Nitecore EC4 elemlámpa és Liitokala Li 500 töltő teszt - A majdnem fénykard

2017.01.13. 08:00

Jackal_

ec4_en_18.jpgMár sokszor gondolkodtam azon, milyen hasznos lenne itthonra valamilyen jobb minőségű elemlámpa. Pásztázhatnám vele az udvart, ha gyanús hangokat hallok odakint. Jól jönne autószereléskor, ha valamelyik elektromos eszköz leveri az órát, a biztosítékok visszanyomásához is elengedhetetlen, a túrázásról pedig már ne is beszéljünk. A Nitecore EC4 azonban nem „csak” egy zseblámpa, annál sokkal több. Minőségi anyagokból megalkotott, nagy erejű fényforrás, amiért a nettó 13.000 forintos árat sem tartom elrugaszkodottnak.

 

Liitokala Lii 500

Mivel az EC4 akkumulátorait valamivel tölteni is kellett, ezért munkába állítottam egy Liitokala Lii 500 töltőt. Kinézetre hozza az ilyen készülékek klasszikus formáját, felül a négy, rugós töltőhely, alul a kijelző. Az anyaga közepes műanyag, semmi különös, a gombok is közepes erősséggel járnak, összességében a minőség elfogadható, de egy töltő esetén semmi extrára nem számítottam. Adnak viszont hozzá egy hasznos kiegészítőt, egy 12 V-os szivargyújtóra dugható átalakítót, így autónkban is tölthetünk akkut.

Az Lii 500 rengeteg különböző akkumulátor töltésére alkalmas, a teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat: 26650, 18650, 14500, A, AA, AAA és még sok minden más. Én kizárólag a 18650-es Li-ion akkukhoz használtam, viszont sikerült belefutnom egy hibás példányba, ami sajnálatos, de a teszt szempontjából rendkívül életszerű. Ilyen esetben a hibás darabnál a NULL feliratot fogjuk látni abban a töltő pozícióban, ahol a rossz akkumulátor található.

1480405059277408.jpg

Az Lii 500 4 db, egymástól teljesen független töltőcsatornával rendelkezik. Ez eleinte furcsa volt, de viszonylag gyorsan megszokható a váltogatás, amelyet az egyes töltőhelyek alá írt számokkal tehetünk meg. A kijelző bal oldalán láthatjuk az aktuális működési módot, ami lehet charge, test vagy nor test, ez utóbbi a kapacitás érzékelését jelenti.

A töltőáramot fix értékek között – 300/500/700/1000 mAh – váltogathatjuk, ami azoknak, akik egy kicsit is jártasabbak a távirányítású modellezés világában, nem fog soknak tűnni. Az is fura, hogy előre definiált fix értékek között lehet csak lapozgatni, és nem lehet beírni egzakt értékeket, de ez az átlagos felhasználás során nem jelent semmilyen hátrányt.

1480405057640787.jpg

Ami viszont szimpatikus volt, hogy a különálló csatornák miatt mindenféle, különböző specifikációjú akkumulátort is egyszerre tölthetünk. A töltőt felvértezték mindenféle védelemmel, amivel lehetett: fordított polaritás, túltöltés, túláram, rövidzár és túlmelegedés ellen is védekezik, legalábbis elméletileg. Engedelmetekkel ezeket nem próbáltam ki, mert olyan dolgoknak nem feszegetjük a határait, amiben áram folyik.

1480405068454760.jpg

A működési állapotokra vonatkozó adatokat egy LCD kijelzőn követhetjük nyomon, ahol két, szerintem nem általános dolgot is tapasztaltam. Az egyik a belső ellenállás mérése. Négy különböző Lipo töltővel is rendelkezem, és ebből csak egy olyan, ami képes erre, tehát általánosnak semmiképpen nem nevezném. Nem akarok kirobbantani egy véget nem érő szakmai vitát azzal kapcsolatban, hogy a töltő által mért ellenállási adat mennyire pontos, de összehasonlításra és becslésre azért használható.

1480405071469760.jpg

A másik az előlapon elhelyezkedő USB kimenet, ami képes 1 A áramerősséggel ellátni a csatlakoztatott eszközöket. Ez nagyjából egy laptop 2 USB-s portjának felel meg, vagyis ami eddig ott foglalta a helyet, azt ide át lehet költöztetni.

 

Nitecore EC4 kicsomagolás

A BVB Dortmund rajongók szívébe egyből be fogja magát lopni a csomagolás sárga-fekete színösszeállítása, de szerintem a méhészeknek is tetszeni fog. Érdekes módon ez az egyik legmeggyőzőbb csomagolás, amit mostanában láttam, még a Xiaomi és a Blitzwolf termékeit is veri, pedig ők jellemzően odafigyelnek a részletekre.

Egy csomó műszaki paramétert tüntettek fel az oldalán, illetve van QR kódunk, hogy gyorsan eljussunk a cég oldalára, ami egy nagyon kényelmes megoldás, én is előszeretettel használom.

A Nitecore állítása szerint ez a világ első „die-cast”, vagyis egybeöntött anyagból készült lámpája (talán présöntésnek lehetne fordítani), ami azért valószínűleg túlzás, de az tény, hogy az anyagminősége kiváló. Nagyon egyben van a termék, masszívnak hat, ráadásul abban sem kételkedem, hogy hosszabb távon is tartós lesz. Alkalmasint önvédelemre is használhatjuk, a hozzá adott kézi akasztón megpörgetve akár buzogány is lehetne.

ec4_en_21.jpg

A dobozba a lámpa mellé csomagoltak még egy leírást, egy csinos lámpatartót és egy csuklópántot, amivel a kezünkre akaszthatjuk. Ezek mind elég jó minőségűek, illenek a termékhez.

 

Tesztüzem

Az EC4 felületét különböző erezetek borítják, amelyek jobb fogást biztosítanak a lámpa külsején, illetve a Cree XM-L2 U2 LED körül hűtőbordákat alakítottak ki az öntvényből. Engem a belseje egy lefűrészelt csövű vadászpuskára emlékeztetett, amikor belecsúsztattam a 2 db 18650-es Li-ion akkumulátort. Nem csak ezzel az áramforrással, hanem 2x2 db CR123-as elemmel is működik. Egy dologra azonban figyeljünk: csak a hosszabb kialakítású akkukkal működik, amelyeknek a pozitív végén kiemelkedik az érintkező.

ec4_en_7.jpg

Az akkumulátorokat záró elem alján egy tripod csavarhelyre leltem, ami érdekes megoldás, bár a használathoz egy dönthető fejű háromlábúra lesz szükségünk. Ez a rész ráadásul eloxált, gondolom azért, hogy jobban bírja a ki- és becsavarást, illetve ellenáll a korróziónak és a kémiai behatásoknak.

ec4_en_12.jpg

Ami a műszaki paramétereket illeti, a gyártó állítása szerint a lámpa 322 méterre világít el, 1000 lumen fényerővel, 26000 kandela intenzitás mellett. Nagyjából 260 grammot nyom, ami átlagosnak tekinthető. Ezek mind nagyon jól hangzanak papíron, de nyilván az éles teszt a mérvadó, és hogy mi milyennek érezzük azt használat közben.

ec4_en_17.jpg

A lencse keményített ásványi üvegből készült, amelyet tükröződésgátló réteggel vontak be. Mögötte helyezkedik el a Cree XM-L2 U2 LED. Itt sem látni illesztési hibát vagy pontatlanságot, a dióda tökéletesen középre került. Körben alumíniumból készült felület hivatott visszaverni a fénynyalábot.

 

Túra a hegyen

Szerintem a kedves olvasók közül a komolyabb elemlámpákat legtöbben túrázáshoz veszik. Magam is nagy barátja vagyok a tevékenységnek, és bár télen ezt elég bajosan lehet csak űzni, egy kisebb barangolásra azért így is vállalkoztam. A terep a Gellért-hegy Erzsébet hídhoz közelebb eső oldala, ahol teljesen kivilágítatlan szakaszok is találhatóak, így jól lehet tesztelni az EC4-et.

Az első, ami szembeötlő volt a számomra, hogy a közeli tárgyakon nem teljesen egyenletesen terül a fénye. A közepénél brutálisan erős, majd a belső magtól kifelé folyamatosan halványodik. Elképesztően messzire elvilágít, 150-200 méteren még nagyon hatékony a fénye, de a 300 métert sem tartom hihetetlennek. A csóva a legtöbb esetben annyira erős volt, hogy problémát okozott a feliratok elolvasása is, ami a videón is látszik.

A fénypászmát egyébként elég jól teríti, főleg ha fejmagasságban tartjuk, ilyenkor az ösvényeket teljes szélességében bevilágítja. Egyszer sem éreztem azt, hogy különösképpen oda kellene figyelnem, hogy hova lépek, olyan nagy biztonságot ad a lámpa.

ec4_en_13.jpg

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy a most következő számok a szokásos kínai kamu mérés eredményei, annak megjegyezném, hogy az ANSI/NEMA FL1 – ami az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Hivatal – specifikációi alapján meghatározott laboratóriumi mérések eredménye, legalábbis a gyártó állítása szerint.

ec4_en_14.jpg

Az erősség 5 fokozatban – 1/80/240/520/100 Lumen - állítható, ezt az osztott, egyébként még vékonyabb kesztyűben is használható kapcsoló felső részével tudjuk változtatni. Az első fokozat maximum abban az esetben jó, ha illuminált állapotban akarjuk bedugni a zárba a kulcsot, de erre nem ezt a lámpát fogjuk használni. A következő 3 fokozat egyre erősödő csóvát bocsát ki, az ötödik pedig néha már túlzás is, annyira erős. Leginkább az autók reflektorához tudnám hasonlítani az erejét, bár azok egyenletesebben terülnek.

A lámpa speciális módjait úgy aktiválhatjuk, hogy a felső funkció gombot 1 másodpercnél hosszabb ideig tartjuk nyomva. 3 ilyennel rendelkezik az EC4, az első egyfajta stroboszkóp módba kapcsolja a lámpát, tegyünk alá egy Scooter számot, és máris értelmet nyer.

A másik két mód használata szerintem életszerűbb, különösen az S.O.S morze kódjának elvillogása. A másik a helymeghatározásra (location beacon) alkalmas villogássor, ez akkor jöhet jól, ha jelezni akarunk valakinek.

ec4_en_8.jpg

Nekem intenzív használat mellett sem melegedett nagyon a lámpa, de azt gondolom, hogy ebben a -10 Celsius fokos hőmérséklet is szerepet játszott. Szerintem az eszköz bordázott oldala elég sok hőt képes lenne elvezetni melegebb időben is, de azért kiindulva a teljesítményéből, egy kis melegedés biztosan tapasztalható.

ec4_en_9.jpg

A leghosszabb üzemidő a gyártó specifikációja szerint 260 óra, ez szinte biztos, hogy a legalacsonyabb, 1 Lumen fényerősségű fokozatra vonatkozik. Maximális teljesítményen 1,5 óra üzemidővel számolhatunk, de mivel a 4. fokozat is nagyon erős, elég azt használni és egyből több mint duplájára emelhetjük a használati időt.

ec4_en_3.jpg

Teljesen véletlenül jöttem rá, hogy ha a funkció gombot kikapcsolt állapotban megnyomjuk, akkor halvány derengéssel visszajelzi az akkumulátorok töltöttségét, nagyon ötletes. A lámpa IPX-8-as szabványt teljesíti, ami talán kevésbé ismert, mint a sima IP meghatározások. E szerint a fényforrás a gyártó által meghatározott kondíciók mellett vízbe meríthető két méterig. Ráadásul fordított polaritás elleni védelemmel is rendelkezik, illetve 1.5 méterig ütésálló.

p1010804_1.JPG

 

Összefoglaló


Nem tudom, hogy létezik-e a majdnem tökéletes elemlámpa, de a Nitecore modellje igen közel áll hozzá. Nagyon kell gondolkodnom, hogy milyen hátrányokat soroljak most fel. Talán azt tudnám megemlíteni, hogy a 18650-es akkumulátorok, és a hozzájuk tartozó töltő plusz költséget jelent, de ezekbe csak egyszer kell beruháznunk. Esetleg bele lehet kötni abba, hogy a fénysugár nem terül egyenletesen, de ez azért már eléggé szőrszálhasogatás.

A kidolgozás jó minősége, a viszonylag jó hűtés, az extrém nagy teljesítmény, a hatótáv, a sokrétű funkcionalitás mind előnyére válik, de még legalább ugyanennyi pozitívumot fel tudnék sorolni a fenti szöveg alapján. Nekem mindenképpen nagy biztonságot adott a sötétben botorkáláshoz, amellyel például egy nagyobb túra esetén akár a balesetek is elkerülhetőek. A szabadidős tevékenységet végzőknek, a kietlen utakon járóknak, vagy túrázóknak is ajánlott egy komolyabb elemlámpa beszerzése. Aki hosszabb távra tervez, nyugodtan vegyen Nitecore EC4-et, amelynek ára nettó 13.500 forint.

Itt megvásárolható >>

 

6 komment

Címkék: kiegészítők

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8812119503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chayenne 2017.01.14. 05:45:55

Nem túl meggyőzőek a képek! Nekem elég sok Cree és Convoy lámpám van, és ezt a fényerőt egy Q5-ös cree is tudja.... és ez a nitecore még drága is!

GyLovag 2017.01.16. 09:52:06

A kínaiak által fizetett bérbloggerünk, sajnos nem tud az olcsó akciókamerával avagy telefonjával elég jó videót csinálni, de ez nem jelenti, hogy egy Q5-ös lámpa az EC4 nyomába érne. A szófordulatokon érződik, hogy az író egészen eddig annyit konyított az EDC témához, mint a hal a biciklizéshez. Ellenkező esetben tudná, hogy még a laposvégű akkuk is használhatóak a lámpához. Nekem is van a képeken látható rózsaszín Samsung akku, ezért gond nélkül tudom használni hozzá. No persze a megfelelő kiegészítéssel...
A Q5-ös LED felsőbbrendűségét jellemzően a vaterás, "überbrutál fényű" 6$-os optikás hulladékokat kínálók szokták bizonygatni. Csodálom néha, hogy hova fér az a sok nulla, amivel a wattokat és lumeneket behazudják.
Az EC4 más. Nem állít csillió lument, mint a kínai webshopoknál szokás. Ami szerepel a leírásában, azt maradéktalanul tudja. Írom ezt, azért, mert 2016 szeptembere óta nyúzom a sajátomat. Az elmúlt 5-6 évben sok fajta lámpa megfordult a kezemben, de ezidáig az EC4, ami legjobban teljesít. Szerintem maximálisan megéri az árát, de aki maximum 5-10-15$-t akar zseblámpára áldozni, az sosem lesz Nitecore EC4 tulajdonos. El kell jutni arra a szintre, hogy belássuk, hogy erre a minőségre van szükségünk.

rocketeer 2017.01.17. 13:25:36

A Nitecore már régóta a taktikai és hobbi led-lámpák csúcskategóriáját képviseli! Nem összehasonlítandó a kínai webshop-ok saját márkás és a hirdetési portálok "extrabrutál" szemetével...

GyLovag 2017.01.17. 15:29:46

No ezért újítottam be az EC4 után egy MH12-re is az RSW1-es "patkányfarokkal" együtt.

zevilaga 2017.01.23. 19:05:30

Nekem mondhatjátok, hogy ez mennyire király, de láthatóan nem az. Miért elfogadható, sőt jó az, hogy a kép közepe kiég, mert a fény csak oda koncentrálódik? Szerintem sokkal jobb, ha homogén a fényeloszlás, és mondjuk szabályozható a fényerő pár lépcsőben. Esetleg fókuszálni is lehet a fényt, ezzel befolyásolva a bevilágított területet és a fényerőt.

Szerintem nem "kell eljutni" arra a szintre, hogy belássam hogy ilyenre van szükségem, mert ilyenre tutira nincs szükségem. :) Nekem megteszi a fentieket tudó ócsólámpám, aminél el lehet olvasni minden feliratot, de ha kell, elvilágít párszáz méterre.
süti beállítások módosítása