Cubot Max teszt - Max-imális elégedettség

2016.09.27. 08:00

mrgergoke

p1569s-us-1-1a9f-r5y8.jpg

A Blognak köszönhetően még az elővételi időszak alatt sikerült szereznem egy Cubot Max készüléket. Bár sosem terveztem 6 collos telefont használni, ki kellett próbálnom. Anno így voltam az 5.5 collal is, most meg vissza se váltanék 5-re. A fenti képen látszik, hogy nem egy gyenge készülék. Hardveresen is felkészült, friss Androiddal árulják, és a nagy képernyő mellé nagy akksi is dukál. A kérdés megint ugyanaz: 120 dollárért (lejjebb kuponok is vannak még!) elég jól optimalizált-e a rendszer ahhoz, hogy ne zabáljon meg egy nap alatt egy 4100mAh-s akksit?

 

Bontogatás

Szép a doboza. Egy picit csicsa, de legalább értelmes felirat került rá. A THL ,,Technology. Happy. Life." mottójától eltérően ennek tényleg van értelme: ,,Ne kövess másokat, vedd át a vezetést". Nem akarok lelőni a poént, de ez nem csak egy jól hangzó marketingduma jelen esetben, hanem tényleg ez lehetett a gyártási szellem.

p1569s-us-1-1a9f-haml.jpg

A kis csomagból előkerültek a szokásos papírok, egy 1A-es töltőfej, hozzá a kábel, illetve egy botrányosan gusztustalan gumis tok. Majdnem az a kategória, mint régen a fülhallgatókkal volt, hogy inkább hajították volna ki helyettem, könnyebb lenne a csomag. Itt viszont sajnos nem jelenthetem ki, hogy inkább törném össze a telefonom, mint hogy egy ilyet rárakjak, mert undorom ellenére ez nem igaz.

p1569s-us-1-1a9f-hpuf.jpg

A készülék egyébként átlagos kinézetű. Csúnyának semmiképpen sem mondható, viszont olyan elemei sincsenek, amikre azt mondanám, hogy ebben aztán volt tervezői munka. A ház is full műanyag, lévén, hogy a hátlap levehető. A kettő között az az összefüggés, hogy a hátlap itt az oldalakat is tartalmazza. Ha szemből nézve a jobb alsó sarokban felpattintjuk a műanyagot, akkor jön a hátlappal mind a négy oldal körben.

p1569s-us-1-1a9f-ifqa.jpg

2 micro SIM kártyát fogad, és ezek mellé még egy micro SD kártyát is bevesz, ami az alap 32GB-os tároló mellé maximum további 128GB-ot nyújthat. Kinek kellene ettől több hely? Természetesen elérhető a B20 LTE is, így itthon sem kell senkinek aggódnia a 4G hálózata miatt, biztosan lesz.

Sajnos csak micro USB port jutott, bár nagyon jól hangzott volna, hogy egy 120 dolcsiért előrendelhető készüléken Type-C van már. Nézzük a jó oldalát: mindenki a régi kábeleket használja még, még nem megszokott a Type-C. Egyetlen mono hangszórót kapott bal lent, ami a kis lyukakon keresztül nyomja ki a hangot. Ismerős megoldás, mi?

p1569s-us-1-1a9f-jj8v.jpg

A hátlapon egy 13MP-es kamera vár, ami alatt sajnos nincs ott a jól megszokott ujjlenyomatolvasó, pedig nekem tökre hiányzott. Az előlapon egy 5MP-es kamera kapott helyet, plusz a villogó, kék színű értesítési LED, meg a szokásos szenzorok.

 

Tesztüzem

Elvégeztem a szokásos Antutu tesztet, melynek eredményét alább láthatjátok (igen, ez tényleg borzasztóan kevés). Ezután viszont kivételesen nem a szokásos műveletekkel kezdtem, hanem pár napig csak úgy használtam, hogy nem foglalkoztam azzal, hogy új, nem kutattam benne újdonságok és hibák után, úgy használtam,a hogyan bármelyik másik, régebbi telefonomat használnám: elvártam tőle, hogy kiszolgáljon a mindennapokban. Be is jött ez a tesztelői szemléletmód, ugyanis itt szoktak előjönni azok a hibák, bugok, amik a legjobban idegesítik az embert a napi használat közben. 

