Broadlink RM mini 3 univerzális távirányító teszt – Szellem a gépben

2017.03.11. 08:00

Jackal_

nyito_2_1.jpgA Broadlink egyre érdekesebb termékeket dob a piacra, ezért is figyeljük árgus szemmel kijövetelüket. Az RM 3 mini egy olyan univerzális távirányító, ami kiváltja a különböző elektromos berendezések sajátjait. A cikkek elején kötelező elemként fel szoktuk tüntetni az árat, de én ezt most nem teszem meg, cserébe mindenkit kérek, hogy a cikk olvasása közben gondolkodjon azon, hogy vajon mennyit kérnek érte. Ígérem, a végén el fogom árulni.

 

Kicsomagolás

A doboz a klasszikus faszínű papírkocka, amelyet egy jobb minőségű, fényes "burkolat" vesz körbe. Ez tartalmazza a dizájnos képeket, az eszköz funkcióit, illetve minden olyat, amit a gyártó közlésre érdemesnek tartott.

Belül egy papírból megformált gyűrűben „ül” a termék, egy szem micro USB kábellel és egy leírással kiegészítve. Ez utóbbit érdemes egy kicsit forgatni, ugyanis a telefonos applikáció letöltését az itt megtalálható QR kód beolvasásával kezdhetjük meg.

A cikk tárgyát képező kicsiny fekete henger engem valamelyik Star Wars film meghatározhatatlan feladatú robotjára emlékeztetett. Második tippem pedig egy „ghetto blaster” mini körsugárzó lett volna, de szerencsére nem erről van szó. Felül fényes, míg alul matt fekete műanyag burkolja, a teljesen homogén felületet kis sziget gyanánt szakítja meg az USB bemenet és a reset gomb. Ez utóbbit a párosításhoz szükséges 5 másodpercnél tovább nyomva tartani.

Eleinte jobbra-balra forgattam, hogy vajon hol lehet az RM mini 3-at bekapcsolni, de mivel erre nem jöttem rá, ezért inkább csatlakoztattam hozzá egy töltőt és vártam a csodát. Ez egy pici, világító kék lámpa formájában meg is érkezett, így jelezve, hogy az eszköz működik.

3az1ben.jpg

A fenti sorokból látszik, hogy nem egy nagy műszaki tudást igénylő dologról beszélünk, ha kap áramot, akkor működik, ha pedig nem, akkor nem csinál semmit. Egyáltalán nem rossz minőségű a kis henger, bár a fényes fekete felsőrész eléggé ujjlenyomatgyűjtő műanyagból készült. Szerencsére nem sokat fogjuk majd fogdosni, sőt valójában soha, hiszen ha megfelelően tölti be a feladatát, akkor a telefonunkon keresztül fogunk mindent vezérelni.

 

Tesztüzem

A telefonos alkalmazás letöltése és a WiFi jelszavunk beírása után könnyen rátalált a telefonom a Broadlink eszközre. Tulajdonképpen az RM mini 3 nem sok mindent tartalmaz, a trükk a mobilunkon futó applikációban található, amivel tulajdonképpen egy dizájnos infravörös adót fogunk kapcsolgatni. Mivel az IR hullámok a falról visszaverődnek, ezért mindenképpen abban a helyiségben helyezzük el az univerzális távirányítót, ahol a vezérelendő eszközök – klíma, televízió, hifi torony, beltéri egység stb. – találhatóak.2016-broadlink-rm-mini-3-black-bean-smart.jpgAz applikáció tulajdonképpen virtuális távirányítókat szimulál, amelyeket csoportokba rendezhetünk, feladatok és eszközök szerint. Egyszerre többet is felvehetünk a menübe, de csak külön-külön irányíthatjuk őket, kivéve ha a készülékek teljesen azonos típusúak. Direkt kipróbáltam két LG televízión, és mind a kettőt egyszerre ki és be tudtam kapcsolni, de azt gondolom, hogy ez nem egy életszerű helyzet, maximum a Media Marktban.

1_44.jpg

Az alkalmazást először be kell tanítanunk a helyes működésre. Ez azt jelenti, hogy a virtuális távirányítón egy gombot kiválasztunk, majd megnyomjuk ugyanazt az eredetin is, ilyenkor az infravörös jelet elmenti az RM mini, a gombok a kijelzőn pedig feketére váltanak. Innentől kezdve mi is ki tudjuk adni a szignált, így a funkciót is tudjuk használni. A fő vezérlőgombokat mind megtalálhatjuk a virtuális távon is, de amelyiket nem, azt a „user defined” gombokra külön kiprogramozhatjuk, így bármilyen funkciót tudunk szimulálni.

Nem kell minden gombot megjegyeznünk, mert szabadon elnevezhetjük őket, ezzel egyben testre is szabhatjuk a vezérlőfelületet. Ami viszont a legjobban tetszett az alkalmazásban, hogy nemcsak egy parancsot, hanem parancssorozatot is rögzíthetünk vele, ahhoz hasonlóan, mint a gamer egerek makro gombjai. Ezeket ráadásul az alkalmazás kezdőképernyőjére is kiküldhetjük hivatkozás formájában, a gyorsabb elérhetőség végett.

2_34.jpg

Megpróbálom néhány egyszerű példával szemléltetni, hogy ez miért zseniális. Aki tanult programozást, az tudja, hogy régebben a különböző folyamatokat papíron is megtervezték. Leírták milyen lépések következzenek egymás után, azok hányszor ismétlődjenek, milyen ciklusok legyenek benne és így tovább. Ezt a végletekig leegyszerűsített formában mi is megtehetjük az RM mini szoftverének segítségével.

Például ha nem akarjuk elfelejteni a Bajnokok Ligája focimeccset, akkor beállíthatunk egy parancssorozatot, amiben az alábbi elemek fogják egymást követni: időzítsd a parancsokat 20 óra 45 percre, kapcsold be a televíziót, várj 5 másodpercet, menj a 22-es csatornára (sport csatorna), várj 2 másodpercet, emeld meg a hangerőt tízzel. Mindezt anélkül megteszi a televíziónk, hogy foglalkoznunk kéne a dolgokkal, szerintem rendkívül ötletes.

3_26.jpg

A program kezelése nagyon egyszerű, és semmilyen műszaki előképzettséget nem igényel. A nyitóképernyőn középen láthatjuk a helyszíneket, amihez majd a parancsokat köthetjük. Alatta a már létrehozott virtuális távirányítókat, amelyeket a program eszközönként rendez. A felső sorban bal és jobb oldalon is találunk egy menüt, utóbbi tartalmazza az eszközök listáját, a helyszíneket, a felvehető infravörös távirányítókat – hiszen többet is kezelhetünk egy szoftverről – és a már használt eszközlistát.2016-new-original-broadlink-rm-mini3-universal-intelligent-wifi-ir-4g-wireless-remote-controller-via-phone.jpgA legfelső „add remote” menüt megnyomva egy rakat készülék közül választhatunk. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat: klíma, hifi, set top box, tv, függöny, intelligens világítás és még néhány másik. Apró hiba, hogy a különböző függönyök, elektromos ajtók esetében csak kínai gyártókat kínál fel. Mivel nem rendelkeztem ilyen eszközzel, ezért ezt nem tudtam kipróbálni, de gyanítom hogy egy általános tv távra is felprogramozhatóak.

Egyet viszont kiemelnék a fentiek közül, ez pedig a „gesture” menüpont. Aktiválására kapunk egy felületet, ahol gesztusvezérlést és telefonmozgatást rendelhetünk különböző funkciókhoz, például megrázzuk a mobilunkat és lekapcsolja a klímát, vagy oldalra húzásra növeli a hűtőteljesítményt.

A második az „add scene”, amivel felprogramozhatunk egy végrehajtandó utasítássorozatot. Ezt akkor tudjuk csak megtenni, ha már legalább egy eszköz távirányítójának gombjait betápláltuk. Érdekesség, hogy a „scene” sor alatt akkor is felajánl egy elektromos kütyüt, ha azt a nyitóképernyőről már töröltük.

