IMacWear Unik teszt - a hosszú élet titka

2016.01.25. 10:00

mrgergoke

unik_watch5.png

A 2013 óta Hongkongban működő gyártónak több terméke is van, konkrétan 3 okosóra és 1 darab telefon. Ezt elsőre érdekes párosításnak venné az ember, mert ha én alapítanék egy céget, ami ilyesmivel foglalkozik, akkor tutira nem gyártanék telefont is, meg okosórát is, hanem vagy-vagy valamelyiket. Ezt csak arra alapozom, hogy például a Xiaomihoz, meg a Oneplus-hoz hasonlóan ha elkezdek valamit, érdemesebb csak arra koncentrálni első körben. Ha kinövi magát a dolog, úgyis majd eljön az ideje, hogy először mindenféle ökörséget gyártani kezdjek (most konkrétan a Xiaomira célzok), aztán pedig világuralomra törjek, ahogyan azt már régóta tervezem szabad perceimben és álmatlan éjszakáimon. Na, de megint csak hülyeségeket beszélek. Szóval eljutott hozzám eme szimpatikus gyártó egy okosórája. Csapjunk is bele, hogy megtudjátok, miért ez az óra a hoszzú élet titka.

Az első, amit megjegyeznék, egyértelműen az, hogy a névválasztást remeknek találom. Egyszerűen remek. Aki egy kicsit is jártas az angolban, vagy legalább sokat kockul mindenféle MMORPG-vel, az tudja, mit jelent a "unique" szó: egyedi, különleges, ritka. Ha pedig angolul próbáljuk kiejteni a "Unik" nevet, akkor majdnem pont ugyanazt kapjuk. Kis hangsúlyozásbeli eltérés, de úgy gondolom, hogy jár a pacsi a marketingosztálynak, ha ez szándékos volt, mert engem nagyon megfogott ezzel a kis okossággal. Mindenki tudja, hogy nagyon kevés olyan kínai gyártó van, aki igazán ad a névválasztásra, nem a legújabb Sony telefon után nevezi el a kijövő MTK chipsetes ketyeréjét. Ha pedig egy gyártó olyannyira koncentrál a névválasztásra, hogy szójáték legyen, ami egyben kifejezi azt is, hogy a termékük ultrakirály és muszáj megvenned, mert enélkül nem vagy ember és nem is éltél még igazán, az számomra határozottan európai gondolkodást sugall, ami nagyon jó. Nekünk is.

unik-1.jpg

Ez a kis bevezető után tovább ajnározom a gyártót, mert a bontogatás során lepődtem meg a legjobban. Fehér cérnával végigvarrt, jó eséllyel valódi bőr dobozról van szó, mely rugós mechanizmussal nyílik fel. Egy ideig ellenáll, majd felpattan, és nyitva is marad, és olyan kemény, hogy ha találkozik véletlen egy elvadult afgán öngyilkos merénylővel, akkor is egyben érne hozzám. Tökéletes meglepetés volt ez a számomra, arról nem beszélve, hogy nem kartondoboz, nem még kisebb kartondobozok, és papírtálcák választják el a dolgokat egymástól, hanem ahogyan egy órának meg kell jelennie, ez úgy jelenik meg: szőrös kis tartón, hogy a szíja ne torzuljon, formálódjon a sok tárolás közben, és még kétoldalról is közre van fogva. Tudom, hogy egy okosnak nevezett elektronikai terméknél nem a tálalás a mérvadó, hanem az, hogy működik-e, de nem érdemes ilyen nyersnek lenni, nagyon is fontos, hogy a gyártó mennyire ad a saját megjelenésére, mert többek között ezen is nagyban múlik az, hogy hogyan fogunk rájuk gondolni a későbbiekben, okoznak-e olyan meglepetést a minőségükkel, hogy ajánlani fogjuk önszántunkból mások is.

