Olcsó fogyasztásmérő - Magyar ember, így spórolj az árammal!

2016.06.16. 11:20

mrgergoke

h9755eu-1-87c4.jpg

Egy örökké aktuális, mindig érdekes témát szedek elő ma nektek abból a remek alkalomból, hogy kisírtam nektek egy kupont erre a termékre. A spórolás örökké rejtélyes kérdés. Mindig vannak ultimét megmondó cikkek a neten, amik elárulnak 5 tuti tippet, hogy hogyan csökkentsd a villanyszámlád a tizedére 3 perc alatt. Vagy a 10 legjobb tipp, hogy az áramszolgáltató fizessen neked a használatért. Top3 dolog, amitől kétszer annyi a villanyszámlád. Ismerősek, nem? Én ma csak egy tippet árulok el, de az legalább jól működik.

Ezek a fogyasztásmérők (ritkábban energiaméterek) rettentően hasznos kütyük. A jó az bennük, hogy olcsók (árakról majd a cikk végén), nincs nagy választék, és nagy minőségbeli szórás, kábé mindenhol csak maximum 5 fajtát lehet kapni, de a képen látható biztosan közöttük van. Nekem ez a fajta bevált, már több éve használok ilyet, fél éve pedig 3 is be van dugva csak az asztalom körül. Egy méri az asztali gép fogyasztását, egy a teljes fogyasztást minden vacakkal együtt, egyet pedig alkalmi mérésekre használok, például a tesztekhez.

img_0409.JPG

Kiugró, pillanatnyi érték. Egyszer játék közben fogyasztott ennyit a gépház.

Megmondom, mi az én "tuti tippem". Vegyél egy fogyasztásmérőt, kezdd el használni a fejed, és ne hagyd magad átverni. Ez a velős mondat azt jelenti, hogy fogd a terméket, és dugd be minden érdekesebb eszköz mögé, hogy megnézd, mennyit fogyaszt, aztán kezdd el összevetni a többi eszközzel, hogy legyen viszonyítási alapod. Ne hagyd magad átverni netes hülyeségekkel, miszerint egy elosztó, amelyen pislákol egy kis vörös LED, annyit zabál, hogy kiégnek a vezetékek a falban. Tapasztalatból mondom, hogy a legjobb módszer az, ha te magad jársz körben a lakásban, és egyesével megnézed a fogyasztásokat.

 

Gyakorlatban

Oké, tegyük fel, hogy 0, azaz nulla tudásod és tapasztalatod van ezen a téren. Ez egyáltalán nem gond, mert a mérőeszköz gyakorlatilag a számolást is elvégzi helyetted. Be lehet állítani egy kWh árát (én 42 forintra állítottam anno, de a szolgáltató oldalán meg lehet nézni a pontos értéket), és ha bedugva hagyjuk, szépen számolja a forintokat. Hamar rá lehet jönni, hogy egy - kissé kisarkítva - rettentően zabás dolognak hitt, mondjuk 2 wattos kínai USB ventilátor (kimértem a fogyasztást) alig eszik valamit. Csak azért, mert valami mozog, hangot ad ki, vagy látványosan teszi a dolgát (mint ahogyan a venti is zajos, forog, meg minden), még nem feltétlenül fogyaszt érdemi mennyiséget. Végezzünk egy gyors számolást:

Ha 2 wattot fogyaszt egy venti, akkor egy óra alatt 2 wattórát, azaz 0,002 kWh-t fogyaszt. A havi számlán is fogyasztott kWh-t látunk, azért használom én is ezt a mennyiséget. Ha egész évben 0-24 járatjuk (feltételezve persze, hogy nem döglik meg az első nap után), akkor 365*24*0.002 kWh lesz a fogyasztása. Megnézzük szépen a szolgáltató oldalán, vagy egy számlán, hogy mennyit ér egy kWh (mondjuk 40 Ft), és döbbenten tapasztaljuk, hogy 365*24*0.002*40 = 700 forintot kell fizetni egy teljes éves működéséért.

img_0406.JPG

Pillanatnyi fogyasztások.

Ebből világosan kiderül, miről beszéltem. Nem azzal kell foglalkozni elsősorban, hogy minden bekapcsolva felejtett apróságért valakinek meg kell halnia a családban, de legalábbis vérben forgó szemekkel közöljük vele, hogy anyagi csődbe fogunk megint miatta, hanem azzal, hogy a nagyobb, többet fogyasztó dolgokat hogyan tudjuk hatékonyabban használni. Megéri-e például a hűtőt leolvasztani, hogy ne dolgozzon annyit feleslegesen, és mondjuk eggyel alacsonyabb fokozaton működtetni? Megéri-e a tévét kikapcsolni arra a 20 percre, amíg kimész a konyhába kaját csinálni? Megéri-e a rádiót lekapcsolni, amíg leugrasz a boltba?

img_0407.JPG

Ennyi volt a pillanatnyi fogyasztás, alatta pedig az eddig elfogyasztott áram ára.

Mondok aktuálisabbat: megéri-e rendesen kikapcsolni a számítógépeket, és nem csak altatni? Egyébként a válasz nem, gyakorlatilag nincs fogyasztása az alvó gépeknek. Akárhogy is, számtalan helyen (ott van például a router, ami folyton be van kapcsolva) lehet méregetni a fogyasztásokat, és nagyon hamar összebarátkozik az ember a számokkal és nagyságrendekkel. Pár nap alatt lehet annyi tapasztalatot szerezni, hogy különösebb számolgatás nélkül, ránézésből megmondod egy watt értékről, hogy érdemes-e minden este kihúzni/kikapcsolni az eszközt, vagy sem.

img_0408.JPG

217.3 kWh-t evett meg 229 nap alatt a fogyasztó.

 

Konklúzsön

Egy ilyen fogyasztásmérő méri az aktuális fogyasztást, a valaha volt legkisebb és legnagyobb pillanatnyi fogyasztást, kiszámolja a költségét, és egyéb, kevésbé érdekes adatokat is kimutat a hálózatról. Még csak nem is ócska, mert az enyém már 3 éve működik. A király az, hogy nem kell tízezreket rákölteni, amivel 30 év, mire megtérül az eszköz, az alábbi kupon kód felhasználásával, ingyenes posta mellett 3800 forintba kerül. Az egyik legjobb termék, amit valaha vettem Kínából.

Itt tudjátok megvásárolni.

Kupon kód: Analyzer

19 komment

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr748811646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huba77 2016.06.15. 19:37:52

Na ne már ennyiért itthon is lehet venni garanciával.

Lehet hogy az olcsóbbak nem annyira pontosak, tévednek 1-2%-ot, na puf , de semmi nem garantálja hogy a Kínából rendeltek nem fognak(akár gyártási szórás)

Rendeljünk Kínából de magunk ellenségei nem legyünk és a ha olcsóbb itthon garanciával akkor itthonról kell venni

media markt:
www.mediamarkt.hu/hu/product/_emos-p5821-fht-9999-fogyaszt%C3%A1sm%C3%A9r%C5%91-1064622.html

ecch 2016.06.16. 11:22:15

Mi is vettünk, 4200-ért egy elég finom példányt, műszerészboltban, helyben a városban. Leteszteltük méregdrága multiméterrel, tized %-ot sem téved. Mindegy is. Egy kis modern kerámiakemencét mérünk vele, és naplózunk, hogy kiszámoljuk az elkészült porcelánok anyag és egyéb költségeit. Egy teljes napos hosszú égető programnál sem evett többet a készülék, mint 180-250 Ft. Ezalatt benne 3 emelet magasan 10-12 db kis ékszer (30cm-es tálcák) sült ropogósra. A készülék max 2,4 kW-os, 230V-on megy, ehhez képest 1300 fokon képes égetni, míg a környezetétől 10 cm-re már csak langyosságot érezni. Nagyon pazar! Természetesen egy jól biztosított hálózatban van, azon a fázison és biztosítón 3 db 40 wattos lámpán kívül más fogyasztó nincs.

eßemfaßom meg áll 2016.06.16. 12:02:04

az már volt, hogy ennyiért itthon is kapható, alidilidl-ben is szokott lenni 3 év garival ennyiért, a hiperek polcain is mindig van 4ezer alatt.

Nem tudom még megy-e ez a program de régebben az elmu kölcsönzött is ilyet ingyen az ügyfelekinek, csak aztán az ügyfelek basztak visszavinni, szóval lehet, hogy megszüntették.

MaCS_70 2016.06.16. 12:43:51

Vajon mennyivel tud többet a 3800 forintos, kínából rendelt készülék, mint a 2500-3000 forintos, 3 év garanciás, Lidlben, Aldiban, egyéb diszkont boltban vett?

uboat 2016.06.16. 13:44:28

Olyan kütyü nincs, ami az áramfogyasztás idejét méri? Ami megmutatná hogy mennyi ideig megy a tv például?(egy hónapban)

É2I 2016.06.16. 14:20:58

Én lidl-ben vettem, de sz.r. Alapból 30V-al kevesebbet mér, mint - a bemért- ami a hálózati fesz. (Ekkora valós feszültségesést már egy normális készülék sem tolerál vagy leég rövid idő alatt) De nem érdekel, fillérekért vettem és annyit is ér. (Az első példányát visszavittem, a második is rossz, azt már nem. Egy egyszerű szorzás még nem fog ki rajtam ;) Persze mérheti az áramot is sz.rul, akkor már sok a jóból. Valamelyik fiók aljában héderel.)
Persze azt bárhol kifoghatod, hogy gyárihibás. Épp ezért nem rendelünk filléres dolgokat kínából, több napos/hetes érkezéssel, valós gari nélkül. (Tehát a termék elhelyezés jelen esetben tök felesleges)

A bejegyzéshez meg annyit, hogy nem a 2W-os fogyasztókat kell vele faggatni. Hűtő, mosó/mosogató/szárító gép, TV, PC, világítás. De valljuk be nyugodtan, ha valami cserére szorul az ember már el kezd vacillálni, mert egy új termék ár/megtérülés aránya években mérhető. És azzal um. előre kifizeted a még el sem fogyasztott energiát.
Tipikus példája a Calgon dilemma: Ha használod a mosógép akár 2-3 évvel "tovább él", már ha nem az eleve 3-4 évre tervezett gépet vetted (átlag azt vesz, tud megvenni). Sokkal hamarabb adja meg magát a csapágyazás, mint sem tömődik el a vízkőtől. Utóbbi versenyzőt meg némi ecet/citromsav kúrával is kordában tudjuk tartani. (Arról nem is beszélek, hogy méregetünk jobbra-balra, de a rendeltetésszerű karbantartásokról meg mindig elfeledkezünk: Nincs havi egyszer a mosó/mosogató/szárítógép átmosatva, a szűrőjét sem takarítjuk, a hűtőt nem eresztjük le, nem takarítjuk, a világítást nem cseréljük le _valóban_ takarékos LED "izzókra", eszközeinket nem kapcsoljuk ki, ha nem "muszáj" mennie, stb.)

É2I 2016.06.16. 14:22:24

@uboat: A kWh-ból visszaszámolható, ha csak azt az egy eszközt méri.

MaCS_70 2016.06.16. 16:24:49

@É2I: A Lidl 3 éves garanciája a téves mérésre megoldás. Én családnak, baráti körnek 5-6 fogyasztásmérőt vettem náluk, de mindegyik kifejezetten pontosan mért -- még ha az adataik gyakran elég hihetetlenek is voltak.

MaCS

Gino 2016.06.16. 17:17:13

@uboat: De van. pl.: Voltcraft Energy Monitor 3000
Kicsit drágább, de méri
-a pill. áramot, teljesítményt cos(fi)-t.
-A fogyasztott vill. energiát.
-Azt az időt, ameddig az eszköz működik (hűtőnél pl amíg zúg).
-Kiszámolja a napi, a heti és az éves fogyasztást is.

@É2I: Nem hiszem, hogy pontatlanok lennének ezek a cuccok, mivel feszültségmérésre filléres megoldások vannak. Igazából szinte minden elektronikai mérést feszültség- vagy árammérésre vezetnek vissza, így eléggé kiforrott ez már ahhoz, hogy a 30V eltérés ne mérési hiba, hanem valamilyen meghibásodás lehessen.

Nem mér jobban a drágább, csak több funkciója van, vagy nagyobb teljesítményt is elbír...

KissGecihuszár 2016.06.16. 19:48:27

szeretem az ilyen, mindegyik, lófasznyi teljesítményű cuccot tápláló dugaljban 1-1 "intelligens" mérőt dugaszoló okostojásokat, miközben a fő áramzabáló világításuk csupa-csupa "vidám-barácscságos", ámde megvilágítás szempontjából 1 kalap szart érő lámpácskák tömkelegéből áll, illetve olyan háztartási gépeik, berendezéseik vannak, melyek G++-os fogyasztásúak. Ahelyett, hogy minőségi világítótestekre, villamos hőfejlesztő berendezésekre költenének, melyekkel igen sokat -akár havi 10ezreket- lehet megspórolni, ehelyett a notebook, tablet, okosteló töltés, lapos TV fogyasztását mérik. hiába, nagy az Isten állatkertje és egyrészt alacsony a kerítés, másrészt kevés az őr...

eßemfaßom meg áll 2016.06.16. 20:25:07

Ma voltam az osanban, épp 1500Ft-ra van akciózva a fogyasztásmérő

Netuddki. 2016.06.16. 21:02:02

@Huba77: "Na ne már ennyiért itthon is lehet venni garanciával."

Csak páran rendeljenek a linkről, már megszolgálta blogger a kupon árát.

kvadrillio 2016.06.16. 22:59:11

a távhőszámla túl sok. az új távhőszolgáltatók drasztikusan csalnak !
de majd le lesznek vadászva ők is ! :O)))

kvadrillio 2016.06.16. 23:00:58

hogyan lehet az, hogy a legnaGYOBB DEMOKRÁCIJA ORSZÁGÁBAN LELŐNEK, MEGKÉSELNEK EGY BRIT KÉPVISELŐNŐT ???

xclusiv 2016.06.16. 23:39:04

@post: "Ezek a fogyasztásmérők (ritkábban energiaméterek) rettentően hasznos kütyük. A jó az bennük, hogy olcsók (árakról majd a cikk végén), nincs nagy választék, és nagy minőségbeli szórás"

Nincs a fenét.
Pl. az effektív/meddő teljesítmény mérése rohadt nagy különbség - még ha otthon nagyjából leszarható is.

"Mondok aktuálisabbat: megéri-e rendesen kikapcsolni a számítógépeket, és nem csak altatni? Egyébként a válasz nem, gyakorlatilag nincs fogyasztása az alvó gépeknek."

Konkrét példa: van egy PC-m, két innen-onnan levetett, ingyen kapott monitorral. Egyszer összeraktam mert kellett valamire, azóta viszonylag ritkán használom, havi pár órát. Egyszer elétettem egy fogyasztásmérőt, és standby 3,3 W fogyasztása volt. A két monitort kikapcsoltam (nem kihúztam, hanem az előlapon elérhető gombbal kapcsoltam ki), lement a fogyasztás 3,1 W-ra.
Szóval ez a kör evett évente kb. 1100-1200 Ft-ot, ami havi vagy napi szintre lebontva valóban semmi, de azért mégiscsak egy ezres évente. Az egészet egy kapcsolós elosztóra téve spóroltam annyit egy fél év alatt, mint amibe az elosztó került.
És a kényelem faktor se romlott, BIOS-ban bekapcsoltam hogy ha visszajön az áram akkor kapcsoljon be, szóval most nem egy gombot kell megnyomnom, hanem egy kapcsolót átbillentenem. Annyi extra "szívás" van vele, hogy leállítás után egy kapcsolót át kell billenteni. Nabumm, életem egyik legjobb órabére :)

De a chromecast + hdmi-spdif konverter kombó is eszik rendesen, az is kapcsolós elosztón van, meg akkor már a TV-t és az erősítőt is ráraktam, noha az tényleg semmi. Ez a kör is spórol évente 1500 Ft-ot napi 12 óra kikapcsolással (elalvás előtt lusta vagyok kikapcsolni, csak reggel.)

A reklámozott cuccról már mások is megírták, hogy nem éri meg.

xclusiv 2016.06.16. 23:39:31

@kvadrillio: menj innen a gecibe, gyökér.

xclusiv 2016.06.16. 23:46:50

@uboat: "Olyan kütyü nincs, ami az áramfogyasztás idejét méri? Ami megmutatná hogy mennyi ideig megy a tv például?(egy hónapban)"

Tuti van, csak azt nem akarod kifizetni. Ha van kedved barkácsolni akkor párezerből összehozható (arduino +rtc +árammérő).
Amúgy fogyasztásmérővel visszaszámolható, ha a cucc fogyaszt 70-80 W között akkor azt veszed átlag 75 W-nak, és ha a cucc X idő alatt mutat 7,5 kWh-t akkor 100 órát tévéztél. Már ha nem volt áramszünet.

Omlas01 2017.01.04. 08:42:03

A tomtop-os leírásban benne van, hogy "power factor", tehát szerintem azzal is számol.
Magánszemélyek számára pedig mindegy a cos(fi), legalábbis számla szempontjából, mert a szolgáltató (pl ELMÜ-nél rákérdeztem és megerősítették) csak a hatásos teljesítményt számlázza.
süti beállítások módosítása