Xiaomi Mijia (Yeelight) asztali lámpa teszt - Dizájner fény a sötétségben

2017.03.08. 08:00

molcsa

xiaomi-mi-smart-led-lamp-white-001.jpg

A Xiaomi okos asztali lámpájának nagyon sok álneve van. Van, ahol Mijia, máshol Yeelight, a harmadik helyen már csak Xiaomi Smart Table LED Light. Furcsa ez a kavarodás, de minden név mögött ugyanaz az eszköz áll, amit a mai tesztben alaposan ki is vesézünk.

 

Bontogatás

A papírdoboz ismét a szokásos minimalista, "Xiaomi fehér" kivitel, rajta a termék fotóján és pár logón kívül csak egy kis kínai szöveg látható, de a mérete jóval nagyobb, mint azt megszokhattuk. Benne egy egész bonyolult karton merevítőbe van csomagolva a lámpa, tartozékként US dugós tápegységet és egy kínai használati utasítást kapunk. Ezek alapján nem igazán van felkészülve az európai használatra.

A világítótest ennél minimalistább nem is lehetne. Ez szokása a Xiaominak, de most a megszokottnál is letisztultabb a kinézet. Elsőre, ha nem mondja valaki, hogy ez egy lámpa, azt hinném, hogy valami dekorációs célzattal összehegesztett vasrúd kompozíció vagy fogas. Nekem személy szerint tetszik, de a barátnőm szerint csúnya, úgyhogy ez elég megosztó dolog.

dsc09941.JPG

Az alsó henger, amiben a vezérlés lakik, műanyagból készült, a szabályzó gomb körül plexiszerű fényes berakás található. Csupán egy csatlakozó található a hátulján, ahol a tápot kapja. A függőleges és a kb. 150 fokban forgatható felső rudak már fémből vannak, és matt fehérre vannak lefestve. A delejt egy piros, lapos kábel vezeti át egyik rúdból a másikba, ami egy kissé feldobja a minimálságot, de az én zöld-fehér nappalimba így annyira nem illik. Engem a Beats by Dr. Dre fülesekre emlékeztet a dizájn.

dsc09943.JPG

A lapított felső rúd alsó felén találhatók a LED fényforrások, hideg és meleg fehér diódák sorakoznak egymás mellett, így máris kitalálható, hogy változtatható a színhőmérséklet. A fej sajnos csak a függőleges síkban forgatható, nem úgy, mint a BlitzWolf lámpája esetén, aminek jóval több szabadságfoka van. 

Egész emberes tömege van, 800 grammot nyom a mérlegen, és méretben sem apró. Az alsó henger 15 cm átmérőjű, a felső rúd 41 cm magasan kezdődik, és 43 cm hosszú. Az összerakás tökéletes, nagyon egyben van, az illesztések hibátlanok, magas minőséget sugároz, a fém tapintása kellemes.

 

Tesztüzem

Az irányítást teljes egészében a rajta lévő, tekergethető és benyomható gombbal tudjuk végezni. Benyomva be- és kikapcsolhatjuk a világítást, tekergetve a fényerőt tudjuk beállítani. Elég tág határok között képes változni, a hangulatfénytől a vakító szintig hat fokozatban válthatunk. A teteje elvileg 300 Lumen, ami annyira nem hangzik soknak, de ilyen kis távolságról bőven elég.

xiaomi-mi-smart-led-lamp-white-008.jpg

Nagyon hasznos és jópofa dolognak tartom a színhőmérséklet változtathatóságát, ezt a gomb benyomásával és eltekerésével érhetjük el. Itt is komoly végletek vannak, a narancssárgától a már-már kék fényig választhatunk hangulatunkhoz, vagy elfoglaltságunkhoz illőt. Számszerűen 2700-6500 Kelvin között képes változni, ha jól számoltam, itt is hat fokozatban.