Az órát fehér színben kaptam meg, bár így utólag azt mondom, hogy akit nem zavar a gyász, az inkább a feketét vegye, szerintem jobban mutatna. A szíjak gumiból vannak, nagyon kellemes a viseletük, és bár nem próbáltam megmérni, vagy utánanézni, szemre azt mondom, hogy szabvány szélesek, így bármelyik órás lecseréli nekünk rajta, ha nem tetszik. A cérnával végigvarrás itt is játszik, nagyon szimpatikus módszer ez a gyártónak, úgy tűnik. Amúgy nem néz ki rosszul, de meg kell hagyjam, visszavesz a termék komolyságából a gumis-cérnás szíj, mert ez az óra menőbb ettől. A ház tapintásra valamiféle műanyag, és szerintem a képek nagyon jól visszaadják, hogy milyen fajta. Nem fényes, kompromisszumképesen olcsónak tűnik, viszont még nem néz ki rosszul, és kellemes a tapintása is. Összegészében annyit mondanék róla, hogy lehetne fémből is, mert miért ne, de valószínűleg nem akarták emelni a tömeget az amúgy is vastag órán, plusz olcsóbb volt, plusz még nem túl gagyi. Nem mondom, hogy elsiklok ez az apróság felett, de nem is sarkalatos pontja a tesztnek. Hordom már egy ideje és egyre jobban megszeretem.

unik-31.png

Ami inkább zavaró, azok a gombok. Valahogy a formájuk sem teljesen korrekt (legalább is ehhez a fehérhez nem), meg kicsit talán nagyok is, ez a része szerintem a leggagyibb az egész órának. Ezt olyan tűrhető kategóriának mondanám. A jobb oldalán egyébként van egy tekerő, amit az analóg órákon már megszokhattunk, és ahogyan a képeken is láthatjátok az óra valóban analóg, csak van digitális része is, illetve belül okoskodik magában. A számlap, és a mutatók az, ami a legjobban tetszik a küllemében szerintem, nagyon jól néz ki. Nincs agyonbonyolítva és csicsázva, mint az oly sokszor előfordul a kínaiaknál, ez puritán és menő. Kívül kapott még egy szokásos, kör alakú, fém borítást, amelyen római számokkal szerepel az, ami belül nem is szerepel. Amit nem értek, az a 0-tól 240-ig számozás a számlapon, közvetlenül a görbe kijelző alatt. A leírásban tényleg sok hasznos infó van az órát illetően, természetesen angolul, viszont erről nem írnak semmit.

 

Tesztüzem

A leírása amúgy is kissé hiányos szerintem, vannak kérdések, amikre még most sem tudom a választ, de a dolgok nagy részét azért sikerül kisakkoznom egyedül is. Az első, amit megjegyeznék, még mielőtt elfelejtem, az az, hogy nem foszforeszkálnak elég hosszú ideig. Én amúgy egy random olcsó Casio órát használok, ami nagyjából 10 éve került 12 ezresbe, és azóta is remekül működik. Azon a kis olcsóságon olyan hosszú ideig világítanak még a dolgok, hogy ez az okosóra a közelébe sem ér. Akármikor ránéztem sötétben a Casiora, még egyszer sem volt olyan, hogy nem láttam volna, mennyi az idő mondjuk 5 percre pontosan. Ennek sajnos hamarabb elmegy a fénye, és mivel a digitális rész nem ír ki pontos időt, ezért macerás lehet a dolog.

A bal lenti gomb a ki- illetve bekapcsoló gomb, egy ,,welcome" felirat után máris nyomkodhatjuk szép szorgalmasan. Amúgy aki erős vonzalmat érez magában az irreálisan magas DPI-k iránt, annak talán nem ezt kellene megvásárolnia, mert ez egy hagyományos, egyszínű, kellemes mennyiségű képponttal ellátott kijelző. Pontosan annyit tud, amennyit ehhez az órához tudnia kell, el lett találva szerintem. A funkciói nagyjából a szokásosak, csak kicsit kevesebbet tud, mint a másfél dollárért világot megváltó társai. Én ezt egyáltalán nem veszem hátránynak, sőt. Egyre inkább úgy vagyok vele, hogy tudjon kevesebbet, tudjon inkább néhány valóban hasznos funkciót, de azokat rendesen.

unik_watch3.png

Nos, hibák mint mindenhol, itt is vannak. A rendes működéshez ugye le kell húzni a telefonos appot. A jól megszokott módon a leírásban van a QR kód hozzá, mely segítségével hamar egy shenzeni szerverre jutunk. Az app jól tud angolul szerencsére, elégedett vagyok a felülettel. Viszont még mielőtt nagyon belemerülnék a használhatóságba, ejtenék pár szót arról, hogy mi az, ami miatt unique a Unik.

Az alapvető különbség a megszokott kínai okosórákhoz képest az, hogy van analóg része az órának. Egy kicsit gondolkodva rögtön jöhet a kérdés, hogy ha van analóg része, amit a tekerővel kell beállítani, és okosóráról beszélünk, amit gyakran kell tölteni, akkor minden egyes alkalommal nem fog járni, ha lemerül, és töltés után újra be kell állítani? Természetesen nem. A Unik különlegessége az, hogy elem van benne az analóg részhez, amit bármelyik órás ki tud cserélni, és akksi van benne (ami a vastagságát is adhatja szerintem) az okos funkciókhoz és a kijelzőhöz. Ezzel a remek megoldással két dolgot értek el: az óra megőrzi a sajátosságát, és megpróbál valóban óra maradni, ami nem merül, meg ilyenek. Cserébe viszont kisebb a kijelző, de az okos funkciókat még így is tudja. Na, ez az, amivel engem elvarázsolt ez a kis okosság.

A töltőállomása a szokásos: nagyon könnyű, olcsó, fekete műanyag 4 tapadókoronggal, meg egy rövidke töltőkábellel. Az órát szintén sikerült a kulturáltabbik megoldással gyártani, azaz nincs rajta töltőport, csak két pöcök az alján. Tökéletesen diszkrétre sikerült ez is, minden a helyén van.

unik_watch6.png

Ami a funkciókat illeti, ugye mondtam, hogy a szokásos felhozatalt kapjuk kicsit megkurtítva: pedométer (tudjátok, lépésszámláló, nem gyerekmolesztáló detektor), alvásminőség elemző, ébresztő, visszaszámláló, dátumkijelzés, és BT beállítások. Részemről ennyi elég is, lehet, hogy más nagyobb igényű. Azt nem tudom mondjuk, hogy a számításokat a telefon, vagy az óra végzi-e (mint például az alvás kielemzése), mert a telefon is, meg az óra is mutatja. Az órán mondjuk csak alapvető adatok vannak a kis kijelző miatt. Ami elsőre meglepett, az az, hogy rögtön frissítéssel indítottunk. Amint az egyik screenshoton is láthatjátok, úgy kezdtünk az Android appal, hogy gyorsan feltolt az órára egy friss firmware-t. Megjegyzem, még így sem tökéletes minden, de már bőven használható a dolog. Az egyetlen bug, amit észrevettem konkrétan az órán, hogy ha visszaszámlálást állítok be, real-time nem mutatja, hogy visszaszámolna, megragad egy időpontnál. Ha arrébb lépek egy menüvel, és vissza, akkor megint az aktuálisat mutatja, de nem jár tovább láthatóan. Közben viszont csinálja a dolgát, mert időben lejár a számláló és rezegni kezd, de nem látszik ugye. Mindegy, majd kijavítják.