Az „add device” gomb újabb Broadlink infravörös sugárzó hozzáadását teszi lehetővé, ami azért nem elrugaszkodott dolog, mert így a lakás különböző helyiségeit is lefedhetjük, vagy egy eszközre szervezhetjük. Végezetül a már használatba vont RM mini kütyük felsorolását láthatjuk.

Érdekes módon a jobb oldali menü elemei több ponton megegyeznek a bal oldalival, ezeket nem fogom még egyszer részletezni, ilyen például az „add device”.  A backup opció felhőbe menti az alkalmazásba felvett eszközeinket, későbbi visszaállítás céljából, amennyiben előtte már beregisztráltuk magunkat a Broadlinkhez.

10_2.jpg

Ezt azért eléggé következetlenül sikerült megoldani, hiszen nem kínálja fel a regisztrációs oldalt, ahol ezt megtehetnénk. Eleinte néztem, mint hal a szatyorban, hogy akkor most mit is kéne tennem, aztán a menük végignyomkodása után megtaláltam a „settings/account management” alatt a keresett funkciót.

A „share” feliratot nagyvonalúan átugrottam, ugyanis nem volt kivel megosztanom az eszközlistát, pedig a funkció hasznos, ugyanis így a családtagok további mobil eszközeire nem kell felvennünk újra minden kütyünket. A WeChat szintén nem került figyelmem fókuszába, lévén, hogy ez egy kínai szociális hálózat.

7_7.jpg

A „Bong Band control” egy nagyon érdekes funkció lett volna, ha működésre tudtam volna bírni. A lényege a már említett programozási logikára épülő vezérlés. Megadunk egy feltételt, aminek teljesülése esetén lefuttat egy előre definiált akciót. Például ha az ujjunkat balra húzunk a kijelzőn, akkor kapcsolja be a set top boxot. Nem tudom, hogy ezt miért szedték külön, de a többi menüből a funkció teljesértékűen reprodukálható.

A „settings” opció számtalan beállítást tesz lehetővé, de ezek tipikusan azok, amelyeket egyszer beállítunk, majd utána soha többet. Ez alól egy kivételt tudnék említeni, ez pedig a "push message". Ez azért fontos, mert ezzel a funkcióval akkor is lehetővé tesszük az üzenetek elérhetőségét, ha az alkalmazás éppen nem aktív.

5_15.jpg

Bizonyos eszközök, például a klímák beállításánál bekapcsolható az éjszakai mód, amikor a "push message" inaktívvá válik, nehogy megzavarja nyugalmunkat. Ami viszont megdöbbentő, hogy a különböző eszközök alatt találunk specifikus tulajdonságokat, amelyeket külön beállíthatunk. Ilyen a beltéri klíma beltéri egységéhez tartozó "sleep curve", ami egy előre beállított görbe alapján változtatja a kifújt levegő hőmérsékletét, az intenzitást, hűthet vagy fűthet, de még rengeteg más paramétert is lekezel. És most csak egyetlen egy eszköztípusról beszélek. Lehetnek a szoftvernek olyan funkciói, amit nem tudok kipróbálni, mert például nincsen infra fénnyel vezérelhető lámpám, vagy elektromos redőnyöm.

vagott_2.jpg

A kép akkor lesz teljes, ha leírom, milyen hibákba futottam bele menet közben. Az egyik a már emlegetett elektromos ajtó és függöny kapcsán a kínai karakterek. A másik, ami nem igazán a termék hibája, de mindenképpen meg kell hogy említsem, az a különböző elektromos eszközök lassú reakciója. Van olyan tv, amelyik a távirányító gombjának megnyomása után csak 10 másodperccel kapcsol be. Ezt azonban a beilleszthető késleltető funkcióval könnyű feloldani. Erre figyelni kell a szekvenciák felprogramozásánál, különben hiába adja ki az RM mini az infra jelet, a készülékek nem fognak reagálni, mert túl gyorsan kapták meg az utasítást. Az viszont a gyártó sara, hogy két éve nem adtak ki hozzá szoftverfrissítést.