2016-09-26_08_13_00.png

Egészen meglepőnek találom amúgy ezt az Antutu pontszámot, én akár 50.000-et is megtippeltem volna neki, annyira nem kell várnom semmire. Egy hetes használat után még mindig nem fordult elő olyan, hogy egy app megnyitására, vagy valaminek a betöltésére kellett volna várnom. A rendszer tehát kifejezetten jól optimalizált, a 3-ból átlagosan 2GB RAM-ot használ, tehát 1 mindig van szabadon, akármennyi program is van megnyitva a háttérben.

p1569s-us-1-1a9f-pzu0.jpg

Az egyetlen nagy hátrányát rögtön a legelején szeretném közölni: ez a telefon kutya nagy. Nagyobb a tömege is az átlagosnál, de ez a 6 coll borzasztóan nagy. Szándékosan tükörbe néztem, miközben a fülemhez tartottam, és percekig röhögtem, hogy hogy nézek ki egy táblagéppel a fejemnél. Nagyon jó rajta filmet nézni, böngészni, videózni, satöbbi, de még állítva gépeléshez is nagy. Nem tudnám megszokni. Fektetve gépelni meg már majdnem esélytelen, túl messze van a képernyő közepe.

p1569s-us-1-1a9f-rhcn.jpg

Sajnos a felbontása csak HD, amire sokan már 5 collon is fújnak, de én még mindig azt mondom, hogy nem lehet észrevenni, ha nem 5 centiről bámulod a pixeleket. Az viszont kőkemény tény, hogy VR-ra a telefon alkalmatlan. Alacsony a felbontása, és nem elég erős a GPU benne. A betekintési szögek viszont köszönik szépen, remekül vannak az IPS panel miatt, és a fényerő is elegendő fényes nappal is.

p1569s-us-1-1a9f-roty.jpg

A telefon ébreszthető mindenféle gesztussal, vezérelhető a kézfej telefon előtti lengetésével is, bár nekem még mindig jobban bejön a hagyományos kezelés. Az egyetlen furcsaság, amire felfigyeltem a használat során, hogy napi néhány alkalommal nem kapcsol be rögtön a kijelző, ah megnyomom a bekapcsológombot. Ilyenkor van, hogy 1, vagy akár 2 egész másodpercet is kell rá várni, amitől azt hiszi az ember, hogy nem nyomta meg rendesen a gombot, és megnyomja még egyszer. Akkor meg felvillan, és rögtön ki is kapcsol. Ettől meg ideges lesz a felhasználó, és elkezd anyázni, hogy mi a tosz történik.

A hangszóró nem tűnik túl combosnak, ám kifejezetten jól teljesít még az a borzasztó hangerőfokozó nélkül is, amire mindig azt szoktam mondani, hogy csak nagyon elkeseredett emberek használják, akik úgy érzik, hogy nincs már veszítenivalójuk. Szerencsére itt nincs kifejezett szükség rá, csak ha valaki nagyon zajos környezetben mozog.

p1569s-us-1-1a9f-zfcz.jpg

A telefonálás kifogástalan élmény volt mindkét oldalon, minden alkalommal. Jó minőségű hangot közvetít mindkét irányba, és jól működött a kihangosítás is, így ez nem is érdemel több szót. A netezés tökéletesen jó vele, legyen az wifi (fog 5G-t is!), vagy 4G mobilnet. A hálózatot nem dobálja le, stabil a kapcsolat, szóval bárhol vagyunk, egy szempillantás alatt behozza a dolgokat a böngésző.

A GPS-ről olyan jókat tudok mondani, mint legutóbb talán a kétszer ennyibe kerülő, és nem is új Meizu MX5-nél, vagy a Xiaomi készülékeknél. Bár folyamatosan be van kapcsolva a GPS-em, amint megnyitom a térképet, rögtön mutatja, hogy hol vagyok. 10-15 méteres körzetben kóvályog egy kicsit, aztán 5-10 másodperc után pontosan mutatja, hogy hol vagyok, és remekül követ is, így igazán megbízható navigációs társra lelhet az ember a Cubot Max személyében. Az egyetlen hiányosság itt az árkategória szokásos hátránya: nincs mágneses szenzor, ergo nem mutatja a térkép, hogy éppen milyen irányba nézünk.

img_1965.JPG

A hátlapi kamera képei a kategóriájában kifejezetten jók. A tökéletestől ugyan még ezek is messze vannak, de ilyen árkategóriában eddig leginkább csak rosszabbakat láttam. A felbontás megvan, a részletek nagyjából megmaradnak belenagyítás után is, kromatikus aberrációnak nyomát sem látom, nem zajosak a képek, és még a fénymérés is egészen jó. A Xiaomi készülékek kameráját ebben természetesen nem éri utol, de azért nagyon igyekszik,és ez ott látszik a legjobban, hogy az égbolt nem ég ki, de még a fák zöldje is jól látszik, nem egy fekete, bedőlt folt.

Az előlapi kamerának szintén tök jó fénymérése van, ami azért nem elhanyagolható szempont valamilyen háttér előtti szelfizésnél, mert így legalább látszani fog, hogy mi előtt pózol a tulaj. Kissé homályosak a képek, amin azért nem akartam alkoholos ronggyal segíteni, mert senkinél nem lesz majd alkoholos rongy a mindennapokban, hogy egy-egy telefonálás után gyönyörűen megtisztítsa a kamera előtti üveget a zsírtól és úgy szelfizzen. Kicsit megtöröltem a pulcsimban, ahogy más is teszi majd és ennyi. A képek nem rosszak, de azért a jótól is még messze vannak. Szelfizni megteszi.

Ami sarkalatos pontja szokott még lenni az okostelefonoknak, az nyilván az üzemidő. Dobpergés, most figyeljen mindenki: nincs gond a telefon üzemidejével, sokáig és jól bírja az akksi, illetve remek a készenléti fogyasztás! Ünneplés, pezsgő, kaviár, örömlányok, és kokain, ez egy kínai telefon, ami jól van optimalizálva, és a jókora, 4100-as akksi nem döglik bele, hogy egy napig ellássa szuflával a készüléket. Egyik reggelre feltöltöttem, és a következő utáni reggelen, azaz 48 órával később, 4 órás kijelzőidő után merült 10% alá. Ez folyamatos Youtube videózásból egészen pontosan 6 óra 30 percet jelent. Ez pedig egy elég jó érték (10 órás Diggy Diggy Hole-lal mértem ki...).

 

Konklúzsön

120 dolcsiért ez a telefon jelenleg az egyik legmeggyőzőbb ajánlat a közelmúltból. Akit nem zavar az, hogy nehezebb a szokásosnál, és 6 collos a kijelzője, annak bátran merem ajánlani megvásárlásra, ugyanis a rendszerben semmiféle hibát nem találtam a képernyő bekapcsolós dolgot leszámítva, nem kell rá várni a hétköznapokban, teszi a dolgát, remek a hálózat, gyors a mobilinternet és a wifi, amely 5G-t is fog, és a képernyő is szép az alacsony képpontsűrűség ellenére. A fényerők rendben vannak, a kamera szép képeket készít, a GPS pedig kifejezetten pontos és rendkívül gyors. Az üzemidőről szintén nagyon pozitív dolgokat tudok elmondani, rendkívül jó készenléti fogyasztással bír és könnyedén kihozható belőle napi 5.5 - 6 óra kijelzőidő is.

Itt megvásárolható >>

Vagy itt >>

Kupon kódok:

TOMOFF503 - 50+ dolláros rendelésből $3 kedvezmény
TOMOFF1005 - 100+ dolláros rendelésből $5 kedvezmény
TOMOFF1508 - 150+ dolláros rendelésből $8 kedvezmény
TOMOFF20010 - 200+ dolláros rendelésből $10 kedvezmény

komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1711743781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.27. 16:42:43

minden héten jön "egy ilyen"...

midnight coder 2016.09.27. 21:47:55

Tetszik. Nekem a 6 col kifejezetten jónak tűnik, én mindig a táskában tartom a mobilt, és elég ritkán telefonálok vele. SMS-t, emailt pedig mindig két kézzel írok. Viszont a képernyő idő még így is karcsú picit, és a lassú 3D sem hangzik jól.

