Újratölthető Lixada LED-lámpa teszt – A világító hattyú

2017.06.14. 18:25

molcsa

img_4836.jpg

Nem tehetek róla, de a Lixada LED-lámpa megrendelése előtt is már kényszeresen halmoztam a minőségi kínai elemlámpákat. Még csak háromnál tartok, de azért remélem, lassan sikerül gátat szabni ennek a szenvedélynek. Azért az „egy a ráadás” jegyében rendeltem még egy fényforrást a TomToptól, úgyhogy ezúttal egy tölthető és LED-es asztali lámpáról lesz szó.

A Lixada lámpa itt vásárolható meg.

 

Kicsomagolás

A csomag 10 nap alatt érkezett meg a TomTop angliai raktárából. Mivel az EU-ból jött, se vám, se ÁFA nem terheli a vételárat, ami így szállítással együtt kerekítve 22 dollár volt, bár fogalmam sincs, mi lesz az angliai raktárral, ha a Brexit tényleg lezárul. img_4838.jpg

Rögtön feltűnt, hogy a csomag viszonylag nagyméretű, de könnyű. A doboz elején egy fotó van a lámpáról, némi kínai felirattal, a hátoldalán pedig egy „,MADE IN CHINA” matrica díszeleg. Mondjuk, mivel a TomTop kínai termékeket forgalmaz, ez nem ért váratlanul. A csomag tartalmára is a letisztultság jellemző: 1db lámpa + 1db töltőkábel. Ja, és egy kizárólag kínai nyelvű használati utasítás, ami nekem kicsit kínai. A lámpa minőségérzete erős közepes, a marketinganyagokon nyilván pofásabban nézett ki, de európai szemmel is vállalható. Egyedül az akksit rejtő és némiképp elálló talppanel ejtett gondolkodóba: bár így is elég stabilan megáll a lábán, de azért kibírtam volna, ha kicsomagolásnál nem rögtön egy emberes illesztési hézag ötlik a szemembe. Nem nagyon mertem feszegetni-lapogatni, még a végén letöröm, és akkor ennyi se lesz.

 

Tesztüzem

A fehér úratölthető Lixada LED-lámpa engem kimondottan a balatoni hattyúkra emlékeztetett (nem a szürke fiókákra, hanem a kifejlett példányokra), csak kenyérhéj helyett árammal kell etetni. Külön piros pont, hogy a 24 LED-es egységet eléggé besüllyesztették a lámpafejbe ahhoz, hogy ha oldalról ránéz az ember, akkor ne vésse ki a retináját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy asztal mellett ülünk egy széken, mondjuk éppen az erkélyen napnyugta után vacsorázunk, akkor a lámpát nyugodtan ráállíthatjuk az asztalra bekapcsolva, még szemmagasságból sem fog bennünket elvakítani.
img_4841.jpg

Mivel az akksiban eleve volt valamennyi kakaó, kibontást követően a lámpát rögtön ki tudtam próbálni. Így sem világított rosszul, de egyrészt még nem is volt teljesen sötét, másrészt csak akkor tarthatok igényt fair play-díjra, ha a lámpát teljesen feltöltött állapotában tesztelem.

És itt ugrik a víziszonyos majom a vízbe: rádugtam a lámpát a töltőre, de semmilyen visszajelző fény nem gyulladt ki, hogy a töltési folyamatról tájékoztasson. Ebből adódóan pedig arra sincs sok esélyem, hogy lássam, ha a lámpa a teljes töltöttséget elérte. A jelzőfényt szépen kispórolták, vagyis nem látjuk, mikor kell levenni a cuccot a töltőről, és e tekintetben sajnos a kínai használati utasítás sem nyújt a kelet-európai júzernek túl sok iránymutatást. A TomTop oldalán 2-5 órás töltési időről szól a fáma, de reméljük, azért túltöltés ellen kapott valami védelmet. Nálam kb. másfél órás töltést követően úgy egy órát bírt maximális fényerőn. Akinek ez az üzemidő kevés, egy power bankkel még javíthat rajta.

 img_4845.jpg

A Lixadát teljesen feltöltve a 24 hidegfehér fényű (6500K) LED egyébként jó erősen világít, az első emeleti erkélyről éjjel levilágítva simán meg tudom nézni, hogy a kertben lakó sündisznócsalád megette-e már az előző nap nekik ledobott almacsutkát.

img_4839.jpg

Mivel a LED-ek dimmelhetők, vagyis fényerejük fokozatmentesen szabályozható, a lámpa különböző, a sündisznólestől eltérő célokra is jól használható. Olvasásnál előny lehet, hogy nem csak a maximális fény áll rendelkezésünkre, főleg, ha nem akarunk mást zavarni a világítással. Motorszerelésnél pedig – bocs, magamból indulok ki – teljes lelki nyugalommal használhatjuk a legerősebb fényerőt. A három fokozatban megdönthető lámpa kialakítása ilyenkor határozottan előnyt jelent: ha arrébb szeretnénk tenni, nyugodtan nyakon ragadhatjuk a hattyúnkat, nem fog eltörni vagy a kezünkből kicsúszni, és a talpára állítva is könnyen megtaláljuk azt a pozíciót, amelyben oda világít majd, ahova kell. A talpán egyébként valami szintetikusbársony-szerű bevonat van, gondolom, hogy ne karcolja meg a felületet, amire ráhelyezzük.

 

Összegzés

A lámpa általános minőségére 5-ből 3 és fél pontot adnék, a műszaki ínyencek ne ezt a terméket válasszák, de aki egy erős fényű, több célra – olvasás, kempingezés, horgászás, autó- vagy motorszerelés – is jól használható, masszívnak tűnő és nem túl nagy állólámpát keres, nyugodt szívvel megrendelheti a terméket, bár az árcédulán kicsit vastagon fogott a ceruza. Kissé szokatlan, hogy a töltés állapotáról nem tudósít jelzőfény, és a kizárólag kínai nyelvű használati utasításért sem jár elismerő biccentés, de ez éppen az a termék, amit az emberek nagy része úgyis ösztönösen használ: ha lemerül, töltőre dugom, ha meg már régóta a töltőn van, akkor leveszem.

A Lixada lámpa itt vásárolható meg.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7612548637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása