Projektoros átverésem története - mrgergoke legújabb kalandjai

2015.04.02. 10:00

mrgergoke

ebay_logo.jpg

Ma este én leszek az a képzeletbeli nagypapa, akinek whiskytől bűzlik a lehelete, de mindig az ölébe kell ülni és meghallgatni a hülye meséit.

Kb. másfél - két hónapja posztoltam arról fészbúkon, hogy vásároltam ebay-en 6500 forintért egy HD felbontású, 3D-képes, beépített sztereó hangszórókkal rendelkező LED projektort. 6500 forintért. Természetesen átverés volt az egész, melynek rendezése 2 hónapig tartott.

A teljes történet olyan hosszú, hogy ha minden említésre méltó részletet el akarok mesélni, hogy tanuljatok belőle, akkor fészbúkra nem mehet (utólag megállapítom, hogy valóban baromi hosszú lett). Okuljatok!

Már régóta szemeztem a kínai projektorokkal, de egy valamirevaló darab náluk is néhány tízesbe kerül legalább. Az igazán jók egy százas körül vannak. Mármint százezer forint. Unalmasabb pillanataimban előfordul, hogy random elkezdek nézelődni, rendelgetni mindent, amit 5 perc múlva már nem értek, hogy miért vettem meg. A cikkekből könnyen kideríthető ez. Főleg, ha tudnátok, hogy milyen sorrendben vásárolok. Múltkor 5 fülhallgatót rendeltem Aliexpress-ről annak ellenére, hogy volt két gamer fejesem, meg egy füles telefonhoz, amit amúgy sem használtam soha. Fuck logic.

Szóval jött megint egy ilyen unalmasabb pillanat, és rákerestem ebay-en a LED projektorokra. Most a rosszabbik módszert választottam. Nem a keresőszó szerint kutattam, hanem addig másztam az alkategóriákba, míg meg nem találtam a projektorokat, ott is csak kifejezetten a gépeket, és nem az alkatrészeket, meg tartozékokat. Mind tudjuk, hogy a kínai eladók előszeretettel rakják a 300 forintos tokjaikat is az okostelefon kategóriába, ami meglehetősen idegesítő dolog. Természetesen most sem volt másképp, mindenféle 300 forintos, meg 1000 forintos alkatrészt bámultam 10 oldalakon át, majd egyszer csak villant a képernyő görgetés közben. A sok azonos kép között feltűnt a hirtelen eltérés és visszagörgettem hozzá. Ez fogadott:

untitled_1.png

Persze, nem ilyen formában, de azóta a képet már nem tudom rekonstruálni. Majd mindent megértetek.

Hát mondom ez tuti átverés, ilyen nincs. Mibe, hogy ráklikkelek és csak a védőtáskája eladó, a hirdetés alján írják, hogy a projektor nem tartozék. Klikkeltem, é nem ez fogadott. Akárhányszor olvastam újra, sehol nem találtam fogást rajta. ÁFA-határon belül volt, ingyenes szállítás, brutális képességek, kávét főz, takarít, stb. Ehhez képest ugyanezt (bár alig volt máshol megtalálható) például Ali-n 325 dolcsi fölött árulták, mert arra még jött vagy 30 dolcsis EMS szállítás. Fölösleges számolgatni, nem jelentős adat a történet szempontjából. Mondjuk, hogy eredeti ára egy százas lett volna.

Na, mondom, ennek a fele se tréfa. Ezt nem merem rögtön megvenni, akármilyen védelem is van mögöttem, itt jobb lesz vigyázni. Rátesz egy hatalmas szívlapáttal, hogy 16 értékelése volt csak, noha 2010-ben regelt felhasználó. Ez a 16 mondjuk mind 100%-os. Írtam hát az eladónak, hogy gyanúsan olcsó a cucc, miért van ez? Remélem, tudtok angolul, a beszélgetéseink következnek:

Hi,

this item is too cheap, I am suspicious. You can understand this, since there is no projector like this at this price. There are no projectors at this price at all.
You have only 16 feedbacks, I want to buy this item, and write a test about it to rendeljkinait.blog.hu, but I am really not sure.
Can you convince me somehow? Why is the item so cheap?

Thanks,
mrgergoke

 

Diplomatikus válasz:

 

Because we have too much inventory, which is a loss of our promotions

 

 

Ne lássatok a mondatba túl sok mindent, szerintem legépelte az első dolgot, ami az eszébe jutott, ezért nem lett értelmes. Meg sem lepődtem. De hát mindegy, ekkor már megszületett az elhatározás a fejemben. Ezt a rövidke beszélgetést én elegendő bizonyítéknak vettem ahhoz, hogy biztos lehessek afelől, hogy az eladó nem árazta félre a terméket, és későbbi problémák esetén takarózhassak azzal, hogy de hát én kérdeztem. Megtörtént tehát a vásár, hat és fél ezressel rövidebb lettem. Beszélgetünk tovább:

 

Hi,

Could you please send it with a tracking number? So I can be sure, I will receive something, and this is not a scam :)

Thanks!

mrgergoke

 

All the items we send companies are able to track

 

 

Pár napos szünet, ránéztem a hirdetésre és észrevettem, hogy 300 dolcsi körüli összegre árazta át a hirdetést. Beszélgettünk:

 

Dear Seller,

I see you changed the item price for about 15x much. I dont know, what to think, but I hope, you really shipped my item. Can you please provide me the tracking number, as you promised?
Thanks! :)

 

Hello Dear Friends: I'm sorry to reply late. To keep you waiting, the project has been sent. Now we have arrived at the post office or customs are checking. Please be patient, because we are in the Chinese New Year Chinese New Year holiday. The company also post office staff on duty less than paypal please see the tracking code in there. Deal with the problem will be relatively slower. If you have any questions reply late, please give us a little more time. Thank you

 

 

Hát igen, ez egy autentikus kínai üzenet. Semmi értelme az egésznek, és olyan, mint egy puzzle. Első látásra nincs csak semmi értelme, de ha megfelelő sorrendbe rakod az össze nem passzoló mondatrészeket, akkor egy rövid erotikus novella jön ki belőle ógörögül.

 

Hi,

thanks for your answer. Sorry, I didn't understand where is the tracking number... :)

 

Inside you pay paypal,

 

Itt egyébként hazudtam neki, mert azt mondtam, hogy azt nem értettem, hol találom a TN-t, de valójában semmit nem értettem abból, amit felém böfögött a virtuális éterben.

Ránéztem Paypal-re és felfedeztem egy új (?) funkcióját. A Summary-ben az eladó megadhat TN-t, és akár ott is tudod követni (bár asszem csak USPS-es számokhoz jó). Az enyém is ott volt, és követhető volt a Magyar Posta oldalán, egy szokásos CN szám volt, melyet majd alább láthattok, még nem spoilerezek.

Megnyugodtam, hogy ha mást nem, legalább egy féltéglát fogok kapni az ezreseimért, az meg már nem olyan rossz üzlet, mintha simán átvernének. Bár ez is nézőpont kérdése.

Teltek-múltak a napok, és néhány nap elteltével mindig újabb és újabb feliratok érkeztek a (majdnem) felém intenzíven száguldó csomagocskáról. Nem sokkal a fizetés után (~1.5 hét) azt írta, hogy megérkezett a célországba. Gondolhatjátok, hogy örültem. Izgalmas volt ez mégis, hiszen fogalmam sem volt, hogy féltégla, spermicid papírzsebkendő, maláj kislány elveszett lelke, vagy egy rabszolga lesz-e a dobozban. Projektorra természetesen én sem számítottam, az lepett volna meg a legjobban.

03.07-én volt ez, amikor kiírták, hogy itthon van. 2 napra rá kaptam 2 darab értesítőt. Az egyik egy nagyalakú küldeményről szólt, amihez nem tartozott követési szám, a másik meg olyan termékről, ami már rég megvan, de még sokat fogtok olvasni, mielőtt azzal találkoztok. Arra gondoltam, hogy a postás biztos nem vette észre, hogy a nagyalakún is van követési szám, és csak azért nem írta rá. Nem is vártam igazából nagyalakú küldeményt, csak a projektort. Tökre örültem hát, hogy jó eséllyel itt van. Felszaladtam a lakásba, ráfirkantottam a csomag követési számát, hogy biztosra menjek és este 8 körül rohantam is le a postára.

20:00 pont egy órával zárás előtt van, ilyenkorra azok a küldemények is be szoktak érkezni, amik napközben sikertelen kézbesítés áldozatai lettek, és az értesítővel is csak következő munkanapon lennének átvehetőek. Hiába, nem tudtam várni. Elsírtam bajomat a csúnya néninek, aki mindig olyan értetlenül néz rám, amikor segítséget kérek tőle, és még be sem fejeztem a mondatot, amikor tekintetét rólam sem sem véve megállapította, hogy nincs itt a csomag. Majdnem felgyújtottam, hát mi az, hogy nincs itt te retek.

