UleFone Vienna okostelefon teszt - 50 alatti édes-savanyú

2016.05.09. 10:00

mrgergoke

p1444w-eu-1-62ff-0nru.jpg

Ez a telefon egy igazi kínai édes-savanyú. Ettől édesebb meglepetés alig lehetett volna, és ettől savanyúbb megválás is. Életem első Ulefone-ja rendesen meglepett, és ezt kivételesen a szó legpozitívabb értelmében mondhatom. Ami most következik, az pedig egy jó, szaftos, autentikus, magyar lecsó, úgyhogy csapjunk is bele!

Ez is nagyon be volt reklámozva mindenfelé, és bár sosem szerettem rettentő módon a fehér telefonokat, ez már képről is nagyon bejött. Egyrészt azért, mert az előlapja fekete, és az oldalától kezdődik csak a fehérség, ami máris változatosság, másrészt meg azért, mert a rikító fehér hátlapon ott figyel egy fekete kamera, egy fekete ujjlenyomatolvasó, és még a dupla villanó LED is színesíti kicsit a felületet. Az ára 50.000 alatt van valamivel, én durván 47.000 forintos áron (plusz ÁFA) szereztem be. Ezért röviden összefoglalva 3 gigabájt RAM-ot, 32 gigabájt tárhelyet, egy nyolcmagos, 1.3 GHz-es processzort, 5.5"-os, FHD felbontású kijelzőt, ujjlenyomatolvasót, 3250 mAh-s akksit, különálló funkciógombot és hasonló jóságokat kapunk. Ez elég nyomós indok már magában, hogy megvegyem a telefont.

 

Bontogatás

Kicsengettem az anyaszomorító áfát, meg mindenféle hereverte kezelési költséget a futárnak, majd hamar elfeledtem korábbi bajaimat, ahogy nekiláttam bontogatni és fotózni. A kikapott készülék egyszerűen baromi szép. Nem mondom, hogy gyönyörű, mert annyira nem elegáns, hogy ezt a jelzőt megérdemelje, de bőven elég sportos, és komoly hatást kelt a hátlapja, nekem rettentően bejön. Nem találkoztam még ilyen remek módon ívelt telefonnal. Mindenhol le van kerekítve. Az előlap szélén az üveg, az egész oldala, a teteje, az alja, minden. Ez más gyártók próbálkozásainál gyakran csak gagyi hatást keltett korábban, de ez annyira el lett találva, hogy nehezen hiszem el, hogy nem másolták valamiről. Kommentben lehet szavazni, hogy miről másolták!

p1444w-eu-1-62ff-6jcu.jpg

A hátlapot pont megfelelően tarkítják a fentebb már emlegetett elemek, és az is tök jó, hogy amúgy nincs túlspilázva a dizájn. A bal oldalán van egy szintén fekete gomb, ami dedikált kamera shutter, illetve hangrögzítő app gomb, erről majd később írok. Az anyag mindenhol műanyag, ahol éppen nem üveg. Tipikus matt, enyhén puha tapintású műanyag, ami valószínűleg könnyen sérül minden leejtés, dobálás alkalmával, de legalább igazán kellemes, amíg nincs összebarmolva. Velem elég ritkán is esik meg, hogy leejtem a telefonomat.

Amilyen az anyaghasználat, olyan az összeszerelési minőség is: perfekt, nagyon egyben van a készülék. Egyetlen reccsenést sem hallani, ahogy két kézzel csavargatom ellentétes irányokba, igazán masszívnak tűnik. Az amúgy puritán, de biztonságosan kemény dobozkában volt még egy másfél amperes töltő, egy egészen szép kábel, némi papír, egy SIM tálca nyitótű, egy gumis tok, és egy védőfólia (bár már egy rajta is volt alapból). Külön szerencse, hogy a gyári fólia sem karcolódik túl könnyen. Ellenállónak nem mondanám, mert vannak már rajta karcok, de ettől messze sokkal rosszabbak szoktak lenni általában. És ezennel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy beszúrjak nektek egy teljes specifikációt, majd jöjjön az igazán lényegi rész.

Alapinformációk
Model Ulefone Vienna
Hálózat

4G: FDD-LTE: 800/900/1800/2100/2600 (band20, band8, band3, band1, band7)

3G: WCDMA: 900//2100 (band8, band1)

2G: GSM: 850/900/1800/1900 (band5, band8, band3, band2)
 

SIM kártya Dual SIM, dual készenlét
Szín Fekete, szürke, fehér, rózsaszín
Anyag Műanyag
Akkumulátor 3250mAh (beépített)
Rendszer
OS Android 5.1
CPU MTK6753 Octa core, 1.3 GHz
ROM 32GB
RAM 3GB
Képernyő
Képernyőméret 5.5 Inch
Típus Kapacitív érintőkijelző
Felbontás FHD, 1920 * 1080px
Egyéb funkciók
OTG Igen
Helymeghatározás GPS, A-GPS, GLONASS, digitális iránytű
Készenléti idő
260 óra
Videó felvétel 1080P
FM Radio Igen
Audió port 3.5mm
Adatátvitel, kommunikáció
 
Adatátvitel USB / Bluetooth / Hotknot
Mobil internet 4G / WIFI
Általános
Kamera 5MP előlapi,13MP hátlapi LED villanóval, autofókusszal (Interpolációval 8.0MP / 13MP)
Nyelvek
Magyar elérhető
Memóriakártya 64 GB-ig támogatott
Ujjlenyomatolvasó Igen
Intelligens energiatakarékos üzemmód Igen
Képernyőgesztusok Igen
Miracast Igen
Méretek, tömeg
Termék mérete Kb. 15.35 * 7.785 * 0.86cm / 6.0 * 3.1 * 0.3in
Termék tömege Kb. 156g / 5.5oz (Akkumulátorral)
Csomag mérete Kb. 17.5 * 17.5 * 3.0cm / 6.9 * 6.9 * 1.2in
Csomag tömege Kb. 450g / 15.9oz

 

 

A képre kattintva galéria nyílik meg. 

 

Tesztüzem

A remek indítás után hatalmas hévvel vetettem bele magam a tesztelésbe. Lerántottam a Play áruházból az Antutu-t, hogy aki pontszámokat akar látni, annak az is legyen, fotózgattam, villogtam a LED-del, a plusz gombot próbálgattam, az ujjlenyomatolvasót cseszegettem, navigáltam, akksistatisztikákat nézegettem, meg minden. Kellemesen töltöttük egymással az időt, kifejezetten jól kijöttünk.

2016-05-05_20_52_59.png

Az általános rendszersebesség kifogásolhatatlan, érezni a 3 GB RAM és a nyolc magos chipset hatását, minden pöccre indul, sosem gondolkodik el semmin. A gombok nyomáspontja el lett találva. A 4 gomb nem lötyög, és bárhonnan nyomva lekattant. A netezés egy élmény vele, bár gépeléskor feltűnhet, hogy a billentyűzet mérete jóval nagyobb az átlagosnál, és mivel ágyban fekve is gyakran csetel az átlag júzer, ezért fektetve gépeléskor kellemetlen lehet, hogy a billentyűzet elfoglalja a képernyő jelentős részét, így alig látni az üzeneteket. Sajnos ezen nem tudtam állítani, az egyetlen megoldás a saját billentyűzet telepítése lehet, amivel még jól is jár az ember a sok plusz funkció és a swipe miatt. Ettől az apróságtól eltekintve igazán kellemes gépelni rajta, mivel a kijelző érzékenység pontosan olyan, amilyennek én azt szeretem, abszolút rendben van.

p1444w-eu-1-62ff-16qa.jpg

A SIM tálca 1 nano- és 1 microSIM-et fogad. A standard a szokásos: egy nanoSIM és egy microSD kártya, vagy egy nano-, és egy microSIM. A problémám csak az volt, hogy nekem házilag van csak microra vágva a kártyám, és nem akarom tovább vagdosni. A micro méretet normál kártyából úgysem lehet elérni. Szóval a memóriakártya ezúttal kimaradt, viszont kb. 26 GB szabad helyet ad csak a telefon, szóval bőven elégedett vagyok. A 4G amúgy mindkét slotban elérhető, így sosem kell aggódni a gyors net miatt. Kivéve akkor, ha nincs. A wifi stabil, nagyon gyors, és szerencsére még az 5 GHz-es hálózatomat is látja.

Ha már a kijelzőnél tartunk, fontos megjegyeznem, hogy a színek nagyon szépek, extrém szögekből nézve is tökéletes a kép, a fényerő remek, és még az automata fényerőszabályozás is helyén van. Pedig ez utóbbi a legutolsó pár telefonnál elég sarkalatos pont volt, szóval jár a keksz érte.

p1444w-eu-1-62ff-z4zx.jpg

Ami a két hangszórót illeti, meg kell mondjam, erős túlzás. Olyan baromi hangosak, hogy arra már semmi szükség. A beszédhangszóró is, meg a hátlapi is úgy tudnak üvölteni, hogy még. A legmeglepőbb ebben az, hogy nem torzítanak. Felhívott édesanyám egyik nap, amikor tök új volt a ketyere, és ahogy felvettem, úgy beleüvöltött a fülembe, hogy rendesen megijedtem. Pedig nem is haragudott rám. Levettem közel fele hangerőre, és onnan már jó volt. Ugyanez igaz a hátlapi hangszóróra is. Jön egy e-mail, és megijedek az asztalnál, olyan hangos, pedig abszolút visszafogott a hangjelzés.

p1444w-eu-1-62ff-fa1j.jpg

Fülhallgatóval egy élmény zenét hallgatni, pedig egy olcsó KZ Audio fülest használok. Nem állítom, hogy a hangzás a reklámoknak megfelelően az egekben van, de rendkívül élvezhető, semmi gond nincs vele.

A navigáció teljesen rendben lenne, ha nem kóvályogna összevissza. Tök könnyen hajlamos azt gondolni, hogy a villamossínek kellős közepén csoszogok, miközben nagyban 10 méterrel arrébb, a járdán közlekedek. Hozzáteszem, ez kizárólag GPS használata mellett történt. Ettől eltekintve pontos, a mágneses szenzornak köszönhetően azt is mutatja, hogy milyen irányba nézek éppen, így alkalmasnak nyilvánítom a navigációra.

p1444w-eu-1-62ff-wsrb.jpg

Az oldalán található plusz gomb világító képernyőnél rövid nyomásra semmit se csinál, hosszú nyomásra viszont előszedi elindított állapotban a hangrögzítőt. A kamera appot megnyitva rövid nyomásra maximum 13 MPx-es fotót készít, más esetben rövid nyomásra nem reagál. A fotóknál sajnos a ZSD (Zero Shutter Delay - azonnali/késés nélküli fotókészítés) és az arcfelismerés kényszeresen folyton visszakapcsolja saját magát, ezt nem tudom mire vélni.

A fotókon a színek rendben vannak, viszont nem bírja a nagy fénykülönbségeket egy képen. Ha a fókuszban lévő tér jóval gyengébben megvilágított, mint a képen bárhol máshol, akkor az erősen fényes dolgok nagyon könnyen kiégnek, lásd füves parkos kép. Tökéletes nappali fényekkel fotóztam, és minden látszik is, kivéve az eget, mert az baromira kiégett. A képek amúgy közepesen zajosak. Ettől sokkal rosszabbat is láttam már, és ez még tűrhető, de azért lehetne jobb. A részletek nagyítás után úgy-ahogy maradnak csak meg, ez sem erőssége. Összességében nem rossz a kamera, mert hozza az árkategóriájának megfelelő átlagos szintet, de nem vagyok elájulva tőle. A villanó nem kéttónusú, csak dupla LED-es, de csak a szokásosat produkálja. Zseblámpának tök jó, amúgy meg úgyis rossz lesz a kép, amit olyan sötétben csinálok, hogy ez kelljen hozzá.

A képre kattintva galéria nyílik meg nem teljes méretű képekkel.

Az előlapi kamera is megérdemel pár szót, ugyanis egész korrekt képeket csinál. Nem biztos, hogy ez nektek átjön az ablakban ismerkedő THL 5000 és Elephone P9000 Lite szelfijeiből, de én azért kipróbálgattam többször is. Nem csúcs darab, de hozza a szintet.

Az ujjlenyomatozás gyorsan ment. Viszonylag gyorsan kiderült, hogy csak a mutatóujjam végét olvasta be elsőre, és be kellett olvastatnom vele külön ujjként az utolsó ujjpercem alsóbb részeit is ahhoz, hogy bárhogyan teszem oda, feloldjon. Azóta minden rendben van a beolvasással, néha fordul csak elő, hogy nem veszi be elsőre. Mondjuk 10-ból 9-szer elfogadja elsőre, ami pár tizedmásodperc alatti instant feloldást jelent. A megoldás remekül sikerült, nagyon gyors. 5 ujjat tud amúgy beolvasni összesen.

p1444w-eu-1-62ff-dsga.jpg

Ami a kommunikációt illeti, egész jól állunk. NFC ugyan nincs, de helyette van HotKnot, amivel mondjuk csak egy Youtube videó linkjét és megnyitását sikerült átvinnem egyik készülékről a másikra, fájlt küldeni már nem tudtam. Mindig kapcsolódási hibát írt ki, viszont a link egy szempillantás alatt átment. Fura. Nagy meglepetésemre belekerült a manapság már-már ritkaságszámba menő infra LED is, így még erősebb kütyüszagot kelthet a telefonfüggők körében. Ez egy tökéletes megoldás, hogy tévézés közben is nyomós indokuk lehessen szorongatni a telefonjukat, ha eddig csak olyan gyenge kifogásaik voltak, mint ,,Fontos hívást várok." vagy ,,A barátnőm hörcsöge prosztatavizsgálaton van, várom üzenetben az eredményeket.". Viccet félretéve tényleg nem utolsó a funkció, sokaknak ez akár vásárlást eldöntő tényező is lehet.

p1444w-eu-1-62ff-1mmv.jpg

Ami az üzemidőt illeti, hát, kicsit kevésbé derűs a helyzet. Rossznak nem mondható, de azért egy 3250 mAh-s akksitól jobbat vár az ember. Mondjuk itt megint fennáll az a jelenség, hogy a telefon készenlétben többet fogyaszt állítása szerint, mint a képernyő bekapcsolva. Ezen hamar túlléptem, már kimérgelődtem magam emiatt az Elephone P9000 Lite-nál. Így erős nyúzás mellett egy nap alatt lemeríthető, míg finomabb használat mellett 2 napot is kibírhat.

 

Konklúzsön

Az összhasználati élményem pozitív. Nem nagyon durván rendkívül hűdenagyon pozitív, hanem csak úgy módjával, de tény, hogy nagyon megszerettem a készüléket. A kinézete, formája kétségkívül nagyon tetszetős, és pontosan ugyanennyire is kényelmes. Nagyon gyorsan, biztonságosan feloldható, szép, éles képe van, használható a kamerája, 4G, HotKnot, és infra is van, és a hardver megingathatatlanul teszi a dolgát, így a rendszer is villámgyors. Multimédiában ott van, és mindkét hangszórója extrém hangos.

Nagy plusz, hogy még egy dedikált gombot is kapott, ami ugyan nem programozható, de rövid lenyomásra fotót lő, hosszúra pedig hangot rögzít. Fotózásnál valóban jól jön. Sajnos az üzemidő nem olyan acélos, mint vártam és szerettem volna, de egy napot mindenképpen kibír, esténként meg úgyis van lehetőség tölteni.

A nagy kérdés már csak az, hogy megér-e ez 47.000 forintot. Természetesen erre még jön szállítási költség (én DHL-lel rendeltem), meg mindenféle adók, meg miegymás, de ha mondjuk olcsón számoljuk a dolgokat, akkor 47.000 forint, ingyenes lassúposta, 2000 forintos vámkezelési költség, meg 27% ÁFA. Ez kábé 62.000 forintot ad ki, és ha a magyar árakat nézem, ez mindképpen egy versenyképes ajánlat, amit a saját tapasztalataim is alátámasztanak. Nekem nagyon tetszett, és csak ajánlani tudom nektek is!

Itt tudjátok megvásárolni.

Hallod tesó, te, figyelj már, dobj egy lájkot, na. Ne izélj már, látom, hogy van nálad egy, na aggyá már egy lájkot, na.

Uff.

komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr558693768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2016.05.09. 10:34:09

Nagyon jó, hogy támogatja a 800MHz-es LTE sávot is.

2016.05.09. 16:30:38

a sim-kiszedő tetszik

Pepe135 2016.05.09. 16:44:16

A képminőség csapnivaló :(

A másfél éves Voda Smartprime (Alcatel) is tudja ezt, és már le akarom valami jobbra cserélni.
Noway

Jancsiszeg1980 2016.05.09. 17:18:55

Nekem egy 4 éves Galaxy S3 Mini-m van. Szerintem már kb minden újonnan kapható készülék jobb nála, úgyhogy lehet elgondolkozok ezen is :D Kár, hogy nem Android 6.0 az alap rendszer, de remélem, lehet upgrade-elni majd.

Kérdés: Milyen előtelepített hülyeségek vannak, amik miatt majd root-olni kell, hogy le lehessen törölni őket? Tipikusan engem a Google* alkalmazások zavarnak (kivéve a Chrome és a Play)...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.09. 21:16:37

És a gyárilag telepített trójai/spyware terén mi a helyzet?
Valahogy nem tudok megbízni a szuperóccó kínai cuccokban.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.05.09. 21:18:47

@Jancsiszeg1980: a tipikus Google alkalmazások telepítve vannak, mint mindig. A Chrome pont nem volt.

@Hóhér az utolsó barátod: tudni nem tudhatom nyilván, de szembeötlő dologgal, furcsa programokkal nem találkoztam.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.09. 22:37:47

@mrgergoke: a kérdés költői volt ;)
Sajnos az ilyesmit nehéz kiszúrni, pláne ha nem amatőr munka...

Sokáig azt hittem, ha androidon, a wifihez megadok proxy-t, akkor minden forgalom átmegy rajta. Ért egy kevés meglepetés. :))
A reklámok egy részét pl. nem sikerült így blokkolni (transzparens proxy esetemben nem opció :( )

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.09. 23:39:11

felejtsd el.
4-6 hónap alatt megdöglik az akku. alig 1-2 éve még két akkuval árulták az összeset, hogy legalább egy évig kitartson a teló. a mostaniak meg a nagyobb kijelző, nonstop netezés révén sokkal többet fogyasztanak és az áramforrások még mindig a régiek, csak esetleg fizikai méretükben lettek nagyobbak.
már újkorukban is alig bírnak ki egy napot közepes használat mellett, szóval szerintem sz*r az egész.
és tényleg van ember aki otthon befizeti a vámot meg a 27% ÁFÁ-t??
ne mesélj... ;)

Anina81 · http://hogymondjak.blog.hu 2016.05.10. 01:16:52

Moto G ismét. 3rd Gen. Marshmallow van rajta, igaz csak 2 giga RAM és 16 GB tár, de az bôvíthetô, ergo mindegy. 13 mpx hátlapi, 5ös elôlapi kamera, két-három napot elmegy állandó online nyomkodással. 58 rongy, szeretem.

2016.05.10. 03:59:57

JTomnak igaza van, ezeknek a kínai telefonoknak a rákfenéje a szar akku. Ráírják, hogy 3250 mAh, aztán az se annyi, meg hogy mikor döglik meg az is egy jó kérdés. Inkább előbb, mint később.
A kezembe került, általam használt kínai telefonok műanyagjai hámlanak. Nincs jobb szó erre. Hámlik, elenyészik.

Van nemkínai, ami tud ennyit és tartós. Nem drága 62 ezerért, de nem is olcsó. Ennyiért vagy olcsóbban olyan telefont akarok, amit 2 év után le tudok passzolni rokonoknak ingyen, esetleg egy akkucsere után ők meg még 2 évig tudják nyúzni. Persze aki 1 évre vesz telefont, annak jó.
Samsung flagshipet meg ájfónt se vennék mert minek annyit kiadni telefonra, de ilyen kínait se többet.

@JTom: hogy tudja egy magyarországi az ÁFA-t, vámot nem befizetni?

Sia 2016.05.10. 09:07:39

@Hóhér az utolsó barátod: nem azért, de gondolod, hogy a nagyondrága szuperamcsi zájfón nem kémkedik utánad? A facebook meg a google már mindent tud rólad, ne aggódj. A kínaiak meg nem kíváncsiak a netezési szokásaidra. Akit le *akarnak* hallgatni, azt le fognak, amerikaiak, magyarok, bárki, és nem kell hozzá ócó kínai telefon sem. Ennyire azért nem kell bexarva lenni a világtól, emberek. :) Működik az amcsi hollywoodi agymosás, úgy tűnik.

Sia 2016.05.10. 09:19:10

@karandash: Nekem kínai telóm van. Nem ilyen, Honor (Huawei almárka), de tud annyit, mint bármelyik flagship Samsung és feleannyiba került. Nem rosszabb az üzemideje, mint mikor Samsung Note 3-at nyúztam. Játék vagy filmnézés ugyanúgy lemerítette a Note 3-at egy nap alatt. Ha nem játszok, csak netezek (FB, Insta meg egyéb SNS, gmail) + zenét hallgatok, simán kibír másfél napot. Ha a wifivel kevésbé vn terhelve, pl. hétvégén, amikor inkább a laptopot nyúzza az ember, olyankor péntek este feltöltöm hétfő reggel még 60% környékén van. Szóval nem kell itt legagyizni a kínai telefonok üzemidejét. A kínai már rég nem a lóxar kategória, ideje lenne elvonatkoztatni a kínai piaci gumipapucsos élményektől, mert a kínai elektronikai márkák semmivel sem rosszabbak manapság, mint akármelyik "húzónév". Ott is rájöttek, hogy a vásárló megtartása profitot termelő dolog. Én elégedett vagyok a Honorral. Árban picit ugyan drágább, mint a teljsen noname márkák, de jelen vannak Magyarországon, van gyári gari, ha valami gebasz van, mégse Kínába (vagy valami európai kereskedőhöz) kell küldözgetni a telefont. Xiaomim is volt, azt is szerettem, csak nagyon pici volt a képernyője nekem, azóta kijött egy nagyobb képernyős változat, de addigra már megvettem a Honort. :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.10. 09:29:23

@Shin99: te tényleg ennyire buta vagy? Egyrészt nincs apple cucc még a közelben sem, másrészt a google, facebook, nsa, cia stb. adatgyűjtést kevésbé tartom veszélyesnek, mint egy rom-ba égetett, eltávolíthatatlan trójai-/víruscsomagot, ami megállíthatatlanul tölti a mobilra az újabbnál újabb malware-eket.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.10. 09:33:01

@karandash: a sokkal drágább samsung note ii keretéről is hámlik a fényezés, pedig úgy bántam vele, mint a hímestojással, az eredeti, közel három éves akkuja erősebb, mint a vadonatújként vásárolt, eredetinek mondott tartalék...

Mr. Waszabi 2016.05.10. 10:11:43

@JTom: az itt úgy megyen, amennyiben te rendeled közvetlenül Kínából, hogy a VÁM röntgenezi a csomagokat. Ha mobil van benne vagy más nem pár dolláros cucc - az érték egyébként a csomagolás címkéjén is szerepel -, akkor kapsz egy levelet a Vámtól, hogy mennyi vámot és áfa-t kell befizetned. És csak akkor kapod meg a cuccot, ha befizetted.

niches 2016.05.10. 11:14:06

puszta kivancsisagbol felraktam ezt a teszter appot a 3+ eves Nexus5-ömre, es jobb eredmeny jön ki meg mindig, 37492 :)

protézisesh 2016.05.10. 14:13:57

@JTom: muszáj. Szerintem ugyan nem röntgenezik a csomagokat, de random előveszik, és akkor van egy fix vámkezelési költség, illetve a 27% áfa a termék árára (amit weboldal printscreennel, paypal kivonattal kell igazolnod), plusz postaköltségre plusz vámkezelési költségre is. És ha a termék ára meghaladja a 140(?) USD-t, akkor még vám is jön rá, meg persze a vámra is áfa...

Így a 47ezres teló hirtelen 62-65 lesz, úgy meg már nem olyan vidám. És a posta addig nem adja ki, amíg ki nem fizeted ezeket a sarcokat. :(

A szerzőnek: "én durván 47.000 forintos áron szereztem be." "Kicsengettem az anyaszomorító áfát, meg mindenféle hereverte kezelési költséget a futárnak"

Tehát te SEM 47ezerért vetted, hanem hatvanvalahányezerért. Kinek jó, hogy magadat is becsapod?

"Nem találkoztam még ilyen remek módon ívelt telefonnal."

iPhone6? Pont így van lekerekítve mindenhol, csak alumínium, nem műanyag...

2016.05.10. 15:06:06

@protézisesh: lekerekítés, ívelések... Itt van előttem egy több éves HTC One és lekerekített, íves. És tapintásra szuper még ma is a műanyagja. Én nem tudom miért akkora újdonság az, hogy nincsenek derészögek egy telefonon.

@Hóhér az utolsó barátod: jó, hát a Samsung az konkrétan nekem a régi műanyag szappantartómat juttatja eszembe, amit anno az iskolai tisztasági csomagban hordtam. Vékony, rideg, törékeny.

Nemrég próbálgattam pár napig Oppo telefonokat használni, na azoknak is egy nagy szar a borítása. Ráadásul az egyiknek a kamerája ilyen tengelyen forgós volt a tetején, szelfi meg hátlapi kamera egyben. Annál gagyibb megoldást nem nagyon láttam még okostelefonon.

@Shin99: A Xaiomi az nem rossz, de az meg a Huawei kb a legjobb kínai telefonok. Most vagyok túl két Oppo kipróbálásán. Egy határ szarok ezek az Oppo-k egy Sonyhoz vagy HTC-hez képest. De mondhatnám az olcsó ASUS Zenfone2-t is, az is veri a legtöbb kínait. És olcsó. Mondjuk nem Magyarországon vettem.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.10. 15:30:17

@karandash: jó hogy felhoztad a műanyagokat el is felejtettem. egyik ismerősnek volt egy kínai Xiaomi (még a neveit is rémesek). A nyári melegben (+konyhán dolgozott) folyamatosan izzadt kézzel használta, így a sós nedvesség 2 hónap alatt úgy elmállasztotta a műanyagot, hogy nem hiszed el! az érintőképernyőt is kikezdte, leginkább középen a vízszintes húzigálás miatt mattult le teljesen, kiábrándító volt 4 hónaposan...

az áfáról meg a vámról. én rendszeresen rendelek ide ausztriába is (és rokonaim Mo. is) tengerentúlról (értsd: EU-n kívülről), a postás kihozza és helló.
az életben egy kanyit nem fizettem semmilyen postán megrendelt áru után ilyesmiket.
PayPallal, Skrillel, SoforÜberweisunggal fizetem a megrendeléskor az árat és annyi.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.10. 15:35:20

@Mr. Waszabi: ilyen még az életben nem történt meg velem, pedig már 100+ terméket rendeltem. a címkén sosincsen ár, sőt a megnevezés is mindig kamu (a reptéri lopások miatt szerintem) láttam már "clothes, plastic parts, calculator, office material" megnevezéseket.
hogy röntgeneznék azt kétlem, mert akkor már kérték volna a ZS-t :)

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2016.05.11. 08:31:46

most akkor 50ezer alatti, vagy 62ezer?
nagyon nem mindegy.
nem az számít, hogy az üzletben mennyibe kerül átszámítva, hanem hogy mennyit kell érte kifizetnem.
egyébként nekem is kínai cuccom van, egy Xiaomi. az akksija simán bír 2 napot. hétvégén, amikor alig használom, 3-at is.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.11. 10:16:26

@Bogoj: vicc. két napot, mint 1991-ben. én hetente egyszer töltöm, mondjuk bele is fér a zsebembe. :)

protézisesh 2016.05.11. 13:20:53

@JTom: hát, nekem meg pont ma jött egy emailem, hogy egy 40 dolláros cucc (+40 dollár fedex postaköltség) vár ferihegyen, töltsem ki a vámkezelési izét. Mivel az áru+posta együtt 22-150 euró közé esik, ezért vámot nem, de a postaköltséggel növelt árra (80USD) 27% áfát kell fizetnem, plusz 3150Ft+ÁFA a vámkezelés díja...

Úgyhogy a Mo-ra rendelt telefonnál is nyugodtan számolhatsz a +27% áfával. :(

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.11. 13:33:01

@protézisesh: még midig véletlenszerűnek látom a dolgot. előkerestem a legutóbbit:
február 28-án érkezett csomagom (azaz én rendeltem Mo.-ra, családomnak) 43 EUR értékben, SofortÜberweisunggal fizettem ki.
egy válltáska és 12 darab led égő volt benne, ChinaPosttal, BangGood-ról.
nem kellett semmi extrát fizetni, a postás hozta ki.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.11. 13:35:41

@protézisesh: két hibát is vétettem: feb. 26. és 48 EUR
:)

protézisesh 2016.05.11. 15:00:39

@JTom: a múltkori cuccaim (kis boríték, 20 dollár alatti érték) nekem is sima postával jöttek, fennakadás nélkül. Viszont a kamerám (ilyen gopro utánzat) is beakadt, meg a mai csomagom is. Lehet, hogy random, de eddig kettőből kettő, amikor az 50 eurónál drágább küldemény magyar áfás lett. :(

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.11. 15:14:43

@protézisesh: valószínűleg kell a pénz stadionra, vagy a felcsúton egyszer felépülő piramishoz. azért a zárókőletételre hazajövök. :D

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.11. 15:17:19

@protézisesh: egy hete rendeltem egy 3D tollat haza, majd megírom kellet-e pluszt fizetni az a cullangokkal együtt bővel 50 juró felett lesz.

2016.05.11. 16:02:22

@JTom: igen, az elmálló, hámló műanyagok kínai sajátosságok. A Samsung meg szappantartó minőség.

Érdekes, hogy az HTC tud jó alu borítást csinálni, szofveresen is odabasz, az HTC Sense fasza, aztán a népek mégis veszik inkább a Samsungot, drágábban.

A Xiaomi kölest jelent kínaiul, nekik olyan népeledel, mint magyaroknak a reggeli zsömle vagy amerikaiaknak a zabkása. Kínaiaknak ez az otthon íze a köleskása (pinyin átírással xiaomi jiu), érzelmi húrokat penget náluk, mint magyaroknak a házi lecsó, románoknál a puliszka.
Az Apple is hülye név, csak már megszoktuk meg van presztizse.

Angol hangzású kínai márkaneveknél meg egyedül a hangzás és a szó írásképe számít nekik, a jelentés mellékes.

ÁFA, vám... Én sehol se tapasztaltam azt, hogy így rászállnak az emberekre a műszaki cikkeik miatt, mint Magyarországon. Külföldről (tengeren túlról) hazatérő magyar emberekkel fizettetik az ÁFÁ-t a reptéren is laptopjukra, okostelefonjukra. Érted, amit ő használ, nem importálja, hanem a sajátja. Maffiaállam.

gaba45 2016.06.15. 18:47:26

@protézisesh: ...van ám olyan, hogy EU Warehouse....már nagyon sok telót is árulnak, és foyamatosan bővül a kínálat....pár dollárral több az ár, de se vám se áfa.....a Tinydeal-nél pl. 130- 140 telefont kaphatsz így....van spanyol és németországi üzlet is....

protézisesh 2016.06.17. 10:10:23

@gaba45: "EU Warehouse" = nem kell megvárnod, míg kínából idepostázódik. Ilyenből még nem rendeltem, nem tudom, a vámmal hogyan működik. Vagy az EU warehouse ár magasabb, mint a kínai ár? =tartalmazza az EU vámot, áfát?