Az alváselemző kicsit gyerekcipőben jár, de persze nem rovom fel neki, mert semmi jó ötletem nincs, amit javasolni tudnék a gyártónak, hogy kiküszöbölhesse a hibát. A baj ugyanis az, hogy az óra szerint 19 óra valamennyitől én már aludtam, nagyjából 23 óráig, ami nem igaz, mert éppen Ennio Morricone koncerten csücsültem. Az igaz, hogy alig mozogtam, meg nem nagyon mozdítottam a kezem sem, de attól még nem aludtam. Mondjuk a mellettem ülő ürgének valami ragályos csípőfájdalma lehetett, mert a drága asszonykájával mindvégig azon voltak, hogy valahogy úgy hajlongjanak előre-hátra a székükben, hogy lehetőleg nemhogy a zenekart, de még a két kivetítőt se lássam. Amikor ezt megunták, akkor pasas egyszerűen csak szunyókált egyet, lehet, hogy azt érzékelte az óra. Szóval az alváselemzőn azért van még mit javítani, viszont más napokon, amikor átlagos életvitelt folytattam, tök jól működött. Kiírja az átaludt időt, a mély és könnyű alvást illetve számol egy butaságot: hatékonyságot. Tudvalevő, hogy ez hülyeség, mert nem az a jó, ha 100%-os a hatásfok, azaz 9-ből 9-et mélyalvásban töltesz, ez lehetetlen is. Nem tudom, hogy ilyen számítással százalékban nagyjából mi lenne az optimális, de rengeteg irodalom van ehhez, ha valakit érdekel.

unik_watch8.jpg

A lépésszámláló egyébként korrektebbnek tűnik nekem, mint amit a Mi Band nyomatott, jóval pontosabbnak tűnik az érték.Az telefonos applikációban a jól megszokott módon cél állítható be, kapunk ösztönző üzeneteket is, meg minden. Egyáltalán nincs agyonbonyolítva a felület, nem kell azon aggódni, hogy mit melyik fülön. Érdekesen tálalja az infókat a Data center-ben, és bár van még olyan fül a programban, amitől egész egyszerűen kifagy, azért tök jó szerintem.

Az egyetlen jelentősebb probléma, amibe ütköztem, az az, hogy néha nem akar rendesen szinkronizálni a program az órával. Össze vannak kapcsolva BT-n az óra szerint is, viszont időtúllépés miatt nem akarja megkapni az új adatokat. Ez könnyen lehet, hogy csak az agyongyepált telefonom baja, mert egy reboot után nem szokott gond lenni, de na. Gondoltam, szót ejtek erről is. Egy rövidke vizes teszt némi kommentárral.

És a várva várt részlet: akksiidő. Gondolom a társaság fele tűkön ült, hogy megtudja, milyen gyakran kell tölteni, de a helyzet némiképpen elszomorító. Olyan jól bírja az akksi, hogy nem volt elég időm a teszt megírásáig, hogy lemerítsem. Non-stop bekapcsolt BT mellett 1 teljes hét alatt csak 1 csík ment le a 4-ből. Nem is értem. 30 napos készenléti időt írtak, de én azt úgy vettem, hogy kikapcsolt BT-vel annyi, mint ahogyan ez lenni szokott. De úgy tűnik, hogy nem, a 30 nap rendes használatra vonatkozik. Amint lemerült, tudatni fogom veletek, hogy mennyi ideig bírta, ideírom majd.

Képek az óráról

Screenshotok az appról

 

Konklúzió

Zafír üveg, analógia-digitália egyben, két külön áramforrás, elképesztő üzemidő, elfogadható külső (feketét vegyetek, az menőbb!), ígéretes gyártói support, minőség. Egy dologról nem esett még szó: az ára 79 dollár jelen pillanatban a Geekbuying oldalán (én onnan vettem), ami azért már pénz, de tekintve, hogy mit kapunk cserébe, egy percig sem gondolkodtam rajta, hogy jó üzlet-e. Egy picikével a lélektani határom felett van ez a durván 23-24 ezres, de tényleg egy jó terméket kapunk. Főként ha kijavítják az apróbb hibákat, tényleg érdemes lesz elkezdeni gondolkodni a megvásárlásán.

Uff.

Szólj hozzá!

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr718282754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása