iLife X5 robotporszívó teszt - A legyőzhetetlen

2016.11.01. 08:00

mrgergoke

1465868616484402_1.jpg

34.500 forint EU raktárból, porszívóz, felmos, és nem hagy maga után semmit. Mi az? Ez bizony az iLife X5 robotporszívó! Azt hittem a Blitzwolf ajánlata után, hogy ez valami katasztrofálisan rossz darab lesz, de csak kaparom az állam a földről.

 

Bontogatás

Az első benyomások azért voltak kevésbé pozitívak a Blitzwolfénál, mert a doboz is kisebb, kevésbé színes, egy tojástartón kapott helyet az eszköz, és úgy en bloc olcsóbbnak tűnik. Mármint persze, fele annyiba is került, de a csomagolási élményt akkor is nagyban befolyásolja a doboz dizájnja, és a csomagolóanyagok minősége, ha a felhasználó arról nem is tud. Ezek alapján azt vártam, hogy fele annyi tartozék is lesz hozzá, illetve a porszívó is még szerényebb működést fog bemutatni.

A termék mellett ott van ugyanúgy az egy pár pótseprű, egy felmosórongy, egy víztartály, két HEPA szűrő, egy távirányító elemmel, egy virtuális fal elemmel, egy dokkoló, egy töltőadapter, egy tisztító seprű, egy másik felmosóronggyal felszerelt műanyag adapter felmosáshoz, és egy használati útmutató. Nem semmi adag cucc.

A termék érezhetően könnyebb, mint a Blitzwolf porszívója volt, de az anyaghasználaton igazából nem tűnik fel, hogy mennyivel olcsóbb. Egyáltalán nem bizonytalanított el az, ahogy körbetapiztam a testet. Sehol nem recseg-ropog, normálisan össze van rakva, nem tűnik törékeny, olcsófos műanyagnak sem, tehát a kicsomagolás után jött az első kellemes meglepetés.

Ami azt illeti, a termék egészen jól néz ki. Az iLife szerencsére le merte vetkőzni azt a tipikusan fekete, kék fényekkel megszentelt high-tech kinézetet, amire a Blitzwolf felesküdött marketing gyanánt, és inkább egy arany-fehér színkombinációt vetett be, ami kifejezett üdítően hat. Elölről ugyanúgy emgvannak a távolságszenzorok, illetve a lökhárító, ami szintén érzékelésre is szolgál, de távolságszenzorokat találunk hátul is, ezek az ütközések elkerülése mellett azt is biztosítják, hogy ne zúgjon le szegény gombóc sehonnan. Így tehát emeleten, lépcsők mellett is nyugodtan ott lehet hagyni, nem fog öngyilkos kísérletet tenni.

1465868664920497.jpg

A beüzemelése nem több egy pár perces műveletnél, bár első éjszakára érdemes a dokkolóján hagyni tölteni - ezt írja a használati útmutató is, amit ezúttal is gyakorlatilag kötelező elolvasni. Nagyon sok érdekes információval szolgál, és kapásból egy csomó segítséget nyújtott a beüzemelését, és használatát illetően. Sajnos az olcsóság helyenként meglátszik: a kijelzője korántsem képes olyan egyértelmű kommunikációra, mivel csak 4 digit jeleníthető meg rajta. Ez azt eredményezi, hogy sokszor számok, betűkombinációk, fél feliratok jelzik az aktuális működési módot, hibát, visszajelzést. Egy idő után persze hozzászokik a felhasználó és megtanulja ezeket, de ehhez legalább 1 hét aktív használat szükséges, addig pedig marad az útmutató olvasgatása.

 

Tesztüzem

Mivel a legtöbben - ha rögtön nem is, de pár hét után legkésőbb - úgyis automata módban fogják használni, ezzel kezdtem én is a tesztelést. Elkezdett szépen, összevissza, de a Blitzwolfétól sokkal rendszerszerűbben kóvályogni a konyhában, és bár ez is kitaposta ugyanazt az útvonalat több alkalommal is, valami rendszert, haladást azért fel lehetett fedezni a tevékenységében. Ami teljesen megdöbbentett, az a non-contact mechanizmusa. Ez ugye azt jelenti, hogy nem a lökhárítóját használja ütközések érzékelésére, hanem még ütközés előtt megáll a távolságszenzorokat használva. Minden bizonnyal ez jobban meríti az akksit, mint a Hulk mód, de egy kis takarítótündérré válik ebben a módban.

Amint közelít a falhoz, teljesen lelassít, és mintha robbanószerhez közelítene, olyan finomsággal kúszik teljesen a fal tövéhez, és minden piszkot feltakarít a falak mellől is. Ez pedig nem jelent mást, mint egyértelmű, fölényes győzelmet a Blitzwolf megoldása felett, amit emiatt már csak a cikk végén fogok újra emlegetni. Ha kontakt módba van kapcsolva, akkor sem kell azt gondolni, hogy lezúz mindent, mert meglepő módon a lökhárítója is nagyon érzékeny. Csattanást, ütközést nem is hallani. Éppen csak megérinti az előtte lévő tárgyat, és már iszkol is hátrafelé.

Tekintve, hogy már csak a tényleges sarkokban marad pár négyzetcentiméter, ahonnan nem szedi ki a koszt, adja magát a következő kérdés: mennyire hatékonyan porszívóz? Erre a kérdésre jobb választ nem is adhatott volna a múltkor már bevált módszerem. Megint hagytam gusztustalanra porosodni a padlót, majd pedig egy szőnyeget is ráráztam. Így olyan porréteg keletkezett a földön, ami már ropogott a talpam alatt.

Manuális módba kapcsoltam, ami azt jelenti, hogy a távirányítóján (valószínűleg rádiós, nem infrás, így nem kell "rámutatni" vele) található gombok segítségével irányítottam, így céltudatosan elhaladtam a földre helyezett lámpák mellett. Két alkalommal mentem át a megvilágított területen, annak az eredményét láthatjátok az előtte/utána fotóimon. Közelekdés közben a két seprű forogva gyűjti be a koszt, és betereli középre az állítható teljesítmény szívónyíláshoz, ahonnan a portartályba kerül. A portartály is nagyon könnyen takarítható és a hatékonyság 95% körüli, tökéletesen elégedett vagyok a tapasztaltakkal.

Amire még nagyon kíváncsi voltam, az a felmosó funkciója. Úgy működik a dolog, hogy ki kell venni a portartályt, és a helyére tenni a 300 millis víztartályt. A használati útmutató ugyan azt írja, hogy vizet kell bele tölteni, de mivel elektromos alkatrésszel nem érintkezik, talán nem tesz tönkre semmit, ha megy bele egy kis felmosószer is. Ez nem javaslat, csak elmélkedés, ilyesmire nem terjed ki a garancia!

1465868617563846.jpg

Megtöltöttem hát vízzel, belehelyeztem, illetve felpattintottam az aljára a műanyag állványt, amire tépőzárakkal rá volt erősítve egy rongy gyárilag. Jó minőségű, mosható, enyhén bolyhos rongynak tűnik. Ha a tartályba nem is lehet önteni takarítószereket, ebbe egészen nyugodtan. A tartály alján két kiömlőnyílás van, amikből a gravitáció imádkozza kifelé apró cseppekben a vizet, így a rongy passzív módon kap folyamatos "kenést". Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a teli tartályt benne hagyva, és egy helyben állva rövidesen tócsa keletkezik a gép alatt. Kisebb kellemetlenség. Ilyenkor természetesen szigorúan tilos dokkolóra helyezni is, mivel zárlatos lehet!

1465868704293038.jpg

Tehát előkészítettem mindent, és ugyanúgy nyomtam egy auto gombot, majd beküldtem a konyhába, ahol még csak ki sem porszívóztam, mielőtt a durván foltos, ragacsos kőre ráengedtem volna. Odatettem a virtuális falgenerátort is, amely 3 méter hosszú falat képes létrehozni, és egyik oldala a lezárt rész, a másik oldala a munkaterület. Fordítva letéve kissé képes meghülyíteni is a porszívót. Nem igazán érit, hogy hogyan került a lezárt térfélre.

1465868608298371.jpg

A rongy hamar átázott, és ahogyan lassan közlekedett az eszköz, széles, vizes csíkot hagyott maga után. Még egyszer: a tartályban sima, hideg víz volt, ez minden, amivel takaríthatott. 10-15 percre magára hagytam arra a pár négyzetméterre, és láss csodát, pár nagyobb darab szeméten kívül csillogó tisztára mosta a konyhát. Egészen elképesztő. A rongy persze elég koszos lett, de némi WU2, és egy kis langyos vizes dörgölés hamar kihozott belőle mindent.

Mindezek mellett még csendesen is dolgozik és mindenből jár hozzá pótalkatrész, amik a webshopokból újravásárolhatóak. Az egyetlen hátránya, hogy borzasztóan nagy gondban van, ha automatikusan dokkolóra kell másznia, előbb hal éhen, mert nem talál oda. Nem tudom viszont komoly negatívumként felróni ezt neki, mert nem tart tovább 30 másodpercnél dolga végeztével lekapcsolni, felemelni, és a dokkolóhoz cipelni. Ütemezhető, időzíthető, különböző takarítási módokra (pl. élkövetés, spot takarítás, auto, manuális) fogható, csökkenthető a teljesítménye és a zaja, ki lehet kapcsolni az ütközéses közlekedést, és még számtalan funkcióval rendelkezik. Küszöbökkel könnyedén megbirkózik, alacsonyabb szőnyegekre is felmászik, de időnként felgyűri őket. Nem szőnyegek takarítására lett kitalálva, érdemes felszedni őket porszívózás előtt.

 

Konklúzsön

Az iLife összehozta a robotporszívók gyöngyét. Ennyire olcsón ilyen jó teljesítményt sosem vártam volna. Jelenleg EU raktárból (azaz további importköltségek nélkül!) mindössze 34.500 forintért, plusz szállítási költségért megvásárolható. Ezért a pénzért cserébe remekül porszívóz, csendben van, 2 órán át képes működni, mielőtt töltőre lenne szüksége, virtuális fallal 3 méter hosszú falat is állíthatunk neki, hogy lezárjunk területeket, különböző módokra állítható be, időzíthető, ütemezhető, és ha mindez nem lenne elég, a végén még fel is mos helyettünk. Ezzel gyakorlatilag bődületesen sárba tiporta a neves Blitzwolf hasonló termékét. Ha ettől rosszabb ajánlattal nem találkozok, soha többé nem szidom a kínaiakat.

Itt megvásárolható >>

Más robotporszívók >>

 

Karácsonyi tech ötletbörze! >>

 

komment

Címkék: otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1311918677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JonC 2016.11.01. 12:26:44

jól látom hogy csak kínai típusú konnektorcsatlakozója van, és a dokkolós képen látható fehér adapter saját cucc, az nem járt hozzá?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.01. 12:30:11

@JonC: Megmondom őszintén, fogalmam sincs már, hogy hozzá járt-e, mert több cucc volt a dobozban, és az ilyet nem bele a dobozba rakják, hanem az összes doboz közé. Ergo nem tudom, mihez adták. Volt némi kavarodás. De az oldal alján a kérdések között is azt írják, hogy az országodnak megfelelő dugóval adják, mindig úgy szokták. Amúgy itthon is csak pár százas egy átalakító :)

JonC 2016.11.01. 12:34:58

@mrgergoke: persze, ez nem megoldhatatlan probléma. még a $31.91-os szállítási költséggel együtt is megfontolandó ajánlat a cikked alapján. köszi érte.

VajdaságiTanár 2016.11.01. 18:56:42

Elolvastam a cikked és rendeltem is egyet. HA döntést az befolyásolta, hogy még felmosni is tud. Mindenhol járólap van nálunk, macska is van a háznál: ha naponta-kétnaponta összeszedi a koszt, már jobban fog kinézni a lakás. Köszi az ajánlást!

ogli dzsí 2016.11.01. 19:36:05

én imádok porszívózni, takarítani, főzni

ez elveszi a melómat

különben szingli faszi vagyok, heló

zolibáttyó 2016.11.01. 19:44:32

@ogli dzsí: Pedig az ilyen fószer a nők álma.

Oatmilk 2016.11.01. 19:49:41

@ogli dzsí: Ohh, hol lehet Veled megismerkedni? ;)

ogli dzsí 2016.11.01. 19:54:17

@zolibáttyó: igen de meleg vagyok, bár a nőket se küldöm el

McGold 2016.11.01. 20:10:41

Régóta várok olcsó robotmasinára, de most meg olyan érzésem van hogy ez túl szép ahhoz hogy igaz legyen :) Főleg hogy felmosni is tud. Mondjuk szállítással már 43e ft.
No mindegy, lehet beszerzek egyet karácsonyra, csak kicsit félek nem húzza sokáig.

Lucía Pérez Romero de Rivera Pacheco 2016.11.01. 20:35:29

Szia!

A szegélyekkel és szőnyegekkel hogyan birkózik meg?

elemes 2016.11.01. 20:36:48

@ogli dzsí:

Brezsnyev, ha élne, rólad álmodna :)

igazi hős 2016.11.01. 20:48:23

Fél év napi használat után térjünk vissza a témára, hogy még midig bírják-e az akkuk, mert ezeknek az a gyenge pontja. Nekünk is volt, garanciában kaptunk hozzá egy nagyobb akkut, de az is hamar kimúlt heti 3-4 használat után. Persze az régen volt (kb. 8 éve), de Kínában még mindig erős "divat" hatalmas számokkal ellátott, de vacak akkukat gyártani olcsón. (Tudom, gyártanak jó akkukat is, de azok majdnem ugyanolyan drágák, mint a neves akkuk.)

futo 2016.11.01. 21:08:08

Ígéretes. Épp porszívót akarok venni és jó lenne egy automata. Mit kezd egy nappalival, amiben kanapék vannak? Kikerüli és körbeporszívózza őket? Kitalál az ajtón más helyiségek eléréséhez?

Bocs a láma kérdésekért. :)

dunántúli gyerek 2016.11.01. 21:15:38

Háztartási kütyük kiválasztása és beállítása a nagyasszony feladata és felelőssége.

Mostantól.

2016.11.01. 21:30:38

@Lucía Pérez Romero de Rivera Pacheco: valószínűleg elakad mint a többi... ezért nincs nekem sem

Lucía Pérez Romero de Rivera Pacheco 2016.11.01. 21:41:34

@laptop szerviz: Ettől tartottam... Mondjuk a küszöb még a legkevesebb, de szőnyeget göngyölíteni meg azzal szórakozni nem felemelő. Szívem szerint kidobnám, de nem engedik. :(

ShowMan · http://streamingtv.site/ 2016.11.01. 22:16:20

Köszi szépen a jó kis tesztet. Nekünk csak alap porszedős (Vileda) robotunk van, de ez nagyon jó és az ára is. :) Kell egy ilyen, az tuti.

potemkin 2016.11.01. 22:52:54

Mikor tanulják már meg végre az emberek meg az újságírók hogy az ilyen típusú "készülékek" nem robotporszívók!

Ez söprögetőrobot!

minekez 2016.11.01. 22:56:54

Ez nagyon hasonlónak tűnik az Aldiban 40-50e körül előforduló porszívókhoz (kétféle van, egy ilyen dupla oldalkefés, illetve egy szimpla, de alul forgókefés). Azok arany helyett fehér színűek, de ezen kívül más eltérés első pillantásra nincs. Bár azokhoz mintha nem lenne felmosó adapter (viszont 3 év garancia igen :) ).
Mindenesetre valószínűleg egy alomból származnak, így alkatrész szinten is lehet átfedés.

fda 2016.11.01. 23:39:23

@futo: Ezt nem ismerem, nekem egy roomba-m van.

A bútorzat egyáltalán nem akadály, minden elképzelhető helyen átbújik, mindent kikerül, mindent körbejár. Épp ez a lényege, az ágy alatti távoli sarokban, és a TV állvány és mindenféle polcok alatt tuti nem porszívózol rendszeresen, de ez ahova befér oda bemegy (az enyém 8-9 centi magas). Addig kavar, amíg megtalálja az ajtót és átmászkál mindenhova, nálam kb. 100 nm-en van elengedve.

Kiszöbön átmászik, szőnyegre rámegy és nagyon szépen rendbeteszi. Van egy apró nagyon vékony, gyenge szőnyegem, amit felgyűr, ezért azt fel szoktam tenni a mellette levő ágyra. De ha elfelejtem, akkor sincs gond, összegyűri, lekínlódja magát róla és otthagyja.

fda 2016.11.01. 23:42:31

@laptop szerviz: ha nincs "neked sem", valószínűleg nem ismered ezeket, ezért valószínűleg megalapozatlan a véleményed.

fda 2016.11.01. 23:51:38

@potemkin: Azért robotporszívók, mert a gyártói annak hívják őket.
Majd amit te gyártasz, annak te adsz nevet.
Igaz, a porszívás tényleg csak egy a több tevékenységük közül. Szívnak az pl. morzsát vagy hajszálat is.
Ilyen módon az általad ajánlott söprögetőrobot sem az igazi kifejezés, mert ez a konkrét modell pl. vizes ruhával _feltörölni_ is tud. Hívjuk akkor feltörlőrobotnak? De egy komolyabb darab nem csak feltöröl, hanem fel is szívja a vizet. Őt hogy hívjuk? :-)

Ez valami olyasmi, mint az okostelefon. Az valójában egy tucatnyi hardvereszköz kezelésére is felkészített komplett miniatűr számítógép, és talán már épp nem a telefonálás a legfontosabb vagy legjellemzőbb funkciója.

agimano 2016.11.02. 00:34:53

@minekez: nekem is ez jutott eszembe, nekünk van aldis robotunk, tök ugyanilyen, de nem tud felmosni

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.02. 07:35:14

@ANOka: www.gearbest.com/ilife-x5-_gear/?lkid=10187658

@Lucía Pérez Romero de Rivera Pacheco: szegélyek sima liba neki, a szőnyegekre meg felmászik, de nem végez tökéletes munkát. Vastag szőnyeg szélén elakadhat, mert nem tud olyan meredeken mászni, fennakad a műanyag házán.

2016.11.02. 07:49:49

@fda: volt csak visszaküldtem miután minden nap arra értem haza, hogy a szőnyeg szélén fennakadt

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2016.11.02. 08:11:28

@ogli dzsí: Nem veszik el.
A szent, és tévedhetetlen tudomány, melynek igaz tanait állami intézményekben magoltatják, még nem tart ott, hogy olyan robotot csináljon, ami fel tud porszívózni egy lakást. Vagy főzni tudna...

