Chuwi Hi10 Pro táblagép teszt - Win10 és Remix OS egy helyen

2016.11.07. 08:00

mrgergoke

p1562gy-eu-1-0768-v1wo.jpg

Már régóta le akartam cserélni a Voyo A1 Plust, mert bár mindig azt mondom, hogy irodai feladatok elvégzésére alkalmas, a 2 GB-nyi RAM memória még ebben is le tud korlátozni. Gondoljunk csak az egyszerre megnyitott böngészőablakokra, szövegszerkesztőre, és egyéb programokra. Nem csoda, hogy kevés a RAM a rendszernek. Ennek megoldására vásároltam meg nettó 55.000 forintért a Chuwi Hi10 Pro táblagépet annak reményében, hogy a 4 GB memória megváltás lesz.

A táblagépek közti válogatás nem tartott kifejezetten sokáig, mivel a Teclastokat a borzasztóan rossz tapasztalataim miatt kapásból kilőttem, a többi meg valamiért nem volt ilyen szimpatikus, vagy csak nem voltak ilyen jó értékelései. Úgyhogy végül e mellett döntöttem. Hardveres szempontból azért, mert úgy gondoltam, hogy nincs szükségem erősebbre. Legalábbis irodai munkára használva nem éri meg a plusz pénzt a jelentősen erősebb hardver. Ebben 4 GB RAM van ugyanazzal az Intel Z8300-as processzorral, mint ami a Voyoban is van, szóval a szoftveroptimalizációt nem számítva olyannak kellene lennie, mintha a Voyot megtoldottam volna még 2 GB RAM-mal. Elméletileg.

p1562gy-eu-1-0768-2lv8.jpg

A dobozán erősen látszanak a spórolás jegyei, de inkább itt, mint a terméken. Teljesen puritán, a világon semmi érdekes nincs rajta. A belőle kibányászott termék, és szerény tartozéklistája viszont a ló túloldala. Egy 3 amperes töltőadapter, illetve egy type-C töltőkábel jár a meglepő tömegű, hideg, fém táblagéphez. Borzasztóan meggyőző első tapintásra. Gondolom egész nap a futár kocsijának rakterében pihent, de mire ideért, jól lehűlt a fém ház.

Homokfúvott, szemcsés érzetű borítást kapott, ami egyáltalán nem tűnik olyan vékonyka tessék-lássék megoldásnak, mint ahogyan azt várná az ember az ára alapján. Meglepő a tömege (522 gramm) is, de az Umi Superre emlékeztető, nem-kopogós fém keret, és hátlap az, amitől ennyire megbízhatónak tűnik. Akár az, akár nem az, elsőre elég jól eladja magát az embernek.

Az alján két lyukat találni a dokkolócsatlakozó két oldalán. Ezek szolgálják azt a célt, hogy stabilan, inogás nélkül álljon meg a hozzá vásárolt billentyűzeten. A dokkolócsatlakozó arra szolgál, hogy az eszköz érzékelje a hozzá kapcsolt billentyűzetet és kommunikáljon vele, illetve a touchpad-del. A hangszórók szerencsére sztereó pár, jobb és bal oldalt is van egy-egy belőlük, nem kamu a kivágás. Sok kínai gyártó (még a neves Xiaomi is!) alkalmazta mostanában azt a trükköt, hogy két hangszórókivágást helyezett el a termékein, de csak az egyik mögött volt hangszóró.

Bal oldalra kerül az összes csatlakozó igazából. Ez egy micro SD foglalatot takar, amely maximum 128 GB-os kártyákat tud beolvasni, de ide került egy type-C adatátviteli- és töltőport, egy micro USB adatátviteli port, egy micro HDMI port, egy 3.5 milliméteres jack port, és a mikrofon is. A készülék tetején kapott helyet a két hangerőszabályozó gomb, és a bekapcsoló gomb. A hátlapon mindössze néhány felirat, és egy kamera van 2 MP-es felbontással, míg az előlapon a környezeti fényszenzor mellett, piros színű értesítési LED, 2 MP-es, előlapi kamera és egy érintésérzékeny Windows logó is ott figyel.

Sajnos a kávák nem olyan vékonyak, mint ahogyan az nekem igazán tetszene, azért így sem lehet azt mondani, hogy a Chuwi ronda gépet rakott volna össze. A táblagépen 2 rendszer is terpeszkedik. Az egyik a sokat emlegetett Windows 10 (eredeti), a másik pedig a kevésbé ismert Remix OS 2.0. Bár a Remix OS honlapján a termék nincs benne a hivatalosan támogatott listában, valóban ez van rajta. Minden valószínűség szerint valami újabb kínai trógerkedés áldozatává vált szerencsétlen táblagép.

 

Tesztüzem

A bekapcsoló gombot hosszan nyomva először egy logót, illetve egy ponton sajnos 1-2 pixelhibát pillantottam meg (fekete alapon pirosan világítottak, csak boot képernyőnél lehet megtalálni őket), majd bejött a rendszerválasztó bootképernyő. Itt érintéssel is lehet dönteni, de a legegyszerűbb a hangerőszabályzó gombok valamelyikével rendszert választani. Először a Windows 10-ről beszélek, az úgyis ismerősebb mindenkinek.

Most rögtön szeretném eloszlatni a kételyeket: teljes értékű, eredeti Windows 10 van rajta gyárilag. Az igaz, hogy kell vele szórakozni egy darabig, mire letölti a rengeteg frissítést és magyar nyelvcsomagot, ami hiányzik róla, de 1-2 nap alatt egy naprakész számítógép varázsolható belőle.

A rendszer sebessége kellemes, de nem villámgyors. Sajnos az integrált 64 GB-os tároló nem pörög úgy, mint ahogyan vártam, frissítések telepítésével például könnyen le lehet foglalni 100%-ban (lemezkihasználtság) is, ilyen leterheltség mellett pedig nem kifejezett élmény a használata. Érdemes ilyenkor magára hagyni, hadd dolgozzon, és amikor naprakésznek vallja magát, akkor ugrani fejest az új táblagép okozta örömökbe.

Az emlegetett 64 GB-nyi tárhelyen van mindkét rendszer, természetesen particionált részeken. A Windows 10 számára a rengeteg frissítés, nyelvi csomag, és pár kisebb méretű alapprogram letöltése után kb. 18 GB hely áll rendelkezésre. Természetesen memóriakártya behelyezése után ez jelentősen bővíthető, de az alap tárhely csak ennyi az olcsóbb gépek esetén.

Az általános rendszersebesség jó, és szívet melengető érzés, hogy végre nem fogy ki az eszköz a memóriából például böngészés során. Sokkal pörgősebben használhatóak így az egyes alkalmazások, és a böngésző is, ami az 1920x1200 pixel felbontású, 10.1" méretű kijelzőn remek élmény. Ha ettől nagyobb lenne a felbontás, kifejezetten nehézkes lenne Windows alatt az elemek ujjal bökdösése, így is elég kicsik a magas felbontás miatt. Filmnézésre tehát tökéletesen alkalmas, illetve igazából minden feladatot képes ellátni, amit a Windows 10 képes, kivéve az erőforrásigényes dolgokat. Utóbbi magában foglalja a játékokat, képszerkesztést, videóvágást, és hasonló, táblagépnek nem való dolgokat.

Tökéletes tehát arra, amire vettem, ha a Windows oldaláról nézzük. Tudok jegyzetelni, tudom notebookként használni, könnyedén és az asztali felület minden előnyével netezhetek, filmezhetek, és mindezen vegyes tartalmakat akár 6-7 órán át is élvezhetem az energiatakarékos mód bekapcsolásával, mielőtt lemerülne az eszköz. Itt szeretném megjegyezni a type-C porton keresztüli töltés egyik legnagyobb előnyét, ami instant a Voyo A1 Plus elé helyezi a gépet: tölthető power bank-ről. Hozzácsapok egy 10.000 mAh-s Blitzwolf power bank-et, és máris jelentősen kitoltam a 6600 mAh-s, beépített akksi üzemidejét.

Ha már úgyis a notebookként való használatot emlegetem, kitérek a 48 dollárért, azaz mintegy 14.000 (!!) forintért hozzá vásárolt billentyűzet használhatóságára is. A termék szintén hideg fém, és szigetes elrendezésű gombokat kínál. Két oldalán egy-egy teljes méretű USB port található. Minőségre tökéletesen rendben van, nem egy szétesős hulladék, és a gépelés is kifejezetten kellemes rajta. Angol, tehát az ékezetek helyét előbb meg kell szoknia annak, aki sosem használt angol billentyűzetet, saját tapasztalat, hogy ez maximum 2-3 hét. Ami viszont valóban kellemetlen az az, hogy a képernyő csak annyira hátrahajtható, amennyire a fotóimon is látható. Ez kevés, időnként kényelmetlen szögben való használatra kényszerít.

Negatívan befolyásolja a multimédiás élményt az a szomorú tény, hogy nem valami jó a hangszórók hangzása. Olyan mértékben csupa magas jön ki belőle, hogy fülhallgató nélkül nem sok mindent néznék/hallgatnék róla. Arra jó, hogy a rendszerek hangjelzéseit közvetítse, de semmi más érdemlegesre. A touchpad-en látszik a minőségbeli különbség olcsó kínai, és tízszeres árú európai forgalmazású termékek között. A kínaiak általában spórolnak a hardveres eszközök optimalizálásán, és az lesz a vége, hogy működik ugyan a touchpad, de nehézkes a pontos pozicionálás. Hosszú használattal biztosan bele lehet jönni, de akkor sem kellemes számomra, hogy ha nagyon kicsit akarok csak mozdítani a kurzoron, darabos a mozgása, nem elég finom. A billentyűzettel ezen felül teljes mértékben elégedett vagyok, de a touchpad gonoszsága miatt kissé sokallom a 14 ezrest érte. Érdemes egyébként figyelni a lecsukásra, ugyanis ha fél kézzel hajtom le, az utolsó pár centin úgy összecsapódik, hogy öröm hallgatni. Célszerű odatenni egy ujjat, így nem csapódik le a képernyő (bár gumipöckökön fekszik fel).

A Remix OS 2.0-ról úgy gondoltam, hogy ki a fene kíváncsi rá, ha van Win10 is, de szerelem lett belőle első látásra. Egy Android 5.1 alapjaira épülő rendszerről van szó, amiben a kompatibilis alkalmazások ablakokba tehetőek, és úgy kezelhetőek. Van egy rendes tálca, ahová lepakolhatóak, ha éppen másikat nyitnánk meg, és ugyanúgy kezelhetőek az egyes ablakok, mint Windows alatt. A rendszer pörög, egy pillanatra sem akad meg, és még Antutuban is korrektül teljesített (57.512 pont). Kevesebb erőforrást igényel, mint a Windows, de az alapvető, szórakoztatást szolgáló funkciókat ez is betölti, így elsősorban így érdemes használni annak, aki multimédiás célokra vásárolja.

p1562gy-eu-1-0768-wyry.jpg

Bal lent található egy kis start menü szerűség, ami igazából az app drawer is egyben. Jobb oldalt egy Win10-hez nagyon hasonló értesítési sáv található, ami a kis, vízszintes csíkokra bökéssel lehet előhívni. Itt a friss értesítéseken felül néhány gyorsgomb is található: ,,Ne zavarj!"-mód, automatikus forgatás ki/be, táblagép mód ki/be, képernyőmentés, és beállítások gomb. Ez utóbbi is például saját ablakában nyílik meg, mellé lehet húzni például egy Facebook Messenger chat-fejet, és lehet másokkal beszélgetni, miközben az aktuális beállításaidat mókolod valamiért.

A fájlkezelő is rémesen hasonlít egy Windows könyvtár kinézetére, csak nem olyan színes. Ez egyébként állítható, nekem így volt szimpatikusabb. Ez a gyári alkalmazás írja azt is, hogy a teljes berendezkedésem után még mindig 9.5 GB helyem volt szabadon, ami egész jónak mondható, ha arra gondolok, hogy itt valahol még egy Windows 10 is van.

p1562gy-eu-1-0768-ljjr.jpg

Az első, és legnagyobb hiba, amit felfedeztem, az akksistatisztikák teljes hiánya. Egyszerűen nincs ilyen menü. Azt látom, hogy mennyin állok, és mennyi idő van még hátra, de semmi többet.

Mondanom sem kell, hogy a kijelző itt is tűéles, gyönyörű képet ad, bár valamivel lehetne fényesebb, mert tűző napsütésben nem biztos, hogy minden látszani fog. Ezzel a gondolattal át is kanyarodok a hardverrel kapcsolatos általános tapasztalataimhoz. Az adaptív fényerőszabályozás Remix OS alatt működik, de a Windows nem tudja a környezeti fény alapján állítani, így ott kézzel kell. Vagy bökdöséssel, vagy a billentyűzeten lévő gyorsgombbal. A kamerák 2 MP-esek és fix fókuszosak, szerintem nem kell különösebben részleteznem a minőségüket, jobb ha hagyjuk.

p1562gy-eu-1-0768-koxr.jpg

A processzor, mely maximum 1.84 GHz-en dolgozik, elsősorban Windows alatt pörgethető fel, és néhány célzott tevékenységgel (sok Chrome ablak, letöltések, frissítések, egyéb telepítések) nem nehéz 100%-os kihasználtságon terhelni hosszú-hosszú percekre. A RAM mennyiségét elégnek nyilvánítom, mert akármennyire is sasoltam, sosem ment 3 GB fölé a használt mennyiség. Remix OS alatt elvan 1 GB környékén is az esetek nagy többségében, ami remek optimalizációra vall.

GPS nincs, de bluetooth van, a 4.0-s verziójú chip pedig megfelelően teszi is a dolgát. 64 GB-os memóriakártyámat minden gond nélkül beolvasta az eszköz. A 6600 mAh-s akksi feltöltése meglepően sok időt vesz igénybe még a 3A-es töltővel is. A fogyasztásmérőm szerint kb. a 90-95%-os töltöttségi szint eléréséig 16.3 wattos teljesítményt vett fel, csak utána csökkent. Ez 5 volton számolva több, mint 3 amper. Az nagyon sok. A type-C port tehát megteszi, amit megkövetel tőle a specifikáció, de az akksi nyilván nem ugyanazt a cellafeszültséget alkalmazza, mint a mobiltelefonok, ezért tart jóval tovább a feltöltése, amely akár 4 órát is igénybe vehet.

p1562gy-eu-1-0768-avaw.jpg

Vásároltam hozzá egy eredeti Chuwi kapacitív tollat is, mivel annak idejét a Voyo-hoz járó toll nem működött, így most nyílt alkalmam életemben először kipróbálnom egy stylus tollat. Nem rossz, de igazából szükségtelen. Mivel ezek az olcsó táblagépek nem érzékelik a tenyér képernyőre helyezését, és mellette az írást, ezért a stylus tök fölösleges beruházás. Nem mellesleg 4000 forintba kerül. A toll működik, teszi a dolgát, viszont ha a kezem is hozzáér a képernyőhöz, ott is érzékel, így kézzel jegyzetelni lehetetlen rajta, és hosszan rajzolni is, mert az ember leteszi a kezét az ilyesmihez. Ez még egy teljes mértékben kiforratlan dolog itt.

 

Konklúzsön

A kép nem makulátlan, vannak apróságok, amik belerondítanak a nagy örömbe. Nem kifejezetten élvezhető a sztereó hangszórópár hangja, de legalább van 3.5 milliméteres jack dugó, hogy fülhallgatón élvezhető legyen a tartalom. Windows 10 alatt kicsit szűkös a tárhely, de mivel az enged bármit memóriakártyára telepíteni, így érdemes legalább egy 64 GB-os modellel készülni, és nem lesz gond. Hiányzik belőle a mobilnetezési lehetőség, de kárpótol érte a type-C port nyújtotta számtalan lehetőség, és nagyáramú töltés. A kamerák a várakozásoknak megfelelően rossz minőségű képeket készítenek, viszont nem is erre találták ki, hanem online csevegésre, amire alkalmasak.

Ezen felül a táblagép egy remek üzlet nettó 55.000 forintért, mivel borzasztóan stabil, jó minőségű fém házba van csomagolva, az enyhén alulméretezett fényerőt leszámítva kijelző kiemelkedően teljesít, a 4 GB RAM pedig várakozásaimat felülmúlva tette meg jótékony hatását. A processzor továbbra is korlátozza tevékenységeinket, de ebben a felállásban már remek összeállítás multimédiás tartalmak fogyasztására (nem játékra!), illetve irodai feladatok elvégzésére.

Egy 14.000 forintért hozzá vásárolható billentyűzettel nagymértékben kiterjeszthető a táblagép használhatósága, bár én sajnálom, hogy nincs benne külön akksi. A fém ház miatt viszont ennek is van némi tömege, így már összejön annyi, amennyit ránézésre nem várnánk az eszköztől, ugyanis megemelve meglepően nehéz. Ez nem véletlen, hiszen minőségi az anyaghasználat, és hatalmas a kijelző.

A stylus pen véleményem szerintem majdnem teljes mértékben felesleges beruházás 4000 forintért, nem lehet olyan jól használni. Ha valaki nagyon spórolósra venné a figurát, de szeretné teljes értékű notebookként használni, annak javaslom egy olcsó bluetooth-os billentyűzet-egér szett beszerzését hozzá, mert az nem 14.000 forintba fog kerülni. Utána már csak egy tok kell, vagy valami kitámasztó alkalmatosság, és máris megvan a támasz, meg a billentyűzet is. akármilyen felállásban is vásároltok, ne felejtsetek el az importköltségekkel számolni. Éppen ezért érdemes lehet minden tartozékot a táblagéptől eltérő csomagban kérni, mert azok külön-külön tutira átjönnek a vámon.

Itt megvásárolhatóak a termékek:

Chuwi Hi10 Pro >>

Chuwi Hi10 Pro billentyűzetes dokkoló >>

Chuwi Hi10 stylus pen >>

Vezetéknélküli bilentyűzetek >>

Még több vezetéknélküli billentyűzet >>

 

Itt elérhető a Gearbest táblagép kínálata >>

35 komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr2911927359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nouby 2016.11.07. 14:17:37

Tudtok valami EU-s raktárat ahonnan meglehet rendelni és nem kell az vámkezeltetni stb? Tudom van akinek átcsúszik de ha lehet nem mókáznék ezzel.

Még egy: Cube iWork 10 vagy CHUWI Hi10?

Nouby 2016.11.07. 14:18:21

EDIT:

Cube iWork 10 vagy CHUWI Hi10 PRO?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.07. 14:50:47

@Nouby: Az EU raktárak eléggé le vannak csupaszítva, Gearbest táblagépkínálatát linkeltem a cikk végén, ott nézd meg esetleg.

Ha a két gép között kell választanom, tutira nem vennék sima droidos készüléket. A Remix OS nagyon király. Egyébként nemsokára jön cikk egy ezektől jóval drágább Win10-es, felsőkategóriás Cube táblagépről is ;)

Nouby 2016.11.07. 22:24:43

@mrgergoke: Ráz a hideg ha arra gondolok hogy garanciát kell rajta érvényesíteni kínában ha rossz. Ilyenkor posta és fohász?

Nouby 2016.11.07. 22:34:51

@mrgergoke: Olvastam anno a Cubot-os kálváriát. Inkább ráfekszem és robbanásig töltöm akkorát lehet szívni :D

Siskebab 2016.11.07. 22:54:44

A nettó 55 mennyi bruttó? Mindenestől? Köszi!

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.07. 23:40:48

@Siskebab: Sima postával, ha eredeti érték szerint áfázol, akkor összérték*1.27 + 2500 Ft.

JZO001 2016.11.08. 10:12:32

Arra azért figyeljetek oda, hogy a saját supportjuk szerint is cseszhetitek, ha a Win10 fejlreáll. Ugyanis újrahúzni nem lehet és a suport is azt írta nekem, hogy nem tudnak segíteni ezügyben. Továbbá azt is írták, ha a Win10 valami új frissítést húz magára, akkor elvesztem a garanciát. Na most Win10-hez lesz majd Redstone 2, stb és akkor? Konyec.
Továbbá kérdeztem, hogy hol találhatóak meg a driverek és a telepített alkalmazások, amik segítségével esetleg én helyre tudnám pofozni a sérült Win10 telepítőt, de ebben sem tudtak segíteni. Másszóval borítékolható, hogy ha bármelyik oprenccer beszarik, akkor megy az egész gép a levesbe.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.08. 10:40:18

@JZO001: Én ezzel egyáltalán nem értek egyet. Amikor ezeket a sorokat írom, egy ugyanennyire "ismeretlen" hardverekből összeválogatott Voyo A1 Plus Win10-ét húzom újra. Alig bonyolultabb, mint egy asztalin végrehajtani.
A titka az, hogy amikor megkapod, kell csinálni egy helyreállító pendrive-ot, amivel döglött rendszer esetén is javítható minden, illetve egy teljes driver mentést. Én ezzel rakom vissza a totál ismeretlen érintőképernyő drivert újratelepítés után.
Nem hiszek abban, hogy valami szoftveresen megdögölhet, túl sok mindent hoztam már vissza a halálból.

JZO001 2016.11.08. 10:44:41

@mrgergoke: nekem ezeket a saját ügyfélszolgálatuk mondta, amikor direktbe rákérdeztem. Nem saját kútfőből állítom, amit leírtam. Ha valaki megvenné az eszközt és ténylegesen azt mondaná, hogy egy rommá ment, be nem bootoló gépre sikerült visszahoznia az Androidot és a Win10-et is egyaránt, akkor OK. Én viszont nem dobnék ki erre a kísérletre 50-60 HUF-ot. Ha meg az ügyfélszolgálatuk hülyeségeket hordott össze, nos az az ő bajuk elsősorban. Meg persze az enyém, mert nekem is fáj a fogam erre a cuccra.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.08. 10:46:17

@JZO001: Az a javaslatom, hogy akkor várj még kb. egy hetet, amíg kijön egy felsőkategóriás kínai gép tesztje :)
Hátha az szimpatikusabb lesz.

JZO001 2016.11.08. 11:10:15

@mrgergoke: megvárom. Szimpatikus ez a gép is nekem. Csak arra szeretnék valakitől beszámolót, hogy a gépet egy teljes összeomlás után újra tudta húzni. Valamelyik videoban láttam egy Switch OS gombot a menürendszerben, na pl ahhoz is tuti kell valami appot feltenni, nem magától terem oda.

JZO001 2016.11.08. 11:14:03

@mrgergoke: néccsak, pl itt a Description-ben a "Notice" alatt már ott az árulkodó szöveg:
www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_360522.html

Innen jött, hogy kérdezősködjek, mi a teendő összeomláskor, hogy megy a reinstall. Lehet-e MediaCreationTools-t használni, stb...

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.08. 11:22:20

@JZO001: Ja, tudom, ezt mindenhova odaírja a Gearbest. Ha csak ezen akadtál fenn, rendeld meg másik webshoptól (Banggood), ők nem írnak oda ilyesmit tudtommal :)
De sajnos a kérdésedre választ nem tudok adni, mert én nem húztam még újra :/

Alick 2016.11.08. 12:17:03

Bocsánat, de kb. ennyiért egy használt X201-es (12") ThinkPad sokkal jobb választás "irodás" célra. Jelenleg is használok egy X201-es tablet-notit (Wacom toll és képernyő)... és munkára semmiképpen se cserélném le egy kínai tabletre (ld. még driver ellátottság). Arról nem is beszélve, hogy ez a Thinkpad még pár évig várhatóan nem esik szét.
Hobbista szinten persze érdekes lehet játszadozni a Windows-os tabletekkel, volt már ilyen a kezemben.

szcsongor 2016.11.08. 14:21:36

@JZO001: Hogy mi? Ez meg milyen Windows licensz, amivel nem lehet ugyanarra a gépre újratelepíteni? Ilyen tuti nincs, minden Windowshoz jár egy serial, sőt ez fizikailag adott géphez van kötve, ha legális a Windows rajta akkor kizárt hogy ne lehessen újrahúzni.
Azt meg egyenesen képtelenségnek tartom, hogy ha kap a rendszer egy amúgy ingyenes frissítést, akkor bukik a garancia. De ha tényleg ezt mondta a support, akkor nagy ívben kerülném a cuccaikat.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.08. 14:27:25

@szcsongor: A GB supportja híres arról, hogy összekeveri a RAM és ROM fogalmakat, illetőleg fogalma sincs, hogy mit kell válaszolni arra, amit az emberek kérdeznek. Elég megnézni egy random táblagép vagy telefon alatti kérdéssort. Csupa hülyeséget irkálnak, kár kérdezni tőlük. Viszont az áraik jók :)

JZO001 2016.11.08. 14:30:57

@szcsongor: nem a seriallal van probléma. Hanem magával a teljes újratelepítéssel. Ebben nem HDD/SDD van a szokásos SATA vezérlőkkel. Driver kellene az egészhez, azt viszont nem adnak. Ennek hiányában szerintem már az MMC háttértárat sem fogja látni a telepítő, ahová mennie kellene. Ezt nem állítom biztosan, de nem tudnak mondani semmit, nem kapok drivert, se letöltési linket, se support oldalt, semmit. Így viszont nem merem megvenni. Az, hogy egy Windows 10 milestone upgrade meg hazavághatja a rendszert és ugrik a gar, az mókolásra vall. Ki tudja mit csináltak vele. Jó lenne tudni. Engem nem zavar, csak nem szeretném 3 hónapig használni a gépet, hogy utána dobhassam ki.

kvp 2016.11.08. 15:10:45

Szinte ugyanezt a hardver lehetett par honapja megvenni a mediamarktban Lenovo gyartasban (van Asus is), garanciaval es magyar billentyuztettel, elotelepitett win10-el, kemeny 25 ezerrel dragabban. Ok, hogy kinai, de akkor legalabb mar olyan gyartotol es boltbol ahol van magyar garancia es szerviz. Ha jol nezem a cikkben levohoz 14 ezer volt a billentyuzet, tehat kb. 11 forint a markasabb elonye, csak nem 6-7, hanem 18 orat bir ki (a billentyuzetben van a nagyobbik aksi). Mindezt ugy, hogy bemegy az ember a boltba es leveszi a polcrol, 1+2 eves garanciaval.

ps: raadasul en a bolti arat irtam, tehat afaval, azaz szallitas+vam+afa fizetes eseten a kinai noname mar boven dragabb mint egy helyben megvasarolt Lenovo vagy Asus...

szcsongor 2016.11.08. 15:35:04

@JZO001: Már ott bukik az egész, hogy csak egy Win 10 Home licensz 40ezer Ft. Ez az egész gép meg kb bruttó 70. Még akkor is ha egy gyártó nagy tételben lényegesen olcsóbban kapja a Win licenszeket, gyanús ez így.

Nouby 2016.11.08. 16:06:10

@kvp: Hasonlóra emlékszem, próbáltam utánna menni hogy a pontos névnek de nem találtam. Neked megvan?

Axelock 2016.11.08. 16:13:29

@JZO001: A Chuwi fórumon vannak fent Win10 mentések, és leírások a felrakáshoz. (Angolul ;) )

JZO001 2016.11.08. 16:25:03

@Axelock: ha már megtaláltad, megtennéd, hogy belinkeled? :)
Köszi!

midnight coder 2016.11.08. 19:53:33

Bennem a tablet vásárlásokkal kapcsolatos szívásaim után kb. két dolog fogalmazódott meg:
1. A magyar garancia must have. Kerül amibe kerül. Én mondjuk még csak ilyet vettem, de elég sűrűn szükség volt rá.
2. Soha ne vegyél 1GB RAM-mal vagy 32GB-nál kevesebb háttértárral megvert eszközt. Fokozottan igaz ez windowsra.

Nouby 2016.11.08. 20:15:45

@midnight coder: És hol kapok itthon ilyen tabletet? Pont most halt meg a Nexus 7-esem azért keresgélek ilyet.

dunántúli gyerek 2016.11.08. 20:19:43

biztos van egy csomó ember akinek ez jó, valamire

de irodai használatra (ha nem csak napi 4-5 e-mail megírásátt jelenti ez) az ilyen 10es hibridek (nem csak ez) nagyon fárasztóak, kicsi a billentyüzet a rendes melóhoz

és occsó

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2016.11.08. 21:31:18

Ami az újratelepítést illeti, boot közben elakadó Teclast tabletre simán felment a win8.1 (nem javító telepítés, hanem from scrath). OTG kábel + USB hub és rá lehetett dugni a billentyűzetet, egeret, pendrájvot.

Axelock 2016.11.08. 22:08:30

@JZO001: Ja, bocs, jogos. :)

The Instruction to Flash Windows 10 for CHUWI Hi10
forum.chuwi.com/thread-15-1-1.html

[Official Version] [Dualboot] Chuwi Hi10 Windows + Android + Bios...
forum.chuwi.com/thread-1627-1-1.html

Nomost, ha a forum.chuwi.com-on egy Administrator szerint ez a hivatalos verzió, akkor modhatjuk, hogy megbízható forrásnak tűnik. :)

RetroGer 2016.12.05. 20:43:02

A Remix OS-t próbáltam én is, persze hivatalosan nem támogatott gépen. Nagyon bejön, csak sajnos a videó tartalmakkal (youtube, indavideó, bármi ilyesmi) akad gondja. Ezen a gépen a videók nem akadnak, HD-ban sem?

namaste2 2017.02.20. 19:26:50

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Írnál erről bővebben. Tbook 10 működött 4 hónapig. Előbb behalt a Win10, de az Android még működött. Aztán újra telepítették egy szervízben, de jött rá egy Win frissítés és totál behalt. Nem bootol be, hiába van újra telepítőm, biosom nem megy fel.

Gearbest? Nevetséges, a garanciális ügyintézés. Felajánlottak egy 65000.-es gépért 25€-t és néhány pontot...
Persze ez csak akkor ha náluk költöd el. Felhasználhatóság a teljes vételár 30%-ig. No comment...

Vagy vissza küldöm 10-15 ezer Ft.-ért idegeskedem, és úgyse csinálnak vele semmit...

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2017.02.20. 20:31:01

@namaste2: Mi mindig szívesen segítünk ilyen ügyekben. A kínaiak valóban megpróbálják időnként lehúzni az embereket, de nekünk azért van ráhatásunk a dolgokra :)

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2017.02.20. 21:00:33

@namaste2: Összedugtam az OTG kábelen és az USB hubon keresztül a billentyűzettel, egérrel, bedugtam a bootolós pendrájvot is, amin a win telepítő volt. Bekapcsoláskor nyomtam a DELt, belépett a BIOSba, boot override a pendrájvról és telepítettem.

namaste2 2017.02.20. 23:47:37

@mrgergoke: Élnék a lehetőséggel, ha megoldható.
Már azt sem bánnám, ha valaki még ránézne mielőtt lemondok róla teljesen. Egyébként teljesen meg voltam vele elégedve.

BIOS-om van a Teclasttól, Win 10+Android 5 a Gearbesttől.
Két szervízben volt. Az egyik annyit derített ki, hogy valószínűleg BIOS frissítés kellene, mert nem látható a teljes memoria. (Egy Chuwi fórumon valaki már írta, hogy Win frissítés során "megtelt, beragadt?" a memoria. Teclast fórumon is valaki a memoria "frissítésével" oldotta meg a hasonló problémáját Win frissítés után. A BIOS frissítést nem vállalták a garancia miatt.
A másik szervíz szintén nem nagyon akart belemászni a történetbe a garancia miatt.
Akkor még bizakodtam a garancia érvényesíthetőségében. Most, hogy látom, hogy a Gearbest sem nagyon töri össze magát, nem bánnám ha még futna vele valaki egy kört.

Lehetne valamivel hatni a Gearbest supportra?
süti beállítások módosítása