Androidos endoszkóp teszt - Makacs öszvér

2017.01.30. 08:00

Jackal_

1451971728645139.jpgNálam landolt tesztre az 1 méteres endoszkóp, és már előre elterveztem, milyen jó dolgokra fogom majd használni. Autót szerelni, belenézni a számítógépem házába, bútorok alatt kutakodni, és megkeresni a hetekkel ezelőtt lelökött dolgokat. Igazából csak a fantázia szab határt annak, hogy mire használhatjuk ezt a 3.000 forintos hasznos apróságot.

 

Kicsomagolás

A kicsomagolás szó ebben az esetben értelmezhetetlen. Maga az eszköz és a mellé szórt alkatrészek képezik a nylonzacskó tartalmát, amiben érkezik. Az USB-s endoszkóp mellé jár egy 45 fokos, tükörrel ellátott fej, hogy kanyaradó dolgokba is bele tudjunk nézni, egy mágneses toldó fém tárgyak felszedéséhez és egy kampó a kihúzáshoz. Kapunk továbbá egy micro USB to USB átalakítót, hogy ne csak telefonhoz, hanem számítógéphez is tudjuk csatlakoztatni. Előbbihez az applikációkat az információs füzetben elhelyezett QR kóddal tudjuk feltelepíteni, vagy a mellékelt mini diszkről is átmásolhatjuk, a PC-s vezérlő szoftverrel együtt.

A kábelre integráltak két gombot, az ezüst színűvel fényképet tudnunk készíteni, míg a tekerő kapcsolóval a fényerőt tudjuk szabályozni. A kábelvég egy kamerában és az optikát körülölelő LED sorban végződik, hogy a nézelődéshez elegendő fény is rendelkezésre álljon. Alapvetően nem tűnik rossz minőségűnek az endoszkóp, de azért mindenki el tudja képzelni, hogy 3.000 forintba mi fér bele, senki ne számítson egy Xiaomi szintű kidolgozottságra.

 

Tesztüzem

Az eszköz orvosi használata erőteljesen ellenjavallott, tehát maradjunk a műszaki érdeklődés kielégítését célzó felhasználásnál. Ehhez először le kell töltenünk az alkalmazást, vagy fel kell telepítenünk a vezérlőprogramot a megfelelő eszközre. Mivel jellemzően nehezen elérhető helyek, rések és sarkok lesznek a kutatás tárgykörében, ezért azt láttam célszerűnek, hogy a mobiltelefonomra csatlakoztassam a hajlékony kamerát.

1451971727210759.jpg

Gondoltam, hogy bedugom és egyből működni fog, de nem így történt. Az Umi Max telefonom egyből kiesett, hiszen annak Type-C USB portja van, mint ahogy a Xiaomi Mi Pad 2-nek is. Sebaj, itt a Lenovo Vibe S1 Lite, 5.1-es Androiddal. A problémák ott kezdődtek, hogy vagy nem jött le az APK fájl, vagy ha letöltődött, nem tudtam telepíteni. Semmi gond, egy harmadik telefonnal leszedtem, és a laptopomon átmásoltam a Lenovora. Innentől kezdve változatos hibákkal bombázott a telefon, hol az alkalmazás dobott ki valamilyen errort, hol pedig nem volt hibaüzenet, cserébe kép sem. A LED-ek viszont mindig világítottak, tehát a tápellátás rendben volt.

p1020075.JPG

Nincs teszt ellenpróba nélkül, gyorsan feldugtuk kollégám telefonjára, egy Xiaomi Redmi 3 S Prime-ra a csőkamerát, amin 6.0-ás Android futott, és az első alkalmazással azonnal működött is. Remek, akkor az endoszkóp hibátlan, biztosan az 5.1-es Andorid miatt nem ment, nézzük meg egy Oukitel U20 Pluson. Itt azonban a LED lámpa rész sem világított, ugyanis elvileg a telefon nem támogatja az OTG funkciót, ami feltétele a működésnek. Amikor viszont ellenőriztem az USB OTG checker nevű programmal, akkor ez utóbbi pozitív eredményt adott vissza, szóval teljes volt a káosz.

Kipróbáltam még két másik telefonon is, használtam adaptereket, hogy a különböző portok se okozzanak problémát. Minden esetben volt valami műszaki komplikáció, ami miatt nem tudtam működésre bírni, ezért átváltottam PC-re. Bedugtam az endoszkópot, és egyből feléledt, illetve a mini disc-ről telepítettem a képrögzítő programot, majd elkezdtem különböző, nehezen hozzáférhető helyeken használni a kütyüt.

viewplaycap.png

A Viewplaycap alkalmazás használata egyszerű, de a videófelvétel egy picit logikátlan. Először a „file/set capture file” menüpont alatt be kell állítanunk egy célállományt, ahová a tartalmat készíteni fogjuk. Utána nyomjunk a „start capture file” ikonra, és elindul a felvételkészítés. Újabb megnyomásra leáll, illetve leíródik a felvétel az előzőekben beállított útvonalra. A maximális felbontást 640x480 pixelre állíthatjuk be, ami nem sok, de mivel a kamera fix fókusszal rendelkezik, a közeli tárgyakat azért elég jól lehet látni vele. Néha túl részletesen is, így derült ki, milyen iszonyatos kosz van például az asztalom alatt.

A képek viszont borzalmasak. Ha képesek vagyunk legyűrni kézremegésünket, akkor a színes tárgyakról még elviselhető minőségben képes fotókat készíteni, de például egy telefont már nem lehet élvezhető minőségben fényképezni. Hiába olcsó az eszköz, azért ennél többet vártam, mert ez igen közel van a használhatatlanhoz.

A kamerát körben egy LED sor határolja, ez biztosítja a fényt az optika számára. Ez sok esetben nem elég, ezért mindig közel kell helyeznünk az eszközt a megnézendő ponthoz, különben a kép életlen lesz. A legtöbb esetben ez nem probléma, mivel a kábel rendkívül flexibilis, bár jobb lett volna egy több fokozatban hajló szár, amivel precízebben lehet irányítani a fejet.

1451971729535482.jpg

A problémát nekem leginkább a hossz okozta. Az 1 méteres kábel ideális lett volna telefonra, azonban én egy laptopról használtam, ezért oda túl rövid volt. Szerencsére van egy 5 méteres verzió, azzal nem kell folyamatosan magunk után cibálni a notebookot, vagyis lényegesen kényelmesebben használható.

1451971729818103.jpg

A kamera nemcsak a kíváncsiságunk kielégítésére, hanem állapotfelmérésre vagy hibafeltárásra is jó lehet. Három kiegészítőt is kapunk hozzá, mindegyiket a kamera elejére kell rögzítenünk. A mágneses kiemelőt én az elejtett csavarok kipiszkálására használtam, míg a kampót olyan tárgyak elérésére, amibe bele lehetett akasztani. A 45 fokban döntött, tükörrel ellátott fej akkor jön jól, ha olyan helyen kell használnunk az eszközt, ahová a 30 mm hosszú és 7 mm átmérőjű fej már nem fér be, ezért nem tudnánk elfordítani.

1451971729489616.jpg

Két dolgot akartam kipróbálni az endoszkóppal: belenézni egy számítógép házába, illetve körülkémlelni a nehezen hozzáférhető bútoraim alatt. A legelsőt eléggé küzdelmesen tudtam csak teljesíteni, ugyanis a kamerára szerelhető mágneses adaptert minduntalan odavonzotta a fém kasztni. Itt éreztem először azt, hogy a LED nem ad elég fényt. A kezem is remegett némileg, és a kamerát sem forgattam még gyakorlattal, ezért nehezen ismertem fel a csavarokat, amiket teszt gyanánt beszórtam a házba. Végül sikerült egyet kiemelnem, de azért az érezhető volt, hogy ez nem egy precíziós műszer.

A bútorok alatt pedig olyan kevés a hely, hogy még a gyenge LED ereje is jól bevilágította a területet. Így találtam rá teljesen véletlenül egy kondenzátorra, amit hetekkel ezelőtt ejtettem el, tehát már volt is valami értelme az endoszkóp használatának. Itt a kampós végű horgot használtam, amely szintén remekül működött, vagyis ez is viszonylag jól használható a mindennapokban.

Megpróbáltam a 45 fokos tükröt is használni, de egyrészt a képet fejjel lefele látjuk, másrészt mivel a LED fényereje nagyon kicsi, ezért az egyébként is gyenge képminőség tovább romlik. Szerintem közel használhatatlan, de lehet, hogy a nálam ügyesebbek jobb eredményeket is el fognak érni.

 

Összegzés

Annak ellenére, hogy a telefonok nagy részével nem tudtam működésre bírni az endoszkópot, azt gondolom, hogy használható az eszköz, ha éppen működik. Ha laptophoz csatlakoztatjuk, akkor viszont a hosszabb kábellel szerelt verziót javaslom, mert az 1 méteres túlságosan rövid, emiatt kényelmetlen vele a munka. Sajnos a LED fénye sem minden esetben elegendő, különösen a mélyebb tereket nem világítja be kellőképpen, ilyen például egy számítógép háza. Ez sokszor megnehezíti a keresést, ráadásul a szoftver használhatóságán is lenne még mit csiszolni.

Összességében azt gondolom, hogy az endoszkóp arra jó volt, hogy lássam, egy hosszabb szárra szerelt,  jobb képminőségű, erősebb LED lámpával ellátott kamera tényleg működőképes lenne, ez viszont, az instabilitását tekintve nem az, így mindenképpen kockáztatunk, ha megvesszük. A 3.000 forintba kerülő, 1 méteres variáns inkább csak mókázásra jó, meg arra, hogy ráérezzünk, milyen lehet egy sokkal profibb eszköz.

Az endoszkóp itt megvásárolható >>

 

 

8 komment

Címkék: egyéb elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8412155901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guy2 2017.01.30. 19:57:13

Ezekkel a gyanúsan olcsó kínai kütyükkel talán az a helyzet, hogy lehet ugyan használni őket, de akinek már volt egy jobb minőségű hasonló kütyüje, az nem biztos, hogy elégedett lesz ezekkel. Aki viszont először használ ilyet, az nyilván örül, hogy lehet neki is.

Pl. Múltkor vettem egy 720p projektort 40.000-ért, és egész szép képe van, viszont majdnem úgy zúg, mint a porszívó alapjáraton, és a 10 éves másik projektorom e tekintetben kenterbe veri, persze az nem 720ps, és anno több mint 500.000 volt.

elemes 2017.01.30. 21:07:10

Nagyon hasznos teszt, nem csak az endoszkóp, hanem általában a kínai cuccok fontos kockázatára mutat rá. Egy ismerős kapott karácsonyra egy turmixgépet. Masszív gép, üvegből van a felső része, majdnem két literes, üresen is legalább két kiló, és olyan a kialakítása, hogy a gépről leszedve kancsóként is lehetne használni.

Azonban a gépről leszedni igen nehéz: a sebességkapcsoló (0-1-2-3) fogása kellemetlen, kicsi, sima fém felületű gomb, ezt kellene 0-tól balra elfordítani, hogy kioldjon egy elég masszív rugót, hogy az üvegkancsó levehtő legyen. Ha tiszta, száraz a gomb és az ember keze, akkor egy átlagos férfinak ez nem okoz gondot.

Szóval: egy apró szarság miatt kvázi használhatatlan. Szerencsére, mert így nem derülnek ki az egyéb gyenge pontjai.

MaCS_70 2017.01.30. 21:17:32

Nekem is van pont ilyen kamerám. A program telepítése nálam is meghiúsult, úgyhogy kerestem hozzá megfelelő alkalmazást a Play-en. A CameraFI bevált, de van pár kísértetiesen hasonló másik is.

MaCS

crok 2017.01.30. 22:24:10

A másodikat rendeltem a héten, 2m kábellel.. az első az autószerelőmnél landolt (: CameryFi Androidon vagy PC-n VLC (Linux és Windows). Szerintünk kiváló :D

Netuddki. 2017.01.31. 09:12:34

Rádugás után miket telepít a telefonra, PC-re?

crok 2017.01.31. 14:58:03

Semmit se telepít magától (miért te(het)né? Nincs benne SD vagy ilyesmi se.)

nevergone 2017.07.04. 13:40:56

Ez is elég jó Androidos telefonra és ingyenes, reklámmentes: play.google.com/store/apps/details?id=com.dingtai.snakecamera
süti beállítások módosítása