Andoer V1 360 kamera teszt - A meg nem értett zseni

2016.11.22. 08:00

Jackal_

d4121b-1-4d82-j3ob_2.jpgIgyekeztem olyan címet választani a cikknek, ami jól kifejezi a lényeget, de még a mostani is távol áll attól, amit ez 21.500 forintos kamera tud. Nehezemre esik szavakba önteni, hogy mennyire fura élményt ad valami, ami a térben ekkora szöget lát be. Teljesen szürreális fényképeket és videókat lehet vele készíteni, ráadásul mindenkiből más reakciót váltott ki, akinek megmutattam. Nehéz nem rágerjedni a dologra és még nehezebb elképzelnie annak, aki még sosem próbálta.

 

Kicsomagolás

Érdekes módon az Andoer nem írja rá a dobozra a termék nevét és a típusát, bár ezt már más gyártónál is tapasztaltam. Számomra érthetetlen, hogy ennek mi az előnye, de gyanítom, hogy a termékek átcímkézéséhez lehet köze. Egy kis keresgélés után rá is találtam a testvérmodellre, amelyet Campark 360-nak hívnak.

A dobozról nagyon nehéz bármit is elmondani. Kívül zöld, belül meg fehér, de egyetlen olyan dolog sincs rajta, ami felkeltené a figyelmet, leszámítva a QR kódot a hátoldalon. Ezzel elméletileg a vezérlő applikációt lehetne letölteni. Nekem ez azonban 2 óra kínlódás után sem sikerült, 3 telefonom egyikére sem. Próbáltam 4-es és 5-ös Androiddal is, de mindig egy inkompatibilitásra hivatkozó üzenetet kaptam vissza. Ékes a magyar nyelv, ezért válogatott szitkokkal fűszerezve túrtam ki a fórumok legmélyéről a programot, amelynek neve: XDV360.

A doboz aljában Matrjoska babaként lapult egy második doboz, amely a kiegészítőket tartalmazza. Összesen 10 ilyet adnak hozzá, amely a biciklikormány bilincsétől kezdve az egészen speciális felfogatási eszközökig terjed. Egyetlen dolgot hiányoltam, az autós tapadókorongot, de szerencsére ezt máshonnan sikerült pótolnom.

 

Tesztüzem

Az egész teszt alatt hol káromkodtam, hol a leesett államat kerestem a padlón, mert a kamera folyamatosan szélsőséges érzelmeket váltott ki belőlem. Leginkább azzal kínlódtam, hogy a szoftvereket megtaláljam, hogy azok megfelelően működjenek, és hogy a WiFi kapcsolat stabil legyen. A káoszt az is növelte, hogy létezik egy másik eszköz is Andoer 360 néven, ezért folyamatosan olyan dolgokra találtam rá, amire nem volt szükségem.

A kamera egy majdnem szabályos gömbtest, ami egy hatalmas kiberszemre emlékeztet. Az alja lapos, és egy menetes felfogató pontot tartalmaz, ide állványt lehet csatlakoztatni. Oldalt összesen 4 gomb található, ebből kettő a ki- és bekapcsolást, illetve a funkciók aktiválását teszi lehetővé. A másik kettőt egy LCD kijelző egészít ki, ami sajnos monokróm és meglehetősen alacsony felbontású, mindössze 128*64 pixel. Az egyik oldalburkolat elmozdításával férhetünk hozzá a csatlakozókhoz és az akkumulátorhoz, illetve itt helyezhetjük be a micro SD kártyát, amelyből maximálisan 128 GB méretűt tud kezelni.

Minden tesztben meg szoktam vizsgálni az anyagminőséget. Ebből kiderül, hogy mennyire figyeltek oda az összeszerelésnél, ropognak vagy nyiszognak-e az egyes alkatrészek. Szerencsére nagy negatívumot nem tapasztaltam, minden a helyén van, semmi sem sorjás. A két eltolható oldallemez könnyedén ugrik a helyére, bár talán egy picit lehetne bennük több anyag.

harom_1.png

A menüben elérhető funkciók sajnos eltérnek attól, ami az applikációban található. Ilyen például az automatikus kikapcsolás vagy a képernyőkímélő. Előbbit a hosszabb felvételek előtt érdemes close állásba állítani, ha nem akartok 1 órányi anyagot elveszteni, ahogy nekem sikerült.

Androidra két alkalmazást lehet letölteni: az XDV Wisdom Plust és Sportcamet. A kettő gyakorlatilag megegyezik egymással, csak a nyitóképernyő más. Windows esetében az XDV 360 áll rendelkezésre, ami a fentieknél bővebb funkcionalitást biztosít, például torzítható a kép előre definiált sablonok alapján. 

Amivel viszont igazán durva dolgokat lehet alkotni, az a Pixpro SP 360 program, amivel a félgömb alakban készített képeimet "kiterítettem". A bekezdés előtt látható fotókat élőben csak egy perspektívából láttam (például beálltam a fa alá), a többi kép a manipulálás eredménye, szerintem elképesztő. 

Ahhoz, hogy távolról tudjuk vezérelni a kamerát, nem kell mást tennünk, mint bekapcsolni azt és aktiválni a WiFi funkciót. Az XDV automatikusan listázza az elérhető adókat, nekünk az Action Camre kell csatlakoznunk, a jelszó pedig alapbeállítás szerint 1234567890.

Sajnos a kapcsolat nem túl stabil, ha szerencsénk van, akkor működik, máskor pedig nem. Ezt különböző kombinációkban tudja előadni, például elszáll programhibával, nem csatlakozik vagy újrakapcsolódást kér. Direkt megmértem, hogy mennyire erős a jel, nagyjából 15-20 decibellel volt rosszabb, mint a routeremé. Ennek nincs gyakorlati hátránya, mivel jellemzően 1-2 méterről állítgatjuk majd. Kipróbáltam nyílt terepen is, itt nagyjából 40-50 métert tud átvinni.

A Sony optikának köszönhetően a képek élesek és elég jók a színek, bár a fehéregyensúllyal való trükközés sokat tud segíteni a beltéri felvételeken. A szélek sok esetben életlenek, ezen a ponton azonban más kamerák is el szoktak vérezni. A fény csökkenésével azért tapasztalható zajosodás, némi kromatikus aberrációval megspékelve. A tömörítő algoritmus a szokásos H.264, a kimeneti formátum pedig MP4.

A látószög 220 vagy 235 fok, attól függően melyik forrást nézzük. A lencse „negatív” szögben is rögzít, ezért nagyon oda kellett figyelnem, ha nem akartam a képeken szerepelni. Ezt a problémát az applikációval oldottam fel, amivel szinte minden funkció távvezérelhető.

A Windowsos alkalmazással a felvett tartalmak dinamikusan formálhatóak, például körbe tudtam fordulni a térben vagy meg tudtam görbíteni azt. Vannak előre definiált formák, amiket erre használhatunk: van homorú, domború, sávos, gömbfelület és még sok egyéb.

Néhány tipp arra, hogy hogyan tudunk érdekes képeket létrehozni: álljunk be egy fa lombkoronája alá, ekkor a leveleket a kamera szétteríti az égbolton vagy fényképezzünk ki két ág közül, amelyek a kép szélére esnek.

Egy kis nyomozás után kiderült, hogy a kamera chipsetje Allwinner V3, míg az optika Sony IMX 179. A lapkára integrált ARM Cortex-A7 processzorral maximálisan 8 MP-es képeket és 1080p 60 FPS videókat lehet készíteni, az ennél nagyobbak interpoláltak, csak fölöslegesen növelik a méretet.

2plusz1.png

Az eszköz megkapta a szokásos alapfunkciókat is: időzítő, time-lapse, slow motion, drama shot (több kép egy másodperc alatt), különböző fehéregyensúly profilok. Ha autós kamerának (dashcam) akarjuk használni, kapcsoljuk be a körkörös rögzítést és nyomjuk fel a szélvédőre egy tapadókoronggal, a nagy látószögnek köszönhetően kiválóan fog funkcionálni. Egy kis hiányérzetem azért akad, elektronikus képstabilizátor nincs a repertoárban.

Más gyártók esetében már többször találkoztam gyenge minőségű vízálló tokkal, ezért csináltam egy vízállóság tesztet. Fogtam egy arclemosó vattát, ami extrém gyorsan fel tudja szívni a vizet, bezártam a tokba, majd bedobtam a mosogatóba és szépen lesúlyoztam az aljára egy edénnyel. Negyed óra után kiemeltem onnan és ellenőriztem, hogy beengedett-e folyadékot a tömítőgyűrű. Szerencsére nem, így már sokkal hihetőbb a gyár által vállalt 30 méter.

Akartam extrém körülmények között is tesztelni a kamerát, ezért felszereltem egy drón elejére és repültem vele néhány kört. Ez több tanulsággal is szolgált, például azzal, hogy ilyen aktivitásokra túl nehéz, illetve hogy a tok teljesen eltompítja a hangokat, olyan mintha befogott füllel hallgatnánk valaki beszédét. A rezgéseket viszont jól bírta, nem mozdult el, nem kapcsolt ki, szinte már kívánta a terhelést.

Ezt követte az autóskamera teszt. Szándékosan egy esti órát és egy főutat választottam, ahol csak a közvilágítás égett. A tokot a műszerfalra ragasztottam, hogy ne tudjon elmozdulni. Látható, hogy az optika nem kezeli jól a fény-árnyék változásokat, a kép zajosodik, a hangok tompák és recsegnek, a zene szinte egyáltalán nem hallható.

Mivel meglehetősen rossz időjárási körülmények között teszteltem, ezért nem voltam abban biztos, hogy a gyár által megadott ideig fog működni. A hőmérséklet folyamatosan 2-3 fok körül mozgott és ez negatívan befolyásolhatta az akkumulátor működését. A leírás szerint 1200 mAh-s az áramforrás, ezt ellenőrizendő, töltés előtt rácsatlakoztattam egy USB-s kapacitásmérőt. A végeredmény valamivel túllőtte a gyári értékeket, 1268 mAh-ra töltődött fel, 3 óra 20 perc alatt. Az üzemidő kellőképpen hosszú, nálam nagyjából 90-100 perc körül alakult.p1010118.JPG

 

Konklúzsön

Ez a kamera egyértelműen kilóg minden kategóriából, amibe a vetélytársakat be lehet sorolni. A teljesen egyedi perspektíva a használat módját is megváltoztatja, ami szerintem nagyon szórakoztatóvá teszi a videózást és a fényképezést. A hardver nem sokban tér el a konkurensekétől, leszámítva a sokkal nagyobb látószöget, ezért hasonló minőséget is képvisel. Az applikációk tetszettek, csak a kapcsolat épül fel nehezen, de ha egyszer összejön, utána már könnyen kezelhető. Szoftveres funkciók terén nekem egyedül az elektronikus rezgéscsillapítás hiányzott, más nem.

Az viszont biztos, hogy ezzel az optikával nagyon extrém képeket is elő lehet állítani és ez rengeteg embert érdekelt. Úton-útfélen megállított valaki, hogy megkérdezze, mit csinálok, majd elámultak, amikor megmutattam a képeket. Ha valaki nem a sablont keresi és nem tucat fotókat akar készíteni, akkor 21.500 forintért az Andoer V1 360 a megfelelő választás.

Itt megvásárolható >>

Az XDV innen tölthető le >>

Az XDV Wisdom Plus innen tölthető le >>

A Sportcam innen tölthető le >>

A Pixpro SP 360 innen tölthető le >>

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr511961043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása