Oukitel U20 Plus teszt – Olcsón Picassot

2017.02.18. 08:00

Jackal_

test_1.jpgAz Oukitel telefongyártó nem tartozik a prémium márkák közé. Sokkal inkább az alsó közép kategóriába pozícionálja tisztességesen összerakott és olcsó telefonjait. Az U 20-at senki nem azért fogja megvenni, mert társaságban villogni akar vele, hanem azért, mert alacsony áron akar egy modern készülékhez hozzájutni. Erre minden esély megvan, ugyanis a mobilt EU raktárból 31.200 forintért szerezhetjük be.

 

Kicsomagolás

A telefonnak meglepően felnőttes dobozt készítettek, egyáltalán nem látszik, hogy ebben a szokásosnál olcsóbb termék bújik meg. Ellenben a beltartalom nem kényeztet el minket, töltő, micro USB kábel, leírás, SIM tálca tű és a telefon a felvonultatott repertoár. Aztán amikor kézbe vettem, egyből feltűnt, hogy jár hozzá egy szilikon tok, és a kijelzőt is fólia védi. Ezeket le szokták spórolni még a drágább telefonokról is, szerencsére itt ez is belefért az árba.

A következő fázis mindig a telefonra való „átköltözés”, illetve annak első lépése, amikor beteszem a két SIM kártyámat. Vagyis csak betettem volna, mert nagyjából 15 percig nem sikerült kinyitnom a tálcát. Nyomtam mindenféle szögből, de nem engedett, ezért megkértem valaki mást, hogy segítsen. Ő valahogy eltalálta a megfelelő szöget, innentől kezdve minden kinyitás után egyre könnyebben ment, tehát nem kell idegeskedni, csak türelmesnek lenni.

p1020046.JPG

A kinézet meglehetősen átlagosra sikerült, az ezüst színre fújt alumínium hatású műanyag felületen érződik, hogy azért innen hiányzik néhány dollár. Imitációnak jó, de fogásra nincs meg az az érzés, amit például az Umi Max kellemesen hűs tapintása nyújt. A vaku alatt egy ujjlenyomat olvasó bújik meg, tőle balra pedig a dupla kamera színesíti a kinézetet. A hátoldalon egy információs fólia fut végig, amin jelölték a különböző alkatrészek és csatlakozók helyét. Mivel ez is védi a telefont, én rajta hagytam, úgy sem nézegetem soha.

test_13.jpg

Alul találhatjuk a micro USB portot, aminek kifejezetten örültem, ugyanis nem vagyok nagy barátja a Type-C csatlakozónak. Érdekesség még, hogy az összes gomb bal oldalra került, a két felső a hangerőt, az alsó pedig a telefon különböző módjait – repülő, ki- és bekapcsolás, stb. – kapcsolja. Gyorsgombot viszont nem kapunk, ezért minden funkciót ikonról kell elindítanunk. Alul két hangszórónyílás helyezkedik el, azonban csak a bal oldaliból szól a zene. A jobb oldali talán hűtőnyílás, de az is lehet, hogy csak dizájn elem.

 

Tesztüzem

Miután megfutottam a beállítás kötelező köreit, egyből feltűnt a rengeteg ikon a nyitóképernyőn. Elkezdtem oldalra lapozni, és ott is volt még egy rakás, mindenféle színben pompázó piktogram. Összesen huszonhármat számoltam meg, amit nem lehet eltávolítani. Ez szerintem teljesen felesleges, hiszen sokan nem szeretjük, ha minden funkcióhoz külön link tartozik, ráadásul átláthatatlanná teszi a telefon képernyőjét. Például a hang alapú Google keresést ki használja nap mint nap? Vagy a SIM kártya kezelést? Jobb lett volna egy sokkal diszkrétebb kezelő menü, mert az rugalmasabbá tenné a használatot.

1.jpg

A majdnem teljesen gyári Andorid 6.0 verziószámú operációs rendszer néha meglehetősen furcsán működött. Például az energiatakarékos módot „a megmentő” névre sikerült lefordítani. 15%-os akkumulátor töltöttség alatt meg is jelenik a frappáns „kapcsolja a megmentő?” felirat, amit eleinte elkerültem, mert nem tudtam értelmezni. Nehezményeztem továbbá, hogy a SIM kártyámra mentett névjegyeket borzasztóan lassan olvasta be, volt, amikor órák teltek el, mire megjelentek. Import-export funkciót nem találtam, tehát nincs mit tenni, várni kell.

2.jpg

Egyéb fennakadást nem tapasztaltam, viszont találtam néhány érdekes szoftveres extrát. Ilyen „különlegesség” a gesztusvezérlés és a jópofa témaválasztás lehetősége, ami nem csak a hátteret cseréli, hanem egy teljes ikonkészlet is tartozik hozzá. Hasonlóan mókás a super screenshot funkció, amellyel mindenféle vágási műveletet végezhetünk, vagy a képernyőn látható eseményeket rögzíthetjük.

test_9.jpg

A kijelző egy 1920x1080 pixel felbontású, Sharp gyártmányú IPS panel, amivel nem volt különösebb bajom, bár a gyári védőfólia könnyen karcolódik. Az 5.5 colos Phablet zsebben hordva néha igen kényelmetlen, de ez minden ugyanilyen méretű telefonra igaz. Cserébe viszont kellemesen lehet rajta Youtube videókat nézni. Sajnos a megjelenített tartalom nem volt mindig tökéletesen gördülékeny. A 2 GB RAM, a 4 magos MTK 6737T processzor az elvárható minimumot hozza, a határok feszegetését akadással és lelassulással viszonozza. Ez különösen igaz akkor, ha fut néhány szoftver a háttérben, például vírusirtó vagy az okos eszközök különböző menedzser alkalmazásai, esetleg valamilyen játék. A hardver ereje böngészéshez vagy videó nézéshez viszont elegendő, de nagy tűzijátékra ne számítsunk. Ebben a Mali-T720 GPU chip sem partner, tehát aki játszani akar, ne ezt a hardvert válassza.

3.jpg

A fentieket szerettem volna igazolni néhány tesztprogrammal is, de az eredmények eléggé megleptek. Antutuban kevesebb pontot vártam, de a 40718 nem is olyan rossz. A T-Rex teszt viszont csak 11 FPS-t produkált, ami azért elég fájdalmas azoknak, akik GPU igényes játékokat is szerettek volna játszani.

Az U20 hangját többféleképpen is teszteltem. A fülhallgatónál még nem lógott ki a lóláb, ellenben kihangosítva sokan nem hallották jól a beszédemet. Zenehallgatásra a hangszórók teljesen alkalmatlanok, a hangjuk olyan, mintha Charlie egy bádogdobozból óbégatna kifelé. Az egész már 70 %-os hangerőn is recseg és zörög, hangosabbra állítva pedig még tovább romlik.

test_14.jpg

A háttértár picit szűkös a maga 16 GB-os méretével, de szerencsére ez is bővíthető micro SD kártyával, egészen 128 Gigabájtig. Ehhez viszont fel kell áldoznunk egy SIM kártya helyet, amit én nem tudtam megtenni a két kártyám miatt. A rendelkezésre álló háttértárat nem különösebben nehéz elfogyasztani, főleg ha néhány izmosabb játékot is feltelepítünk.

test_3.jpg

Az ujjlenyomat olvasó nekem kifejezetten jól működött, pedig sok forrásból azt olvastam, hogy pontatlan. Én majdnem mindig fel tudtam vele oldani a telefont, de ha elsőre nem sikerült, akkor sem tartott egy másodpercnél tovább, hogy megpróbáljam még egyszer. A szenzorral ráadásul a kamerát is vezérelhetjük, de állítgathatjuk vele a zene lejátszást vagy felvehetjük vele a bejövő hívásokat is.

A mobil kamera megoldása meglehetősen egyedi, ugyanis három egységet is beépítettek. Látható, hogy nagy hangsúlyt fektettek a kép- és videókészítésre. A hátlapi dupla szenzorpáros nagyobbik egysége egy 13 Megapixeles Sony IMX 135-ös típus, ezt támogatja a 0,3 Megapixeles segédkamera, ami csak adatokat gyűjt nagyobb testvére számára. A plusz képinformációkkal és a nagyobb mennyiségű fénnyel jobb képeket lehet készíteni, ami érződik a felvételek minőségén is. Amíg van fény, sokkal jobb a minőség, mint amire az árából következtetnék, sőt a jóval drágább Umi telefonokat is lelépi. Igazából megdöbbentő, mennyire élesek a képek és milyen jók a színek. Sajnos fényszegény környezetben a minőség leromlik, durván szemcsésednek a képek, de ezeket a hibákat még a high-end telefonok sem tudják mindig kezelni. A képeket eredeti méretükben az alábbi linken érhetitek el.

A videók is egészen jók, még 720p felbontás mellett sem néznek ki rosszul. Szinte egyáltalán nincsen elmosódás, és a színek is egészen jók. Annak ellenére, hogy van elektronikus képstabilizálás, nekem olyan sokat nem adott hozzá a felvétel minőségéhez. A felső videót 720p felbontásban tekinthetitek meg, EIS nélkül, a másodikat pedig 1080p-ben képstabilizálással.

A kameraszoftver meglehetősen sokrétűen állítgatható. A szokásos menüpontokon túl van arcszépség mód, panoráma, és a hangzatos névre keresztelt SLR mód, amik különlegességnek számítanak, de szerintem az alapfunkciók – EIS, fehéregyensúly, ISO - gyorsabb elérése fontosabb lett volna. Ez utóbbiakat egyébként a kamera beállításai/haladó menüpontban szabhatjuk testre. Említést érdemel még a frontális selfie kamera is, ami 5 Megapixeles szenzorral rendelkezik, de képes a képeket 8 Megapixelre interpolálni.

4.jpg

Ami a szenzorok listáját illeti, olyan nagyon nem kényeztet el minket a gyártó. A GPS viszont tökéletesen működik, és a szoftveres tesztek szerint pontosabb is, mint sok más telefoné. Nincsenek a szokásos túlélő telefonos kiegészítők, mint például magasság- és nyomás szenzor, vagy hőmérő, viszont van giroszkóp, fényszenzor és gyorsulásmérő. A GFX Benchamark szerint a telefon tartalmaz iránytűt, amit én nem tudtam életre kelteni, és ezen az iránytű tesztelő programok sem segítettek. A VR képességek igen korlátozottak, annak ellenére is, hogy van giroszkóp. A gyenge hardver biztosan nem segít a megfelelő virtuális élmény elérésében.

test_6.jpg

Az akkumulátort, aminek a kapacitása 3.300 mAh, eléggé intenzíven használtam. Ezért viszonylag gyorsan lemerült, de mentségére legyen mondva, hogy a GPS, a Bluetooth, a mobilinternet és a WiFi minden készüléket záros határidőn belül kivégez, nekem viszont tesztelési célokból mindegyikre szükségem volt. Ha a két fő fogyasztó, a GPS és a WiFi kikapcsolt állapotba kerül, egyből sokszorosára ugrik az üzemidő is. Normális használat mellett kb. 2 napig bírja a készülék, erre mondjuk azt mostanában, hogy átlagos. Mivel gyors töltés nincsen, ezért az 1 A leadására képes töltő valamivel több mint három óra alatt pumpálja tele az akkumulátort.

test_15_1.jpg

Az U20-at a szokásos vezeték nélküli kapcsolatokkal látták el. A WiFi-t 2.4 és 5 Gigahertz-et is támogatja, ez utóbbit sajnos nem tudtam kipróbálni. A Bluetoothot kapcsolaton túl mindig meg szoktam említeni a B20-as LTE támogatást is, ami a vidéken élő Vodafone előfizetőknek elengedhetetlen a megfelelően gyors internet eléréséhez. A WiFi jel a használat alatt végig stabil volt, szakadozást nem észleltem. Az NFC sajnos hiányzik, de ezzel azért együtt lehet élni.

Összegzés

Nekem a telefon pozitív csalódás, különösen, ami a kameraképességeket illeti. Persze a gyártó kifejezett célkitűzése volt, hogy olyan olcsó készüléket dobjon a piacra, ami az alacsony ára mellett viszonylagosan jó képfelvételeket készít. Ezt sikerült és véghezvinniük, sőt túlteljesíteniük is, még akkor is, ha a hang nem a legjobb, vannak szoftveres furcsaságok, és a hardver ereje sem a paksi atomerőművével vetekszik.

Kellemesek a plusz funkciók, továbbá nekem a rengeteg felesleges szenzor sem hiányzott. Ebben az árszegmensben már az is meglepő, hogy a kijelző felbontása Full HD, illetve hogy egy ujjlenyomat olvasó található a hátlapon. Türelmetlen embereknek valószínűleg bosszantó lesz a gyorstöltés hiánya, cserébe viszont az ország teljes területén élvezhetjük a gyors internetet. Ha nem szeretnék túl sokat fizetni egy készülékért, de megörökíteném életem fontos eseményeit, valószínűleg erre a 31.200 forintos telefonra esne a választásom. Főleg, mert EU raktárból rendelhető, így gyorsan itt lesz, és az 1900 forintos szállítási díjon kívül nem kell rá semmi plusz költséget fizetni, nem kell az áfa miatt aggódni.

Itt megvásárolható >>

  

37 komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr3112249706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cardiobascuralis 2017.02.19. 15:28:58

Javasolnám a szerzőnek az olcsón helyesírási szabályzatot akciót.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.02.19. 15:29:13

Fos, ízléstelen kínai cucc. Akkor sem kéne, ha ingyen adnák.

cardiobascuralis 2017.02.19. 15:31:32

Egyébként meg ha jó képeket akarsz, ennél jóval olcsóbban (20 ezer alatt is) kapsz Nikon és Canon zsebfényképezőgépeket, amelyekkel nagyságrendekkel jobb képeket lehet készíteni.

És az még mindig kurva messze van a profitól, arra a DSLR-gépek közül is csak az alapszint fölöttiek képesek.

zdanee 2017.02.19. 16:02:55

A DSLR-ben nem az a lényeg, hogy hány megapixeles, hanem az érzékelő mérete és a képalkotáshoz beeső fény mennyisége. Egy gombostűnyi szenzor ha megfeszül sem fog egy full-frames DSLR nyomába érni. Mit gondolsz, a sportfotós fél méter hosszú teleobjektívje e-pénisz, vagy azért használják, mert erre van szükség a munkájukhoz?

fda 2017.02.19. 16:39:37

@zdanee: Kivel vitázol erről? Mondott bárki ellentéteset?
Hogy jön ez a cikk témájához?

@cardiobascuralis: Mondasz néhány, 20 ezer alatt canon vagy nikon gépet, ami ennél jobb képet készít? Ha valamit, akkor épp ezeket a legolcsóbb fényképezőket egyre kevésbé érdemes már megvenni. Rajtad kívül ezt sokan észre is vették, manapság egyre inkább vagy a mobilt nyomkodják, vagy rendes tükörreflexessel fényképeznek az emberek, és a két véglet közötti átmenet mintha egyre jobban eltűnne. Nézz csak körbe egy rendezvényen, vagy egy turistalátványosságnál.

Egyébként itt egy telefonról volt szó, tehát kár volt szóba hozni, a fényképezőgép-témát.
Ilyen erővel azt is írhattad volna, hogy minek bele ébresztőóra, mert az van már külön ezerért, vagy naptár, hisz azt háromszázért is kapni a papírboltban. Zenelejátszás is hülyeség, hiszen veszel háromezerért mp3 lejátszót. Hasonlóan, minek bele zseblámpa, az már a nagyapámnak is volt...

Duplaxiii 2017.02.19. 17:11:38

Háromszor visszamenten a címlapra, hátha csak hibás a link, de nem! Tényleg erre a üzleti célú, kereskedelmi blogra jutunk...
Ti ténlge ilyen kamu címmel csábítjátok az olvasókat:
"Legyél profi fotós 31 ezerért"
Ez valós?
Ha veszek egy tucat-ócska kínai mobilt, akkor profi fotós lehetek????
Tényleg?
Mennyit kellene fizetnetek, hogy megtanuljatok írni (prófi újságíróvá válni), tesztelni (IT szakember)?
Itt nem működik a dolog? Csak ha egy kínai telefon veszünk tőletek?
Gyerkemim, ez még bulvárnak is kevés!
Akkor inkább a Pi-víz vagy a örökélet + 20 év bónusz...

Golyós 2017.02.19. 17:21:30

@Duplaxiii: Azért tucat-kinai mert te még nem hallotál róla mert csak max 5 telefongyártót ismersz?

Duplaxiii 2017.02.19. 17:23:16

@fda: Mit pörögsz?
Itt a cím:
Legyél profi fotós 31 ezerért
Nem elég?
Vagy csak a betűket ismered?
Itt nem azt hazudja a blogger, hogy jobb mint egy profi kamera, hanem azt, hogy ha egy mobilszart veszel, akkor eldobhatod a több évtizednyi tanulást, iskolákat, tapasztalatot és a milliós cuccaidat!
Ez ÁLLÍTJA!
Tehát jogos a DSLR idekeverése.
Ha csak egyetlen emberke is megérti, hogy nem szabad ilyet megvenni (fotózáshoz), már megérte!
De láthatóan te sem fogod fel, mert jössz az olcsó gépek - olcsó telefon kombóval. Ugye nem hiszed el, hogy egy 30 ezres Nikon szarabb egy 30 ezres telefonnál? Még a 200 ezres telefonok is csak pariban vannak egy zsebgéppel! 200 ezerért meg már olyan fényképezőgépet veszek, amely telefonál is és megfőzi a vacsorát, stoppolja a zoknikat... Hiszen ti ezt várjátok el egy telefontol. Nem a telefonálást, a kommunikációt, hanem a fotózást és a gagyi appokat...
Nem vagy tisztában a profi fogalmával sem, így még durvább a mellébeszélésed!
Én fél évszáada fotózom, de hobbiból így hiába tudok, nem vagyok profi!
Egy barátom szintén, ő régen élt ebből, ma már nem, így hiába tagja a nagy nemzetközi szervezeteknek is, ő is csak egy fotóművész.
És pár haverom meg napi szinten, üzleti célból fotózik, eladja a képeket, megrendelésekre melózik. Na ő a profi fotós.
De itt ez áll:
Legyél profi fotós 31 ezerért
Azaz 31 ezerért a harmadik kategóriába ugrassz, címlapfotókat gyárthatsz, divatbemutatókat fotózhatsz? Tényleg? 31 ezerért,
Miért nem lehet egyszerűen bemutatni egy olcsó szart? Miért kell HAZUDNI?
Ha én teszem, elvisz a TEK. Ha egy kínai kerekedpőcég, akkor te véded?

fda 2017.02.19. 17:34:28

@Duplaxiii: A cikk címe: "Oukitel U20 Plus teszt – Olcsón Picassot"
Az, hogy te hol láttad az a címet, amire hivatkozol, a te dolgod, és nem a cikk írójáé.

Lehet, hogy nem ugyanazt a cikket olvastuk, én nem találtam benne olyat, ami arra utalna, hogy a milliós cuccokat és az évtizedes fotós tapasztalatot hiábavalóvá tenné egy ilyet telefon.

Ki beszélt itt 30 ezres Nikonról? Fentebb még 20 ezerről volt szó. És neked akkor külön leírom: miért hír az, ha egy 30 ezres fényképezőgép jobb képet csinál, mint egy 30 ezres univerzális készülékbe épített telefon? Logikus, hogy nem. Mintahogy valószínűleg rádiót, zseblámpát vagy médialejátszót is jobb minőségűt kapsz önmagában, ha rászánsz 30 ezer forintot és nem egy telefonba integált eszközt használsz. És? Erről akartál írni? Elég triviális dolog, és senki nem kérdőjelezte ezt meg.

Duplaxiii 2017.02.19. 17:38:19

@Golyós: Mi a baj? Egy telefon akár tucat, akár egyedi, nem ér többet:
1 forintnál
és soha nem lesz belőle profi fényképezőgép.
De láthatóan problémáid vannak a szövegértéssel, ezért még egyszer és lassan:
Leszarom, hogy EZ a készülék milyen, hogy tucat-e vagy sem, a probléma, hogy a blog, amely nem blog, hanem egy cég hírdetési felülete, egyszerűen HAZUDIK azért, hogy pár telefonnal többet eladhasson.
De aki mobilbuzi, aki nem érti, hogy a telefon telefon, az ártól és márkától függetlenül, akinek egy telefon egy szcientológiai fogalom, a tartozni valahova jellemgyengeség gyógyszere, az egy nyilvánvaló alaphazugságot sem ismer fel.
(Szerinted, ha csak 5 kompaktautót ismerek, attól nem ismerhetek fel egy kompaktautót? Neked ez a mérce? Elég kicsi az igényszinted...)

Duplaxiii 2017.02.19. 17:42:23

@fda:
Ha nem látsz valamit, akkor miért tagadod?
Ez van a címlapon:
"KÍNAI: Legyél profi fotós 31 ezerért
A Full HD kijelzős, ujjlenyomat olvasós gép kate­góriákkal feljebb versenyző telefonokat aláz."
Ott olvastam és csak ezért jöttem ide.
Egy kolléga is erre reagált, akit te szintén leoltottál.
Szóval úgy írsz, hogy nem láttad a blog címét?
A telefon nem érdekel, ahhoz nem tudok hozzászolni - nekem egy az ezerből -, csak a kamublog kamureklámjára írtam.
És a olcsó Nikon, Canon dolgot is te vetetted fel, gondolom nem bánt, ha lereagáltam.
Na megyek, mert nem akarok telefont venni.
Aki meg profi fotós szeretne lenni, vegyen ilyet!

cardiobascuralis 2017.02.19. 18:27:32

@fda:
Te jöttél azzal, hogy milyen jó képeket készít:
"Legyél profi fotós 31 ezerért"
Erre írtam, hogy lófaszt.
Bármelyik zsebfényképező jobbakat készít, egyrészt meg lehet rajta állítani mélységélességet, másrészt meg mert az érzékelője kb. 8-szor akkora, mint a mobiltelefonnak.
Az a baj, hogy az alapfogalmakkal sem vagy tisztában, csak osztod az észt.

Egyébként:
www.olcsobbat.hu/termek/nikon_coolpix_a10-569b183a8e16d5d4580004c8/

De ha beballagsz mondjuk egy Euronicsba, találsz még bőven ez alatt az ár alatt is, és mindegyik többet tud és jobb képeket készít, mint bármelyik mobiltelefon fényképezőegysége.

Fül~orr~régész 2017.02.19. 19:34:14

Tyű, kár ezért a blogért, valaha jó volt, most már csak clickbait címekkel operáló reklámoldal... :(

cardiobascuralis 2017.02.19. 19:38:33

Ja igen, érdemes megnézni a Micsoda jó fényképezőgép van ebben a telefonban" állítás igazolására felrakott képeket.
Mélysége egyiknek sincs, teljesen egydimenziós az egész.

Amellett a lencse durván torzít, a függőlegesek nem függőlegesek sehol a képeken.

Hát ennyit a jó minőségről meg profi fotósságról.

firg_firg 2017.02.19. 19:53:08

Ezert neked fizet a Kinai Kommunista Part vagy ingyen es önkent csinalod?

klewis 2017.02.19. 20:21:43

A cím a már szokásosnak nevezhető, hazug, félrevezető, csak a figyelem felkeltésére alkalmas okádék "újságírás" bélsara. Aki még nem látott fényképezőgépet, talán elhiszi a cikk baromságát! Ettől a géptől sem lesz senki profi fotós, de a többmilliós gép is csak eszköz. Régi, primitív technikával készült a legnagyobb fotósok máig csodált sok képe, de hát itt arról ír az "újságíró", hogy ez a gép profivá tesz! A nagy büdös frászt!!!! A jó eszköz a jó technikai minőséghez szükséges, a jó képhez jó FEJ kell!

fda 2017.02.19. 20:24:25

@Duplaxiii:

"Ez van a címlapon:
KÍNAI: Legyél profi fotós 31 ezerért
...
Szóval úgy írsz, hogy nem láttad a blog címét?"

Tudod, erre mondják, hogy ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna.
Megkerestem, a google segítségével, mire hivatkozol. Kiderült, hogy az indexről tényleg ilyen ostoba linkfelirattal hivatkozták be a blogot. Szerinted az index, vagy a blog készítőjének a hibája, ha az indexen barom címmel hivatkoznak egy teljesen más című blogbejegyzésre?

A blog címét úgy kapod meg, hogy felnézel a blogon a lap tetejére, és elolvasod a vastag betűket. Okoska.

fda 2017.02.19. 20:30:41

@cardiobascuralis:

"Te jöttél azzal, hogy milyen jó képeket készít"
Szerintem egyszerűen összekeversz valakivel. Én aztán ilyet nem írtam.

"Az a baj, hogy az alapfogalmakkal sem vagy tisztában, csak osztod az észt."
Szóval, még észt is osztottam? Aha.

"De ha beballagsz mondjuk egy Euronicsba, találsz még bőven"
Dehogy ballagok.
Tudod öcsém, beletrafáltál, mert fotós vagyok. A felszerelésemet pedig nem euronics-féle vegyeskereskedésből, hanem fotós boltokból szerzem be, és nincs szükségem semmiféle kioktatásra arról, hogy a felszerelésem többet ér, mint egy mobilteló fényképezője.

Ennek ellenére van létjogosultsága a mobiltelefonok beépített fényképezőjének, mert nagyon hasznos, hogy ott van mindig az ember zsebében. A cikk sem állított ennél többet, megdícsérte, hogy hasonló telefonok között kiemelkedőnek találta a képminőségét. Erre itt jönnek páran a DSLR-okoskodással. Vicces baromság egy digitális tükörreflexest mobiltelefonhoz hasonlítgatni, ki az a barom, akinek ez eszébe jut egyáltalán? Ha csak olvasni nem tudsz, akkor pedig olvasd el fentebb a Duplaxiii barátodnak szóló válaszomat is.

klewis 2017.02.19. 20:34:24

@fda: S valóban, szép sunyiban átváltoztatták a címet! De mi lesz a kattintásokkal!? Ajvé, ajvé...!

user friendly 2017.02.19. 22:16:53

@klewis: az Index gyakran hatásvadász címet ad a blog.hu-s bejegyzéseknek és nem azt ami a blogbejegyzés valódi címe. ez nem új és nem a bloggeren kell elverni a port miatta, mert ebbe semmi beleszólása nincs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.19. 23:42:32

Az index címoldalán olvasható címet nem a blogger, hanem az index szerkesztője adja. Ezért ne a bloggert hibáztasd, ő nem tehet erről.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.19. 23:51:56

Megnéztem az eredeti képeket. A készülék árához képest meglehetősen jók. Nyilván nincs mélységélesség - ekkora fókusztávolságnál nem is lehet -, és hát sajnos a dinamika is olyan, amilyen - kimeszesednek a világos részek -, de a telefonokba épített-építhető apró szenzoroktól nehéz jobbat elvárni, főleg ezen az áron.

Plusz előnye a gépnek, hogy nem tömöríti agyon a képet, és a részleteket sem mossa el zajszűrés címén. Legalábbis a mintaképeken ennek nincs nyoma.

Buta, aki DSLR-szerű minőséget vár el egy telefontól, de egy olcsóbb kompaktot bőven kivált, főleg akkor, ha annak csak digitális zoomja van.

cardiobascuralis 2017.02.20. 01:43:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az egyik blogger írja, pont miután ez a téma felmerült:

"A blogajánlót általában az írja, aki a blogot az Index2-nek posztolásra javasolja. Ezesetben ez én voltam"

Szóval elméletileg azt is a blogger írta.
Bár abban nem vagyok biztos, hogy nincs indexes kötődése is a srácnak, mert ahhoz képest, hogy milyen hasznavehetetlen szarokat kínálgat milyen szar stílusban és helyesírással, nagyon sokszor van kint az Index-címlapon.

cardiobascuralis 2017.02.20. 01:46:16

@fda:
Te fotós?
Ezt az évszázad vagy az évezred viccének szántad?

Akkor ezeket ki írta? :

"A plusz képinformációkkal és a nagyobb mennyiségű fénnyel jobb képeket lehet készíteni, ami érződik a felvételek minőségén is. Amíg van fény, sokkal jobb a minőség, mint amire az árából következtetnék, sőt a jóval drágább Umi telefonokat is lelépi. Igazából megdöbbentő, mennyire élesek a képek és milyen jók a színek."

Mert ha ezek után fotósnak mondod magad, azon csak visítva röhögni lehet.

fda 2017.02.20. 08:07:50

@cardiobascuralis: "Akkor ezeket ki írta?"
Ha már kérdezed, szerintem a cikk írója írta. Az meg nem én vagyok, nem is tudom, miért nem tudsz leakadni erről a kérdésről.

Fentebb elmagyaráztam már, hogy miképpen lehet megtudni egy cikk címét. Te pedig onnan tudhatod meg, hogy ki egy cikk írója, hogy a cím alatti nevet elolvasod.

cardiobascuralis 2017.02.20. 14:28:15

@fda:
Hát nagyon úgy léptél fel végig, mint akinek az írásáról van szó.

fda 2017.02.20. 14:57:21

@cardiobascuralis: Nem. Nem léptem úgy fel. Egyszer sem utaltam erre, nemhogy "végig". Olvass csak vissza. De mindegy is.

Amusing 2017.02.26. 07:56:34

a személyeskedésekkel széttrollkodjátok az egészet, húzzatok a picsába, hogy értelmes hozzászólásokat lehessen olvasni

Amusing 2017.02.26. 10:54:22

Nem értem, légyszi vki magyarázza meg
itt azt írják van benne giroszkóp! oldalon azt írják, hogy van benne gravít sensor, nem ugyanaz a kettő?
csak mert utána kérdések válaszokba írják, hogy van-e benne giroszkóp és azt válaszolják neki, hogy nincs
nem értem

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.26. 11:10:08

@Amusing:

A graviszenzor nem más, mint egy rugós "mérleg", ami méri a telefon 3 irányában a gravitáció adott irányba mutató vektorának nagyságát. Akcelerométernek (gyorsulásmérő) is szokták hívni.

A giroszkóp egy pörgettyű. A perdület megmaradásának törvényét használja ki, vagyis azt, hogy a pörgettyű forgástengelye nem változik attól, hogy elforgatod a telefont.

Kálmán Derekas 2017.03.15. 13:47:36

Beruháztam egy ilyenbe, sajnos vannak negatív tapasztalataim (is):
Nagyvárosban,Vodafone hálózatán 4 G-re nem csatlakozik.
A szenzorok közül az alábbiak bár a teszt szerint a telefonban vannak, egyáltalán nem működnek, semmilyen módon nem lehet feléleszteni őket:
- Gravitációs (gravity)
- Giroszkóp (gyroscope)
- Lineáris gyorsulás
- Mágneses mező (magnetometer)
Egyedül a gyorsulás (accelerometer) a közelségmérő (proximity) a fényszenzor, az ujjlenyomatolvasó és a GPS működik.
Ebből adódóan a VR - alkalmazások nem vagy csak hibásan működnek a telefonban.
Nem tudom, hogy a jövőben egy firmware frissítéssel megoldhatók lesznek-e ezek a problémák. Mert így eléggé gáz, hogy elméletileg a telefonban vannak hardveresen de nem működnek.

Amusing 2017.03.15. 19:20:20

@Kálmán Derekas:
én is rendeltem ilyet, bár még nem érkezett, de csak itt írják, hogy van benne gíroszkóp, a telefon leírásánál nincs ilyen és kérdés válaszokban egyértelműen leírják, hogy nincs benne

Kálmán Derekas 2017.03.19. 16:39:45

Nem tudom. több hardvertesztet kipróbáltam, mindegyik kihozza, hogy benne van. A CPU X szenzortesztje pl:
youtu.be/oTQyC5N8gZc
süti beállítások módosítása