Vincenzo6 2016.09.28. 07:23:19

Elég beteg, aki ennyiért nem Windowsos telefont vesz. Meg is érdemli, hogy a gagyi droiddal küzdjön.

midnight coder 2016.09.28. 20:59:06

@Vincenzo6: Elég beteg aki manapság még windows telefont vesz, amikor mára gyakorlatilag a microsoft is feladta a mobil vonalat. A store kong az ürességtől, még egy normális e-book olvasó szoftver sincs (a legjobb a freda, de az droidon az ingyenes kategóriában sem kapta többet egy csillagnál), ráadásul a windows10-es frissítés óta a legfanatikusabb Windowsos kollégák is droidra cserélték a winfost.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.09.28. 22:08:32

a kínai akkuk üzemideje 3-6 hónap intenzív napi használat után drasztikusan romlik.
aki gyakran cserélgeti a telót annak lehet jó, de 2-3 évre ne tervezzen vele senki.
"nagyobb" márkák is elvéreznek kb. 1 év után. Alcatel, NAVON...

midnight coder 2016.09.30. 08:02:55

@JTom: A Navon is noname kínai cuccokat címkéz fel. Nekem is volt Navon Raptor 8 tabletem, valójában valami olyan kínai cucc amit európa betűkkel le sem lehet írni. Ez persze nekem is csak akkor derült ki, amikor rootolni akartam. Amúgy annyira nem volt rossz cucc, vagy 3 évig kihúzta, a mai napig működőképes, más kérdés hogy karcos a képernyő egy picit, pici a tárhelye, lassú és kb. 4 óra után lemerül (de ez új korában sem volt több 6 óránál). Az első okostelefonom ZTE Blade volt, neki sem voltak akksi problémái. Amúgy gyanítom hogy az Apple akksijai pont ugyanazon a dzsunkán készülnek mint a többi.

Amusing 2016.10.01. 09:38:05

én szívessen néznék vmi kicsi (4-5 colos) tesztet is :))

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.10.04. 01:10:43

@Vincenzo6: Az a baj, hogy nincs igazad. Nagyon nincs. Régen Windowsos telefonból az olcsóra is megvolt ami fontos, annak is előnye volt a könnyű programozhatóság, és tök jó volt. Csak éppen volt egy kis gond: Ha a hardwareből mindig a gyengékre kell fejleszteni, amik régen is gyengék voltak, akkor sok olyan feature ami erőforrás-igényesebb nem jön szóba. Ha ezzel teljesen elkülönül a fejlesztés, és az appot eladó funkciók nem írhatóak meg, akkor sok gyártó számára akkor sem lett volna jó piac a WP, ha letarolja a piacot.

Ma: Ennyiért szolgáltató függőt kapsz vagy használtat. Az MS pont a kínaiak miatt adta fel azt, hogy majd az olcsó telefon nyerő lesz a fogyasztói piacon. Azt is elmondták az üzleti felhasználás, stb. a támogatott. HA ezzel sikereket érnek el, akkor sem lesz elvárás, hogy egy olcsó öreg Lumia telefonon minden mennyen, annál inkább cél az, hogy ugyanaz az alkalmazás mehessen minden platformra. Hála a Xamarinnak lehetőleg eleve C#-ban megírva.

Ez az irányváltás az ami egyfelől a Surface Phone kapcsán is cél. Másfelől ezért éri meg pl. az Alcatelnek is (ha már kínaiakról beszélünk) komolyabban nyitni a Windows 10 Mobile felé.

Viszont így az olcsó Windowsos telefonok esetében csökken majd a támogatottság, és a Lumia brand a High End terén nem hangzik olyan jól, mint a Surface brand. Viszont az új irány mellett még a középkategória, az eladott darabszám nem lesz cél, sok fontos dolog igen. Így a gyengébb kategóriák miatt nem éri meg a Lumia brandet fenntartani.

Lenne értelme Windows 10 Mobile telefont rendelnie a blognak tesztelésre, pl. az Alcatel komolyabb Windows 10 Mobile-os készülékét minden fontos extrával.

Csak macerás. Mert ha a vámos, a postás nem is tudja az árát, akkor is biztosnak tűnik, hogy az vám köteles. Ha az ember nem trükközik nagyon csúnyán.

Gyárfás 2016.10.20. 10:26:09

Hello!

A GPS pontosságáról, gyorsaságáról van esetleg információd?

komplikato 2016.10.25. 02:40:55

@midnight coder: Érdekes, én azt hittem az összes mobil (tablet, telefon, notebook) aksi 70+%-ban Sony beles, az is gyanús, hogy elmúlt 5 év összes kigyulladós cuccában is ilyenek voltak. De még a BB telefonokban is. Bár végül is kínai gyártóknál tényleg fene tudja. Viszont meglepve látom, hogy egyre több a dupla aksis megoldás.
süti beállítások módosítása