Ez portologató robot, halleluja testvérek!

fda 2016.11.02. 08:48:52

@laptop szerviz: Jól tetted, az valami gagyi volt, vagy pedig egyszerűen nem szőnyegre való (el tudom képzelni, hogy van olyan, ami pl. csak parkettára alkalmas)
Egy normális gépnek nem gond, hogy akár az egészen vastag szőnyegekre is rámenjen.
Ettől még nem kell mindet leszólni, olyan típusok is vannak, hogy elfelejted, hova tetted a régi "buta" porszívót:-)

fda 2016.11.02. 08:52:23

@wmiki: Látom, igen képben vagy a mai fejlesztésekkel. Jó porszívózást és mosást (gondolom azt se hiszed el, hogy van már olyan gép, ami tisztára mos egy zoknit).

MaCS_70 2016.11.02. 09:44:15

@laptop szerviz: Nálunk nem akad fenn a szőnyeg szélén, sem a Roomba, sem az aldis.
Jó munkát végeznek, azaz jelentősen csökkentik az alapos porszívózások szükségességét, úgy négyszer hosszabb időközönként kell porszívózni, ha hetente háromszor körbemennek.

MaCS

MaCS_70 2016.11.02. 09:49:21

@fda: Hagy rá! wmiki szellemi képességei erre elegendőek. Még azt sem fogja fel szerencsétlen agyhalott, hogy a számítógép, amin ír, nem a fán termett.

MaCS

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2016.11.02. 10:59:27

@minekez: Igen, a felmosó nélküli van nekem, Aldiból, 40e-ért, iLife V5 a lánykori neve (Aldinál Easyhome SR5000). középső kefe nincs, két forgó van, de nem baj, én kifejezetten keménypadlóra vettem. A portartálya pont ugyanaz, mint ennek. Virtuális falat nem adtak vele, vehetnék, találtam már kínai webshopban, csak drágállom.

Skywatcher 2016.11.02. 11:12:26

Nekünk van már egy 20ezer ftos kategória (edigitálból), az csak porszívózik (nem söpröget, mert igenis szívja a port, nemcsak söpri), de az a legalapabb kivitel, nem megy vissza dokkolni, és nem mos fel (jó, a hátuljára lehet gyűrni egy rongyot/papírt, amit húz magaután, de sokat nem ér). Ráadásul rendszeresen az ágy alatt merül le, és mászhatok be érte. Amúgy jól végzi a dolgát, ha előtte mindent elpakolunk, semmi kábel, játék, vagy egyéb nem marad a földön, 1 szobát (25 nm) szépen kitakarít 1 óra alatt kb. SZőnyeg nálunk nincs, mert a gyerek porallergiás, mindenhol laminált van.
Ez a fenti cucc felkeltette most az érdeklődésem, de volna 1-2 kérdésem:
- ha jól értem, akkor ez több kevesebb sikerrel megkeresi a dokkolót, és tölti magát? (bár a portartályt akkor is üríteni kell)
- porszívózás után át kell állítani felmosó üzemmódra, tehát kell emberi beavatkozás?

boom2 2016.11.02. 11:24:10

@Skywatcher: "- ha jól értem, akkor ez több kevesebb sikerrel megkeresi a dokkolót, és tölti magát? (bár a portartályt akkor is üríteni kell)
- porszívózás után át kell állítani felmosó üzemmódra, tehát kell emberi beavatkozás? "
-igen
-igen

fda 2016.11.02. 11:40:28

@agyramegy: Az a vicc, hogy amit írsz, az a "tesztnek" nevezett cikkecskéből kimaradt. Pedig egy robotporszívónál a legfontosabb tulajdonság az, hogy mire alkalmas. Nem pedig az, hogy milyen volt a csomagolása és milyen menő az arany színe...

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.11.02. 11:45:53

szerintem kell nekem egy ilyen .
nálunk hosszúhajú a család és mindenki szórja a hajszálait, az agyamra megy és akár naponta porszívózhatnék...
szóval a kérdés az, hogy hosszú hajszálak tömkelegét is felszedi-e egy robotka vagy belefullad és belegabalyodik?
hosszú hajszál alatt kb. 60-70 centiseket értek.

Zakari az ás 2016.11.02. 11:51:13

Ahogy már más is linkelte, nem kell megvenni mindent észnélkül Kínából, amikor megkapod az ALdiban is két év érvényesíthető jótállással...
Persze akinek megéri azt az egy-kétezer forintot, hogy lehet, hogy egy hétig megy és utána mehet a a szemétbe, akkor hajrá.,..

fda 2016.11.02. 12:17:11

@agyramegy: Ügyes vagy, hogy észrevetted, a fotók alapján tényleg látszik, hogy a tesztből kimaradt a lényeg: nincs ennek a szerencsétlennek alsó hengerkeféje. Se szilikonos, se kefés, se semmilyen. Így csupán sima felületen lehet esélye.

Az is kimaradt a tesztből, hogy 3 deci víz húzkodásával nagyjából mekkora területet képes tisztára mosni. A sokszorosába kerülő márkás vizes felmosók 10-30 négyzetmétereket ígérnek, ami akárhogy is számoljuk, egyetlen helyiség mérete. A vizes mosás sokkal nehezebb ügy, mint a seprés-porszívózás.

Belabacsi76 2016.11.02. 12:51:09

Hat emiatt tuti nem cserelem le a iRobot Roomba 980-at :) Igaz az nem mos fel, mert aki minoseget csinal, az tudja, hogy ahhoz masik gep kell. Ez a tipikus rakjunk bele mindent, adjuk olcson a cuccot. Epp ezert a leggagyibb minosegu cuccok vannak benne. Mar kinaban se erne meg olcson adni a jot :) Ha felmosni is kell, veszek melle egy Braava-t is majd.

tra lala 2016.11.02. 14:51:54

@Belabacsi76: Nekem is olyan volt, egyetlen oromom kb az volt benne, mikor valami idiota nyelvre allitottam a szovegelojet es vartam, hogy mit szol a baratnom, mikor meghallja magyarazni :D

Amugy a porszivot szerettem, szerintem jol porszivozott, de azt tudni kell - nem csak a roomba-nal, hanem az osszes ilyennel - hogy a lakast fel kell ra kesziteni. Nekem folyamat beszorult vagy a dohanyzoasztal ala, vagy a fiokos tvszekreny ala (magara huzta a fiokot), de volt, hogy az etkezo szekek laban akadt fenn. A vegen mar tovabb tartott rendezkedni reggelente, mint maga a porszivozas tartott volna.

Raadasul nem szerencses a bazisat sem elpakolaszni, mert megbolondul es ujra kell tanulnia az optimalis kozlekedest, igy az emeleten tovabbra is en porszivoztam. Egyreszt az algoritmus miatt, masreszt meg mert nem volt kedvem meg tobbet pakolaszni. A porszivo ugyanis nem garantalja, hogy nem esik le (ha koszos az erzekeloje siman legurul a lepcson). Igy a biztonsag kedveert vagy lezarom az utjat (pakolok), vagy a virtualis falat veszem mindig elo (pakolok) miutan felvittem a porszivot (pakolok).

A vege az lett, hogy inkabb eladtam a porszivot. Szerintem egy tok jo talalmany, de - kb. mint egy gyereknel - fel kell ra kesziteni a hazat. Maskulonben tobb macera, mint sajat kezuleg takaritani.

Borbély Tamás 2016.11.03. 21:16:40

A tartóssága milyen lehet? Két év után vagy nyolc év után fog elromlani?

VajdaságiTanár 2016.11.06. 17:31:22

Megjött a gép! Nagyon meglepődtem, ugynis 1.5 nap alatt megérkezett UK-ból.
Tényleg csendes, gyerekek imádják: mennek utána. Pénteki nagytakarítás után szombat reggel ráengedtem a kitakarított szobára a robotot: azért talált még ezt-azt. Délután a konyhát is kitakarította: ott a nehezen elérhető sarkokat szépen porcicamentesítette. Felmosó részét még nem próbáltam.
A székeket azért feltettem az asztalra, mert az egyik alá bement és nem igazán akaródzott neki kijönnie onnan. Ennyit én is segíthetek neki. :-)
És tényleg nem csak söpör, szív is. Az oldalsó söprűk arra is valók, hogy a szívónyílás felé tereljék a koszt. Annyira erős, hogy a konyhában egy egész mogyorót is felszedett (megtaláltam a porgyűjtőben ürítéskor).
Érdekes a virtuális fal: azért a kis sugárzótól 30-40 cm-re már "megijed" és fordul is.
Sokszor vált üzemmódot, (auto és falkövetés közt) bár betudom annak, hogy sok az akadály.
Azt tervezem úgy 2 nap múlva, hogy beállítom majd éjszakára, hogy nyalja fel a szobát. Kíváncsi leszek, hogy felébredek-e.
Nagyon remélem, hogy sokáig fog robotolni nálunk. :-)

ArnWald 2016.11.08. 20:39:04

@mrgergoke: KEdves poszter, azt írod: "Ha kontakt módba van kapcsolva, akkor sem kell azt gondolni, hogy lezúz mindent, mert meglepő módon a lökhárítója is nagyon érzékeny."
Most jött meg a cucc, és most rágtam magam végig a használati utasításon: erről a "contact mód"-ról sehol nem esik szó. Szóval hogyan lehet váltani a contact és a non-contact mód között?
A segítséget előre is köszönöm!

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.08. 22:46:31

@ArnWald: Szia! A kifejezést csak én találtam ki rá, mert nem voltak egyértelmű mód megnevezések a leírásban - ahogyan te is írod. A távirányítóján volt egy gomb. Már nincs nálam az eszköz, megnézni sajnos nem tudom, de úgy emlékszem, hogy két szögletesen körbe-körbe mutató kis nyíl volt rajta, meg közöttük valami ikon. Lehetséges, hogy tévedek, emlékezetből írom.

ArnWald 2016.11.09. 03:10:36

@mrgergoke: gondoltam lövök egy képet a távirányítóról, de felesleges, van egy egészen jól látható kép róla nálad is:
rendeljkinait.blog.hu/2016/11/01/ilife_x5_robotporszivo_teszt_a_legyozhetetlen#gallery-1477944194_3
Amelyik gombra a válaszodban hivatkoztál, az az élkövetés (edge detection) gombja. Gondolom a leírásban nem keverted össze a kettőt (az élkövetést és a contact/non-contact módot), mert a konklüzsönben ezt írod: "Ütemezhető, időzíthető, különböző takarítási módokra (pl. élkövetés, spot takarítás, auto, manuális) fogható, csökkenthető a teljesítménye és a zaja, ki lehet kapcsolni az ütközéses közlekedést"; azaz itt egyértelműen külön felsorolva a két funkciót, mint lehetőséget.
Az általad feltett fotón is látható gombok a távirányítón: összesen 9 van:
- legfelül középütt a 'home'
- alatta a 4 irány
- középütt a clean gomb
- és alul 3: 'schedule', 'MAX', 'edge detection'.
(Az "edge cleaning"-ről összesen ennyi van a doksiban: "Edge cleaning: put the robot near the edge (wall) and press EDGE on remote to start edge cleaning.) - szóval ez a fel melletti tisztítás üzemmódja, nincs köze az általad írt contact/no-contact írt beállításhoz - amihez így sem a dokumentációban, sem a távirányítón, sem a gépen magán lévő gombok között nem találtam megfelelőt. :(

(Ehhez képest már csak kis különbség, hogy a te csomagod a két pót-HEPA-szűrővel jobban ki volt tömve, mint az enyém, én csak egyet kaptam, és a doksi szerint is egy van hozzá, de ez tényleg apróság.)

Szóval még mindig tényleg érdekelne ez a contact/non-contact beállítás, mert kihasználnám, ha tényleg van ilyen funkciója a terméknek.
Előre is köszönöm!

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.09. 07:42:53

@ArnWald: Totál igazad van, megnéztem a képet. Utánakérdeztem.

ArnWald 2016.11.09. 09:11:46

@mrgergoke: Köszönöm az utánaérdeklődést. Akkor ezt úgy érted, hogy ne is keressem ezt a contact/no-contact beállítást, mert nem létezik?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.09. 10:01:01

@ArnWald: Ebben a formában nem létezik, mert ezeket a neveket én adtam neki, ha már a kínaiaknak nem sikerült :D
De amint megvan, hogyan lehet ki-be kapcsolni a lökhárítós, meg a szenzoros üzemmódot, írom!

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.09. 16:27:58

@ArnWald: Elnézésed kérem, én hajtottam végre egy tökéletes tévedést a cikk megírásakor. A takarítási módok közötti váltással együtt változik a kontakt mód is. Nincs már nálam a gép, biztosan nem tudom megmondani, de vagy a Max mód ki-be kapcsolása volt az, vagy az Edge/Auto közötti váltás, amire én gondoltam.

Borbély Tamás 2016.11.09. 18:22:31

Sziaszok!

Hogy kel bekapcsolni a non-contact módot?
A leírásban nem találom.

ArnWald 2016.11.10. 02:41:49

@mrgergoke: Ok, köszi, akkor nem keresem tovább.

VikiVikiViktor 2016.11.22. 15:14:37

@wmiki: Majd a tökéletes vallások gyártanak sázmunkra ilyet! Vagy wmiki szekta! Ott rengeteg az intelligens mérnök ember. Csak le kell vágni pár bárányt és tisztaság lesz. :D

csárlszbrunzol 2016.12.04. 13:36:50

Van ezzel ka ütyüvel valakinek huzamosabb ideje tartó tapasztalata?
Mintha az MI nem állna benne a helyzet magaslatán. Ööö, nem is. Mintha nem lenne benne MI. Nem tudom, másnál mizu, de nálam mintha csak menne, menne, menne mindenféle intelligencia nélkül (egy rendkívül egyszerű algoritmus alapján megy azért).
NEM várom el, hogy olyan rendszer szerint menjen, ahogy én képzelem. Szivem szerint el is feledkeznék róla, csinálja csak. Pláne olyankor használnám, amikor otthon sem vagyunk, de:
- a sorompója totál megbolondítja *
- csővázas lábú szék padlón fekvő csövére hajlamos néha felmászni az elejével, akkor ki kell szabadítani
- alacsony helyekre be tud szorulni, ezért meg kell akadályozni, hogy olyan helyre bemehessen (erre a mellékelt sorompója nem alkalmas)
- vezetéket, hosszú szálú szőnyeget el kell pakolni (ezekkel együtt tudnék élni amúgy. Három perc pakolás előtte, három perc pakolás után belefér, ha megcsinál mindent szépen. Egyébként ahol végigmegy, ott nincs rá panasz, bár ez is inkább keménypadlóra igaz. És ez egyben átkötés is a következő pontra)
- sűrű szövésű, rövid szálú, de azért süppedős szőnyegről nem nagyon szed fel semmit sem
- és a legnagyobb probléma: látástól megy mikulásig; mintha nem térképezné fel, hol van most, hol járt már, hová kell még elmennie. Egyszer próbaképp kizártam egy méterszer-méteres kis helyiségbe és merülésig ment. Valamiért, naivan azt gondoltam, valami módon készít azért térképet és aszerint halad. Így megjegyezhetné a dokkolója helyét is, de csalódnom kellett. Addig megy, míg le nem merül, aztán - szintén véletlenszerűen! - elkezdi keresni a dokkolóját az utolsó erejével. Talán ez a legzavaróbb benne; valamiért azt gondoltam, valami módon megjegyzi, merre járt, hol ütközött akadályba, honnan indult, hová kell visszatérnie, ha végzett, de nem. Csak megy, megy, valami végtelenül egyszerű algoritmus szerint. Ami annyi lehet, hogy ha ütközöm, akkor viszafordulok pár centit, elfordulok mondjuk az óramutató járásával egy irányban vagy 90 fokot és jóság. Néha megyek egyenesen is, néha meg az óramutatóval ellentétesen fordulva kanyarodom 10-15 fokot menet közben, aztán vissza, aztán megint kanyarodom, aztán vissza. Ez így elég egyszerűenk érződik. És emiatt valójában azt sem tudja, hogy már rég végzett-e vagy sem, tehát ha nem avatkozom be, akkor merülésig. Így viszont nem lehet otthagyni sehol, mert hát minek szédelegjen egy csomó időt egy kis helyiségben is.
Nem tudom, másnak pozitívabb-e az ezirányú tapasztalata, de ha megosztá, azt megköszönném. Illetve nem tudom, mit tudnak e téren a márkás, három-ötször ennyibe kerülő készülékek, de az is érdekelne. :)

* sajnos a sorompó közelébe érve totál megőrül, és végtelen ciklusba kezd a sorompó mögött keringve kiszbadításig. A sorompója így, ebben a formájában használhatatlan. Keménypadló, hozzá való szegélyécekkel, meglehet, a visszaverődő infrasugár zavarhatja, vagy nem tudom. Megnéztem, a zárt rész felőli oldalra alapból nem sugároz fényt, a nyitott/szabad terület velé pedig olyan 0-5 fokos szögnben igen. Hogy aztán mirt megy a sorompó mögötti területre és miért szorul oda be, azt nem tudm. De többszöri próbálkozásra is ezt az eremdényt kaptam. PEdig amúgy hasznos lenne ez a sorompó, pláne, ha magára lehetne hagyni.

Szóval nálam a tapasztalatok összegezve:
- sorompó használhatatlan
- felügyelet nélkül használhatatlan
- felügyelettel sokat támogat, keménypadlót szépen takarítja, de fizikai akadályok akkor is kellenek
- nem létező MI, nincs takarítás vége
- dokkolót véletlenszerűen keresi (apropó: dokkolónak durván nagy rálátás kellene eleve)
- edging funkció is jó, széleken tényleg nem hagy el dolgokat
- portartály ürítésekor látszik, mit szedett össze, tényleg nem haszontalan kis szerkezet amúgy
- elég hoszú töltési idő, ami önálló munkavégzés esetén megint csak nem lenne érdekes, de így azért ennek is jelentősége van

Aequos 2016.12.27. 22:00:35

@csárlszbrunzol: Szia!
Nekem is megjött ez a kütyüke...mondjuk eddig eléggé meg vagyunk vele elégedve...
De engem is zavar ez önálló befejezése a dolgoknak,mert nálunk sem akarja befejezni...
Mondjuk ez nagy szívás így...

Aequos 2016.12.27. 22:01:31

@csárlszbrunzol: Te jutottál előre a témában?
Üdv:
A

csárlszbrunzol 2016.12.28. 20:11:11

@Aequos: Sajnos nem "jutottam előre". Azaz használom ennek tudatában, mivel továbbra sem találtam benne érdemi MI-nek nyomát sem. Amúgy sokat segít, de ezt érdemes tudni róla. Ezen korlátja mellett is használható...
...amíg felügyelet alatt áll és viszem helyiségről helyiségre. Amikor azt gondolom, hogy már kábé végzett, akkor megy a következő helyre. :(

Six 2017.05.23. 09:15:15

bármi infó arról, hogy ezt hol lehet/érdemes jóáron megvenni?

Six 2017.05.23. 09:34:48

gugli a barátom azt mondta, hogy gearbestről eu warehouseból szállítással 149 usd kb 41e huf
süti beállítások módosítása