Livolo érintésérzékeny fali kapcsoló teszt - a házunk is okosabb lesz

2015.10.26. 10:00

mrgergoke

livolo-feher-2-es-taviranyithatos-erintos-villanykapcsolo-4mm-kristalyuveg-elolapi-panel-371-700x700.jpgHa már mi nem vagyunk kifejezetten okosak, legalább a telefonunk az, a fehér öltönyös, aktatáskás úriembereknek meg akár a háza is. Mivel én csak úriember vagyok fehér öltöny nélkül, ezért nekem olcsóbb játékszer után kellett néznem, ha én is "okosítani" akartam a lakást. Mondanám, hogy így jutottam el a Livolo termékeihez, de az talált meg engem, én nem is tudtam, hogy létezik ilyesmi. Merthogy ez egy kapacitív érintésérzékeny fali kapcsoló, amely ráadásul távvezérelhető is.

 

Gyütt szembe, azt ott vót

Még kábé fél éve találkoztam vele Banggoodon. A címlapjukon szerepelt a kínai cég reklámja, és kapacitív, meg egy lapos izé két körrel, meg Sale, meg minden, aztán gondoltam, hogy nagy baj nem lehet, ha megnézem, mi az. Annyira nem volt baj, hogy most itt röhög egy a falon. Kapacitív érintőfelület, elegáns megjelenés, edzett üveg, háttérvilágítás, és még távvezérelhető is! Hát mi ez, ha nem überkirály kütyü?

01.jpg

 

Mos má itt van

Nekem egy kettes kapcsolóra volt szükségem, mert a csillárt, meg a falon lévő ólomüveg háttérvilágítását is ezzel akartam megoldani. A kínálatukban szerepelt kettesből egy doboznyi méretű, meg kettő is, de mivel fölöslegesen nagy lenne, meg dugónak is kell még egy hely, ezért csak az előbbiből rendeltem egy darabot. Pontosabban elkezdtem felkutatni ebayen, meg aliexpressen is, de sehol nem találtam olcsóbban. Aztán egy guglis keresés alkalmával magyar feliratokba botlottam, és kiderült, hogy Győrben van magyar márkaképviseletük. Majdnem dobtam egy hátast. Nem voltak olcsók kint sem a termékeik, de azért annyira nem tűntek menőnek, hogy itthon is hivatalos forgalmazásra kerüljenek. Hát, meglepődtem.

02.jpg

Na, usgyi a magyarokhoz, megrendeltem a kapcsolómat, ebből is a drágábbikat, amelyiket lehet távvezérelni is, mert ha lúd, akkor nekem ez jár. Nem kellett csalódnom a képekhez képest abban, amit kaptam.

 

Csomagolás

Vaskos, bubis zacskóban érkezett többedmagával. Egyszerű kartondobozka, névjegykártya, meg mindenféle papírja. Kihalásztam a lényeget, kibontottam, és kihámoztam a kapcsolótestet a fóliából. Állati jól néz ki. Ebből szerintem csak fehéret érdemes rendelni, ha a környezete megengedi, mert a fekete nem biztos, hogy ennyire feltűnően jól néz ki. Két csavar jár még hozzá, fém keret nem, ezért régebbi dobozokba csak kis machinálással lehet beszerelni, nekem szerencsére ilyesmivel nem kellett szenvednem, újabb fajta volt a falban.

Képek

 

Tesztüzem

A beszerelés egyszerű: két csavarral kell kétoldalt középen rögzíteni a fém keretet, mely az előlapi üvegpanel eltávolítása után lehetséges. Ha ez megvan, akkor egyszerűen, kézzel vissza kell helyezni a panelt, műanyag pöckök rögzítik a fém keretet. Visszacsattintottuk a biztosítékot, és rögtön kigyulladt a két szolid fénygyűrű kék színnel, jelezve, hogy nincs bekapcsolva éppen semmi. Hátha valaki ránézésből nem tudja megállapítani a lámpákról. Mondjuk ahhoz elég hülyének kell lenni.

 03.jpg

A távirányító csatlakoztatása rendkívül egyszerű feladat, 5 másodpercig nyomva kell tartani a távirányítani kívánt lámpa kapcsolóját, majd sípol egyet a kapcsoló, és várja a rádiójelet. A távirányítón ezután tetszőleges gombot megnyomva összeköti a két dolgot, és a távirányító azon kapcsolója onnantól kezdve a ki- és bekapcsológombja is a lámpának. Ugyanezt eljátszottam a másik lámpámra is, tökéletesen működött minden.

06.jpg

További szerencse, hogy nem infra jelet használ a kapcsoló, hanem rádiófrekvenciát, így nem szükséges tévétávirányító módra kezelni, azaz a kapcsolóra irányítani. Bárhol nyomkodhatjuk, hatótávon belül kapcsolja a lámpákat. Egyetlen aprócska hátránya, hogy nem kifejezetten gyors két kapcsolás között. Ha egy lámpát felkapcsoltunk a távirányítóval, kell neki kb. 1.5-2 másodperc, mire megint kapcsolni fog valamit. Ez nyilvánvalóan csak akkor zavaró dolog, amikor az ember elsőnek próbálgatja, és úgy nyomkodja, mint az x gombot szokás a böngészőben, ha az ember melegpornó oldalra téved. Ne, nem úgy értettem. Most ne rám nézzetek.

