Elektromos rovarcsapda teszt - az időzítés remek

2014.11.03. 10:00

mrgergoke

Elektromos rovarcsapda.jpg

A fenti képen látható termék ismét egy csodakészülék Kínából. Ez a bizonyos bug zapper, avagy elektromos rovarcsapda az a kéken világító izé, amire jó esetben a szúnyogok mennek, ahelyett, hogy minket cseszegetnének a jó kis nyári esti sörözés közben. Most úgyis éppen aktuális a téma, mivel ősz kellős közepe van, kezd hideg lenni, gyakorlatilag egyetlen repkedő-csipkedő jószág sem szeli már a levegőt. Néha megérdemelnék valami büntetést az ilyen akcióimért. Pár sö... sorral lejjebb kimagyarázom magam egyébként. Ennek nagy mestere vagyok.

Szóval úgy került ide ez a csodaszerkezet (ráadásul nem is saját rendelésem), hogy most, ősz kellős közepén elkezdtek tenyészni a szobában a muslicák. Időnként találkozunk szúnyoggal is, de javarészt azért csak muslicák jönnek. Ismerős az érzés, amikor a szuiciditás gondolata kerülget, mert éjjel a monitor előtt ülve akárhányat csapsz le, mindig kétszer annyi jön? Kicsit hasonlítanak ezek a ci... Bud Spencer filmek végi nagy bunyós jelenetekre. Ott is mindig egy jött, aztán két oldalról kettő, akiknek jellemzően összeverték a fejüket. Ha valaki esetleg akar egy kicsit nosztalgiázni (feltételezem, hogy mindenki ezeken nőtt fel):

Szóval elég pofátlanok ezek a repkedő mindenféle lények is. A fő probléma az, hogy monitorra, íróasztali lámpára, és a számítógépházam oldalán lévő kéken világító hűtőventire is nagyon mennek. A ventis része annyira nem is volt zavaró, mert onnan vissza nem jöttek. Nyáron sokszor egész este kerregett a ventim, és amikor reggelente megnéztem, rovarkiállítás volt a házamban. A mezei muslicáktól a közönséges szúnyogokon át a közepes méretű molylepkékig minden volt benne.

Mivel ezt megelégeltem én is, meg a szobatársam is, jól jött ez a ketyere. Amint alább a képen is látszik, nagyon kis teljesítményű, de ez ne riasszon vissza minket semmitől! Az 1 wattjával már első éjszaka kétszer is gyilkolt! Legalábbis reggel, amikor csekkoltuk a hullákat, két rovarka nyugodott békében éppen a földön. Ez több, mint amennyit mi ketten kézzel el tudtunk kapni egy este, úgyhogy a befektetés máris megérte. Apropó, befektetés. A mostani magas dolcsi árfolyamon is mindössze 650 forintot kell kicsengetnünk, ha hozzá szeretnénk jutni, fent meg ugye írtam, hogy bug zapper a neve. Valljuk be, ez nem pénz, ha tényleg működik.

Képek

Kisebb-nagyobb hátrányai azért vannak. Első körben az, hogyha szobában akarjuk használni, ahol alszunk is, érdemes valamit elé helyezni, mert nagyon erős fénye van. Ha pont úgy áll az ágyunk, hogy adott oldalunkon fekve csukott szemmel bámulunk bele, akkor is kiég a retinánk, ez fix. 4 hagyományos kis LED van benne, de rettentő erős. Szóval érdemes valamit magunk elé tenni, hogy pont eltakarja a fényét, a szórt fény még így is bőven elég lesz.

A másik kis kellemetlensége, hogy közvetlenül konnektorban dugós, nem felfüggesztős, ezáltal kültéren kevésbé jól használható. Persze 650 forintért ne várjuk el, hogy lehozzák nekünk a csillagokat az égről. Ha nagyon muszáj, hosszabbítóval esetleg ki lehet tenni speckó helyekre is.

A helyfoglalásával olyan értelemben szerencsénk van, hogy lefelé szabadon hagyja a másik csatlakozót. Rengeteg olyan termékkel találkozni, amelyet a tervezője meggondolatlanul úgy dizájnolt, hogy ha már fölfelé kilóg fél métert, és 10 dugaszt elfed, akkor lefelé is még egyet. Ez is ilyen Murphy-s dolog. Mindig az a 2 milli kéne, hogy beférjen alá a mobiltöltőd, de nem fér be, mert valami úgyis eltörne, ha beleerőltetnéd.

További pozitívum, hogy van rajta kapcsoló is, így nem kell mindig kihuzigálni az aljzatból, és helyet keresni neki. Reméljük, hogy kikapcsolva nem fogyaszt. Bár a maga 1 wattjával oly mindegy.

 

Mi az oka annak, hogy ilyen olcsó?

Az, hogy technológiában meg sem közelíti a normálisakat. A http://www.rovarcsapda.com/ (anyás, megint lefizették!!4!) leírása szerint:

Az elektromos rovarcsapdákban közös tulajdonság, hogy a fényre vonzódó rovarokat speciális UV fénycső, vagy csövek segítségével a készülékhez csalogatják, majd megsemmisítik.

Ez természetesen hazugság, mert a kínaiak változatában csak LED van. A bácsik biztos át akarnak verni minket ezen az oldalon. Vagy pedig ez az oka annak, hogy ilyen olcsó. Ennek csak az az egy hátránya van, hogy pont az UV-csövektől lenne hatékony a működése, mert nyilván az ad le olyan hullámhosszú fényt, amire nagyon mennek a rovarok. Gyanítom, hogy ebben csak valami random kék LED van, azt cső.

 

Konklúzió

Ennyi pénzért bármit, bármikor - ezt már megtanulhattuk az ebay-en. Most pedig különösen érvényes ez. Olcsó, keveset eszik, haláli csöndes, és még ér is valamit. Kicsit fényes, kicsit gagyi műanyag, de nem kell vele futballozni. Szerintem jó vétel.

Itt van több fajta is.

Meg itt is.

 

Uff.

komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr826830413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fj8183 2016.02.10. 14:01:28

És ami lényeges, hogy bedugva a konnektorba, a fázis vígan ott figyel az elektródán. ÉLETVESZÉLYES!
süti beállítások módosítása