Awei fülhallgatók tesztje - Kínaiságok hazai képviselettel

2016.12.04. 08:00

molcsa

11_1.jpg

Az Awei bizonyára sokak számára ismert név, az egyik vezető kínai hangtechnikai cégről van szó, akiknek már magyarországi képviseletük is van. Tőlük kaptuk meg a csaknem teljes, itthon forgalmazott vezetékes füles repertoárjukat, ráadásul még egy kupont is biztosítottak számotokra, amivel minden tesztelt típust 20% kedvezménnyel vásárolhattok meg (a cikk végén megtaláljátok).

 

Bevezető

Összesen 5 különféle fülesről lesz szó, melyek közül a legdrágább is csak 3990 forintba kerül Magyarországról vásárolva. Ennek ellenére nem szólnak rosszul, mindegyiknek egyedi hangképe van, ár/érték arányban igen jók. Az Awei alapvetően arra törekszik, hogy a legtöbbet kapjuk kevés pénzért, a mottójuk is e szemlélet köré épül: "Több. Kevesebbért."

awei_logo_hun_sarga.png

Nem csak vezetékes fülhallgatókat kaphatunk tőlük itthon, vannak Bluetooth hangszórók és fülesek, valamint hangtechnikai kiegészítők is. A hazai képviselet oldalán a teljes portfólió megtekinthető igényes termékleírásokkal együtt.

A magyar törvények értelmében 24 hónap hazai garanciát vállalnak az eladott termékekre, az első 6 hónapban - amennyiben rendeltetésszerű használat során megy tönkre - automatikusan cserélik a terméket, ezután pedig a garanciális időszakon belül indokolt esetben cserélnek, amennyiben szintén bizonyítható a rendeltetésszerű használat ténye.

A teszt során igyekeztem szem előtt tartani, hogy nem audiofil termékekről van szó, ennek megfelelően értékeltem őket, senki ne várjon ennyi pénzért tökéletes részleteket, hatalmas teret és tökéletes hangképet (már ha objektív módon létezik ilyen).

Na, de nem szaporítom tovább a szót, lássuk a medvé(ke)t!

 

ES-Q széria

A Q széria darabjain nem találunk mikrofont és vezérlőket, teljes mértékben a zenére koncentrálnak, ennek megfelelően áruk is (az amúgy is alacsonyhoz képest) alacsonyabb. A család 3 tagja járt nálam: a Q3, a Q5 és a Q7. 

33.jpg

Csomagolásukat tekintve nagyon hasonlóak, komoly hatású fekete dobozban csücsülnek, szolid sárga (vagy fehér) feliratokkal, ránézésre legalább középkategóriát mondanék rájuk. Mindegyikük fekete szivacs párnába nyomkodva várja, hogy kibontsuk, a kiegészítők listája is azonos: két pár, különböző méretű gumi párna (+1 alapból felszerelve), egy felrakható csiptető és egy angol és kínai nyelvű használati utasítás. Tehát a tálalással abszolút nincs gond, sokkal komolyabbnak néz ki, mint amit az ár megkövetelne.

A képre kattintva galéria nyílik.

 

ES-Q3

A számozás alapján azt hihetnénk, a legkisebb testvérrel van dolgunk, azonban furfangos módon a legkisebb szám jelenti a legkomolyabb kivitelt. Ezt azért nem jelenthetem ki, ugyanis mindegyikük más karakterisztikájú és kivitelű, ezért az összehasonlítás nem egyszerű. Inkább úgy mondom, ez a legdrágább, ezért gyanítom, hogy őt szánták a családfőnek.

q3_silver_1000.jpg

A kivitelre a karcsú jelző jutott először eszembe, pozitív értelemben, ugyanis a jack dugó keskeny és rövidített, a kábel is vékony, ugyanakkor harisnyázott, ami meglepő ebben a kategóriában. A jack dugó aranyozott, és a tetején ellaposodik, hogy könnyebb legyen megfogni, egy szolid típusjelzés is helyet kapott rajta, elég komoly hatást kelt. Az illesztések tartósnak tűnnek, a ház alumíniumból készült, a meghajtó neodinium mágneses. Négyféle színben kapható: fekete, kék, pink és ezüst, nálam a fekete variáns járt.

dsc09028.JPG

A hangképre leginkább az erőteljes basszus jellemző, tipikus fiatalos V karakterisztikája van. A többi tartomány is a helyén van, de a mély és mélyközép egyértelműen túlsúlyban van, néha már előbbiek rovására. Ez persze ekvalizerrel kompenzálható, így kiegyensúlyozottabb hangzás érhető el. A térábrázolása rendkívül sajátos, olyan érzés, mintha a fülemben ülnének a zenészek, ami néhány zenéhez kifejezetten jó, néhány esetben viszont jó lenne egy kicsit nagyobb tér. A basszus esetenként nekem egy kicsit tompa, a magasak viszont szerencsére nem sziszegnek.

Ez volt a szubjektív, felső középkategóriához szokott fülem véleménye, de ha leszállok a földre, és ránézek az árcímkére, amin 2990 Ft szerepel, rögtön sokkal bocsánatosabbak ezek a hibák. Ezen az áron eléggé alázza a hazai piacot a kategóriájában, és ha rászánjuk az időt a beállítására, egy kellemes hangzású kis fülessé tehető.

Itt megvásárolható >>

 

ES-Q5

A "középső" testvér első sorban az anyaghasználattal villant nagyot, ugyanis a hangkeltők fából készültek! A peremeken fém gyűrűket kapott, amik behelyezéskor kicsit nyomják a fület, de használat közben már nem érezni, hosszú távon is kényelmes marad. Ez egyébként mindegyik bemutatott darabra igaz: kényelmesek és stabilan ülnek a fülben, nem mozogják ki magukat. A kábel ezúttal is harisnyázott, a jack aranyozott, az illesztések is rendben vannak, nagyméretű rezonanciakamrát és neodinium meghajtót kapott. Kétféle árnyalatban kapható: natúr fa és vöröses festésű változat. Megmondom őszintén, ő lett a kedvencem mind közül, jól össze van rakva, a fa használata nagyon menő.

dsc09034.JPG

Hangzásban szintén ő tetszik a legjobban, sokkal kiegyensúlyozottabb a hangképe, ennek ellenére nagyon komoly és szépen rezgő basszus lakik benne. A középtartomány tiszta és pont elég, a magasak is a helyükön vannak, nincsenek túl tolva, nincs sziszegés. A térábrázolás is jobban az ínyemre van, érezhetően nagyobb térből szól a zene, "levegősebb". 

dsc09029.JPG

Ekvalizer piszkálás nélkül is elhallgattam órákig, kifejezetten kellemes, meleg hangja van. Mindezt 2490 forintos áron kapjuk meg, ennyiért ajándék, simán felér a hazai alsó középkategóriához hangzásban. Ha nekem kellene kiválasztanom a legjobbat az öt versenyző közül, én tutira őt tenném meg győztesnek.

Itt megvásárolható >>

 

ES-Q7

A kistesó (mert ő kétség kívül az) elhanyagolható tömegével tűnik ki a sokaságból, tényleg annyira könnyű, hogy könnyű elfelejteni, hogy benn van a fülben. Árazása neki a legszerényebb, ennek megfelelően a kivitel is egyszerűbb: apró fejű, egyszerű, de aranyozott jack, gumiborítású vékony kábel, műanyag házú hangkeltők. Ennek ellenére nem vették fél vállról az összerakást, az illesztésekre odafigyeltek. Érdekessége, hogy a jobb oldali rész kábele hosszabb, tehát nyak mögött érdemes elvezetni, ebből kitalálható, hogy a gyártó elsősorban sporthoz találta ki, amihez tökéletes minimális tömege és kényelmes használata miatt. Fekete és világos szürke színekben kapható.

esq7_dsc_5290_black-500x500.jpg

Ismét egy más hangképpel találjuk szembe magunkat: ő kevesebb basszust és több magasat kínál. Igazából ez a hangkép dolog elég szubjektív téma, ízlés és zene válogatja, kinek mi a megfelelő, ezért az Awei igyekszik mindenféle megoldást kínálni, hogy mindenki megtalálja a magának valót. Nem arról van szó, hogy nem jók a basszusok, hanem, hogy nem nyomják el a többi tartományt, szolid, aláfestő szerepet kapnak. A közepek rendben vannak, kicsit talán kevesebb a részlet, a magas tartomány egyértelmű túlsúlyban van, néhány zene esetében sziszegésre is hajlamos, de ekvalizerrel rendbe hozható. A tér "mérete" nagyjából az előbbi két variáns között van, kisebb, mint a Q5 esetén, de még nem fülben ülős kategória. Összességében nem szól olyan dinamikusan, mint a testvérei.

dsc09039.JPG

Aki ezt a hangzást preferálja, egy jó kis eszközre talál a Q7-ben, sportoláshoz tényleg jó választás lehet, 1990 forintos árához képest korrekt ajánlat.

Itt megvásárolható >>

 

 

ES900i

Ő már egy más kategóriát képvisel, ugyanis találunk rajta egy mikrofont is tartalmazó "egygombos" vezérlőt, így kihangosításra, zene vezérlésre is használható.

es900i_all_500-1.jpg

A csomagolás nagyon komoly, kihajtható előlapos dobozka színes, absztrakt mintákkal, mintha a felső kategória lenne. Kibontva azért már látszik, hogy nem egészen erről van szó, egy szivacsos bevonatú, olcsóbb műanyag tartóban van a füles, a kiegészítők listája a korábban említetteken kívül kiegészül egy "bőr" tokkal. Ez az a tipikus PVC-ből készített kínai műbőr, aminek ráadásul az illesztése sem tökéletes.

A képre kattintva galéria nyílik.

Lapos, gumis kábelt kapott, így nehezebben gubancolódik, de ennél több pozitívumot nem nagyon tudok elmondani sajnos, érződik rajta, hogy bizony olcsó hús. A használt anyagok kicsit gagyik, az illesztések itt-ott sorjásak, a fémet imitáló műanyag ház sem sikerült túl meggyőzőre. A viselése is valamivel kényelmetlenebb, de azért nem zavaró hosszú távon sem. Fekete, arany és ezüst színben kapható.

dsc09037.JPG

Hangzásban a Q7-re hasonlít leginkább, magas túlsúlyban szenved. A basszus hangok viszont esetében a legpontosabbak, pattogósak, és nincs belőlük túl sok. Hallhatóan kevesebb részletet ad vissza, mint társai, a magasak gyakran sziszegősek, de a térábrázolása egész jó, kissé összezsúfolja a hangszereket, de jól kihozza a sztereó hangzás előnyeit.

A mikrofonról viszont csak jót mondhatok, tökéletes minőségben hallottak telefonálás közben, a gombos vezérlő is jól teszi a dolgát, hívásfogadásra, zene indításra és váltásra is használható.

dscc09038.JPG

Értékelem én az igyekezetet, de azért még bőven van min javítani, hogy azt mondhassam, hogy egy jó fülessel volt dolgom, de az árral legalább ezúttal sem szálltak el, 3490 forintért juthatunk hozzá.

Itt megvásárolható >>

 

ES500i

Ő az imént bemutatott ES900i utódja, és remek példa rá, hogy ha akarnak, tudnak javítani.

s500ifek-500x500.jpg

A doboz teljesen új kialakítást kapott, lekerekítettek az oldalak, ránézésre sportfüles. A tokot lecserélték egy felül kemény borítású, alul légáteresztő, fiatalos kinézetű darabra, ez nálam jó pont. Egyébként ugyanazokat a kiegészítőket kapjuk, mint az előd esetében, csak éppen a gumi párnák színesek.

A képre kattintva galéria nyílik.

Az anyaghasználat is javult, most már elhiszem, hogy fém a ház (pedig műanyag), a jack továbbra is aranyozott, a kábel lapos kivitelű. Az illesztések már sokkal jobbak, egyszóval már nem érzem gagyinak. Ugyanolyan mikrofonos, "egygombos" vezérlőt kapott, mint az előd. Fekete, kék és pink színekben kapható.

A hangzás is más: van, ami javult, és sajnos van, ami rosszabb lett. A magasak már nincsenek túl tolva, és a basszus még mindig jó, de a hangzás valahogy ellaposodott. Nekem ez hátrány, de van olyan zene, amihez pont ez dukál. A részletek valamivel jobbak lettek, a tér viszont beszűkült kicsit. Vagyis nem tudom pontosan leírni, mi történt vele, mert szűkebb, mégis olyan, mintha messzebbről szólna a zene, tompább, elég furcsa érzés. A mikrofon ugyanolyan, mint az elődön, ezért természetesen most is remek, ahogy a vezérlő is.

dsc09036.JPG

Ennek a fülesnek is vannak még hibái, de az elődöt bőven túlszárnyalja, főleg kialakításban. Ennek ellenére csak 500 forinttal drágább, 3990 forintot kérnek érte. Én, ha mindenképp mikrofonos fülest szeretnék, biztosan kifizetném a felárat, és őt választanám, de leginkább maradnék a Q5-nél, ő már véglegesen meggyőzött.

Itt megvásárolható >> 

 

Vásárláskor a 20%-os kedvezmény érvényesítéséhez az "rkblog" kódot használjátok! A kupon nem csak a webshopban, hanem személyes vásárláskor is működik, így ha valaki szeretné elkerülni a postaköltséget, a MuzixGroup Kft. szaküzletében élőben is megtekintheti és megveheti a termékeket. (Címük: 1139, Budapest, Fáy u. 20.)

További Awei termékekért ide kattintsatok >>

 

13 komment

Címkék: kiegészítők

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr2312014174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komolytalan samu 2016.12.04. 12:29:09

A Q5-ös nem hangzana rosszul, de amikor a Xiaomi Pistons colorful starter (ami hangtesztek szerint szinte megegyezik a Pistons 3 hangképével) 4,79$ a gearbestnél, akkor nehezen tud rábírni egy próbára.

nemaszaja 2016.12.04. 15:50:35

adok neki egy esélyt...egy Q5öt ajándékba és egy Q3-at magamnak (mert azért na) mert máshonnan már nem jönne meg karácsonyig. na, majd kiderül.

similarthings 2016.12.05. 08:01:37

Jó lenne ha az oldal készítői mondjuk VALÓBAN mobilra is optimalizálnák a rendelő felületet, mert a fos chat felugró ablakot nem lehet bezárni, mindent kitakar és nem lehet befejezni a rendelést. Samsung Note 4-el.

Nem értem minek kell a bénán leprogramozott mobil megjelenítést erőltetni ha nem megy?

Infomaker 2016.12.05. 08:48:07

Egyet nem ertek: ki vesz meg fulhallgatot amin nincs mikrofon, ki hasznal ilyet? Azt gondolnam, higy az emberek 99 szazaleka mobilrol hallgat zenet, ott meg mi van, ha bejon egy hivas?

Ellenben a bolti kinalat nagyresze altalaban mikrofon nelkuli fulhallgatokbol all.

igazi hős 2016.12.05. 09:46:56

@Infomaker: Vagy a gyártók/kereskedők hülyék vagy mégsem 99% hallgat mobilról zenét. Az én családomban hárman hallgatunk hordozható zenét, mindhárman mp3 lejátszóról. Ha pedig PC-n hallgatok zenét, ahhoz rendes fejhallgatót használok.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2016.12.05. 09:49:03

@Infomaker: Mondjuk én. Szinte soha nem telefonálok, de ha mégis, akkor is inkább a telefon normális mikrofonját használom. Ellenben zenét hallgatok a telefonról utazás közben, illetve a munkahelyen a laptopról. Teljesen felesleges a mikrofon számomra.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2016.12.05. 10:22:35

Olyan nincs, amin mikrofon ÉS hangerőszabályzó gomb is van, ráadásul asszimmetrikus, nyak mögé tehető a kábelezése?

Van már 1millió féle fülhallgató, de pont olyan nincs, ami használható. Épp mint a telefonoknál, 4" alatt nincs normális...
Köszönjük tudomány nevű szekta :x

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.12.05. 10:30:02

@Infomaker: telefonról zenét hallgatni? phejjjjj

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.05. 11:48:07

@enpera: nem élőben zenét hallgatni? Köp. :)

elemes 2016.12.05. 12:45:18

a huawei-t utolérte a karma :)
süti beállítások módosítása