04.jpg

Adja magát ez az egész. Értem én, hogy drága, és sokaknak fölösleges lehet, de ez annyira király, hogy ha így egy kicsit már megtetszett, élőben csak még jobban fog. 3 éves jótállás jár hozzá, ha itthonról vásároljátok, ami azért egész sok. Ha Kínából vennétek, max 1-2 hónapig lenne, utána valószínűleg egyik webshop sem foglalkozna a vásárlói igényekkel. Legalábbis eddig nem túl jó a tapasztalatom az ilyesmivel.

07.jpg

Ennek ellenére először úgy voltam a dologgal, hogy kit érdekel, megveszem inkább kintről, mert olcsóbb, és hiába ÁFA-köteles, úgysem tudják a vámosok, hogy mi ez, és nem fognak szórakozni velem, jobban járok. Azért gondoltam meg magam félig, mert rájöttem, hogy alig (kb. 2000 forint) van különbség a két ár között, és akkor már inkább itthoni garival kérem. Konkrétan azt csináltam, hogy megrendeltem itthon a kapcsolót, és mivel nem tartozék hozzá a távirányító (hiába távirányítható verzió), ezért azt Kínából rendeltem meg kábé 1500 forintért (itthon 5k, de nem tudom, hogy jött ki nekik). Dettó ugyanazt kaptam onnan is, mintha itthon vásárolnám meg.

05.jpg

Ez a kapcsoló kint most (Banggood árai szerint) 30 dolcsi, azaz durván 8500 forint, meg hozzá még 1500 a kapcsoló. Ugyanez a kör itthon azért pár ezressel több de lebegjen a szemünk előtt a kulturált, magyar nyelvű kiszolgálás, információs pult, 3 év jótállás és a sokkal gyorsabb szállítás. Lehet távirányítóból is érintésérzékeny fajtát venni, hogy tényleg ultra-giga-menő legyél, de azért ennyire nem voltam bevállalós. Amúgy elképesztően sok kütyüje van még a Livolonak. A kapcsolókon felül (ami lehet sima, érintésérzékeny, távirányítós és dimmelhető is, meg ezek mindenféle kombinációja), szerelődobozkák, dugaljak, mindenféle kiegészítő, további fali csatlakozók, stb.

Ha valaki nem tudná, a dimmelhetőség fényerőszabályozást jelent. Sajnos nem minden típusú kapcsolójukból létezik ilyen, de azért számos opció elérhető így is, még távirányítóból is van ilyenjük.

2_es_kapcsolo_bekotesi_utmutato.png

Egy dologra mindenhol felhívják a figyelmet az érintésérzékeny kapcsolóik esetében. Ha a rákötni kívánt lámpa (főleg LED esetén) 15 wattnál (a magyar oldalon 3W) kisebb teljesítményű, előfordulhat, hogy lekapcsolt állapotban gyakran felvillan. Megoldásként egy kis dobozkát kínálnak, amit be kell kötni a körbe, és minden a helyén lesz. Ez sajnos további felárat jelent (kintről egy ezres körül), ezért érdemes átgondolni, hova veszünk ilyen kapcsolót. Sajnos nem tudom, hogy ezt mi okozhatja, de ha valaki tudja, kommentben várom a segítséget!

 

Konklúzió

Mi legyen a mai konklúzió? Drága termékek, ez biztos. De azért valljuk be, annyira nem drágák, mint amennyire lehetnének. A legolcsóbb tapis egyes kapcsoló például 9.7 dollárért, vagy 6500 forintért megkapható. A kintiekkel nem sokat beszéltem, a magyar supportról viszont tapasztalatból tudom, hogy jó.

08.jpg

Az külön meglepő, hogy a kapcsolók szerintem annyira elegánsak ezzel a letisztult dizájnnal, hogy Európában is simán terjeszthető lenne bárhol, senkinek nem kell szégyenkeznie ilyesmivel a lakásában. Természetesen jönnek sorban a konkurensek, akik itthonra ugyan nem törtek még be, de Kínából már rendelhetőek. Hosszabb távon ez szerintem nem fog mást eredményezni, mint jelentős árcsökkenéseket mindkét oldalon. Érdemes amúgy csekkolni Banggood-on az értékeléseket, ami egyes kapcsolót néztem, 25 értékelésből 24 5 csillagos volt, egy 4. Ezt abszolút meg tudom erősíteni, tökéletesen elégedett vagyok. Ritkán tudom elmondani ezt kínai cuccok esetében, de most az egyszer tényleg pontosan azt kaptam, mint amit a mindenkori Description írt.

Itt megvásárolható.

 

Uff.

3 komment

Címkék: otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr658015353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aztapaszta 2015.10.26. 17:16:37

"Megoldásként egy kis dobozkát kínálnak, amit be kell kötni a körbe, és minden a helyén lesz."

erre tudsz magyar és banggood-os linket dobni?

smArt53 2016.08.11. 08:31:01

Nékem van,nagyon szép és modern
süti beállítások módosítása