak. Megcsavargatva meglehetősen masszív tárgy benyomását kelti, bár a műanyag azért helyenként meg tud roppanni. Nem tűnik gagyinak, ha egy nagyobb brand logója virítana rajta, valószínűleg ezt is elhinném.

A TV egyik HDMI bemenetére fűztem fel a média boxot, és gyorsan átfutottam a menüt, amiből két dolgot szerettem volna kihámozni: az operációs rendszer verziószámát és azt, hogy a szoftvert specializálták-e TV-s felhasználásra. Az elsőre a válasz az, hogy egy Android 7.1-es fut a hardveren, a másodikra pedig az, hogy a teljes kezelőfelületet átszabták, ami nekem kifejezetten tetszett.

screenshot_20170803-114848.png

A plusz jellel mindent csoportokba szervezhetünk, vagy kitehetünk a kezdő képernyőre, illetve bizonyos fontos alkalmazások - Netflix, Youtube, Googple Play - dedikált ikont kaptak, így könnyebb őket elérni. Minden nagyon logikus és adja magát, pont az ilyen kezelőfelületeket szeretem.

screenshot_20170803-131414.png

Jobb felül pedig az eszköz kapcsolat állapotát láthatjuk kis ikonok formájában, amiből elég sok szerepel egy sorban, mivel rengeteg különböző módon kommunikálhatunk. Kétsávos WiFi (bár ezt nem próbáltam), amely támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat, Bluetooth, HDMI 2.0, Gigabites ethernet port áll rendelkezésre, de támogatja például a Miracastot is, ami a telefonképernyőnk tükrözését teszi lehetővé.

screenshot_20170803-115511.png

Ki is próbáltam, remekül működik, így elég a telefonunkon húzogatni az ujjunkat különböző tartalmak megjelenítéséhez. Vicces lehetőség az alkalmazások kilövése a jobb felső sarokban, ilyenkor egy rakéta húz el a kezdőképernyő előtt, és hajítja ki a memóriából az oda nem illő dolgokat.

screenshot_20170803-105719.png

Az Alfawise H96 Pro gyári fájlkezelője helyett a HD File Managert használtam, míg böngészőből az alapértelmezett Chrome-ot. Érdekesség, hogy alul a virtuális menüsorra végre hasznos dolgok kerültek fel, hangerő állítás, képernyőkép készítés, kikapcsolás és a menü elrejtése, ha esetleg filmet akarunk nézni. Márpedig egy TV boxon biztosan fogunk, ezért örömteli, hogy a Kodi lejátszót is feltelepítették.

screenshot_20170803-110345.png

A beállításokban újabb szoftveres érdekességeket találhatunk, ilyen például a felbontás váltása, ami alapesetben 720p, ezt gyorsan megváltoztattam 1080p 60 FPS-re, különben a szemem a koponyámba olvadt volna az 50 colos TV miatt. Egyéb érdekesség a HDMI CEC - ami HDMI kábelen keresztüli vezérlést tesz lehetővé - illetve az SDR-HDR váltogatási lehetőség. A lényeg, hogy az Androidot nem érintetlen formájában telepítették fel a hardverre, hanem a lehetőségekhez és az igényekhez képest megpróbálták személyre szabni, hogy a használat minél kellemesebb legyen, a fölösleges dolgokat - pl. GPS vagy képernyő fényerő szabályozása - pedig eltüntették.

screenshot_20170803-102535.png

A hardver papíron - és különösen TV boxokhoz képest - kifejezetten erős, ráadásul ezért az árért nem találtam jobb vételt. 17.700 forintért ugyanis kapunk 3 GB RAM-ot, egy Amlogic S912, 8 magos processzort, Malti T-820 GPU chipet és 32 GB háttértárat, ez utóbbi különösen érdekes, ugyanis erre már jó eséllyel fel fog férni egy közepes méretű Blu-ray film is.

screenshot_20170803-105724.png

A Yundoo 2 TV box óta tudjuk, hogy a fenti hardver már elég erős a mindennapi használathoz, ezért az Alfawise H96 Pro esetében sem vártam mást, főleg, hogy itt 1 Gigabyte-tal több memória állt rendelkezésre. A CPU Monitor szoftverrel folyamatosan figyeltem a memóriafogyást és a hőmérsékletet. Lehet hogy a 35-37 fokos meleg miatt, de végig langyos volt a készülék, ám ez semmilyen fennakadást, vagy fagyást nem okozott.

screenshot_20170803-112440.png

Érdekes módon a memóriahasználat fel tudott kúszni akár 80% fölé is, hiába használtam a Wipe alkalmazást a fölösleges applikációk kikukázására. Az újraindítás után viszont szépen visszakúszott 35% környékére, vagyis valamivel több mint 1 GB-ot használ el alapesetben. Ez csak azért érdekes, mert az látszik, hogy a hardverben vannak tartalékok, de így is tele tudjuk szemetelni mindenfélével, ha nem vigyázunk.

screenshot_20170803-131714.png

Helyenként egy picit komótosnak éreztem az Alfawise H96 Pro reakcióit. Nem tudom, hogy a kezelőfelület teszi-e, de mintha az egérmutató egy hangyányival lassabban reagált volna az általam preferálttól, illetve helyenként picit sokat várt az alkalmazások elindításával. Ez biztosan nem hardver gyengeség, a Yundoo 2 ugyanis kevesebb memóriával sem csinálta. Ha viszont ezt a minimális késlekedést kivárjuk, utána remekül fut minden.

screenshot_20170803-141937.png

Ami a játékokat illeti, az azonos hardver - vagyis a Mali-T820 - eléggé egy kaptafává teszi az összes ilyen eszköz teljesítményét. Az Antutu 42.000 pont körüli eredménye egy jó közepes telefonéval vetekszik, míg a T-REX teszt 17 képkockája jobb is mint az átlag, de ezt olyan nagyon nem érezzük használat közben. A probléma az, hogy egy csomó játék az érintőképernyős telefonokra és azok döntögetésére támaszkodik, ezt pedig meglehetősen nehéz lenne végrehajtani egy 50 colos TV-vel.

screenshot_20170803-114824.png

Az autós játékokat csak kontrollerrel fogjuk tudni játszani, ha egyáltalán be tudjuk őket állítani - nekem két gamepaddal sem sikerült -, minden mást - Candy Crush vagy Cut the Rope jellegű applikációkat - viszont itt is tudjuk nyomkodni a gyerekek legnagyobb örömére. A 2 USB port egy picit lehatárolja a perifériák csatlakoztatásának lehetőségét, de aki egér zsinór távolságból akarja nézni a hatalmas képernyőt, az rövid úton meg fog vakulni, ezért inkább egy Bluetooth-s vezetéknélküli billentyűzet + egér kombinációt javaslok használatra.

Ami a film és zenelejátszást illeti, különösebb problémával nem találkoztam, 4K felbontásig Az Alfawise H96 Pro mindent simán lekezel, ráadásul hardveresen támogatja a H.264 és H.265 tömörítéseket, így a nagyfelbontású filmek sem fognak gondot okozni. A számtalan szokott formátumból az MKV-t emelném ki, nekem ezzel szokott gondom lenni, de itt ez is zökkenőmentesen futott, és ezen kívül még a termék ismer vagy 20 hang és képkiterjesztést, tehát a hozzá nem értőknek sem kell majd a lejátszással szenvedniük.

A teszt alatt végig azt gondoltam, hogy milyen frankó termék lenne az Alfawise H96 Pro, ha érezném az erősebb hardverből származó előnyöket. A háttértár esetében ez igaz is, ráadásul van egy 64 Gigabyte-os variáns is, nem sokkal drágábban. A plusz memóriát viszont belakja az operációs rendszer, ebből grátisz sebességnövekedés nem származik, de szerencsére így sem fogjuk lassúnak érezni.

Gyakorlatilag ez az egyetlen hibája az eszköznek, miközben az eddigi általam látott legjobb kezelőfelülettel rendelkezik, kellemesen használható a mindennapokban, könnyedén lejátszik mindenféle formátumú és felbontású videót, a háttértár kiegészíthető micro SD kártyával, a WiFi duális és támogatja az ac szabványt is. A 17.700 forintos ár pedig lényegesen olcsóbb, mintha vennénk egy új TV-t, ha pedig extra háttértár kell, akkor 20.800 forintért van 64 Gigabyte-tal rendelkező is. Ezért az összegért pedig TV box fronton jelenleg nincsen jobb ajánlat.

Alfawise H96 Pro 32 GB- 17.700 Ft
Alfawise H96 Pro 64 GB- 20.800 Ft

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7812720728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása