UMI Super teszt - A név majdnem jogos

2016.08.20. 08:00

mrgergoke

p1495gy-eu-1-7501-jr0s_1.jpg

Rettentően be voltam zsongva, hogy mikor jön már meg az UMI agyonreklámozott, új készüléke. Mindenhol csak az ő reklámjaikat lehet látni mostanában, tényleg minden ezzel a készülékkel van tele. Annyira nagy felhajtást csaptak körülötte, hogy muszáj volt nekem is kipróbálnom. Lehet, hogy az év üzletéről maradok le, és velem együtt ti is, mert nem írok róla egy remek ajánlót, vagy nemajánlót. Kompromisszumok nélkül nincs telefon, de némi kompromisszumkészséggel tényleg Super telefon kapható.

 

Bontogatás

Különösen érdemes néhány bekezdést szánni a bontogatás közbeni élményekre, ugyanis fekete FÉM dobozban érkezett a készülék. Még sosem kaptam fém dobozos kínai telefont (itthonit sem), pedig anno a THL 5000 még jóval drágább volt ennél is. Az valahogy 270 dolcsi körül volt, ezt pedig 180-ért vettem egy villám leárazásban, alapjáraton 220 környéki áron mozog, ami nettó kb. 63.000 forintot jelent.

p1495gy-eu-1-7501-aszs_1.jpg

Na, szóval fém dobozban érkezett, ami ugyan összenyomorgatható, meg szállítás közben keletkeztek is rajta horpadások, és nem is biztos, hogy egyes gyártók atombiztos kartondobozaitól sokkal jobban véd, de egy olyan prémium érzést adott rögtön az elején, ahogy kihalásztam a ronda DHL-es zacsiból, hogy nem győztem pislogni. Amúgy nem tudom, figyeltétek-e már, de a kínaiak valamiért sosem közölnek (na jó, nagyon ritkán) dobozos képeket a telefonjaikról. Mintha szégyellnék, hogy milyen körítéssel adják a készülékeiket. Pedig ezen a dobozon sok minden van, csak szégyellnivaló nem.

p1495gy-eu-1-7501-dnj2.jpg

Kivettem belőle a készüléket, amit a saját képeimen is látható szivacs védett felülről, alatta volt egy vastagabb használati útmutató fekete papírba fogva, meg egy SIM tű a hátulján, az 5V / 7V / 9V - 1.67A / 12V - 1.25A paraméterű gyári gyorstöltő, illetve a Super feliratos, "S" betűjében Galaxy S-ekre rémesen hajazó dizájnú USB 3.1 Type-C kábel pedig jobb oldalt volt letakarva.

p1495gy-eu-1-7501-enqj.jpg

Kis számolás után világos, hogy a gyári töltő elméletben 12*1.25 = 15W-os teljesítményt ígér, ami baromi nagy. Ez a töltési tempó 5V-on 3A-es áramot igényelne. Meglátjuk, hogy milyen töltési időket produkál.

A specifikációja nagyjából megegyezik az Elephone P9000 Lite-éval. MTK Helio P10 chipsetet kapott, azaz 8 processzormag, melyek egyenként legfeljebb 2.0GHz-esek lehetnek. Ezt 4GB LPDDR3 RAM támogatja meg, ami azért baromi jól hangzik, plusz egy kellemes Mali-T860 videogyorsító. A 32 GB-os tárhelyet, melyen a rendszer is terpeszkedik, további 256GB-nyi microSD kártyával lehet kibővíteni, így azért tutira elég szabad helye lesz minden "HÖBÖBÖ NEMFÉREKEL 128GIGÁN HE" típusú felhasználónak. A képernyő egy 1920*1080 pixel felbontású, 5.5 collos, 2.5D technológiával lekerekített, LTPS SHARP darab, melyet Gorilla Glass 3 véd a karcolásoktól. A rendszer Android 6.0 Marshmallow szerencsére, és annak is lehet örülni, hogy 2 micro méretű SIM kártyát kezel, melyek közül az egyik foglalat kártyaolvasóként is üzemel.

p1495gy-eu-1-7501-olzo_1.jpg

Ahogy kivettem a gépet a dobozból, az első gondolatom az volt, hogy mi a tosz ilyen nehéz ebben. Olyan masszív állat ez a telefon, hogy még órákkal utána is meg voltam döbbenve. Az egész ház fém, kivéve a hátlapon található kis sávot fent és lent, gondolom ott van elhelyezve a mindenféle antenna. A keret a legdurvább, vastag és mérhetetlenül masszív hatású. Olyan, hogy kedvem lenne földhöz vágni sarokkal lefelé, hogy mit szól hozzá. A hátlapon már hallani némi kocogást, amiből arra következtet az ember, hogy levegő van alatta, ott nem olyan tömör a anyag, de az oldalát hiába kopogtatom, mint a börtön fala.

p1495gy-eu-1-7501-sg99_1.jpg

A képernyőnek durván 1.5-2mm-es kávája van, rendkívül elegáns, a lekerekítések megteszik a hatásukat. Az összeszerelési minőség csillagos ötös, ettől jobbat nem várok el egy IP szabvánnyal nem rendelkező telefontól. Az előlapon található az 5MP-es kamera, a beszédhangszóró, illetve a szokásos fény- és távolság szenzorok. Az előlap alján van egy kör alakú dolog, amit kreatív módon Harlequin LED-nek neveztek el a tervezők, mivel 7 különböző színben tud világítani. Ez elsőre duplán megtévesztő. Már leírtam ide, hogy az nem működtethető home gombként, mivel rögtön képernyőre helyezett vezérlőgombokkal kapcsolt be a telefon, és nem világít mellette másik gomb (de még csak felfestés sincs), amikor teljesen véletlenül észrevettem a Kisegítő lehetőségek menü alján egy opciót, amivel home gombbá varázsolható, illetve a két oldalán lévő fekete rész vissza és egyéb funkciók gombbá varázsolhatók. Bár jól eldugták, és egy szót sem szóltak róla, fejet hajtok a megoldás előtt. Nem tudom, miért, de ez most baromira bejön. Még megcserélni is lehet a két oldal funkcióját.

p1495gy-eu-1-7501-o8zq_1.jpg

Jobb oldalt vannak a hangerőszabályozó gombok, illetve a bekapcsoló gomb, bal oldalt pedig egy szabadon állítható shortcut gomb, amivel gyorsindíthatóak az egyes alkalmazások. Fent csak a 3.5mm-es jack kivezetést találjuk, míg lent van a hangszórók kivágása, illetve a Type-C csatlakozó. A hátlapon található egy 13MP-es Panasonic kamera kéttónusú LED villanóval, egy plusz mikrofon zajszűréshez, egy ujjlenyomatolvasó, és egy szerintem nagyon elegáns és visszafogott UMI felirat. Ha valamiből biztosan, akkor dizájnból jelesre vizsgázott nálam, nem csalódtam a kinézetében a képekhez képest. Csekkoljátok a specifikációt, aztán jön a teszt.

Alapinformációk
 Modell  UMI Super
 Band  2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
 3G: WCDMA 850/900/1900/2100MHz
 4G: FDD-LTE 800/1800/2100/2600(B20/B3/B1/B7)
 SIM Kártya  Dual SIM, dual standby
 Mindkét foglalat alkalmas 4G vételére, de egyszerre csak az egyik.
 Színek  Arany, szürke
 Ház anyaga  Műanyag + fém
 
 Rendszer
 OS  Android 6.0 Marshmallow 
 CPU  Helio P10 (MT6755), 8 magos
 GPU  ARM Mali-T860
 ROM  32GB
 RAM  4GB
 Memóriakártyás  bővítés  Igen, microSD kártyával max. 256GB-ig
 
 Képernyő
 Kijelző mérete  5.5 coll
 Típus  SHARP® LTPS FHD érintőképernyő
 Felbontás  1920 x 1080 pixel 
 
 Adatátvitel és csatlakozás
 Adatátvitel  USB 3.1 Type-C/Bluetooth/OTG
 Mobil internet  4G/WiFi
 
 Általános
 Kamerák  Előlapi: 5.0MP
 Hátlapi: 13.0MP Panasonic® kamera dupla LED-es villanóval
 Videofelvétel: 1080P
 Nyelvek  Magyar elérhető
 WIFI  Igen, 802.11 a/b/g/n, 2.4GHz/5GHz
 Bluetooth  Igen, V4.1
 HiFi chip  AW8738
 Ujjlenyomat olvasó  Igen
 Gravitációs szenzor  Igen
 Közelség szenzor  Igen
 Fényszenzor  Igen
 Iránytű  Igen
 Gyorsulásmérő  Igen
 OTG  Igen
 Multi-Touch  Igen
 Okos gomb  Igen, testreszabható okos gomb
 Méretek  150.8*75*8.5mm
 Készülék tömege  185g
 Akkumulátor  4000mAh, beépített
 Gyorstöltés  PE+ 2.5A/1.67A(5V/7V/9V) 1.25A(12V)
 
 Doboz tartalma  1 x UMI Super okostelefon
 1 x USB 3.1 Type-C kábel
 1 x SIM tű
 1 x Gyorstöltő

 

Tesztüzem

Az összes gomb nagyon kellemes, határozott nyomásponttal rendelkezik, és minimális holtjátékuk van csak, eltalálták a dolgot. Teljesen feltöltve érkezett hozzám, aminek tökre örültem, mert rögtön nekiállhattam megnyúzni, nem úgy, mint más telefonok esetében. Jó gyorsan belaktam a rendszert, bár kapásból az elején hibát dobott az egyik telefonról másikra költöztetős funkció. Első bekapcsolásnál megkérdezi, hogy óhajtom-e áthúzni a cuccaimat egy másik készülékemről, és bár én óhajtottam, ő meggondolta magát közben, mert elintézte egy hibaüzenettel. Végül is tök mindegy, voltak biztonsági mentéseim a memóriakártyán.

p1495gy-eu-1-7501-nvji.jpg

Szóval lefutottam a szokásos köröket, azaz nyomattam rögtön az elején egy Antutu-t, bekapcsoltam a 6.0-ban trükkös módon eldugott akksiszázalék kijelzést, illetve beállítgattam a szokásos dolgaimat. Az Antutu meglepően keveset teljesített, konkrétan gyászosan alacsony a pontszám:

2016-08-02_14_27_36.png

Nem tudom, hogy ez betudható-e szimplán csak a rendszernek, de igazából nem is érdekel, amíg a játékok futnak rendesen rajta, márpedig az Asphalt 8 simán elment rajta full grafikán, ami azért nem egy rossz dolog. A rendszer amúgy meg pörög, mint a búgócsiga, szóval Antutu pontszámok ide, vagy oda ez a hardver teszi a dolgát. Egy másik képernyőmentésen világosan látszik az is, hogy mennyire baromira bőven elég a RAM:

2016-08-02_12_35_02.png

Ennél jobb gazdálkodás meg tök fölösleges is, még nyúzás után is 1.6GB-ot írt csak átlagos használatnak. A rendszer egyébként nem rejt túl sok meglepetést, de a 6.0-ban van például a turbó letöltő, ami érdekes lehet. Ez ugye egyszerre használja a wifit és az elérhető mobilnet hálózatot (jó esetben 4G-t, van B20 is!) a letöltéshez, így elég extrém sebességeket lehet elérni.

Aztán ott van a Harlequin LED / home gomb, ahol az egyes típusú értesítések jelzésére külön-külön be lehet állítani, hogy milyen színt használjon a készülék, illetve alapjáraton milyen színben pulzáljon a LED, ha egyáltalán akarjuk ezt. Én ciánra állítottam, szerintem marha jól néz ki, ahogy szép lassan pulzálva világít akkor is, ha semmi sem történt. Itt lehet állítani amúgy a dolgokat, hogy milyen funkciója legyen:

2016-08-02_17_45_19.png

Ott van még a gyorsgomb menüje, de ezeken felül semmi egyedit nem tud felvillantani a készülék sajnos. Azt fedeztem fel, hogy itt nincs ébresztés képernyőgesztusokkal. Fura, hogy kiszedték.

Bekapcsolás után többek között az ujjlenyomatolvasó beállítását is felajánlotta nekem, és bár leszoktam már az efféle fiatalos őrültségekről, kipróbáltam, hogy tudjak róla nyilatkozni nektek. Szükség lehet rá, hogy ugyanazt az ujjunkat több ujjként olvassuk be, és minden új ujj alkalmával mondjuk a jobb, vagy a bal oldalát szkenneljük be az ujjbegyünknek, mivel ha féloldalasan tesszük oda, nem olvassa be. A Xiaominál ez gyárilag meg volt oldva azzal, hogy az egész ujjbegyet beolvastatta a rendszer. Így lesz mondjuk 2 beolvasott ujj, amelyik valójában ugyanaz, cserébe viszont mindig fel fog rá oldani. Rossz ujjal egyszer sem tudtam feloldani szerencsére, viszont olyan itt is volt, hogy bebugolt a rendszer, és ujjlenyomatra egyáltalán nem akart beengedni, viszont a szoftverfrissítés szerintem megoldotta ezt, mert azóta nem tapasztaltam ilyesmit. Úgy látszik, a gyári 6.0-nak van egy ilyen bugja. A feloldás amúgy baromi gyors. Nem 0.1 másodperc, mint ahogyan írják, de 0.3 - 0.4-nél biztosan nem több, mire rendesen használatba is vehető.

p1495gy-eu-1-7501-nchn_1.jpg

A képernyő szép, pengeéles képet ad, és igazából nem is hiányzik nekem a teljesen kávamentes kijelző, tök jól néz ki ez így is. A tároló 32 gigájából a felhasználónak 24.7GB marad szabad felhasználásra, ami szerintem elég sok, de ha valakinek ez nem elég, akkor nyugodtan bővítheti memóriakártyával, ahogyan azt én is tettem.

Multimédia terén egészen korrekt az eredmény. Bár a hangszóró (igen, csak a jobb oldali kivágás mögött van) lehetne hangosabb is és szebb hangzású is, a fülhallgatós módszer nem vall kudarcot. A bereklámozott AW8738-as HiFi chip remekül szól. A basszust bőven a fülhallgató maximuma fölé lehet tolni, szóval popőrültek, itt a telefonotok! A közepek tök erősen jelen vannak, nincs elveszés a magasak között, amik egyébként nem vágják a fülem egyáltalán, még alapjáraton sem. Némi hangszínszabályzást rátolva pedig egy igazi élmény a zenehallgatás, ebben tutira nem fog csalódni a felhasználó.

Sajnos a kamerák már korántsem villantanak ekkorát. Nem is értem, hogy mi a halált gondoltak a gyárban, amikor ez jött ki a sor végén, és valaki összecsapta a tenyereit, hogy ,,ezt akkó visszük a piacra". A hátlapi kamera 13MP-es képei megegyeznek egy alsókategóriás, sőt belépőkategóriás, ócsófón képeivel. Bár a felbontás megvan, a képek homályosak, a részletek elvesznek, dinamikatartomány sehol, éppen csak a színek elfogadhatóak. Az előlapi kamera erre rátesz még egy jó lapáttal, az eredményt talán nem is kell részleteznem. Annyi pozitívumot tudok mondani, hogy sötétben rettentően jól működik a LED villanó, meglepően fényes, és meglepően jó képek is készülnek vele, lásd whiskys üveg. A szerencse az, hogy a szenzorral nincs gond, tehát majdnem 100%, hogy szoftveres gond, ami pedig orvosolható, szóval reménykedjünk egy frissítésben, ami megoldja az ótvar minőséget.

A GPS nagyon gyorsan pozíciót talált, és bár buszon és trolin néztem, ahol nem szokott kifejezetten jó vétel lenni a tető miatt, 14 műholdat is befogott, köszönhetően a GLONASS támogatásnak. A navigáció nagyjából rendben volt vele, de nem olyan rettentően pontos, mint a Xiaomi Redmi 3 Pro, és Mi4C voltak. Az iránytűje hajlamos hülyeségeket mutatni. Gyorsan megtalál, másodpercek sem kellenek neki, akárhol is vagyok, de szeret egy picit kóvályogni.

Az üzemideje a 4000-es akksihoz méltóan jó. Egyik délután elkezdtem használni 100-as töltöttséggel, és következő nap estefelé merült le. 5 óra kijelzőidőt produkált úgy, hogy folyamatosan fényképeztem, telefonáltam, Antutut futtattam, Asphalt 8-at próbáltam ki, neteztem folyamatos 4G vagy wifi mellett, elég sokat navigáltam, és mindezek végére belefért még egy Különben dühbe jövünk, plusz 30 percnyi Banános Joe. Ez összesen kb. 2 óra filmezést tett ki. A teljes töltés ideje a gyári 100 perchez képest 135 környéke lett, ami azért vaskos marketingduma, de egy 4000-es akksihoz képest egész jó. A töltőről nem hazudtak, majdnem végig 14.1 - 14.4W-ot vett fel. Hivatalosan 15-öt bír. Ez azért elég korrekt.

 

Konklúzsön

Az Umi Super messzemenően az eddigi legférfiasabb telefonom, még csak a közelébe sem ér semmi, amivel eddig találkoztam. Rettentően masszív, robusztus, tutira nem árt neki egy-két ütődés sem, és nagyon korrekt hardverrel szerelték. Teszi a dolgát, működik rendesen mindene, kivéve a kameráját, amire egy szoftveres javítás nagyon ráférne. A Harlequin LED, és a láthatatlan gombok mellette nagyon jó funkciók, imádtam őket. A készülék ára általában 200 dolcsi körül mozog, kedvezményekkel viszont akár 180-ért is elvihető. 190-es árral számolva, mire ideér, áfázva, mindenezve kb. 72-73 ezresünkbe fog kerülni. Ennyit biztosan megér ez a készülék, nekem tetszett, de azért a szuper jelzőt egy kicsit túlzásnak tartom.

Itt megvásárolható.

Uff.

3 komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr478930762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blakehu 2016.08.24. 08:45:24

Szia,
nekem nagyon tetszik a készülék és tervezem, hogy megvegyem. Egy kérdésem lenne, GPS-t tesztelted e kicsit hosszabb távon? Azt olvastam, hogy például autóba navigációra használhatatlan mert nem jó a vétel és ugrál a pozíciónk.
Köszi előre is

Lorand Zsolt Feies 2016.09.25. 21:00:30

Hello
En vettem egy ilyen telefont az egyetlen gondom, mikor felteszem a programokat ra mintha egy ideig hibernacioba kezdene, ki irja hogy (ANDROID) kb 2-3 percig es aztan ujraindul.
Meg nem tudtam rajonni mi lehet a gond, hatha ti tudjatok.
Elore is Kossz.

pogyu 2016.11.08. 13:38:43

A telefon hardveresen valoban nem rossz, a kijelzoje kifejezetten jo, a 4GB RAM tok eleg mindenre, a CPU is eleg.

Viszont tobb problema van vele:
- autos navigalasra total alkalmatlan (ugral a kornyeken ossze-vissza, iranyrol fogalma sincsen) - komoly irodalma van az issue-nak: community.umidigi.com/thread-3433-1-1.html

- tele van a Google alkalmazasaival kulsore total megegyezo cuccokkal, viszont mashogy mukodnek, lehet csak en gondolom ugy, hogy van itt par kemfunkcio alapbol

- varatlan idokozonkent ujraindult; amikor elovettem csak a please enter pin kepernyo volt lathato

- a fenykepezo valoban szar (szeptemberi frissites utan is az volt)

- egyszer ejtettem el, azonnal szetrepedt a kijelzo, nem is mukodott tovabb -> kuka

- a toltokabel szethullott par het utan

- ja, tenyleg kurva nehez (ez csak azert rossz, mert pl autoban vezetes kozben siman kicsuszik a zsebedbol a gravitacio miatt:)) - egyebkent az instant tores gondolom azert koszonheto ennek is, tuti valamelyik nehez sarkara fog erkezni

Van meg mit fejleszteni rajta. Sajnos vammal kb 70e-be kerul, igy nagyon nem eri meg, plane ha problema van vele.
süti beállítások módosítása