@JTom: ja, ezt már elmondtad máskor is, meg hozzátetted, hogy Ausztriába rendelted. Én a magyar posta gyakorlatáról beszélek. Mert a végén ők hozzák ki a csomagot... :(

protézisesh 2016.06.17. 10:15:12

@JTom: "és tényleg van ember aki otthon befizeti a vámot meg a 27% ÁFÁ-t??
ne mesélj... ;)"

A csomag helyett kapsz egy levelet a lisztferihegyi postahivataltól, hogy csomagod jött innenonnan, több opció közül választhatsz:
- vámmentes belföldi továbbítást kérsz Mo-i vámhivatalba, ahol vámkezeltethetsz (ha van VPID számod, különben speditőr kell hozzá)
- rájuk bízod a vámolást, melynek eljárási díja 3-5eFt. Ekkor bekérik a megrendelést visszaigazoló emailt, a paypal-bizonylatot, hogy valóban mennyit fizettél (a postaköltség is beleszámít a vám, illetve ÁFA alapjába). Ők ez alapján elvámolják, és a postás UTÁNVÉTES csomagként hozza, vagyis ki kell fizetned a vámkezelés díját, az ÁFÁt, különben a postás nem adja oda a csomagot.

Olyan opció nincs, hogy kabbeköcsög, nemfizetek. Illetve van, csak akkor sose kapod meg a cuccot. És mivel a reptéren működik az egész az osztályozóban, nem tudod kikerülni.

tabalt 2016.07.04. 10:49:49

Személyes tapasztalatom a Posta reptéri csomagüzeméből. Leszáll a repülő, kirakják a postazsákokat, begurítják ide. Itt ülnek 7/24-ben a vám(al)tisztek. A beérkező darabszám elképesztő, de ezek komoly szakemberek. Kívülálló számára megmagyarázhatatlan pontossággal kiszúrják, melyikben van értékes vagy tiltott áru. A postások odatolják eléjük a konténert, ők kiemelik belőle a gyanúsat, forgatják, megrázzák, elolvassák a címkét, latolgatják a súlyát, stb. és vagy visszateszik, vagy ha olyan érzésük támad, akkor beteszik a röntgenbe. Ha bejön a sejtésük (be szokott jönni), akkor bontás és vámeljárás. Hogy melyik kerüli el ezt a vizsgálatot, az vakszerencse kérdése. A hatékonyságukat jellemzi egy mennyezetig polcos terem roskadásig vámolásra ítélt küldeményekkel. Az, hogy a csomagra milyen tartalmat és értéket írt a kínai kereskedő, tökéletes mindegy.

Róbert Paluch 2017.05.08. 10:53:47

Én ezt a telefont használom már kb. 1 éve. Nagyon megszerettem, bár nem volt döccenőmentes a beüzemelés. Android 5-el használhatatlan volt, folyamatosan rendszerhibát írt. Nagy nehezen sikerült flashelni a gyári android 6.0-t a telóra mikor megjelent rá, azóta megfelelően működik. Az új szoftverrel sem tökéletes, a következő hibákat tapasztaltam, amik inkább zavaróak, de megszokhatók:
-nem tudom a felső állapotsávot a gyári launcherrel lehúzni, így egy másikat kell feltelepíteni,
-csengőhangot hiába állítok be (saját mp3), nem azt játsza le, hanem ami gyárilag rajta van valamelyiket,
-a GPS nehezen talál jelet és pontatlan,
-a névjegyeknél nem tudok a kedvencekhez hozzáadni,
-nekem az ujjlenyomat olvasó nem igazán jött be, hiába olvastam be 1 ujjat többször, csak nehézkesen ismerte fel.
A csengőhang és a névjegy probléma gondolom további programokkal orvosolható, én nem foglalkoztam vele.
Pozitívumok:
-nagyon gyors a rendszer, semmi akadás,
-szép kijelző, nagyon erős napfényben is használható,
-viszonylag tűrhető képeket csinál,
-az üzemidő 1 év után is kiváló (csak 2G-n használom, kis netezéssel, fényképezéssel/videózással)--->így 2 napot simán bír, 4G mellett a 2. napon töltenem kellett,
-van infra portja is,
-nagyon egybe van, kézre esik, semmi recsegés-ropogás.

Összességében egy jó, gyors telefon, apróbb hibákkal. Aki képes apróbb kompromisszumokat kötni, annak ajánlom. Inkább kisebb idegesítő hibái vannak, de ezek megszokhatók.
Lecserélés oka: elejtettem, a kijelző végigrepedt. Habár használható a készülék, néha megbolondul és össze-vissza lépked, az irányító gombok nem használhatók. Valószínűleg ez a jelenség a törött kijelző miatt van.
süti beállítások módosítása