8_4.jpg

A virtuális távirányító azért nem egyenlő a valódival. Mivel ott fizikai gombokat nyomkodunk, van egy határozott nyomásérzet, míg a virtuálison értelemszerűen ilyen nincsen. Ezért az eredetivel sokkal gyorsabban tudjuk léptetni például a hangerőt, mint a telefon képernyőjén megjelenő megfelelőjével, ami szokást igényel. Az sem lett volna baj, hogyha valamilyen skinnel el lehetne látni a távokat, mert az nagyban segítené a megkülönböztetésüket.

2_33.jpg

Találtam otthon olyan kütyüt - a blog által is tesztelt iLife X5 robotporszívót - amelyiket nem lehet felvenni a profilok közé. Tulajdonképpen ez sem probléma, csak vegyünk fel egy tv távirányítót, és ott valamelyik gombra rakjuk rá a megfelelő funkciókat. Javaslom a "user defined" jelölésűeket, azokat szabadon átnevezhetjük.

Aki eddig eljutott a cikkben, az biztosan megtippelte már az árat, ahogy az elején kértem. Mivel én sem tudtam a teszt pillanatában, hogy mennyibe kerül a termék, én is felírtam egy papírlapra a szerintem reálisnak tartott összeget. Azt gondoltam, hogy ha az árcédulán 20.000 forintnál kisebb számot fogok látni, akkor az teljesen vállalható költség lenne. Nos, a durva az, hogy az ár ennek a töredéke, mindössze 4.800 forint, ami szerintem még a vártnál is alacsonyabb.

 

Összegzés

Egy igazán hasznos, és egyben mókás kütyüt ismerhettem meg, aminek tényleg van értelme. Egyetlen korlátot az elhelyezése jelenti, ugyanis csak az adott helyiség eszközeit képes vezérelni. Hibaként említhetném még a ritka firmware frissítést, de ez igazából lényegtelen, hiszen egy funkciót - bang bond control - leszámítva az összes tökéletesen működött. Azt azért fontos tudni, hogy az eszköz folyamatos tápellátást igényel, bár mivel ez egy statikusan elhelyezett kütyü, ezt is csak egyszer kell majd bedugni (de például tehetünk mögé power bankot is, ahogyan én csináltam a teszt alatt).

A cikkírás idejére az összes távirányítót elpakoltam, ami a nappalinkban kapásból négy darabot jelentett. Az összes infravörös eszközömet tudtam irányítani a telefonomról, szinte gond nélkül. A hosszabb utasítások leprogramozása igényel némi rutint, de ezt sem kell feltétlenül használni, ha nem akarjuk. A tudása az árához képest megdöbbentő és alapból elég sokrétű ahhoz, hogy a műszaki beállítottságúak is eljátszanak vele pár napig. Ráadásul a 4.800 forintos ár miatt semmilyen adó vagy vámkötelezettségünk nem keletkezik. Ennyit pedig biztosan ér a kis fekete henger.

Itt megvásárolható >>

 

 

komment

Címkék: otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr9912325123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldman360 2017.03.12. 11:16:45

És több mobilról lehet-e ugyanazt az eszközt vezérelni?

Nem jó ha csak enyémről lehet, miközben nem vagyok otthon.
:-)

Jóska Pista 2017.03.12. 22:38:07

Már csak a tv és a set top box infrás. :(((
Klima, redőny, függöny, világítás, kapuk rádióhullámosak.

Zirowe 2017.03.13. 07:35:22

@Jóska Pista: a picivel drágább nagytestvére képes a rádióhullám vezérlésre is.

z31bp 2017.03.13. 16:16:49

@Jóska Pista: Van rádiós változat is, én imádom. tele van a lakás távirányitós konnektorral, külön kapcsolom a locsolást a kertben, a légkondit, a lámpa a hálóban felkapcsol, ha az ébresztőórára nem tudok felkelni....

Jamesch 2017.03.13. 17:25:27

@z31bp: engem is az RF-es érdekelne, de nem találok sehol rendes leírást.
Az is tanítható vagy hogy működik az RF része? Ha van egy random 435MHz es távirányítóm azt meg tudom tanítani neki?

zsoltrozgonyi 2017.05.13. 21:27:53

Sziasztok,
Sikerült valakinek a UPC set top box-át "ráprogramozni" az rm minire?
Minden más remekül megy, de ez sajnos nem.
süti beállítások módosítása