Elephone W2 okosóra teszt - Tömör elegancia, ami nem merül

2016.09.12. 08:00

mrgergoke

6358579976497806999440213.jpg

Azt hiszem, nem találkoztam még olyan elegáns okosórával, mint az Elephone újdonsága. A W2 jelzéssel ellátott darab több helyen is egészen különleges paraméterekkel villoghat. Ilyen például az, hogy hiába okos, nagyon elegáns és teljesen analóg számlapos, vagy az, hogy nem kell tölteni. Ki hallott már olyan okosóráról, ami nem merül le 1-2, de legfeljebb 4 hét alatt? Na de hogy nem is kell tölteni? Zuttyanjatok le, és igyátok szavaim, hogy megtudjátok, mi élteti oly sokáig ezt a remek órát!

 

Bontogatás

Az nem is kérdés, hogy mivel győzött meg. A kinézete, az ára, és amit kínál cserébe, az több, mint meggyőző. Ezt a mesterhármast viszont nem fogom most lelőni nektek, mivel a cikk pont ennek a taglalásáról szól, és vagyok olyan patkány, hogy ha meg akarsz tudni mindent, akkor el kell olvasnod mindent. Azért még barátok vagyunk, nem? Nem? ...

A doboza egy jókora, lapos karton, ami már külsőre is egész mutatós. A fedelét leemelve már csak egy opálos, műanyag lap választ el minket a lényegi részektől, amik azért kissé megleptek. Két darab szíj, két lapos gombelem, egy fém műszerész csavarhúzó, meg az óratest. Egy kicsit randomnak találom, hogy a vásárlónak kell készre szerelnie a terméket, de biztosan azért csinálták így, mert munka közben jobban megszereti az ember azt, amivel dolgozik, mintha készen kapná meg.

1472091165331292.jpg

Elszenvedtem egy kis ideig, mire be tudtam pattintani mindkét szíjat a helyére, de ha észrevettem volna, hogy van egy kis rugós pöcök, és nem kell a csavarhúzóval buziskodnom, akkor ezt 15 helyett csak másfél perc lett volna. Amiért egy kicsit nehezteltem (és mégsem) a gyártóra, az az, hogy miért nem jelezte valami módon, hogy van már elem az órában. Két lapos gombelem fekszik a dobozban egy csavarhúzó mellett, és még a szíjakat is nekem kell felraknom, tök logikusnak találtam, hogy az elemet is nekem kell beleraknom. Úgyhogy szétszedtem, megnéztem a gyári elemet, puffogtam kicsit, aztán összeszereltem.

1472091173983383.jpg

Nagyon szép darab. Egyáltalán nem szoktak tetszeni ezek a fajta elegáns órák, de ez tökre bejön. Nem mondom, hogy nem fogok visszaváltani az okosságmentes Casiomra, de abszolút nincs kellemetlen érzés bennem, amikor ezzel rohangálok az emberek között. a tok szerintem rozsdamentes acél, és süt róla a strapabíróság (mármint az, amit egy ilyen célra készült órának bírnia kell), és összegészében a kidolgozottság, dizájn is nagyon ott van. Az a szolid kis Elephone logó meg kifejezetten jól mutat a tetején.

1472091170287353.jpg

Két LED-es résszel találkozunk a számlapon. Az egyik az előbb említett logó fölött van, ez egyetlen darab RGB LED. Ha kéken világít, akkor van az óra alvós módban, amikor zölden, akkor feladat, vagy jobban mondva sport üzemmódban. A legnagyobb bajom az, hogy erről semmi egyebet nem ír a használati útmutató. Az állapot a jobb felső gombbal ellenőrizhető, és a kettő között a jobb lenti nyomva tartásával válthatunk. De senki sem szól róla egy szót sem, hogy miért kell váltani, vagy kell-e egyáltalán, és mi változik a váltással.

A lenti, hosszabb LED sor arra jó, hogy százalékosan megmutatja a kitűzött célok alapján az elvégzett mennyiséget. Mondjuk napi 10.000 lépés és 5000 megtett esetén a jobb oldali első 5 LED fog kéken villogni, ha megnyomod a jobb alsó gombot. Ha pirosan világít, akkor kezd merülni az okos rész.

elephone-w2-dimensiones-e1454428377870.jpg

Na jó, most már húztam eleget az agyatokat, ideje beszélni arról, hogy mi ez a nem töltöm dolog. Az elemek nem az analóg részt hajtják, arra van benne egy másik elem, amihez nem is mernék hozzányúlni. Ezek a lapos jószágok az okos rész működéséért felelnek a gyártó szerint 3 teljes hónapon át. Mivel összesen 3 darabot kapunk a dobozban, ez kábé 9 havi működésre elég, időközben pedig nyugodtan berendelhetünk Kínából fillérekért 10 újabb ilyen elemet, mert hát ki akarja itthon megvenni ezresért darabját egy órástól? Csúnya dolog, de kint 9-cel többet kapsz ugyanannyiért, mint itthon.

 

Tesztüzem

Első alkalommal valamiért nem tudtam párosítani a Viennával. A THL 5000 rögtön látta, de a Viennával kiszoptam, mert akármit csináltam nem működött. Olyan ideges lettem, hogy a neten sem volt senkinek ilyen gondja, hogy beállítottam a sarokba pár napra, hogy tuggya má, kivel van dolga. Legközelebb, amikor megpróbáltam, úgy viselkedett, mint a kisangyal, elsőre tudtam párosítani, és azóta is kifogástalanul szinkronizál.

1472091172165646.jpg

Az app részben jól tükrözi azt, amit az Elephone a mottójaként kezel: ,,Styled Minimalism & Discover Smart Life". Az app ugyanis rendkívül egyszerű. Nincsen benne mindenféle idehúzom-odahúzom fícsör, ilyen gomb, olyan gomb, lehúzható menü, rábökök és mást csinál dolgok. Az van, amit látsz, meg egy kevéske plusz. A kezelőfelülettel alapvetően nincsen baj, de a statisztikák kijelzésén még lenne mit javítani. Egy kicsit túl keskenyek az oszlopok, lehetnének sokkal szélesebbek és akkor mondjuk görgethető és/vagy nagyítható skálán mutatni az alvás, meg a futás rögzített eredményeit. Na mindegy, ezek csak ilyen apróságok, amiket majd egyszer jó volna, ha javítanának.

Az app megnyitásakor az első, ami megjelenik a logójuk után, az a lépések száma, plusz az ehhez kapcsolódó adatok. Tekintsétek meg a fentebbi galériában a képernyőmentéseimet az appról. Az alvásfigyelésen és lépésszámláláson felül van még ugye a szokásos ne-nőj-bele-a-székedbe értesítés, azaz, ami arra figyelmeztet, hogy nem lenne baj, ha néha felkelnél és mozognál kicsit. Van aztán csendes ébresztés, ami finom vibrálással jelzi, hogy kelni kéne, meg van távoli kamera használat, ami nem működik.

Innen is látszik, hogy ez az app kissé elhamarkodott dolog, mert bugosan kiadni valamit nem szép dolog. Nem mintha látnám értelmét annak, hogy az app megnyitja a kamerát, aztán én az órám egyik gombjának megnyomásával képet készítek (van időzítő, meg mosoly trigger is a telefonokon), de ha már ezzel reklámozzák, legalább működjön. Az történik, hogy nem is látja a kamera képét, fekete képernyő, aztán ha képet próbálok csinálni, csak újraindul az app. Mindegy.

20160825103839_13363.jpg

A lépésszámlálást sajnos ellenőrizni nem tudom, de azt tudom mondani, hogy a megtett kilométerek nagyjából stimmelnek, viszont az alvást illetően azért tud elképesztő baromságokat mutatni. Példát vehetne a Xiaomiról, akik olyan MiBand-eket csinálnak, hogy csak na. Ott tényleg stimmeltek az alvási adatok. Legalább az alvás-ébrenlét arányok, meg az ébredési idők, stb. Itt nem, ez tud hülyeségeket mutatni. Egyik este filmeztem, ami azért nem azt jelenti, hogy 2 órán át meg sem mozdítom a kezem, mert vakarózni, inni, felkelni néha kell. De nem zavarta az órát, én 18 órától már állítólag aludtam, és a végére valami 14 óra alvás jött ki. Biztos úgy volt.

1472091171120300.jpg

Beállítható továbbá a hívásjelzés is, leghamarabb 3 másodperccel a csörgés kezdete után tudja vibrálással jelezni, hogy kapásod van, de olyan finoman rezeg, hogy aktív tevékenységek közben egyáltalán nem biztos, hogy megérzi az ember. Én mondjuk ezt sem szorosan hordom, de akkor is tök gyengén éreztem, amikor jobban meghúztam a kezemen. Ez lehet a rezgőmotor gyengesége, meg a fémtok csillapítása is, de egy a lényeg: nem rezeg eléggé. A másik furcsaság ennek kapcsán az, hogy csak háromszor rezeg az óra, utána már csak egyetlen LED villog rajta. Ez ilyen mi a tosz. 3 rezgést statisztikák alapján vajon hány ember vesz észre az utcán? Ennek pont az lenne a feladata, hogy ha a telefont nem hallod, a rezgését nem érzed, ezt tutira megérezd. Szóval ez a funkciója kuka igazából.

A töltöttséget nyilván nem tudom módszeresen tesztelni, de nem merül gyorsan, mert 3 nap után még mindig 100%-on van. Ha 90 napot bír el az elem a gyártó állítása szerint, akkor most 96-97% környékén kellene tartanom. Az app viszont még mindig 100%-ot ír. Erre nem fogok köpködni, az ilyet szeretem. A viselésről még annyit mondanék, hogy a bőr szíj olyan, mintha ott sem lenne, végtelenül kényelmes. Az óra tömege nem zavaró, és a svájci szerkezetnek köszönhetően tökéletes pontossággal ketyeg. Sajnos a vizet csak annyira bírja, amennyire a bőr szíj: igyekezzünk kézmosásnál kulturáltan eljárni, fürdeni pedig csak az vigye, aki másikat akar venni.

 

Konklúzsön

Az Elephone W2 nagyon szép, elegáns formatervvel rendelkezik, és teljesen analóg, így elkerülhetőek az idétlen ,,emeld meg a karod és felvillan a képernyő" jellegű okosórás megoldások, analóg óra fanoknak ezért ajánlott. A LED visszajelzés kellőképpen fényes, megfelelően visszafogott, alig látszik a számlapon a 11 kis visszajelző. A svájci Ronda óraszerkezetnek köszönhetően pedig nem kell aggódni az óraként való funkcionálásért. A lépésszámlálás egészen reálisan működik, viszont az alváselemzésen még bőven lenne mit javítani, ahogyan kisebb-nagyobb módosításokra vár még a felhasználói felület is a telefonos applikációban. Kétségtelen sajnos, hogy a rezgőmotor gyenge, vagy a fémtok túlzottan csillapítja a rezgését, de alig érezni a csuklón, az pedig egyenesen érthetetlen, hogy miért csak 3 rövidet rezeg egymás után, ha már ilyen gyenge.

Az óra a sok hülyeségétől eltekintve kiváló próbálkozás, de sajnos még csak próbálkozás. A pozitív ebben az, hogy hardveresen rendben van az óra, és ahogyan az Kínában lenni szokott, megint a szoftver a szar hozzá. Ha foglalkoznának még egy kicsit az applikációval, és kijavítanák a hibáit, máris két kategóriával jobb órát kapnánk, és bátran merném az eddigi legjobb okosórámnak nevezni. Így viszont csak egy jó ajánlatnak tudom nevezni, lévén, hogy csak 11.600 forintot kérnek el érte, ami még úgy is tök jó, ha csak sima óraként használja az ember.

Itt vásároltam >>

Banggood-on kicsivel drágább >>

15 komment

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr511688145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdanee 2016.09.12. 20:01:11

Ez azonban nem "smartwatch", hanem "connected watch".

oszt jónapot 2016.09.12. 20:38:42

Vegul is ez egy gagyi Withings Activitr masolat.

CM2131 2016.09.12. 20:46:40

Lehet hogy azért rezeg 3-at, mert annyira állítottad be a saját képernyőmentésed alapján. Ha jól látom 30 másodperc a maximum...
Egyébként a random szó jelentésével tisztában vagy?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.09.12. 20:51:58

@CM2131: Ilyen beállítás nem létezik, ha tudsz olvasni, az azt jelenti, hogy hány másodperccel a hívás beérkezése után kezdődjön az óra fixen 3 rezgése. Tisztában vagyok a szó jelentésével, ahogyan a mostani szlenggel is, ami időnként a szavak jelentésének részleges, vagy teljes átalakulását eredményezi, így nem egyszer a random szó furcsát, érthetetlent is jelent. Okoskodunk tovább egymásnak?

lacika999 2016.09.12. 20:56:58

azert szerintem elegge szivas 3 havonta elemet cserelni.
a kinai filleres elemek lehet csak 2 honapot birnak. A dizajn szep, az okosora funkciok annyira nem meggyozoek, tul sok ertelmet nem latom

eßemfaßom meg áll 2016.09.12. 21:12:05

nem tudom mennyivel jobb 2-3 havonta elemet cserélni mint havonta 2órára rádugni töltőre

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.09.12. 23:24:52

Vérnyomást, pulzust, koleszterint, testhőmérsékletet, vércukrot, TSH-t mér? Ha nem, akkor nem kell.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.09.12. 23:26:49

@enpera:
persze, hogy nem!
A random jelentése véletlenszerű.
Érted blogozó? Vé-let-len-sze-rű!
Nem facsard ki a szavak értelmét, mert meg leszel pakolva!

Ejkekjetter 2016.09.13. 03:50:22

Tehát tilos "véletlenszerűnek" találni, hogy össze kell rakni az órát? Mondjuk sikerült a post egyik pillérjébe belekötni, és igen, tudom, hogy a post jelentése posta, ez meg nem egy épület, hanem bejegyzés.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2016.09.13. 06:35:10

És ilyen órából van jó is? Ami úgy jelzi a hívást és esetleg az egyéb riasztásokat, hogy azt tényleg érezni, de közben jól néz ki és nem kell naponta tölteni?

midnight coder 2016.09.13. 06:40:19

Nem kellene. Okosóra sem különösebben, de egy vacak mechanikus ócskaság meg pláne.

Real Ism 2016.09.13. 14:58:09

Mindjárt felhívlak :D

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2016.10.13. 13:35:16

@Pásztor Tibor: hogy saját magamnak válaszoljak: Martian Notifier, Ebayről szállítással 15e-ért.
süti beállítások módosítása