Egyenletesen teríti a fényt, nem vibrál, nincs szivárvány és hasonló dolgok, amik a gagyi LED-es eszközökre jellemzőek. Meglepően nagy területet világít be ahhoz képest, hogy csak egy keskeny sor LED van benne. Nekem jó lenne, ha egy kicsit magasabbra lehetne emelni a fejet, mert a laptopom eléggé visszaveri a fényt, ami kicsit bántja a szemem, de ez nem a lámpa hibája.

xiaomi-mi-smart-led-lamp-white-002.jpg

Ha teljesen felhajtom, az egész íróasztalomat egyenletesen bevilágítja. Ha lehajtom, akkor egy koncentrált foltban esik a felületre a fény, a közepe valamivel fényesebb, de nem zavaró mértékben, ez elsősorban íráshoz vagy tanuláshoz jó. Lehet belőle tök jó hangulatfényt is varázsolni, ha annyira lehajtom, hogy a két rúd már szinte párhuzamos. Ilyenkor maga mögé, a falra világít, ami esti sötétségben nagyon jól néz ki, és annyi fény pont esik az asztalra is, hogy tudjak gépelni.

Remélem, a rendszeres olvasóink közül kevesen dőltek hátra, hogy "na, milyen jó ez a lámpa", feltételezve, hogy ennyit tud. Jusson ismét eszünkbe, hogy a Xiaomi cuccáról beszélünk. Mi következik ebből? Igen, WiFi, telefonos app, távvezérelhetőség és nagyon sok okosság.

xiaomi-mi-smart-led-lamp-white-003.jpg

Az Androidra és iOS-re is elérhető Yeelight alkalmazással tudjuk kihasználni a benne rejlő tudást, ami már ismerős lehet a Yeelight LED égő kapcsán. Pár lépésben, egyszerűen fel tudjuk venni az eszközök közé, a lámpa a benne lévő b/g/n WiFi chip segítségével kapcsolódik a routerhez, de csak 2.4 GHz-es hálózatokat lát. Telefonon beírjuk a hálózat jelszavát, és néhány másodperc múlva már párosítva is van, kezdhetjük a játékot.

Az alkalmazás főképernyőjéről is be tudjuk kapcsolni, és kiválaszthatunk előre beállított módokat, de a legtöbb beállításhoz rá kell böknünk a lámpa képére. Itt is ki- és bekapcsolhatjuk, engedélyezhetjük az olvasás vagy PC módokat, manuálisan babrálhatunk, vagy a kedvencek közül választhatunk beállítást.

A képre kattintva galéria nyílik.

Az olvasó mód természetes fehér fényt és maximális fényerőt takar, a gyártó szerint így nem fárad el a szemünk, és koncentrálásra ösztönöz a színhőmérséklet. Ezt alá tudom támasztani, valóban kellemes így a papír fölé görnyedni.

A PC mód sárgás, halványabb fénnyel dolgozik, én elsősorban a billentyűzet megvilágítására használtam. A monitor úgyis világít ezerrel, ráadásul elég sok kékes fényt kapok tőle, ezt jól kompenzálja az alacsony színhőmérséklet, jó így dolgozni.

xiaomi-mi-smart-led-lamp-white-004.jpg

A kedvencek között a saját elkészített profiljainkat és még több gyári módot találunk. A saját profilokat a "Custom" gombnál tudjuk létrehozni, itt egy két tengelyű skálát találunk, a függőlegesen a fényerőt, a vízszintesen a színhőmérsékletet változtathatjuk. Itt nagyobb szabadságunk van, nem vagyunk lekorlátozva a gombbal elérhető 6 fokozatra, a fényerő pl. 1-100% között változtatható.

Van még egy ún. Pomodoro funkció is, ami egy emlékeztető, hogy tartsunk szünetet munka közben. Beállítható, hogy mennyi idő után és mennyit akarunk pihenni, a lámpa villogással jelzi, ha itt az idő felállni. Ezzel pontokat szerezhetünk, ami amolyan öndopping szerepet tölt be.

xiaomi-mi-smart-led-lamp-white-005.jpg

A beállítások között számos apróságot találunk, mint pl. a gyerek mód, ami nem engedi 4000 K fölé a színhőmérsékletet, hogy védje a gyerekek szemét a túl sok kék fénytől. Beállíthatunk időzítőket, amikkel megmondhatjuk, hogy hány óra hány perckor kapcsoljon ki és be, akár naponta is ismétlődhetnek, és jelentekhez is rendelhetjük őket. Utóbbi főleg akkor hasznos, ha több Yeelight eszközünk is van, így szépen össze tudjuk őket komponálni. Van elalvás időzítő is, hozzáadhatunk gyorsgombokat a kezdőképernyőhöz, megadhatjuk a bekapcsoláskor alapértelmezett működési módot. Hasznosak a fizikai gomb dupla megnyomásához rendelhető gyorsfunkciók is. Indíthatjuk a Pomodoro módot, az elalvás időzítőt vagy egy kedvenc profilt.

output_lp4pay.gif

Az alkalmazás nekem egy kicsit bugos volt, sokszor nem akart elsőre funkciót váltani, néha több másodperces késéssel reagálta csak le a lámpa a változásokat. Ebben lehet, hogy a WiFi hálózat terheltsége vagy az interferencia is közrejátszott, mindenesetre remélem, hogy ezt javítják majd. 

A készenléti fogyasztása 1 W, ennek nagy részét a WiFi chip fogyasztja el, hiszen folyamatosan kommunikál a routerrel, és várja, hogy mikor kapcsoljuk be a Yeelight alkalmazásból. Érdekes, hogy minimális fényerőn bekapcsolva is csak 1 - 1,4 W körül fogyaszt, szinte alig van különbség. Maximális fényerőn is csak 5,5 - 6,3 W-ot kér színhőmérséklettől függően, így elmondható, hogy elég takarékos eszközről van szó. Ha kiszámoljuk a havi fogyasztását folyamatos működést feltételezve, készenlétben 29 Ft, maximális fényerőn 181 Ft jön ki, ami szinte elhanyagolható a havi villanyszámlán.

 

Konklúzsön

Valóban okos a Xiaomi lámpája, nem csak rá van írva. A dizájn megosztó lehet, mert nagyon letisztult, az összeszerelésről viszont mindenkinek el kell ismernie, hogy hibátlan. A kezelése pofonegyszerű, mert csak egy gomb van rajta. Ezzel változtathatjuk a fényerőt és a színhőmérsékletet is, utóbbi főleg hasznos, mert így sokféle tevékenységhez optimalizálható. Dupla megnyomásra egy speciális funkció is elindítható. Alig fogyaszt valamit, ha egész hónapban teljes fényerőn járatjuk, 181 forintunkba kerül. Hab a tortán a WiFi és a telefonos alkalmazás. A Yeelight appból nagyon sok minden testreszabhatunk, készíthetünk egyéni világítási profilokat, időzítőket, különböző extra funkciókat érhetünk el. De talán a legfontosabb egy lámpánál, hogy hogyan világít. Egyenletesen teríti a fényt, nem vibrál, elég nagy területet tud bevilágítani, és részletesen testreszabható, én teljesen meg voltam vele elégedve. Egyetlen problémám a néha gyengélkedő Yeelight applikáció volt, de ezt remélem, hogy javítják majd a jövőben.

Jelenleg nettó 14.000 forintért kapható a Banggoodon, szóval nem a filléres kategória. Cserébe nagyon sokat kapunk, ahogy már említettem, de akinek nem kellenek az okos funkciók, feleslegesen fizeti ki a felárat értük, nekik jobb választás a BlitzWolf lámpája.

Itt megvásárolható >>

A BlitzWolf BW-LT1S itt megvásárolható >>

 

6 komment

Címkék: egyéb elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8312320017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rajzok a diliházból (törölt) · http://rajzokadilihazbol.blog.hu 2017.03.08. 08:07:25

Okoslámpa, okoskoton, vajon mikor jelenik meg az okos vécépapír?

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.08. 23:17:30

Igaza van a barátnődnek!
Tényleg ronda!
Milyen lehet az, akinek az asztali lámpája is okos?
A buta ember okos telefonon cseszteti az okos lámpáját!
Képzelem, hogy röhög magában az okos lámpa!

djmcs 2017.03.09. 06:51:39

Át kellene nevezni most már ezt a blogot rendeljxiaomit.blog.hu-ra. Mert ha főszponzor akkor a névbe is vegyétek bele!

molcsa 2017.03.09. 10:08:32

@djmcs: Sajnos nem támogat minket a Xiaomi, pedig milyen jó lenne :D Egyébként ezt a poént mi is elsütöttük pont ez a lámpa kapcsán Facebookon.

Siamiáu 2017.03.09. 20:00:47

@molcsa: ha jól láttam akkor a kezedben az egy Xiaomi mi5c volt?

molcsa 2017.03.11. 10:00:50

@Siamiáu: Jó lenne, de nem. Egy sima Mi5, de ami késik, nem múlik. :)
süti beállítások módosítása