Voyo V3 mini PC teszt - Megérkezett a megváltó!

2016.11.24. 08:00

molcsa

1475006383952542526.jpg

A mini PC koncepciója egy nagyon király dolog, ki ne akarna egy DVD olvasónyi kis gépen dolgozni, ami alig foglal helyet, ráadásul könnyen hordozható? Eddig azonban nem sok ténylegesen jól használható darabbal találkoztam, a hardver mindig kevés volt a feladathoz, de most fordult a kocka.

 

Bontogatás

A doboz kemény kartonból készült, rajta kínai és angol szöveg vegyesen, meg egy pár Windowsos ábra. Az összhatás szerintem kicsit komolytalan, nem biztos, hogy őt venném le a polcról a boltban.

De ez a véleményem kibontás után rögtön megváltozott, ugyanis a szivacsos keretbe csomagolt gép egyszerű kifejezéssel élve rohadt jól néz ki. Szinte az egész ház fémből készült, az éleken polírozott letörésekkel, a tetejét karcálló üveg borítja, alatta fehér alapon fémes hatású márkajelzés. 10 mm alatti vastagságával rendkívül karcsú, elegáns, mégis valahogy fiatalos a megjelenése, nagyon el lett találva. Az összeszerelés is hibátlan, minden pontosan a helyén, nagyon egyben van a kicsike.

3_5.jpgAz elején csak a kék háttérvilágítású bekapcsoló gomb található, jobb oldalán egy USB 2.0 port, a bal oldal üresen tátong, hátul viszont van bőven lyuk: Type-C tápcsatlakozó, mini HDMI, ami 4K felbontást is képes átvinni, micro SD kártya foglalat, 2 db USB 3.0 és egy 3,5 mm-es jack csatlakozó.

4_6.jpg

Tartozékként egy 9 V feszültségű 3 A-es, US foglalatú tápot, 1 méteres mini HDMI-HDMI kábelt és egy angol és kínai nyelvű gyorstalpalót kapunk. A táphoz javasolt mindjárt rendelni egy US-EU átalakítót is, így a kompatibilitási probléma könnyen orvosolható.

 

Tesztüzem

Először is pár szó a hardverről, hogy tudjuk, mivel is állunk szemben. A gép lelke egy Intel Atom Z8700 processzor, ami a Cherry Trail generáció felsőkategóriáját jelenti, és 14 nm-es csíkszélességgel gyártják, tehát igen energiatakarékos. A négymagos chip 1,6-2,4 GHz sebességtartományban képes működni, 64 bites architektúrájú és már akár 8 GB RAM-ot is képes kezelni. Az integrált grafikus mag a HD Graphics 8. generációját képviseli, DirectX 11.2 támogatással és 4K/H.265 hardveres dekódolással. A 16 végrehajtó egységével és 600 MHz sebességével a korábbi generációnál (Bay Trail) kétszer gyorsabb működést biztosít. RAM-ból egy 4 GB-os, DDR3-as modul jutott, a háttértár szerepét egy 128 GB-os eMMC egység tölti be.

1452058091868353.jpg

Régebben az egyik fő probléma az volt a Windowsos kisméretű eszközök esetén, hogy a processzorok 32 bitesek voltak és maximum 2 GB RAM-ot kezeltek, ami valljuk be, egy modern Windowsos környezetben kevés. Ezért csak kényszermegoldásnak voltak jók, mindennapi használatban sok kompromisszumot és bosszankodást jelentettek. Épp ezért örültem, amikor megláttam a specifikációt, mert ezek a problémák megszűnni látszanak, elég korrektnek tartom a felhozatalt.

1_6.jpg

Kíváncsian kötögettem hát be és indítottam el a masinát, és már első induláskor kellemesen csalódtam: 22 másodperc alatt bebootolt, és használatra készen állt. Ez a későbbiekben is jellemzően 20-30 másodperc alatt megtörtént, úgyhogy nincs okunk panaszkodni. Előtelepített és aktivált 64 bites Windows 10 Home operációs rendszerrel küldik, ami alapjáraton angolul próbálkozik, de természetesen letölthető hozzá a magyar nyelvi csomag.

Az alap Windowsos tevékenységeket villámgyorsan végrehajtja, teljesen megfeledkeztem róla, hogy nem a laptopomat használom, tehát alapfeladatokban igencsak meggyőző az új hardver. A környezet testreszabása után bedobtam a mélyvízbe, jöttek a benchmark tesztek. 

Nyilván nem vártam asztali gépekhez hasonló eredményt, nem lettek túl magasak a pontszámok, de az előző generációs Atomokhoz hasonlítva mindenképp történt előrelépés. A háttértár sebessége viszont rendkívül meggyőző, egy alsóbb kategóriás SSD-ével verseng. Ez a tény valószínűleg nagyban hozzájárul a remek működési sebességhez.

Ezután jöhettek a megszokott programok. A Chrome gyors, több weboldal egyidejű használata sem hozza zavarba, teljesen olyan, mint asztali gépen. Az Office csomag programjai tökéletesen, gördülékenyen futnak, ez már az előző generációnak sem okozott gondot. A hírhedt RAM zabáló Photoshop is simán fut, több képen is dolgozhatunk, nem akad meg egy pillanatra sem. A Visual Studio sem gondolkodott sokat, így a programozó kedvűeknek sem kell csalódniuk. A Windowsba integrált programok is remekül mennek, nem akarom többször leírni, de tényleg olyan, mint egy korrekt asztali masina. A YouTube-on való videólejátszás nem probléma, a 15. egyszerre megnyitottal tudtam csak megakasztani a rendszert, ekkor sem a RAM miatt, a processzor tűnik a szűk keresztmetszetnek. Igazából RAM korlátba a tesztidőszak alatt sosem futottam, ez a 4 GB már bőven elég.

1452058092945467.jpg

A Full HD videókat természetesen lazán lejátsza, a 4K-val viszont vegyes az eredmény: az MP4 kódolásúakat szépen viszi, a H.264 viszont valamiért nincs az ínyére, bár elvileg a processzor hardveresen képes dekódolni, ennek ellenére akadozik. Online és offline tartalom esetében is ugyanez a tapasztalatom.

Kipróbáltam néhány játékot is, hogy megnézzem mennyit fejlődött a grafikus mag. Reálisan álltam hozzá, ezért inkább a régebbi címeket erőltettem. A Mirror's Edge 1366x768 felbontáson, legmagasabb részletességgel 30 FPS körül futott, a Mafia II ugyanezen a felbontáson, közepes beállításokkal 25 FPS sebességet produkált. A Sims 4 magas részletességen is 25 FPS fölött maradt, ahogyan a CoD MW3 is hasonló beállításokkal. Nyilván nem tudok minden játékot kipróbálni, de ezekből már lehet következtetéseket levonni, a népszerű WoW, a LoL, a Dota vagy a MineCraft is biztosan menni fog, határozottan fejlődött a dolog.

3.JPG

Alapjáraton is langyos a cucc, de terhelés alatt eléggé képes felmelegedni. A fém ház azért jó előjel a hővezetés szempontjából, és a processzor is magas hőmérsékletekre lett tervezve, úgyhogy ez talán nem akkora gond. Throttlingot, azaz a teljesítmény korlátozását a kisebb hőleadás érdekében egyszer sem tapasztaltam, ahogy fagyást, vagy túlmelegedés miatti leállást sem, pedig a biztonsági elektronika figyel az ilyesmire.

A WiFi chip a telefonokban és táblagépekben megszokott érzékenységgel és sebességgel dolgozik, a laptopom azért több hálózatot látott, de a sebesség rendben van, egyszer sem dobta le a hálózatot. Van Bluetooth is, így vezeték nélkül is csatlakoztathatunk perifériákat (egér, billentyűzet, hangszóró stb.), vagy küldhetünk át adatot. Ethernet portot egy USB-Ethernet átalakító segítségével varázsolhatunk rá, így olyan helyen is használható, ahol nincs WiFi. Ha valakinek ismeretlen lenne ez az eszköz, a cikk alján linkeltem egy válogatást.

dsc087921.jpg

Ha nem HDMI-n szeretnénk kiadni a hangot, használhatjuk a jack csatlakozót is, ami igen jó minőségben dolgozik. A micro SD foglalatba 128 gigás kártyát is tehetünk, az én 64 gigásomat gond nélkül kezelte. Azt tudni kell, hogy a Windows nem minden programot enged memóriakártyára telepíteni, ezért erre a célra én inkább egy külső merevlemezt ajánlanék, amit szintén hezitálás nélkül megtápol és működtet. Az USB portok normál méretűek és teljes értékűek, tehát minden szokásos (és nem szokásos) eszközzel együttműködik, így természetesen a pendrive használata sem akadály. Ha pedig kevés lenne az USB portok száma, egy hubbal gyorsan orvosolható a probléma.

A fogyasztást először nem hittem el: alapjáraton átlag 4.2 W-ot evett, és leterhelve sem ment 11 W fölé. A külső vinyó további 3 W-ot tett rá a dologra, de még így sem vagyunk a közelében sem a tápegység elméleti 27 W-os  teljesítményének.

 

Konklúzsön

Végre! Eljött az idő, amikor bátran kijelenthetem, hogy egy ilyen apró és kis fogyasztású masina (normál használat esetén) tökéletesen képes kiváltani egy asztali gépet. Netezéshez, irodai munkához, kisebb grafikai tervezésekhez, programozáshoz tökéletesen elég, fürge mint a nyúl. Ésszerű keretek között játékra is tök jól használható, tényleg komoly előrelépés történt az előző generációhoz képest. 

2_7.jpg

Egy másik fő használati módja ezeknek a gépeknek a TV-re kötött média lejátszó, természetesen ebben a szerepben is megállja a helyét. Egy médiaszervert feltelepítve (pl. Plex vagy Kodi), a megfelelő perifériákkal tökéletes házimozi varázsolható belőle, az elenyésző fogyasztásnak hála a villanyszámlánkon nem fog meglátszani. A megfelelő periféria lehet USB-s vezetékes vagy vezeték nélküli egér és billentyűzet, vagy valami vezeték nélküli távirányító kinézetű tapipados mini billentyűzet, de Bluetooth-os eszközt is használhatunk (pl. légegér), vagy felrakunk egy távvezérlő alkalmazást (pl. Unified Remote) és okostelefonról, tabletről vezérelhetjük, de az említett médiaszervereknek is van távezérlő funkciójuk hozzá írt programokkal, így tényleg nagyon sok megoldásból választhatunk.

1452058095708879.jpg

A Voyo V3 személyében egy gyönyörű dizájnnal megáldott, jól összerakott masinát ismertem meg, ami az újgenerációs Atom processzorral, a 4 GB RAM-mal és a gyors 128 GB-os eMMC háttértárral végre tényleg egy remek alapot ad a Windows 10 alá. A teljes értékű USB portoknak hála sokféle felhasználási mód adott, a bővítés memóriakártyával, külső HDD-vel vagy pendrive-val is lehetséges, a WiFi-nek és Bluetooth-nak hála a vezetékeket is mellőzhetjük. Irodába, otthon a TV mellé, a nagyinak netezni, vagy magunknak a szállodába, de akár a család teljes értékű gépeként tökéletesen megállja a helyét. Most akciós, nettó 49.000 forintos árával (csak 200 darab erejéig!) kihagyhatatlan ajánlat annak, aki gondolkodik ilyesmiben, ennyiért itthon a leggyengébb laptopot sem kapni meg.

Itt megvásárolható >>

USB-Ethernet átalakítók >>

 

21 komment

Címkék: mini PC

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr9411990318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.11.24. 16:06:55

Használt laptop: 45ezer
I7/8GB RAm/120GB HDD/
HP 2540i

hasekapu 2016.11.24. 22:02:25

14 nanométeres gyártási technológia mellett nem hiszem hogy melegszik a processzor. Más pedig nem nagyon termel hőt...

Nouby 2016.11.24. 23:00:27

Azért jó most a gearbestről rendelni mert februárban kapod meg. 10 napos, fizetett. rendelés csak leokézva van.

Arcade Macho 2016.11.24. 23:17:45

200 dolcsis kutyure ne mondjuk hogy atjon a VAMon...

mindenesetre rendes PCre sajna 100 dolcsi lenne a winfos, igy tenyleg elegge kedvezo az ara

2016.11.25. 01:40:12

Jó, jó, meg érdekesen néz ki, azért ennyiért magamnak talán használt notebookot vennék. Egységsugarú usernek végülis jópofa.

CyberPunK 2016.11.25. 09:14:00

Nonszensz a cikk. Ez valami olcsó vacak, tartsuk is azon a szinten. Az, hogy PS-t meg VS-t tesztelgetsz az vicc kategória. Laptopom (8 GB RAM, Nvidia franctudja pontosan milyen chip, I5) is rendesen megmakkan mikor asszony elkezd szórakozni picit nagyobb RAW-okkal. Ahogy azt se szereti mikor a mindenféle szarral teletűzdelt VS-em (Resharper, meg tudja a franc mi mindent kellet bepakolnom az elmúlt évben) indítja a virtual phone-t. Ilyen terhelésnél ez mit csinálna?

Jó, 640*480-as bmp-t meg hello world-öt biztos lekezelne.

2016.11.25. 09:27:54

Hányszor írták már az olcsó, gagyi hulladékra, hogy "megjött a megváltó"?

Nagyon_Komoly 2016.11.25. 12:32:37

Oda kellene írni a blog elejére, hogy ezt az egészet egy 1.0 laikus írta.

Az MP4 "kódolást" bírja, a h.264-et meg nem? EJNYE! Az MP4 egy konténer!! Hogy abban milyen videó van, azt még ebből nem tudod. Az, hogy az mp4-ben lévő videót jól lejátszotta, a h.264 nevű konténerben lévőt pedig nem, az a Win-re telepített, vagy a használt videolejátszóban benne lévő kodekek kérdésköre, illetve beállítási kérdés, hogy mit küld ki overlay, és mit CPU szinten...

Nyilván a villanyfogyasztási paraméterek is hitelesített műszerrel készültek, és nem egy olcsó bolti játékszerrel, ami nemlineáris fogyasztók mérésénél vagy eltalálja a valóságot, vagy nagyot lő mellé...

A szöveg blogíró által létreghozott része nagyon laikus 1.0, a többi meg copy-paste.

szepipiktor 2016.11.25. 13:06:05

Miért nem maradsz a kaptafánál? OK, keresgélsz ilyen kínai cuccokat, jó is ha felhívod rá a figyelmet, de szakmai véleményt ne írj!
Én itt csuktam be a "könyvet":
"Régebben az egyik fő probléma az volt a Windowsos kisméretű eszközök esetén, hogy a processzorok 32 bitesek voltak és maximum 2 GB RAM-ot kezeltek, ami valljuk be, egy modern Windowsos környezetben kevés. "
Most tényleg? Közel 15 éves technológia számodra nem elég? Erre hivatkozol egy kínai tömegcucc esetén?
És tévére szánod?????
Amikor erre a célra egy 1 TB-os diszkkel szerelt alap NAS - hasonló áron, mert nem az akciós ár a valós...) ezerszer többre képes... És még kapsz is tucatnyi hasznos funkciót, amit ez a pici nem ismer...

szepipiktor 2016.11.25. 13:14:15

@szepipiktor:
De hogy megelőzzem a okoskodást:
A 64-bites Windowsnak és a felsorol feladatoknak nincs közük egymáshoz. Arra a magszám vagy a grafikus chip van hatással. Egy 32 bites gépen is lehet videózni, videót vágni stb. Mert a 64 bites feladathoz 64 bites PROGRAM kell, ami meg nincs benne a kínai cucc árában.
Egy átlagos felhasználó számára a 64 bites környezet több negatívummal jár, mint előnnyel, mivel a alkalmazások 99%-a 32 bitre készül és azok 64 bites OS-en futattása számos esetben hoz elő problémákat.
.
Ha meg pici mobil, akkor a korábbiak Intel procijai is ismerték a 64-bites módot, tehát nem a gép a meglepetés, hanem hogy 64 bites Windows van rajta... Ha meg 32 bites, akkor meg nem mindegy, milyen a processzor és mekkora memóriád van????

Macropus Rufus 2016.11.25. 13:37:07

"32 bitesek voltak és maximum 2 GB RAM-oHt kezeltek,"
ez most komoly? 32bittel 4GB-ot kezelt. Honnan jött ez a 2GB? :o

qwertzu 2016.11.25. 13:45:57

@CyberPunK: A resharper bármit képes lerohasztani. A munkahelyi gépemet is.

Ha otthon, hobbiként akarsz ezt, azt csinálgatni, arra jó lehet, ha meg egy 80 projektes dolgot akarsz megnyitni resharperrel, akkor kell az erőmű.

CyberPunK 2016.11.25. 19:51:18

@szepipiktor: Azért nem teljesen, 8 gb ram-hoz pl nem árt a 64 bites rendszer, az a mennyiség meg lassan alap lesz.

@qwertzu: Jó, de most egy üres VS-el mit mér? Az Excel több erőforrást fogyaszt, mint a pure VS egy hello world-el.

szanalmas 2016.11.26. 18:01:48

@Burgermeister:

0 perces akkuidővel. Köszi!!!44!

szanalmas 2016.11.26. 18:10:12

@szepipiktor:

"Egy átlagos felhasználó számára a 64 bites környezet több negatívummal jár, mint előnnyel, mivel a alkalmazások 99%-a 32 bitre készül és azok 64 bites OS-en futattása számos esetben hoz elő problémákat."

Ez kb. már a 64 bites XP és Vista idejében is félig volt csak igaz.

szanalmas 2016.11.26. 18:12:54

"Mert a 64 bites feladathoz 64 bites PROGRAM kell, ami meg nincs benne a kínai cucc árában."

Mert a 32 bites progi olcsóbb??!4! :D

guy2 2016.12.25. 21:06:55

Ugy latom, hogy a kinaiak vegre kezdenek hasznalhato sajatmarkas cuccokat kesziteni. Sajna ezeknek az a cuccoknak az ara is kezd a markas cuccokehoz hasonlitani.
süti beállítások módosítása