BlitzWolf BW-VR3 VR szemüveg teszt - Mátrix élmény occón

2016.12.13. 08:00

molcsa

kepkivagas_1.PNG

A BlitzWolfnak ugyan eddig is volt már VR szemüvege, de úgy gondolták, itt az ideje a modernizálásnak, ezért elkészítették az utódot, amit kreatív módon VR3-nak kereszteltek el.

A VR az utóbbi időkben berobbant új őrület, egy teljesen új felhasználói élmény a virtuális 3D térben mászkálni, némelyik jól eltalált játék vagy alkalmazás döbbenetes élményeket okozhat. Első kipróbáláskor sokan elcsodálkoznak, hogy "már itt tartunk, tisztára, mint a Mátrixban". Vannak nagyon komoly, saját hardverrel és komoly árcímkével rendelkező megoldások, amikkel tényleg megtévesztő valósághűség érhető el, de a kisember otthonában is néhány ezer forintért ott lehet, ugyanis elég egy erre a célra fejlesztett szemüvegbe helyezni az okostelefonunkat, és máris a megálmodott 3D-s világban nézelődhetünk. Ilyen szemüveg a BlitzWolf most bemutatott eszköze is, amit valamivel kevesebb, mint 7000 forintért adnak oda nekünk.

 

Bontogatás

A doboz fekete színével és letisztultságával kellő komolyságot tükröz, egy külső borítóból kell kihúzni a terméket rejtő darabot. A belső kialakításra már nem fordítottak túlzott figyelmet, a szemüveg a tér nagy részét elfoglalja, alatta pedig mindenféle tartó kialakítása nélkül helyezték el az angol nyelvű használati utasítást, a garanciapapírt - ami értelemszerűen Kínába szól - és egy törlőkendőt, amivel a lencséket tarthatjuk tisztán.

dsc09069.JPG

Maga a szemüveg meglepően könnyű, viszont egész nagy (200x107x140 mm), a minőség a "fú, de tök jó" és a "hát ez kicsit gagyi" között egyensúlyoz, összességében azért tartósnak tűnik. "Fú, de tök jó" a fejpánt, a műbőr homlokpánt, a lencsék, a telefont tartó keret. Kicsit gagyi az elejét lenyitó zsanér, itt-ott a műanyag minősége. A zsanér csak ránézésre tűnik úgy, mintha mindjárt eltörne, használat közben semmi baja, szépen jár, nem recseg-ropog.

dsc09070.JPG

Összességében azt mondom, hogy ami fontos egy VR szemüveg esetében, az minőségi, az anyaghasználat meg nyilván az alacsony ár miatt szenvedett egy kis csorbát. A lencséken még védő fólia is van, ezt mindenképp vegyük le első használat előtt, mert sokat javít a képminőségen (nekem eltartott egy darabig, mire észrevettem, hogy fóliázva van...).

 

Tesztüzem

A cucc 3,5 - 6,3 colig mindenféle méretű telefont képes befogadni, erről az állítható méretű keret gondoskodik. A rajta lévő pöckök, amik a készüléket tartják, állíthatók, hogy ne nyomkodják véletlenül a telefon oldalán lévő gombokat. Kedves figyelmesség a BlitzWolftól. Az elejét kell lenyitni, hogy be tudjuk helyezni a telefont, az előlap pedig csak mágnesesen van rögzítve, így könnyen lepattintható. Ez egyrészt azért jó, mert így jobban szellőzik telefon "ürege", ergo nem melegszik annyira, másrészt szabaddá teszi a készülék hátsó kameráját, amire néhány alkalmazás esetén szükség lehet.

2.PNG

A fejpánt kényelmes, a kellő helyeken szivacsozott, megfelelő elhelyezését műanyag merevítők segítik. Mérete a tépőzárak segítségével minden fejméretre könnyen beállítható. A műbőr homlokpánt is nagyon kényelmes, összességében hosszú távon is nagyon jó használni, nem nyom egyáltalán sehol sem.

1_1.PNG

Két darab plexiből készült, 42 mm-es, aszférikus Mitsubishi lencsét építettek bele, amik 108 fokos látószöget biztosítanak. A szemüveg tetején található tekerőkkel mindkét lencsére külön-külön beállítható a fókusztávolság (56-60 mm között), illetve a két lencse egymástól való távolsága (55-65 mm).

4.PNG

Nekem a fókuszt tökéletesen sikerült belőnöm, de a lencsék távolságát még szívesen növeltem volna, egy picit szét volt csúszva a kép még a legnagyobb távolság esetén is. Ez valamennyire kompenzálható a telefon pontosabb pozicionálásával is, mert ugyebár két darab, egymáshoz képest elcsúsztatott képet látunk ilyenkor a kijelzőn, amiknek a választóvonala minél jobban egybeesik a szemüveg választóvonalával, annál jobb lesz a végeredmény. 

3_8.jpg

Egy bajom viszont van a szemcsivel: nincs rajta mágneses "gomb". Köztudottan a Google Cardboard az alap koncepció a legtöbb VR szemüveg esetében, azon pedig van egy kis mágnes, amit lehúzva a telefon érzékeli a mágneses tér változását, így mint egy gombot, bevitelre használhatjuk. Ilyen megoldás a BlitzWolf szemüvegén nincs, ezért azok a VR alkalmazások, amik ezt kihasználnák, nem fognak megfelelő élményt adni.

asdfdg.jpg

A képminőséggel egyébként abszolút meg vagyok elégedve, a lencsék nem torzítanak észrevehető módon, tisztán látni rajtuk keresztül "a világot". A kismértékű szétcsúszáshoz is egy idő után hozzászokott a szemem, nem volt már zavaró. Könnyű volt belefeledkezni a virtuális térbe, kellemes órákat szerzett nekem ez a szemüveg, és azt hiszem, ennél több nem is kell, hiszen erre találták ki.

 

Konklúzsön

Egy jó képminőségű és kényelmes szemüvegre leltem a BW-VR3-ban, amit hosszú távon is megelégedéssel viseltem, kellemes élményeket szereztem vele. A kényelmes fejpánt és homloktámasz biztosítja a megfelelő tartást, az állítható Mitsubishi lencsék a jó képminőséget (bár jó lenne a távolságukat nagyobb tartományon állítani), az állítható méretű keret pedig a telefonok széles skálájával való kompatibilitást. Egyetlen bánatom, hogy nem raktak rá beviteli "gombot", így néhány alkalmazás lehetőségei nem használhatók ki teljes mértékben. Ennek ellenére a BlitzWolf azt hiszem megtalálta a tökéletes egyensúlyt az ár és az érték között, ugyanis aminek kell, az minőségi módon van kivitelezve, ami meg nem annyira fontos egy VR szemüveg esetében, azon igyekeztek spórolni, természetesen a használhatóság megtartása mellett. Így egy jó árú, nem egészen 7000 forintos eszközt tettek le az asztalra, amit bátran merek ajánlani mindenkinek, aki az elérhető árú VR élményt szeretné megtapasztalni.

Itt megvásárolható >>

 

4 komment

Címkék: kiegészítők

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr312037149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabidoki 2016.12.13. 17:43:24

cardboard compatibilis vagy van saját appja?

molcsa 2016.12.13. 19:39:49

@szabidoki: Nincs saját app, ezekhez általában nem szokott lenni.

fanthomas76 2016.12.14. 15:34:13

Meglehet pimpelni bármilyen mágnessel a hűtőszekrényröl. Csak vigyázni kell ne túl erős legyen a mágnes. Német oldalakon találtam hozzá leírást. Vagy vegyetek olyant amin van...

lacas8282 · http://androidprogramjaim.blog.hu 2016.12.27. 13:11:46

Az mennyire egeszseges hogy 10 cm re a fejedtol ott a telefon orakig..?
süti beállítások módosítása