Bocsánat a szóhasználatért, de akkor annyira idegesítő volt, hogy félre sem nézett, csak rávágta, hogy nincs itt, hogy nagyon. Pedig több alkalommal is megkaptam már az amúgy csak következő napon átehető küldeményemet, mindössze szépen kérés volt az ára. De ez a megszomorodott nyanya azóta viselkedik velem ilyen goromba módon, amióta megkérdeztem tőle a fiatal szöszi kollégája nevét. Bár nem tartozik a munkaköri leírásába, de azért szociális feladatai közé szerintem igen, mégsem mondta meg. A mobilszámát sem. Csak annyit mondott, hogy barátja van és együtt él vele, aztán amikor megkérdeztem, hogy és nagyon szereti-e, akkor úgy nézett rám, hogy majdnem otthagytam a csomagomat is a pulton. Ábrázoltam, hogyan néz ki alapból, és hogyan nézett rám:

kedves_neni.png

 

Talán mindenki számára világos, hogy miért nem időztem sokat ezután a néni társaságában. Másnap reggel első dolgom volt visszamenni, és győzedelmi muzsika kíséretében széltől lobogó kabátban sétálva átvenni a projektoromat, majd a magasba emelni, mely ennek hatására világítani kezd. Sajnos nem így történt.

Bementem a feliratozott értesítővel, bemutattam a kevésbé kedves néninek és mondtam neki, hogy a TN-t csak én írtam rá, mert rajta kell lennie, csak ezt a nagyalakú csomagot várom. Ő durván 15 perc keresgélés után odaadta egy másik csomagom, erre meg határozottan kijelentette, hogy nincs itt, a nem ajánlottas ablaknál kell próbálkoznom. Mondtam neki, hogy nem, hát ez biztos, hogy tracking-es, nézze meg a rendszerben, itthon van a csomag. Pötyög egy kicsit, bizonytalanul rám néz, és azt mondja, hogy Kecskeméten van a csomag.

Néztem rá hülyén, de csak ezt hajtogatta, meg azt, hogy ő nem tud segíteni, úgyhogy megdöbbenve, és letörten távoztam. Hazaérve rögtön felcsörgettem a postát, miután ellenőriztem a néni igazát:

tracking.png

Ez ugye még 10-én volt, a legutolsó felirat nem volt ott. Felcsörgettem a postát, ahol egy segítőkész néninek elmondtam a bajom, és rögtön utánanézett a csomagnak. Fél perc után visszajött a kagylóhoz, és mondta, hogy valóban van itt egy csomag, de nem az én nevem van rajta. Értetlenkedtem, majd megkért, hogy diktáljam be a TN-t. Lediktáltam neki, okézta, hogy tényleg ez az, de hát nem érti, nem az enyém a küldemény. Biztos összekeverte az eladó, mondta. Az sajnos nem lehetett a 16 értékelésével, ebben biztos voltam. Kicsit még kötözködtem, hátha, majd végső reményként megkérdeztem, hogy mekkora a csomag. Azt mondta, hogy egy tenyérnyi kis boríték. Tehát a néninek tényleg igaza volt, kizárt, hogy az én csomagom legyen.

Egyből világos lett, hogy átvertek. Nem is az átverés tört le, hanem az, hogy reménykedtem benne egy csomó ideig, hogy tényleg kapok valamit. Tapasztalatot kaptam.

A történet további részei nem igazán érdekesek. Rögtön nyitottam Paypal-on egy ügyet, amit azonnal követeléssé (claim) alakítottam, így instant bevonva a Paypal vonatkozó részlegét azon oknál fogva, hogy bizonyítékom van rá, hogy az eladó egy csaló. Ebay-en bejelentkezve ugyanis írni akartam neki egy hálalevelet, de addigra kidobták, vagy törölte magát, nem volt elérhető többé.

A Paypal durván 20 nap alatt megoldotta a dolgot, visszakaptam a 24 dolcsimat, az árrésen talán még nyertem is valamennyit. Szomorú tapasztalat volt ez, de ha csak történetnek vesszük, akkor egynek elmegy, ti meg tanultatok belőle.

Ahogy az oktatóanyagaimban is leírtam: ha baj van, határozott kiállás, határozott hangnem, gyors, pörgős cselekvés, reagálás.

 

Konklúzió

A Paypal általában korrekt módon dönt a necces helyzetekben, segít, ha baj van. Ennek ellenére ne tegyük fel mindenünket a rögtönítélő bíróságukra, ők is tévedhetnek, rizikófaktor mindig van. Egyszer-egyszer alkalomadtán be lehet próbálni pár neccesebb üzletet, a végén jó eséllyel ők kihoznak nullára belőle. Ennek persze minden esetben feltétele, hogy ha kaptál árut, azt visszaküldd az eredeti címre, és könnyen lehet, hogy a durván 3000 forintos visszaküldési költséget a te zsebed bánja, mivel az nem refundolható tétel Paypal-on.

Okosan vásároljatok, figyeljetek oda az apróbb részletekre is, még akkor is, ha gyakorlottak vagytok!

 

Uff.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr87327488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása